Onbevreesd en vol overtuiging treedt Fortuna Stormvogels/Telstar tegemoet. De ploeg van Körver haalt negentig minuten lang een aanvaardbaar niveau, toont zich zeer aanvalsgezind en legt regelmatig aantrekkelijk voetbal op de mat. De 2-1 overwinning is dan ook loon naar werken. Luidt deze overwinning misschien een ommekeer in?


23 Oktober 2006

Deze overwinning smaakt naar meer

Fortuna Sittard 2 Stormvogels/Telstar 1
Doelpuntenmakers: 51. E. Güvenc 1-0; 71. Van Es 1-1; 82. Olondo 2-1
Opstelling: Christianen, S. Güvenc, Voigt, Paridaans, Van Driel, El Hammouchi, Simone, E. Güvenc (85. Olgun), Garritsen, Olondo (88. Grabovac), Bright (74. Taiwo)
Toeschouwers: 3.031
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdag 20 oktober, de eerste echte herfstavond van het jaar. Wij begeven ons vol goede moed naar het Fortuna-stadion, waar vanavond de wedstrijd tegen Stormvogels/Telstar op de agenda staat. Bij binnenkomst in het stadion vallen twee zaken op. In de eerste plaats lijkt het vanavond wel erg leeg. Volgens de opgave van de club waren er uiteindelijk 3.031 toeschouwers, mijn persoonlijke inschatting ligt ergens op de helft. De herfst en slechte prestaties zorgen inmiddels al jaren achter elkaar voor een troosteloze ambiance in ons stadion en óók dat is dit seizoen niet veranderd.

In de tweede plaats is de Noord-tribune opgesierd met talrijke Spruchbanden die aandringen op het vertrek van ene Airkes. De algemeen directeur is na een reeks beledigende uitspraken de gebeten hond bij de supporters, die hem al op één lijn plaatsen met Opgenoord en Nijpels. Het conflict tussen directeur en supporters heeft inmiddels iets kinderachtigs, maar is tegelijkertijd één van de vele bewijzen dat Erkens niet de juiste man is om Fortuna uit het dal te leiden. Of het nu gaat om de omgang met supporters, om het probeersel van een popconcert na de wedstrijd, om het voeren van adequaat personeelsbeleid of om het regelen van iets simpels als een oefenwedstrijd, Erkens toont zich een dilettant van het ergste soort. Het is verontrustend dat de Raad van Commissarissen er na vele jaren nog steeds niet in geslaagd is de dagelijkse leiding van de club in bekwame handen te leggen. Gezien de tanende interesse in het wel en wee van de club bij het denkend deel van die Raad, hoeven we voorlopig geen verandering in de situatie te verwachten. Voorlopig zal Airkes in de geest van Nijpels wind blijven maken bij Fortuna.

Tot zover het randgebeuren, nu naar het voetbal. Na een geslaagde tweede helft heeft Fortuna vorige week een puntje weggesleept uit Almere. Voor Körver reden om op de ingeslagen weg verder te gaan. De trainer brengt wel een paar wijzigingen aan in zijn elftal. Ronald Dassen is geblesseerd, waardoor Angelo Simone na een wedstrijd afwezigheid weer in de basis staat. Voor Wasiu Taiwo was een plaatsje in het elftal gereserveerd, maar de aanvaller verschijnt te laat in het stadion en wordt gestraft met een plaats op de bank. Kris Bright neemt zijn plaats in. Tenslotte lijkt Joos van Barneveld definitief in ongenade gevallen bij Körver, die vindt dat Van Barneveld te weinig brengt. Hoewel de prestaties van Van Barneveld onder de maat waren, verdient de handelwijze van Körver geen schoonheidsprijs. De oefenmeester zet Van Barneveld eerst op een voetstuk en schept daarmee onhaalbare verwachtingen, laat hem al na drie wedstrijden als een baksteen vallen en geeft de speler vervolgens welgeteld één wedstrijd een nieuwe kans. Fair is anders.

De vrijgekomen plaats wordt ingenomen door Emmo Güvenc, die eindelijk vanaf het begin een kans krijgt. De opstelling luidt daarmee als volgt: Christianen in de goal, Güvenc Serdal, Voigt, Paridaans en aanvoerder Van Driel in de verdediging, Simone, El Hammouchi, Garritsen en Güvenc Emmo op het middenveld en Olondo en Bright voorin.Fortuna speelt deze keer vanaf de eerste minuut geconcentreerd en fel. Dankzij El Hammouchi en Simone nemen wij het middenveld in handen, de Witte Leeuwen, nochtans tweede in de stand én kanshebber voor de tweede periode, komen er nauwelijks aan te pas.


Uitblinker Simone wint wéér een duel

Emmo Güvenc en wederom Angelo Simone zorgen bovendien voor de nodige aanvallende impulsen vanaf het middenveld, zodat de beide aanvallers niet verloren lopen. Fortuna zet druk, komt enkele malen goed door, maar slaagt er in het eerste kwartier niet in grote kansen te vormen. De eerste kans ontstaat na een minuut of twintig, wanneer Paridaans na een afgeslagen corner slim het strafschopgebied in gaat. Hij legt de bal perfect terug op Garritsen, maar diens schot vanaf een meter of vijftien wordt geblokt door een verdediger. Niet veel later laat Olondo zijn directe tegenstander de hielen zien, in het strafschopgebied gooit hij er een spectaculaire heggeschaarbeweging uit, een Witte Leeuw deinst geschrokken achteruit, maar de pass van Olondo verdwijnt helaas in niemandsland. Weer een paar minuten later haalt Olondo op rechts de achterlijn, de voorzet is deze keer wel goed, de kopbal van Bright is goed geplaatst, maar mist de kracht om doelman Van Strien te verschalken.


Ballet of voetbal?

Stormvogels/Telstar stelt daar niet veel tegenover. Een bekeken schuiver van Jan Bruijn verdwijnt na ruim een kwartier naast het doel van Christianen. Na bijna een half uur krijgen de Velsenaren toch de grootste kans om de score te openen. Angelo Simone kopt de bal ongelukkig achteruit en zet Voigt op het verkeerde been. Melvyn Holwijn verschijnt helemaal vrij voor het doel van Christianen, maar deze werpt zich onverschrokken voor de bal. Het laatste kwartier van de eerste helft gaat de wedstrijd gelijk op. De Stormvogels/Telstar-anen komen wat beter in het spel, maar Fortuna houdt de achterhoede goed gesloten en blijft zelf ook dreigend. Een schot van Emmo Guvenc belandt naast het doel. Het publiek kan de inzet en het spel van Fortuna waarderen en geeft aan het einde van de eerste helft een dankbaar applaus.


Emmo Güvenc zoekt zijn kans

De rust begint met een ware invasie van jongetjes en een enkel meisje in lelijk fluorescerende geel-groene trainingspakken die Pascal Averdijk nog zouden passen. Het gaat hier om deelnemers aan een voetbalkamp. Kennelijk volgen zij de methode-Körver, want de oefenstof bestaat uit het rennen van een rondje rond het veld. De merkwaardige uitdossing blijken zij te danken te hebben aan Maurice Graef, een oud-profvoetballer die tegenwoordig kennelijk in textiel doet.

Na de thee begint Fortuna enthousiast aan de tweede helft. De ploeg heeft goed in de gaten dat er vandaag drie punten te winnen vallen en pint de tegenstander vast op eigen helft. Het offensief leidt na zes minuten tot de openingstreffer. Na een afgeslagen aanval van Fortuna krijgt Angelo Simone de bal halverwege de helft van Stormvogels/Telstar opnieuw in bezit. Hij ziet Emmo Güvenc in het strafschopgebied helemaal vrij staan en bedient hem met een pass op maat. Güvenc tikt de bal uit de lucht langs de aanstormende Van Strien. De 1-0 is verdiend, maker en aangever zijn niet toevallig de beste twee spelers op het veld.

Nadat zij op achterstand zijn gekomen, gaan de Witte Leeuwen iets meer aanvallende aspiraties koesteren. Fortuna gaat daar goed mee om. De ruimte die de Velsenaren achterin weggeven, wordt goed gebruikt door Emmo Güvenc op links en Cedric Olondo op rechts. Linksback Magid Janssen is niet opgewassen tegen de fysieke kracht en snelheid van de Waal, die zijn acties echter niet altijd een goed vervolg geeft. Iets meer rust aan de bal en iets meer spelinzicht zouden van Olondo zonder meer een goede eerste-divisievoetballer maken. Het is weer een actie van Olondo die bijna tot de 2-0 voor Fortuna leidt. Zijn voorzet vanaf rechts komt na een rare kluts via twee verdedigers terecht bij Bright, die de bal tegen de lat kopt.Stormvogels/Telstar gaat wat opportunistischer spelen. Trainer Nijholt brengt Ronnie van Es als tweede spits naar Jan Bruijn. Omdat de buitenspelers Holwijn en Bossman weinig in te brengen hebben tegen Van Driel en Serdal Güvenc, gaan de Velsenaren vaker de lange bal hanteren. Ook dat levert weinig problemen op, totdat Arjen Christianen in de 71ste minuut in de fout gaat. Hoewel Voigt en Paridaans goed staan gepositioneerd, komt de doelman toch uit zijn goal bij een voorzet vanaf rechts. Christianen mist de bal, Van Es kan inkoppen in een leeg doel. Een individuele fout levert een onnodige tegentreffer op.

Fortuna laat zich echter niet uit het veld slaan en gaat opnieuw op zoek naar de voorsprong. Al na vijf minuten ligt de bal in het net. Weer haalt Olondo aan de rechterkant de achterlijn, zijn voorzet op El Hammouchi is deze keer op maat. De Duitser schiet hard in, keeper Van Strien krijgt de bal niet onder controle, Emmo Güvenc staat klaar om zijn tweede treffer in te tikken. Maar helaas gaat het feest niet door. De grensrechter vlagt voor buitenspel van Guvenc. Even later krijgt Olondo een opgelegde kans, maar vrij voor doelman Van Strien schiet hij hoog over. Aan de andere kant is Stormvogels/Telstar dichtbij een treffer, wanneer Christianen met moeite een schot uit de tweede lijn keert. Körver heeft inmiddels Wasiu Taiwo gebracht voor Kris Bright, die technisch nog tekort komt, maar dankzij zijn werklust en loopvermogen toch een handenbindertje is geweest voor de verdediging van Stormvogels/Telstar.

Acht minuten voor tijd krijgt Emmo Güvenc de bal aan de linkerkant halverwege de helft van Stormvogels/Telstar. Met een slim hakbballetje zet hij Koen Garritsen op links vrij. Garritsen bereikt de achterlijn en bedient met een strakke voorzet Olondo op de rand van het vijfmetergebied. Olondo verlengt de bal met een volley richting goal. Deze keer is het wel raak. Olondo krijgt zijn verdiende treffer, Fortuna komt verdiend op voorsprong.


Olondo: eindelijk raak!

De Witte Leeuwen doen nog pogingen het tij te keren, maar weten niet echt gevaarlijk te worden. Uitblinker Emmo Guvenc wordt vijf minuten voor tijd vervangen door Ahmet Olgun. Guvenc laat zich uitgebreid fêteren door zijn medespelers en verlaat na ongeveer tien minuten onder luid applaus het veld. Fortuna lijkt weer eens een klassieke publieksvoetballer in de gelederen te hebben. Iemand met bravoure die ook nog eens gezegend is met het nodige talent. Hopelijk kunnen we er lang en vaak van genieten. Na Guvenc mag ook Cedric Olondo het veld verlaten. Voor hem komt de multifunctioneel inzetbare Grabovac in de ploeg. Ook met Grabovac, Taiwo en Olgun voorin valt Fortuna enkele malen gevaarlijk aan. Met name Olgun maakt een goede indruk. Hij speelt zichzelf in blessuretijd vrij voor de doelman, maar laat de bal iets te ver van zijn voet springen. Van Strien brengt redding en komt daarbij in aanraking met de voeten van Olgun.


Olgun is sneller bij de bal

Het opstootje dat de Witte Leeuwen daarna veroorzaken, zullen we maar toeschrijven aan frustraties over de eigen wanprestatie, want zo ernstig was de tackle van Olgun ook weer niet. Stormvogels/Telstar had op meer gerekend in Sittard, maar loopt tegen een volledig verdiende nederlaag aan. Fortuna was vanavond op alle fronten de betere en behaalt terecht de tweede zege van het seizoen.


Van Driel en Paridaans vieren feest

Die zege betekent dat de club maandag met een four-point-cushion afreist naar Helmond en dat hier dus géén duel om de laatste plaats wordt gespeeld. De overwinning betekent ook dat de onderkant van de middenmoot weer in zicht is. Het vertoonde spel tegen Stormvogels/Telstar geeft hoop dat die middenmoot ook daadwerkelijk bereikt wordt. Fortuna speelde geconcentreerd, in een goede veldbezetting en met de wil om te winnen. Ten opzichte van vorig seizoen oogt de ploeg conditioneel een stuk sterker.


Jongens, dit kan ons veld niet hebben

Maar we weten ook dat het evenwicht bij Fortuna wankel is. De ploeg heeft een langere reeks van goede prestaties nodig om echt naar een hoger niveau te groeien. De komende weken, met wedstrijden tegen tegenstanders die niet bij voorbaat sterker zijn, zullen uitwijzen of dat hogere niveau haalbaar is.

PM