Na de wanvertoning tegen FC Omniworld heeft Fortuna wat recht te zetten. De uitwedstrijd tegen Stormvogels/Telstar biedt daar een mooie gelegenheid voor. Thuis wisten we dit seizoen namelijk al te winnen van de ‘Witte Leeuwen’ en op Sportpark Schoonenberg werd in 1995 historie geschreven toen Fortuna de titel in de eerste divisie pakte.


15 December 2006

Sterk Fortuna wint met 0-3 in Velsen

Stormvogels/Telstar 0 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 63. Taiwo 0-1; 74. Taiwo 0-2; 80. Olondo 0-3
Opstelling: Christianen, Dassen (54. Facenna), Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, Simone, El Hammouchi, Bouhadan (90. Olgun), Garritsen, Taiwo (84. E. Guvenc), Olondo
Toeschouwers: 1.518
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): El Hammouchi
Rood (Fortuna): –

De Limburgse sensatiepers had weer eens een goede week. Eerst kondigde trainer / coach Frans Körver zijn vertrek aan, vervolgens kwam naar buiten dat Joos van Barneveld € 243.000 euro van Fortuna claimt en op de wedstrijddag lezen we dat Fortuna opnieuw in de financiële problemen is geraakt. De club doet een beroep op het laatste restant van de lening bij de gemeente (€ 412.000 euro). De dag na de wedstrijd (zaterdag) mag dhr. Pieters van de VVD hierover nog royaal zijn mening geven in de krant. Uiteraard vindt hij dat Fortuna geen recht meer heeft op dit geld omdat de financiële verslagen te laat zijn ingediend. Waarom krijgt deze fractievoorzitter van een van de kleinste partijen in Sittard-Geleen eigenlijk nog zoveel aandacht?

Drie keer negatief nieuws op de voorpagina, het was dus weer smullen voor alles en iedereen die Fortuna géén warm hart toedraagt.Laten we de drie berichten eens objectief beschouwen. Dat Körver zou gaan vertrekken was al geen echte verrassing meer. Hij gaf zelf aan zich verkeken te hebben op het hedendaagse voetbal en kreeg minder plezier na enkele aanvaringen met supporters en spelers.

Joos van Barneveld ging bij de sanering akkoord met een salarisverlaging, maar hem werd blijkbaar beloofd dat hij bij zijn vertrek het verschil in salaris (circa €243.000 euro) uitbetaald zou krijgen. Hij zal wel recht hebben op dat geld, maar of hij het daadwerkelijk gaat krijgen is zeer twijfelachtig. Een mondelinge toezegging van Jos Nuijen zal niet volstaan. Fortuna zal destijds gehoopt / verwacht hebben dat Joos ooit nog wel verkocht zou kunnen worden, maar helaas was Joos de afgelopen jaren óf geblesseerd óf hij raakte vrijwel geen bal fatsoenlijk toen hij ‘fit’ was. Eeuwig zonde voor de speler die jarenlang werd gezien als hét grote talent van Fortuna. Dit conflict betekent overigens wel een definitieve vertrouwensbreuk tussen Joos en Fortuna Sittard.

Ten slotte de financiële situatie. Dat deze niet overdreven gezond is, wisten we jullie al te melden. Deze aanspraak op de lening bij de gemeente komt dan ook niet als een verrassing. Achter de schermen wordt er naar verluid hard gewerkt aan het financiële herstel, maar vlot verloopt dat allemaal nog niet.

Over naar de orde van de dag. Fortuna blameerde zich vorige week toen het tegen FC Omniworld, dat geruime tijd met 10 man speelde, verloor. Maar niets is zo verraderlijk als Fortuna’s vorm van de dag. Vol goede moed stappen rond vier uur dan ook zo’n 30 Fortunezen in de bus naar Velsen. Kordaat ingrijpen van TMD zorgt ervoor dat enkele supporters al bij de McDonald’s in kunnen stappen. Dit leidt later tot verbazing bij enkele andere supporters. Een trouwe fan komt er zelfs in Velsen pas achter dat we in de bus zaten.

Voor de zekerheid heb ik vandaag zowel videobanden als dvd’s meegenomen. Door het ontbreken van de dvd-speler zijn we aangewezen op een videoband met beelden van Fortuna uit het seizoen 1988-1989. Het voorste deel van de bus moet het helaas zonder beeld doen. Nadat we Fortuna zien gelijkspelen tegen FC Twente (0-0) en Roda (1-1, prachtige goal van René Maessen) komen we aan bij een van mijn persoonlijke hoogtepunten die ik heb meegemaakt als Fortuna-supporter: de 1-0 overwinning op PSV. De Eindhovenaren hadden enkele maanden eerder de Europacup I gewonnen, maar verloren in een met 14.000 toeschouwers volgepakte Baandert door een doelpunt van John Clayton.

Als we bijna aan het eind van de samenvatting zijn beland, besluit de achterste televisie om er ook mee op te houden. Het beeld gaat op zwart en er komt rook uit de achterzijde van het apparaat. De stank die volgt is verre van gezond. Einde video voor vandaag.Buiten de verjaardag van supporter Robin (nogmaals gefeliciteerd) en de terugkeer van Marc valt er over de heenreis weinig te melden. De reis verloopt boven verwachting snel en zodoende belanden we al om 18.45 uur voor de poorten van het prachtige Schoonenberg. We blijven nog even in de bus zitten en zien de jeugd van V.V. IJmuiden terugkeren van hun training. Hygiëne staat tegenwoordig blijkbaar niet zo hoog meer aangeschreven, aangezien het grootste deel in hun trainingskleren, aangevuld met hun jas, na enkele minuten het kleedlokaal alweer verlaat. In de bus wijst men erop dat niet douchen na het sporten makkelijk kan leiden tot vlektyfus of schimmeltenen, hetgeen we natuurlijk niemand toewensen.

Het is inmiddels 19.45 uur en de laatste supporters verlaten nu de bus. Bij de kassa worden we opgevrolijkt door een gratis en goed verzorgd programmaboekje. De vriendelijke stewards wensen ons een prettige wedstrijd en we betreden het uitvak. Over vriendelijke stewards gesproken, vandaag maakt Appie zijn rentree in de bus. Appie kreeg blijkbaar de schuld in de schoenen geschoven van de vernielingen in bus 5 naar Maastricht en mocht een tijdje niet meer mee. Een belachelijke zaak natuurlijk en we zijn blij dat hij er weer bij is. Inmiddels al 16 jaar steward en altijd goede zin, vol humor, vriendelijk maar toch goed oplettend en correct in zijn handelen. Deze man verdient absoluut de ‘Steward van het jaar’ prijs. Deze wordt om vreemde redenen echter gekozen door de stewards zelf en niet door de supporters. Onze keuze zou voor 100% op Appie vallen.

Sportpark Schoonenberg ligt er nog net zo mooi bij als vorig jaar. Achter de doelen een staantribune begroeid met gras, een oude hoofdtribune, een lage zittribune aan de andere zijde, onoverdekte en zeer oude toiletten, oude kleedlokalen en omgeven door honderden grote oude bomen. Ik mag er erg graag komen. Modern en luxueus is het niet, maar alles ademt hier voetbal uit.Dan de wedstrijd. Trainer Körver heeft zijn elftal, deels noodgedwongen, weer veranderd. Serdal Güvenc is geschorst, Mels van Driel is snel hersteld van zijn teenbreuk en Paridaans voldoet momenteel niet aan de verwachtingen van Körver. Dit leidt tot de volgende basisopstelling: Christianen; Van Driel, Grabovac, Op den Kamp, Dassen; Bouhadan, Simone, Garritsen, El Hammouchi; Taiwo en Olondo.

Joep en Zarko moeten de sterke Jan Bruin bewaken, Mels en Ronald krijgen hun handen vol aan de snelle en behendige Bossman en Holwijn. Na een Engelse minuut stilte voor de overleden Cor van der Hart, kan de wedstrijd beginnen. Inmiddels zijn er in totaal 44 Fortuna-fans in het uitvak aanwezig.

In de eerste helft zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd. Telstar komt er via de vleugels enkele keren gevaarlijk uit, maar komt niet verder dan een schot op de buitenkant van de paal. Fortuna stelt daar enkele aardige aanvallen tegenover, maar ook die treffen geen doel. Even denken we een penalty te krijgen nadat Angelo Simone wordt gemangeld door keeper Van Strien en een Telstar-verdediger. De goed leidende scheidsrechter Liesveld ziet er echter niks in en laat doorspelen.

Aan Fortuna-kant moet verzorger Peter Brune meerdere keren uitrukken. El Hammouchi gaat vrij onbesuisd een duel in en lijkt zich daarbij te blesseren aan zijn arm. Bij het verlaten van het veld voor de verdere verzorging voelt hij echter aan zijn heup. Even later kan hij gewoon weer verder. Taiwo is het volgende slachtoffer. Bij een vrije trap wordt hij vol aan het hoofd geraakt en gaat even neer. Ook hij kan de wedstrijd vervolgen. Vlak voor rust is het de beurt aan Ronald Dassen. Bij een duel wordt ook hij aan het hoofd geraakt en gaat tegen de grond. Hij maakt de tijd tot de rust vol, maar zal na enkele minuten in de tweede helft toch vervangen worden door Gino Facenna. Een lichte hersenschudding is de diagnose.

Goed, we gaan dus rusten met 0-0. Tijd om de witte jassen van de Goodyear-commissie aan te trekken. Twee weken geleden bij Veendam zag het broodje bal er zo erbarmelijk uit dat de schrijver van het wedstrijdverslag er niet eens over durfde te schrijven. Vandaag hopen we op beter.


Bacterien achter slot en grendel

Vorig jaar kreeg Telstar bijna een Goodyear-ster, maar liep die net mis door het verkopen van broodjes Unox-worst. Unox is een A-merk en dat kan natuurlijk niet in een voetbalstadion. Blijkbaar heeft iemand ons verslag vorig jaar goed gelezen, want wat schetst onze verbazing: in het cateringhok hangt een reclamepostertje van Unox met daarboven de tekst ‘Een broodje Unox Rookworst wordt u aangeprezen door de Goodyear-commissie’! Mooi om te zien dat er, onszelf niet meegerekend, meer mensen zijn die plezier beleven aan onze verslagen.


Welke knakworst heeft dit opgehangen?

Het broodje Unox-worst raken we vandaag niet aan. Bij mijn vraag naar het assortiment warme happen krijg ik te horen dat er broodjes worst, kroket en frikadel te koop zijn. Ik vraag om een broodje kroket met mayonaise, maar krijg dan tot mijn verbazing van de andere medewerker te horen dat die op zijn. Deze valse informatievoorziening kost ook dit jaar Telstar zijn Goodyear-ster. Het vervolgens voor € 1.90 euro aangeschafte broodje frikadel doorstaat de proef overigens ook niet. De prijs is redelijk maar een frikadel hoort niet doormidden gebroken op een broodje te liggen en de nasmaak is niet zo best. Volgend jaar beter.

Fortuna begint de tweede helft met dezelfde elf die de eerste helft eindigden. Dassen verlaat na een kleine tien minuten enigszins groggy het veld. Facenna vervangt hem en zal dat naar behoren doen. Het geloof in een goed resultaat groeit met de minuut. Achterin zit het vrij aardig op slot. Verder dan enkele matige afstandschoten komt Telstar niet en Jan Bruin zit in de knip bij het sterk spelende centrale duo Op den Kamp / Grabovac. Fortuna’s probleem zit hem dit jaar echter vooral in het zelf scoren.

Na een dik uur spelen wordt de ban dan toch gebroken. Bij een vrije trap van Garritsen tracht de Telstar-verdediging de buitenspelval open te zetten. Fortuna’s aanval loopt mee terug, maar dat is buiten Olondo gerekend. Hij blijft staan en mag de bal tot verbazing van iedereen van de grensrechter aannemen. De aanname verloopt moeizaam, maar hij controleert de bal snel en legt deze terug op de inlopende Taiwo. Deze schuift de bal in het lege doel. Telstar is woedend, Fortuna blij.

Telstar trekt nu logischerwijs ten aanval, maar daardoor ontstaan er behoorlijke gaten in hun verdediging. Fortuna speelt het spelletje nu slim en zoekt constant de ruimte en de vrije man. In de 74ste minuut kan Taiwo na een pass van Bouhadan alleen op de keeper af. Met een hard en beheerst schot zet hij de 0-2 op het scorebord. Spelers en supporters kunnen hun ogen haast niet geloven. Telstar komt nog steeds niet verder dan slappe schoten van afstand en Fortuna blijft veel ruimte krijgen. Onder aanvoering van de ijverige Simone en El Hammouchi worden op het middenveld veel ballen gewonnen. Steeds vaker moeten Telstar-spelers aan de noodrem trekken door middel van overtredingen. Zou Fortuna vandaag zelfs voor het eerst sinds zestien maanden (12-8-2005, 3-2 tegen Go Ahead Eagles) drie keer in één competitieduel kunnen scoren? Het antwoord geeft Cédric Olondo in de tachtigste minuut als hij een scherpe voorzet van links bij de tweede paal onberispelijk binnen schiet. 0-3 voor met nog tien minuten te spelen, dit mag niet meer fout gaan en dat gaat het ook niet meer. Historie wordt geschreven: voor het eerst sinds 16 maanden drie treffers in één wedstrijd en voor het eerst sinds bijna 7 jaar een 0-3 overwinning (6-2-2000, RKC-Fortuna). Mooi voor de spelers en mooi voor de supporters die jarenlang van deceptie naar deceptie reden.

De supporters vieren met de spelers én Frans Körver een bescheiden feestje bij het bezoekersvak en zoeken dan de auto, bus of kleedlokaal op. De sfeer op de terugreis is uiteraard opperbest en Pipi Langkous springt minutenlang vrolijk door de bus. Een onbeschofte ‘boerwedstrijd’ zorgt nog voor enige geluidsoverlast, maar ook dat mag de pret vandaag niet meer drukken. Na een flitsende rit komen we omstreeks half een veilig in Sittard aan.Vrijdag komt Helmond Sport in Sittard op bezoek. Gezien de 1-0 overwinning op Haarlem mag ook de nummer laatst van dit moment zeker niet onderschat worden.

Tot vrijdag!

RvL