Na een reeks goede resultaten heerst er in het Fortuna-kamp volop optimisme voor de confrontatie tegen Stormvogels/Telstar. Met een overwinning zouden we aanhaken bij onderste regionen van de middenmoot en bovendien een goede uitgangspositie verwerven in de strijd om de zesde periode. Maar Fortuna faalt vanavond op alle fronten. De ploeg creëert geen enkele kans, verdedigt ongeconcentreerd en is slap in de duels. Een drie-nul nederlaag is het terechte resultaat.


7 Maart 2008

Falend Fortuna kansloos tegen Telstar

Fortuna Sittard 0 Stormvogels/Telstar 3
Doelpuntenmakers: 5. Ten Heuvel (pen.) 0-1 14. Fafiani 0-2 93. Willemsen 0-3
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp (61. Heinrichs), Bejas (61. Vanek), Olondo, Simone, El Hammouchi, E. Guvenc (65. Boymans), Derksen, Schreurs
Toeschouwers: 3.525
Scheidsrechter: Steegstra
Geel (Fortuna): Bejas, Boymans
Rood (Fortuna): –

Ondanks de smadelijke berichtgeving van de laatste weken hechten wij nog steeds veel waarde aan de woorden van Willy Dullens. Willy Dullens is de Johan Cruijff en misschien ook wel de Diego Maradona van Sittard en omstreken en blijft wat ons betreft tot in de eeuwigheid der dagen op zijn voetstuk staan. Daarom kijken wij altijd reikhalzend uit naar zijn nieuwe column. Maar ook zijn oude columns zijn voor ons nog steeds een geleide. Op 13 februari schreef Willy Dullens: “Ik vind dat we in de 6e periode mee moeten dingen om de periodetitel. Dat is nodig om dit seizoen nog enig cachet te geven. Onze supporters en sponsors kijken reikhalzend uit naar een nieuw sportief hoogtepunt. En dat verdienen ze ook.

”Sinds 13 februari zijn wij al aan het reikhalzen en vanavond is het dan eindelijk zover: het begin van de zesde periode! Fortuna verkeert inmiddels in blakende vorm en wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat een nieuw sportief hoogtepunt binnen handbereik ligt. Dat geldt trouwens voor meer supporters. Vanavond zitten er driehonderd mensen meer in het stadion dan twee weken geleden. Het aantal toeschouwers bedraagt 1.800 en over dat aantal wordt niet gecorrespondeerd.

Trainer Roger Reijners stuurt dezelfde mensen de wei in die vorige week FC Volendam aan de zegekar hebben gebonden. Dus: Arjan Christianen op doel; Rick Geenen, Joep op den Kamp, aanvoerder Zarko Grabovac en Roy Bejas in de verdediging; Angelo Simone, Raschid el Hammouchi en Emmo Güvenç op het middenveld; en Cédric Olondo, Dirk-Jan Derksen en Danny Schreurs in de aanval. Ruud Boymans is hersteld van de blessure waarmee hij in Volendam uitviel, maar begint op de bank.

Uiteraard hebben wij deze week ook de nieuwe column van die andere bron van Sittardse voetbalwijsheid gelezen. Jan Notermans geeft het advies om het eerste kwartier vol gas te geven. De spelers nemen de welgemeende goede raad echter niet ter harte. Integendeel, de voeten komen niet eens in de buurt van het gaspedaal. In het eerste kwartier niet en in de vijf kwartieren daarna ook niet. Fortuna speelt vanavond onbegrijpelijk slap. Vrijwel alle duels worden verloren, onze verdedigers en middenvelders geven de tegenstander alle ruimte om te combineren en vrijwel geen enkele pass komt op de plaats van bestemming.


Olondo was vanavond niet op dreef

Stormvogels/Telstar straft de wanvertoning al in het begin van de wedstrijd genadeloos af. Op het middenveld verliest El Hammouchi na vier minuten een duel, waarna Holwijn ongehinderd richting het doel van Christianen mag oprukken. Roy Bejas besluit aan de noodrem te trekken en scheidsrechter Steegstra legt de bal op de stip. Lourens ten Heuvel schiet kalm binnen: 0-1.

Ondanks aansporingen vanaf de middenstip van Dirk-Jan Derksen, gaan de Fortunezen na deze goal niet agressiever spelen. Na dertien minuten krijgen we wederom het deksel op de neus. Deze keer staat Angelo Simone te slapen wanneer hij de bal aangespeeld krijgt van Rick Geenen. Fafiani wint het duel, Simone laat hem rustig weglopen en ook onze centrumverdedigers geven vrije doorgang. Fafiani schiet onhoudbaar voor Christianen binnen: 0-2.


Danny Schreurs wint een keer een duel

Bij Fortuna valt eigenlijk alleen Dirk-Jan Derksen op. Niet door zijn spel, want met voetballen houdt hij zich niet bezig. Wel door irritante gebaartjes naar medespelers en reclamaties bij de scheidsrechter. De grote mond richting scheidsrechter helpt natuurlijk niet wanneer je van diezelfde man afhankelijk bent om een penalty te versieren. Wanneer Derksen na een half uur in het strafschopgebied opzichtig naar de grond gaat, haalt de man in het zwart dan ook zijn schouders op. Derksen is de enige Fortunees die protesteert, de rest gelooft het allemaal wel. Een paar minuten voor rust zien we een nieuw hoogtepunt, wanneer Derksen bij een achterbal snel een sprintje trekt en de bal klaarlegt voor doelman Van Strien. Wat een beleving, wat een passie, wat een wil om te winnen!


Een mooie schwalbe van Derksen

We gaan rusten met welgeteld twee doelpogingen van Fortuna. Roy Bejas heeft een vrije trap mooi, maar ongevaarlijk richting doel gekruld. Emmo Güvenç zag een schot vanaf een meter of vijftien over de goal gaan. Na rust zet Fortuna de wanvertoning van de eerste helft voort. Zelfs een rode kaart voor Lourens ten Heuvel (wegens natrappen naar Op den Kamp) tien minuten na rust helpt ons niet. Het lijkt vanavond helemaal nergens op. Reijners probeert het met wissels (Heinrichs en Vanek voor Op den Kamp en Bejas), maar die baten weinig. Een volgende wissel (Boymans voor Güvenç) leidt tot een hartekreet van de tribune: “Reijners laat je wekker gaan.” De onvrede geldt waarschijnlijk het feit dat Dirk-Jan Derksen de negentig minuten mag volmaken.


Derksen stelt zich aan bij de scheidsrechter

Tien minuten voor het einde schiet Jürgen Heinrichs na een solo de bal rakelings naast het doel van Van Strien. Het is de enige kans die Fortuna in de tweede helft krijgt. De tegenstander benut de vier minuten blessuretijd om nog meer zout in de wonden te strooien. Op het middenveld lijdt El Hammouchi balverlies, waarna Bosman ongehinderd richting doel mag rennen. Christianen kan zijn schot nog rekenen, bij de rebound laat Simone zijn tegenstander maar weer eens lopen. Invaller Willemsen kan dan ook ongehinderd de drie-nul binnenschieten.


Jürgen Heinrichs op weg naar Fortuna’s enige kans in de tweede helft

Bijna wordt het nog erger. Grabovac kopt een diepe bal net iets te kort terug op Christianen. Die besluit de bal vlak buiten de zestien in zijn handen te pakken. De vrije trap voor Telstar gaat echter over het doel. Zo eindigt de wanvertoning in een 0-3 nederlaag. Met een uitwedstrijd tegen FC Zwolle in het verschiet lijkt meedingen om de zesde periode nu al een kansloze missie. Het reikhalzen duurt voor.

PM