Eindelijk slaagt Fortuna erin een directe concurrent in de degradatiestrijd te verslaan. Dankzij doelpunten van Traore en Grabovac druipt Telstar met een 2-0 nederlaag af naar IJmuiden. De degradatiezorgen blijven groot, maar dankzij de drie punten is de laatste plaats gelukkig weer wat verder uit zicht.

5 Maart 2010

Fortuna wint cruciaal degradatieduel

Fortuna Sittard 2 SC Telstar 0
Doelpuntenmakers: 28. Traore 1-0; 73. Grabovac 2-0.
Opstelling: Wintjens, Simone, Verdonck, De Boer, Vanek, Rychlik, Linssen, Voorn, Di Lallo, Traore, Grabovac.
Toeschouwers: 3.963
Scheidsrechter: Smet
Geel (Fortuna): Grabovac

Na vier matige optredens op rij, waarin slecht één schamel puntje wordt gehaald, wacht Fortuna vanavond een wedstrijd waarin het erop of eronder wordt. De kloof met de laatste plaats bedraagt weliswaar vijf punten, maar sluitlicht FC Oss heeft wel drie wedstrijden minder gespeeld dan Fortuna. En de afstand tot de een-na-laatste plaats bedraagt twee punten, maar ook de ploeg op plek 17 heeft nog een wedstrijd tegoed. En uitgerekend die nummer 17 komt vanavond op bezoek in Sittard. Een nederlaag zou betekenen dat plaats 17 wel erg ver buiten ons bereik komt te liggen en dat de degradiestrijd zich dus lijkt te beperken tot FC Oss en onszelf. Een gelijkspel zal het optimisme in Oss over een goede afloop van die strijd aanzienlijk doen toenemen. Winnen is dus het devies.Dat lijkt vanavond ook trainer Roger Reijners begrepen te hebben, want hij stuurt een redelijk aanvallend ingestelde formatie de wei in.

Aanwijzingen voor de belchinees: uitslag 2-0

Zarko Grabovac maakt weer zijn opwachting in de spits en hij krijgt daar gezelschap van Demba S. Traore. Anthony Di Lallo verhuist naar de linkerflank van het middenveld, op de andere vleugel start Marcus Rychlik. Ramon Voorn en Edwin Linssen vormen het hart van ons middenveld. Yoann de Boer zakt weer terug naar het verdedigingscentrum naast Sven Verdonck. Nico Vanek is linksback, de altijd en overal inzetbare Angelo Simone vervangt de geschorste Pieter Nys op rechtsback. Het doel wordt verdedigd door Danny Wintjens.

‘Il multifunzionale’ kopt feilloos uit

Oplettende lezertjes zullen de naam van Harrie Gommans in deze opsomming missen. Dat klopt. Harrie heeft voor de wedstrijd tegen de trainer “’t Geit neet om mich, ’t geit om ’t team” gezegd en daaruit de logische consequentie getrokken dat hij het beste op de tribune kon gaan zitten. Wat Fortuna bezield heeft om voor veel geld een chronisch geblesseerde aanvaller uit vorm te huren, wordt met de week een groter raadsel.

Beide ploegen begin voorzichtig aan het duel dat zich in barre weersomstanigheden afspeelt. De spelers worden niet alleen geteisterd door regen en natte sneeuw, ook de valwinden van Nijpels doen zich vanavond weer nadrukkelijk gelden. De wind waait alle kanten uit en zorgt daarmee voor problemen die door spelers op het niveau van de Jupiler League niet eenvoudig kunnen worden opgelost. De bal komt dan ook regelmatig terecht op een andere plaats dan de verzender op het moment van passen in gedachte had.

Kijk, ik ben een vliegtuig

In de openingsfase heeft Fortuna nog het beste van het spel. Dat leidt tot een paar kansen voor Traore en Linssen, maar beiden schieten te gehaast en daarom naast de goal.

Angelo is niet bang voor witte leeuwen!

En Demba ook niet!

Naarmate de wedstrijd vordert, neemt Telstar echter het initiatief over. De Witte Leeuwen breken een paar keer gevaarlijk door onze verdediging, waarbij ze overigens de nodige hulp van ons krijgen. Zo kopt Angelo Simone bij het uitverdedigen de bal pardoes voor de voeten van een tegenstander en leiden ook Di Lallo en Rychlik enkele keren gevaarlijk balverlies op het middenveld. Gelukkig brengt Danny Wintjens in alle gevallen bekwaam redding.

Na bijna een half uur meldt ook Fortuna zich weer eens in de buurt van de vijandelijke doelmond. Voordat hij gevaarlijk kan worden, wordt Ramon Voorn echter onreglementair gestuit door SV Wehen-Wiesbanden-legende Erwin Koen. De vrije trap wordt door Edwin Linssen vanaf rechts fraai bij de tweede paal gelegd. Daar kan Demba Traore helemaal vrij via de grond binnenkoppen: 1-0.

Demba kopt via de grond binnen: 1-0

De voorsprong brengt iets meer rust in het spel van Fortuna, terwijl Telstar de rest van de eerste helft niet meer van de schrik van de achterstand bekomt. We weten de 1-0 dus zonder al te veel verdedigen vast te houden alvorens de spelers de warme kleedlokalen opzoeken. Na de thee gaat Telstar echter voortvarender te werk. De wedstrijd speelt zich nu grotendeels op de helft van Fortuna af. Na een paar minuten komt Brands vrij voor Wintjens maar net tekort om de bal in ons doel te glijden. Over het algemeen verdedigt Fortuna echter behoorlijk geconcentreerd, zodat grote kansen uitblijven.

Fussballgott Erwin Koen ziet de hielen van Marcus

Aan de andere kant hebben wij aanvallend niet veel meer te bieden. Ramon Voorn is iets verdedigender gaan spelen op het middenveld en Demba Traore is teruggezakt achter Grabovac, die daardoor in de spits een eenzame strijd voert tegen de Telstar-verdedigers en tegen de voortdurend en niet altijd terecht voor buitenspel vlaggende grensrechter.

Geen overtreding, vindt de scheidsrechter

Omdat Di Lallo en Rychlik vanavond vooral uitblinken in het niets verzandende solo’s, komt er van de flanken ook geen noemenswaardig gevaar.

Rychlik soleert richting balverlies

Hoewel we de zaken redelijk in de greep hebben, is er dus zeker geen reden om gerust te zijn over de afloop. Een missertje achterin of een zondagsschot kan zomaar tot de gelijkmaker leiden. Bovendien heeft Telstar na 62 minuten de immer gevaarlijke Glynor Plet in het veld gebracht. Zes minuten later lijkt onze vrees bewaarheid te worden. Balverlies op het middenveld brengt Fafiani in gevaarlijke positie voor ons doel. Zijn schot wordt van richting veranderd, Wintjens moet dus kansloos toekijken, maar tot ieders grote opluchting gaat de bal via de lat over de achterlijn. Uit de corner die daarop volgt, klopt Plet rakelings over.

Wedstrijd shirtje trekken

We zijn dus met de schrik vrijgekomen. Gelukkig heeft die schrik vanavond niet zo’n verlammende uitwerking dat we helemaal niet meer van onze eigen helft durven te komen. Zo goed en zo kwaad als het kan, probeert onze niet bepaald soepel draaiende aanval zelfs wat counters op te zetten.

Traore komt net te laat

Dat leidt een kwartier voor tijd tot een corner. De bal van Voorn lijkt eenvoudig te worden weggewerkt, maar belandt uiteindelijk toch weer aan de linkerflank bij diezelfde Voorn. Die geeft een scherpe voorzet die zo’n beetje op de vijfmeterlijn terechtkomt. Doelman Kuperus probeert met een kamikaze-actie de bal te onderscheppen, maar zijn vuisten slaan in het niets. Zarko Grabovac toont zich een stuk koelbloediger en kopt de bal via de onderkant van de lat in de goal. Het laatste tikje van Traore is overbodig, Zorro heeft opnieuw een belangrijk doelpunt gemaakt: 2-0.

Zorro kopt de 2-0 binnen…

…en viert dus feest

Grabovac en De Boer juichen met de Noord-tribune. Na die 2-0 is het geloof bij Telstar helemaal weg. Met meer raffinement en zelfvertrouwen hadden we de Witte Leeuwen in het laatste kwartier helemaal van de mat kunnen spelen. We krijgen alle ruimte, maar weten met die ruimte helemaal niets te beginnen.

Na de 2-0 krijgen we alle ruimte

Nadat Zarko Grabovac na de zoveelste verkeerde beslissing van de grensrechter (hoe kan iemand die van eigen helft komt buitenspel staan?) zijn ongeduld eindelijk een keer verliest en daarvoor met geel beloond wordt, blaast de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Vreugde op de tribunes…

Het was allemaal niet groots, maar dat viel ook niet te verwachten. De punten zijn binnen en dat is het belangrijkste.

… en op het veld

De komende twee weken wacht ons met Helmond uit, De Graafschap thuis en MVV uit een behoorlijk zwaar programma. Desondanks zullen we ook uit deze wedstrijden punten moeten halen om in de race te blijven en om een ongekend hoge druk in de laatste wedstrijden van de competitie te vermijden.