Woensdag speelde Fortuna Sittard zijn laatste competitie-thuisduel in het eredivisieseizoen 18/19 en dus kunnen we de seizoenbalans—wat betreft het eigen stadion—opmaken. Slechts eenmaal in de geschiedenis van de club kwamen er meer supporters kijken; in het nieuwe stadion nog nooit.


Het uitverkochte stadion tegen Feyenoord zorgde ervoor dat Fortuna gemiddeld meer dan 9.000 supporters per duel trok in thuisduels. Het gemiddelde kwam uiteindelijk uit op precies 9.100. Dat dat bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig seizoen is (+88%), verrast natuurlijk niet, want we speelden eredivisie.

Ook historisch is het een hoog gemiddelde (zie onderstaande figuur). Alleen in het seizoen 82/83—toen Fortuna zijn eerste rentree in de eredivisie vierde—kwamen er meer toeschouwers kijken: 10.941 gemiddeld per duel. Het grote verschil tussen dat seizoen en het huidige is de capaciteit van het toenmalige Stadion de Baandert (20.000 toeschouwers). De duels tegen Ajax (20.000 supporters), Feyenoord (18.000) en Roda JC (18.000) stuwden dat gemiddelde destijds omhoog. Iets wat in het huidige stadion niet kan.

 

Het toeschouwersrecord in het huidige stadion stond op naam van het seizoen 00/01 met gemiddeld 8.624 supporters. Dit seizoen kwamen er dus 5,5% meer toeschouwers kijken dan ooit in het nieuwe stadion.

Wat ook bevredigend is, is dat de toeschouwersaantallen gedurende het seizoen zijn gestegen. Voor de winterstop (met de duels tegen Ajax en PSV) kwamen gemiddeld 8.793 toeschouwers kijken; na de winterstop 9.445. Kortom, toen de prestaties achteruit gingen en Fortuna de steun van het thuispubliek nodig had, was die steun er. Dat is ook wel eens anders geweest.

Dat is wellicht ook iets om op voort te bouwen richting het nieuwe seizoen, maar makkelijk is dat niet. Beter doen in het tweede seizoen na de promotie dan in het eerste, lukte (bij lange na) niet gedurende de vorige tweemaal dat Fortuna promoveerde. Komend seizoen wel?