Tegen TOP is Fortuna meer dan een uur lang heer en meester. Na een kwartier staat er al een twee-nul voorsprong op het scorebord, maar daarna verzuimen we de kansen te benutten. Daardoor wordt het de laatste twintig minuten toch nog spannend. TOP dringt aan, maar de punten blijven in Sittard. Spel en resultaat geven dus perspectief op een mooi einde van het seizoen.


9 Maart 2007

Fortuna voert spektakelstuk op

Fortuna Sittard 2 TOP Oss 1
Doelpuntenmakers: 14. Olondo 1-0; 16. Van Dalen (ed) 2-0; 70. Quekel 2-1
Opstelling: Christianen, S. Guvenc, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi, Garritsen, Heinrichs, E. Guvenc (77. Taiwo), Cornelia (88. Vouis), Olondo
Toeschouwers: 3.143
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Grabovac
Rood (Fortuna): –

De vierendertig punten zijn al bijna op zak, we zijn al twee wedstrijden op rij ongeslagen en we gaan met de week beter voetballen. De euforie slaat toe in Sittard. Sommige supporters durven zelfs al van een periodetitel te dromen. Op deze regenachtige vrijdag begint Fortuna de laatste periode met een thuiswedstrijd tegen TOP. De Ossenaren hebben twee punten meer dan wij, dus bij een overwinning stijgen we in ieder geval een plekje op de ranglijst.

Trainer Körver moet de succesformatie van de laatste weken noodgedwongen op twee plaatsen wijzigen. Ronald Dassen en Angelo Simone zijn geschorst, de van een blessure teruggekeerde Serdal Güvenc en Koen Garritsen zijn hun logische vervangers. De opstelling ziet er daardoor als volgt uit: Christianen in de goal, Serdal Güvenc, Grabovac, Op den Kamp en Van Driel in de achterhoede, El Hammouchi en Garritsen controlerend op het middenveld, Olondo en Emmo Güvenc op de rechter- en linkerflank en Heinrichs kort achter spits Cornelia.

Bij tegenstander TOP staan vier oud-Fortunezen onder contract. Van hen start alleen Charles Kazlauskas in de basis. Mischa Rook houdt de bank bezet, terwijl van Davy Zafarin helemaal geen spoor te bekennen is. De meest roemruchte oud-Fortunees is echter de trainer van TOP. Hans de Koning keert terug naar de plaats waar het voor hem als hoofdtrainer allemaal begon.In een genereus gebaar heeft Frans Körver de vaste dugout van Fortuna afgestaan aan TOP, waardoor Koning Hans zelfs vanaf precies dezelfde plaats zijn elftal mag coachen als in de legendarische tijden waarin hij ter vermaak van het publiek geregeld het middenveld opblies. Eigenlijk ontbreekt alleen Koekie Voorn in de rol van zwaar overbetaalde assistent-trainer nog om het plaatje compleet te maken. Maar een nederlaag van zijn ploeg zal er toch voor zorgen dat Koning Hans met een overtuigende Aha-Erlebnis achter de rug Sittard zal verlaten.

Wat voor ons oude getrouwen in ieder geval bekend voorkomt, is de lamlendigheid waarmee de ploeg van De Koning uit de startblokken stapt. TOP zwalkt zonder enige overtuiging en organisatie over het veld en geeft de tegenstander royaal de ruimte. Fortuna profiteert daar volop van. We beginnen agressief en aanvallend aan de wedstrijd. Met name het trio El Hammouchi, Heinrichs en Olondo combineert naar hartenlust, maar ook Cornelia en Emmo Güvenc laten zich niet onbetuigd.

We noteren in de eerste tien minuten al een paar behoorlijke kansen voor Heinrichs, Cornelia en Emmo Güvenc. TOP biedt nauwelijks tegenstand. Een treffer kan haast niet uitblijven en die komt er dan ook na veertien minuten. Emmo Güvenc vanaf de linkerpunt van het strafschopgebied naar binnen en geeft voor op de vrijstaande Cornelia. Die stapt slim over de bal, waardoor Cedric Olondo een vrije schietkans krijgt. Olondo twijfelt niet en schiet keihard langs doelman De Vogt in de verre hoek. Een paar minuten later mogen we al de twee-nul vieren, wanneer Jürgen Heinrichs op rechts in het strafschopgebied de achterlijn haalt en voorzet. Cornelia kan niet bij de bal komen, maar tegenstander Van Dalen schiet te hulp en werkt de bal vanaf een paar meter over de eigen doellijn.

Fortuna neemt met deze comfortabele voorsprong op zak geen gas terug, maar gaat op zoek naar een volgende treffer. Een ware kansenregen volgt. De verdediging van TOP wordt regelmatig zoek gespeeld en is bovendien bij hoge ballen bijzonder kwetsbaar tegen de luchtmacht van Fortuna. Grabovac is twee keer dicht bij een doelpunt, maar één kopbal belandt tegen de lat en een andere kopbal wordt door De Vogt op (of was het toch achter?) de lijn gekeerd. Ook Heinrichs, Olondo en Cornelia krijgen nog een paar grote kansen.

Aan de andere kant stelt TOP daar weinig tegenover. Een minuut of vijf voor rust is de organisatie achterin bij Fortuna echter even zoek. Linksbuiten Faria breekt door en zet voor op de geheel vrijstaande Van de Langenberg. Die een leeg doel voor zich, maar schiet de bal vol overtuiging in de Noord-tribune. Fortuna ontsnapt aan een onverdiende Anschlusstor, maar mag zich gewaarschuwd weten. Na een prima eerste helft gaan we rusten met een twee-nul voorsprong. Over het spel mag niemand klagen, maar eigenlijk had het vier-een moeten staan.

Na rust gaat Fortuna op dezelfde voet verder als voor de rust. En dat leidt ook nu weer tot een hele reeks grote kansen. Bijvoorbeeld wanneer Koen Garritsen slim is en met een snel genomen vrije trap Florencio Cornelia vrij voor doel zet. Cornelia schiet eerst tegen De Vogt en daarna in de rebound in het zijnet. Even later breekt Jürgen Heinrichs door. Op links staat Emmo Güvenc helemaal vrij, maar Heinrichs besluit zelf te schieten. De Vogt heeft alle moeite met het schot.

Intussen heeft Cedric Olondo voor de Oost-tribune de trucendoos weer geopend. De Waal draait zijn tegenstander horendol. Hij produceert aan de lopende band vijfdubbele scharen, Schwalbes, passeerbewegingen en doeltreffende of afzwaaiende schoten en voorzetten. Linksback Van Hintum wordt al na vijfentwintig minuten gewisseld, maar vervanger Van de Herik krijgt nauwelijks meer greep op Olondo.

Wij vermaken ons opperbest, maar raken ook wel verontrust over het uitblijven van een derde goal. Temeer daar de krachten op ons middenveld langzamerhand uitgeput beginnen te raken. Koen Garritsen ontbeert het loopvermogen van Angelo Simone, waardoor er vanavond wel een erg groot beroep gedaan wordt op de krachten van Rachid el Hammouchi. TOP komt daardoor geleidelijk beter in de wedstrijd. Koning Hans maakt langs de kant niet alleen ruzie met de hoofdtribune, maar spoort zijn manschappen ook nog eens aan tot een slotoffensief.

Achttien minuten voor tijd valt de onverdiende, maar niet onverwachte tegengoal. Christianen en Serdal Güvenc grijpen niet kordaat genoeg in bij een aanval. De bal komt uit een kluts voor de voeten van Quekel, die met meer geluk dan wijsheid de bal over de doellijn krijgt.Na de tegentreffer trekt Fortuna zich ver terug op de eigen helft. Deels omdat er angst in de ploeg sluipt, deels omdat de krachten niet meer toereikend zijn voor een eigen slotoffensief. Körver brengt Taiwo voor Emmo Güvenc, maar de Nigeriaan maakt tijdens de invalbeurt van een kwartier geen grootse indruk. TOP dringt wel aan, maar slaagt er niet in echte kansen te creëren.

Drie minuten voor tijd krijgt Florencio Cornelia de grote kans om de overwinning veilig te stellen. Hij staat helemaal vrij voor de doelman en heeft de hoek voor het uitzoeken. Zijn schot eindigt echter tegen De Vogt. Cornelia heeft vandaag het vizier niet op scherp. Vlak voor tijd wisselt Körver hem voor Panagiotis Vouis, wiens naam stadionspeaker Maurice Gorissen tot zijn schande nog steeds niet kan uitspreken.

Met Vouis in de gelederen weet men in Oss hoe laat het is. Hier valt niets meer te halen. En inderdaad, in de drie minuten blessuretijd schiet TOP nog een keer rakelings naast, maar de gelijkmaker zit er niet meer in. Fortuna trekt de overwinning over de streep. Het elftal mag zichzelf verwijten dat het op het einde nog even moeilijk werd. Maar het elftal verdient vooral een compliment vanwege het vertoonde spel. Het is lang geleden dat we Fortuna zo spectaculair hebben zien voetballen. Weergaloos en bij vlagen goddelijk zijn de enige passende woorden.

PM