De herinneringen aan Volendam uit vorig seizoen komen boven. Wat een belachelijke vertoning. Eerlijk gezegd weet ik niet wat het verschil is tussen een speler die zijn middelvinger opsteekt naar zijn eigen supporters en de rest van de spelersgroep (enkelen uitgezonderd) die dat op figuurlijke wijze in een wedstrijd doet…


30 December 2001

Fortuna gooit haar naam te grabbel

Stormvogels/Telstar 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 17. Schenkel 1-0
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Dirkx, Volmer, Emeran, Landerl, Van Dieren, Rook (59. El Khadri), Gerritsen, Haeldermans (59. El Gaaouiri), Hamming (69. Gommans).
Toeschouwers: 1.161
Scheidsrechter: De Graaf
Geel (Fortuna): Van Dieren
Rood (Fortuna): Gerritsen

Rond 16.00uur vertrekt er een goed gevulde auto richting Velsen. Geen busreis deze keer, dan maar met de auto, want wij kunnen er dit seizoen geen genoeg van krijgen! We hebben de autosnelweg nog niet bereikt of we moeten stoppen. Politiecontrole…

Of we (met nadruk op “we”) onze kentekenpapieren wel bij ons hebben? Gelukkig hebben we die bij ons, zodat ons een bon van zo’n 120 piek bespaard blijft. Kijk aan, het uiterst succesvolle politiebeleid uit Groningen (voetbal moet geen geld kosten, maar moet geld opleveren) is nu ook overgewaaid naar het zuiden. We zullen vandaag dus bijzonder goed moeten opletten om zonder financiële schade Velsen te bereiken.

Op de ietwat te harde muziek van “therapy!” vliegen we over de A2 richting Velsen. De angst voor files blijkt ongegrond. Nou ja, die files zijn er wel, maar staan toch vooral aan de andere kant. De angst voor een afgelasting vanwege mist neemt wel toe. Rond Utrecht zit het potdicht. Het zal toch niet zo zijn dat we dit pokken eind gaan afleggen om in Velsen te horen dat de wedstrijd niet doorgaat? Gelukkig hangt er in Velsen helemaal geen mist, dus we zijn niet voor niets gekomen. Nadeel van het ontbreken van ingecalculeerde files is wel dat je veel te vroeg op de plek van bestemming komt. Gaan we een keer niet met de bus, zijn we nog ruim een uur te vroeg in Velsen….

We plaatsen onze auto naast de spelersbus van Fortuna. We gaan er maar vanuit dat dat een geoorloofde plek is en de knarsetandende politieagenten die we op weg naar het stadion tegenkomen sterken ons in de gedachte dat het inderdaad toegestaan is om daar te parkeren!

Na nog een tochtje door de bosrijke omgeving van Sportpark Schoonenberg bereiken we het uitvak. Daar worden we voor 25 piek afgezet, maar als we het stadion betreden krijg je als rasechte Fortunees toch een brok in je keel. Ik heb het hier vaker over de Happy Hunting Ground. Den Bosch staat daar bovenaan, maar dat zijn droge statistieken zonder een verhaal erachter. Voor de Sittardse Happy Hunting Ground verhalen moet je toch echt hier op Sportpark Schoonenberg zijn. Wie herinnert zich die kampioenswedstrijd niet meer in 1995? Of het definitieve behoud voor de eredivisie vorig seizoen hier tegen Telstar in de nacompetitie? En voor de echte kenners was er ook nog een 1-0 bekerwinst in de sudden death een paar jaar geleden. Het gebeurde allemaal hier op Sportpark Schoonenberg.

Tuurlijk, het is hier een grote rotzooi en ja de tijd staat hier al twintig jaar stil, maar is alle vooruitgang dan winst? Ik bedoel, zijn al die prefab stadions in Nederland dan vooruitgang? Dacht het niet en daarom mag ik hier graag komen. Niet te vaak natuurlijk, maar zo af en toe is het mooi om naar Schoonenberg te komen. Hier staat tenminste nog gras op de tribune, waar vind je dat nog!

Tja en dan sta je hier in Velsen en moet je nog een uur doden. En dat valt niet mee kan ik je vertellen. De Wc-bunker van vorig seizoen is nog steeds present. En er is ook een snackbar. Het betreft hier geen eredivisiewedstrijd, dus de snackbar komt zo wie zo niet in aanmerking voor Goodyearsterren, maar ondanks dat willen we wel een keuring uitvoeren. À propos Goodyear, Fortuna Online kan het verheugende nieuws brengen dat Goodyear voor een jaar heeft bijgetekend. Goodyear heeft het contract vroegtijdig open gebroken omdat er een kaper op de kust was: de “Gouden Gids”. Tot op heden hebben we nog geen flauw idee waarom die ons zouden willen sponsoren volgend seizoen….

Maar goed, terug naar de keuring, het enige wat dat jochie achter de balie verkoopt is: nee! Hij roept een half uur lang dat er kroketten zullen komen, maar het enige wat ie werkelijk doet is de ene sigaret met de andere aanmaken! Hier kunnen wij dus niet vrolijk van worden, maar we geven hem respijt tot de rust. Dan moet er iets te vreten zijn, maakt niet uit wat.

Op het veld gebeurt er eindelijk iets. De spelers komen het veld op net als de scheidsrechters. Hmm, we zien daar Maastrichtenaar De Graaf en dat betekent geen goed nieuws. De man staat twaalfde (van in totaal vijftien) op de lijst van meest geliefde scheidsrechters. Daar hebben we dus weinig van te verwachten.

Valt er iets te verwachten van de uitverkorenen die zich vandaag in geel/groen mogen hullen? Goeie vraag, het zelfvertrouwen zal na het debacle tegen FC Den Bosch wel op nul zijn aanbeland. Bovendien zien we dat Verel de opstelling voor de verandering maar weer eens door mekaar heeft gegooid. Hamming vervangt de voor de rest van het seizoen geschorste Cramb en Akerboom ruimt het veld voor Rook. Hamming mag het voorin alleen gaan proberen en hopen dat Landerl en Gerritsen een beetje bijsluiten zodat hij nog wat steun krijgt. Gebeurt dat niet, dan spelen we hier gewoon 4-5-1. Begrijpelijk, want Telstar uit, is altijd lastig.

Een paar minuten voor aanvang van de wedstrijd wordt ook de stadionspeaker wakker. Om onverklaarbare redenen denkt ie dat de wedstrijd om 20.10uur begint. Waar ie dat vandaan haalt, blijft onduidelijk. We hebben vandaag hoge verwachtingen van de rubriek “wat stelt de mascotte voor?”. Misschien loopt er wel een stormvogel (wat dat dan ook mag zijn?) over het veld of een witte leeuw! Helaas kunnen we die vraag niet beantwoorden. Niet omdat we de rare vogel niet kunnen thuisbrengen, maar omdat er geen rare vogel te bekennen is hier in Velsen….

Dan de wedstrijd maar. Fortuna trapt af en begint uitstekend. Na een minuutje hadden we met 1-0 voor kunnen, nee moeten staan. Zoals gebruikelijk bij ons, is het Landerl die de kansen creëert. Verder is het ook gebruikelijk dat hij die kansen zelf om zeep helpt en die traditie houdt Landerl in ere. Kortom, het blijft dus 0-0.

Als Telstar bekomen is van de schrik, nemen ze het heft in handen. Ja, dat hoor je goed, Telstar neemt het heft in handen…. De Velsenaren zijn niet alleen een stuk feller dan wij (iets wat we ondertussen gewend zijn, dus dat is niet zo verrassend), het lijkt er ook sterk op dat ze ons voetballend de baas zijn. En dat is natuurlijk wel nieuws! Zij hebben een begroting van 3 miljoen, wij eentje van 13 miljoen en zij zijn beter. Je kunt zeggen wat je wilt van Nijpels en Opgenoord, je moet het toch maar voor mekaar krijgen!

Na een kwartier spel en enkele kleine kansjes voor Telstar krijgen ze hun eerste grote kans. Vrije trap ergens rond ons strafschopgebied en dan denk je, het is elf tegen elf, er kan niemand vrijstaan. Nou, die logica gaat niet op in Sittard. Ene Schenkel staat bommetje vrij, hij is de langste speler bij Telstar en dus de beste kopper en laat de bal nou stomtoevallig bij hem terechtkomen: 1-0…

 

Schitterend verdedigd! Je vraagt je overigens af of er überhaupt wel afspraken zijn gemaakt bij zo’n stilstaande fase. Waar wel afspraken over zijn gemaakt, is de opstelling na een tegentreffer. Na de aftrap zien we ineens drie wisselingen in het veld. Emeran heeft genoeg van linksback spelen en gaat op de plek van Landerl spelen en Landerl jaagt op zijn beurt Stijn de Stofzuiger weg op links. Stijntje mag links achterin gaan stofzuigen. Stijntje op linksback, je moet het maar verzinnen!

De wedstrijd suddert na die treffer rustig verder. Van onze kant lijkt het helemaal nergens naar. Het schijnt onmogelijk te zijn om een bal van speler A naar speler B te spelen. En als we de bal dan weer eens knullig hebben verspeeld, voelt zich niemand geroepen om die bal weer snel terug te veroveren. Stel je voor zeg, dadelijk gaan ze nog zweten ook! Van de andere kant, waarom zou je op een bal gaan jagen als je hem toch weer prompt inlevert als je hem eindelijk hebt veroverd? Slechts één speler ontstijgt de malaise en dat is Hamming. Achter elke bal van Hamming zit een bedoeling en dat kan ik van de rest absoluut niet zeggen. Ja Landerl heeft af en toe nog eens een leuke actie in huis. Het levert uiteindelijk ook onze tweede kans op, maar Landerl is een consequente jongen, ook deze kans verprutst hij dus. Aan de andere kant is het een stuk gevaarlijker, Hesp moet een aantal malen handelend ingrijpen en dat komt met name door die twee flierefluiters die centraal achterin staan bij ons. Ik heb het hier over de heren Volmer en Dirkx. Waar zijn die twee in hemelsnaam mee bezig?

Hoe langer de eerste helft duurt, hoe krampachtiger de sfeer wordt in ons vakje. Moeten wij deze rommel nog aanmoedigen? Voorlopig klinkt het antwoord maar “ja”, maar het moet niet te lang meer duren. In de MID-side naast ons ontwaren we dan toch de Telstar mascotte. Helaas is Telstar geen club die zich een verenpak voor de mascotte kan permitteren, zodat de mascotte gewoon niet verkleed rondloopt. Hij is een jaartje of 60 en loopt met allerlei bordjes rond in het vak. Tja, ieder zijn hobby….

Maar dan eindelijk goed nieuws, eindelijk gebeurt er iets nuttigs. We hebben er 40 minuten op moeten wachten, en eerlijk gezegd we hadden het niet meer voor mogelijk gehouden, maar het gebeurt toch: de kroketten zijn klaar!

We zingen die laatste vijf minuten nog even uit en als De Graaf er net als wij genoeg van heeft, richten we ons op de Velsense versnaperingen. Wat, geen broodjes? Tjonge jonge, dan maar een losse kroket. Ach, zeker niet slecht, maar een broodje erbij zou beter zijn….

Tweede helft dan maar. Verel heeft geen wissels toegepast, kortom we zijn ook vandaag weer goed voor de dag gekomen. Ik snap daar niks van, waarom mogen die jeugdspelers van ons het niet eens proberen? Ze kunnen het toch niet slechter doen dan dit?

Wie dan denkt dat Fortuna iets constructiefs gaat doen, komt opnieuw bedrogen uit. Er voetbalt in feite maar één ploeg en dat is Telstar. Je moet het gezien hebben, om het te geloven. Na een kwartiertje komen er eindelijk maatregelen van Verel. Stijn de Stofzuiger en Rook verdwijnen van het veld en in hun plaats komen El Khadri en El Gaaouiri. De opstelling gaat nu helemaal om. Bouwpakket Van der Hoeven van rechtsback naar linksback, Emeran centraal in de verdediging, Van Dieren rechtsback, Volmer diepe spits enz. enz.. Nogmaals, je moet het maar verzinnen.

Met andere woorden een half uur voor het einde geven we het op. Een voetballende oplossing tegen Telstar verwachten we niet meer, we gaan lange ballen op spits Volmer spelen. Dat wisselbeleid van Verel is uitermate dubieus, met zoveel wisselingen weet niemand meer waar ie aan toe is.

Resultaat van al dat gewissel? Er komen in het laatste half uur vette kansen voor Telstar….

En dat komt dan met name omdat de Fortunezen nog niet eens in staat zijn om het concept “lange halen naar voren” fatsoenlijk uit te voeren. Want wat wil het geval? Die lange ballen komen er wel, ze gaan ook keurig naar Volmer, maar die wint geen enkel kopduel van Schenkel, terwijl Volmer even lang is als Schenkel. Rara hoe kan dat? Daar is een simpele en een ingewikkelde verklaring voor. De ingewikkelde verklaring zou moeten gaan over het ongelijk van Newton: de zwaartekracht heeft veel meer vat op Volmer dan op Schenkel. Dat kan verklaren waarom Schenkel veel hoger kan springen dan Volmer. Maar laten we het maar bij de simpele verklaring houden: Volmer is te beroerd om te springen als een bal in zijn richting komt.

Gevolg is dat Schenkel niet alleen die kopduels kan winnen, hij heeft ook nog alle tijd om te kijken naar wie hij de bal kopt. En dat doet Schenkel, toegegeven, niet slecht. Meestentijds komt de bal terecht bij Oostrom. En Oostrom mag dan inderdaad kaal worden, maar voetballen kan ie nog altijd. Via slimme passjes van hem staan er te pas en te onpas Witte Leeuwen gevaarlijk voor onze goal. Gelukkig doen die spitsen van Telstar niks met de kansen die ze krijgen, zodat de spanning kunstmatig in de wedstrijd blijft.

En wat schets onze verbazing dan ineens? Er komt iemand aanzetten met broodjes! Dat jochie in de snackbar houdt dus toch woord. Maar wat zien we daar? De persoon die met de broodjes komt aanzetten, laat ze per ongeluk op de grond vallen. Maar dat is toch vooral geen reden om nieuwe broodjes te gaan halen. Nee hoor, niks mis met die broodjes, zijn ze wat vuil, maar voor de rest zijn ze nog steeds geschikt…

De Goodyear commissie wordt hier tot op het bot vernederd en weigert verder nog geld te steken in deze ballentent.

Op het veld is het tijd voor de derde ingreep van Verel. Gommans met neusbeschermer komt erin. Een goede zaak natuurlijk, want als Volmer als aanspeelpunt niet functioneert, kun je het met Gommans proberen. Maar wat zien we dan? Het is niet Volmer die het veld moet ruimen, maar Hamming. We gaan dus met twee identieke spelers voorin spelen. Opnieuw ontgaat mij de logica van deze ingreep….

De Sittardse onmacht wordt in die laatste twintig minuten echt zielig. Neem nou zo’n El Khadri. Een vleugelspeler van profniveau moet óf een goeie passeerbeweging hebben óf snel zijn zodat hij zijn directe tegenstander voorbij komt. En daarnaast is een goeie voorzet ook niet gek. El Khadri heeft geen enkele van deze drie kwaliteiten. Ja, hij is misschien snel, maar daar hebben we nu niks meer aan, nu Telstar zich terugtrekt en op de counter loert. Het is geen verwijt aan het adres van die jongen, want hij voetbalt op amateurbasis. Je mag dus eigenlijk ook niks van hem verwachten. In tegenstelling tot die andere tien op het veld.

Tien minuten voor tijd wordt dat er overigens eentje minder. Gerritsen speelt het namelijk klaar om van het veld gestuurd te worden. Deze actie is exemplarisch voor de prestatie van Fortuna in deze wedstrijd. We lijden balverlies op het middenveld en Holwijn gaat ervandoor met de bal. Gerritsen moet daar in feite achteraan, maar heeft gewoon geen zin om strijd te leveren voor die bal en kiest de makkelijke weg: hij trapt Holwijn gewoon onderuit. Dat scheelt een hoop loopwerk, moet Dennis gedacht hebben. Helaas Dennis, daar maak je toch een denkfout, want je moet toch gaan lopen, naar de douche welteverstaan. De Graaf trekt dus rood (yes yes, de Fever Pitch statistics hebben toch voorspellende waarde!), de vraag is dan, is dat terecht? Waarschijnlijk geeft De Graaf rood omdat hij vindt dat Holwijn een vrije doortocht had naar het doel van Hesp. Maar was dat wel zo? Ja en nee. Nee, omdat Dirkx nog makkelijk had kunnen ingrijpen. Ja, omdat het niet in de lijn der verwachting lag dat Dirkx dat inderdaad zou gaan doen. Dirkx heeft vandaag namelijk nog niets gedaan, dus waarom nu wel. De scheids voelt de wedstrijd dus perfect aan en trekt terecht rood.

Zo daar staan we dan, 1-0 achter bij de nummer 11 van de Gouden Gids divisie met tien man op het veld. Je moet het maar verzinnen….

In die laatste tien minuten tellen we nog drie opgelegde kansen voor Telstar en één kleine kans voor Fortuna. Een combinatie van Velsense onmacht voor de goal en goed keeperswerk van Hesp voorkomt een tweede treffer. De kleine kans voor ons is voor Gommans. Bij toeval krijgt hij de bal in het strafschopgebied, maar hij kan niet vol uithalen, waardoor Dorus de Vries makkelijk kan redden. En dan houden we er maar mee op. Een dik verdiende nederlaag is ons deel.

Hesp maakt nog een machteloos gebaar richting ons vak, zoals Roest dat in Volendam deed afgelopen nacompetitie. Emeran en Van Dieren zitten nog vol ongeloof voor zich uit te staren in het gras. De rest is als een speer vertrokken richting kleedkamer, zonder de eigen fans een blik waardig te gunnen. Goh, ze kunnen dus toch rennen! Waarschijnlijk zijn ze onmiddellijk naar Gerritsen gegaan om te vragen hoe hij dat toch gelapt heeft, om slechts 80 minuten op het veld te hoeven staan…

Je vraagt je af wat er bij een fan harder aankomt. Een speler die zwaar gefrustreerd is vanwege de wanprestatie die hij geleverd heeft en het even niet meer kan hebben als iemand daar nog een kritische noot bij wil plaatsen en dat beloont met een opgeheven middelvinger, of spelers die na een wanprestatie volkomen ongeïnteresseerd het veld afgaan zonder om te kijken naar de fans die zich kosten noch moeite hebben gespaard om toch naar Velsen te komen? Ik wil niks goed praten, maar ik weet het antwoord wel.

Van Dieren en Emeran zijn dus de twee uitzonderingen. Zij zitten echt kapot en als ze na een minuutje of twee opstaan, kijken ze naar ons vak. En als ze daar zien dat er nog geklapt wordt, klappen ze terug. Spelers moesten eens weten wat alleen dat gebaar al voor een supporter kan betekenen.

Als geslagen honden verlaten we het veld. Een verdiende nederlaag tegen Telstar rijker, weer een illusie armer. De stemming op de terugreis naar Sittard is niet bepaald vrolijk, gelukkig schiet het wel op. Om 01.30uur zijn we terug, terwijl een uurtje of vijf later de wekker alweer gaat. Tegen die tijd draaien de spelers zich vast nog eens om in hun warme nestjes, tevreden over het feit dat ze uitgeschakeld zijn in de beker. Stel je voor zeg, als je wint moet je minstens nog een wedstrijd spelen, dat kan de bedoeling toch niet zijn…..