In de tweede wedstrijd onder de nieuwe trainer Tini Ruijs wordt er met 2-1 verloren bij SC Telstar. Wederom een uitermate teleurstellend resultaat in een uitwedstrijd. Tegen dit Telstar, toch niet een bijzonder elftal, was duidelijk meer te behalen. Daar moeten de spelers en trainer dan wel alle geloof in hebben en dit ook uitstralen. Deze wedstrijd was echter weer typisch Fortuna van de laatste jaren, en dat nu we net weer de goede kant op leken te gaan.


20 januari 2012

Ruijs is Ruijs nanananana

Telstar 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 34. Brands 1-0, 39. Plat 2-0, 90. Diaz 2-1.
Opstelling: Wintjens; Geenen (46. Usta), De Boer, Dreesen, Schroyen; Voorn (75. Secerovic), Ricksen; Hoesen (70. Gulpen), Scheelen, Diaz; Gommans.
Toeschouwers: 2.322.
Scheidsrechter: Van den Heuvel.
Geel (Fortuna): Ricksen, Hoesen.
Rood (Fortuna): -.

Als we om half vijf klaar staan voor de Trendwork Arena is er nog geen bus te bekennen van Hanneman De Toerist. Na een telefoongesprek met de thuisbasis van de bus,  blijkt deze al ruime tijd geleden te zijn vertrokken. Enkele supporters raken al licht in paniek en werken aan een plan B om met de auto te gaan. Een kwartier te laat verschijnt de bus echter toch nog. Gezien het ontbreken van snelheidsbeperking op de bus lijkt niets ons in de weg te staan om Velsen Zuid op tijd te bereiken.  De bus zit vandaag vol met goedgemutste Fortuna supporters. Vrijwel iedereen heeft vertrouwen in een goede afloop. Dit moet toch haast wel de eerste uitoverwinning van het seizoen worden. Ook vandaag is er weer gezorgd voor een aardig proviand aan eten. JC is langs www.wittebroodje.nl gegaan en heeft een geruime keuze aan broodjes bij zich. Van een simpel broodje beenham tot een broodje met wat lijkt een goulash soep als beleg.


JC presenteert: een broodje ‘Pittige Heks’

Als er dan ook nog een lading nonnevotten verschijnt kan zelfs Julian zich niet meer inhouden. Ook hij moet aan dit eetfestijn geloven. JC heeft zich in het begin van de week ook al ingezet met betrekking tot de songteksten. Tijdens de slopende Engeland reis en de reis naar Hoek zijn er weer enkele nieuwe liedjes ten tonele gekomen, die nog niet bij iedere supporter bekend zijn. Een groot aantal A4tjes met de teksten daarop moet hierin veranderen brengen. Al snel schallen de nieuwe liedjes door de bus, al is soms wel niet al te duidelijk op welke ‘o’ de klemtoon moet liggen.

Door de late vertrektijd is er vandaag geen tijd om een tussenstop te maken. We komen echter wel netjes op tijd aan bij het uitvak. Ruim een half uur van tevoren worden we gefouilleerd door het vriendelijkste stewardcorps van Nederland. Tijd genoeg om de vlaggen op te hangen en een praatje te maken met de talrijke supporters die ander vervoer hebben gekozen. In totaal zijn er vandaag 120 Fortunezen On Tour.


De wederom talrijk meegereisde fans zijn er klaar voor

Er is zelfs nog tijd over om de witte jassen aan de trekken voor de gebruikelijke keuring van de Goodyear commissie. Na de bestelling van een broodje hamburger en een broodje frikandel zien we echter dat onze reputatie zich heeft  vooruitgesneld. De twee vriendelijke medewerkers van de catering staan te bibberen bij het zien van onze witte jassen. Het broodje hamburger wordt hierdoor niet conform marktvoorwaarden afgeleverd. De mayonaise en curry bevinden zich aan de onderkant van  de hamburger, terwijl de koude uien wel bovenop zitten. Als we erna bij een herkansing ook nog de zoete popcorn uitproberen, blijkt deze meer harde stukjes te bevatten dan krokant te zijn. Helaas weer geen ster voor de catering van SC Telstar. Misschien is het een tip als de catering zich niet zo druk maakt om deze keuring en zich volledig concentreert op het voedsel. Dan zit er volgend jaar misschien wel een ster in.

De opstelling van Fortuna ziet er hetzelfde uit als vorige week, toen er thuis werd gelijk gespeeld tegen Cambuur Leeuwarden. Dat betekent dat Randel Shakison en Richard Stolte nog altijd geblesseerd zijn. Fortuna speelt de eerste helft richting het doel waar ook het uitvak zich bevindt. Aan steun zal het zeker niet ontbreken. De laatste uitwedstrijden lijken de supporters zich steeds meer te hebben samengepakt, iets wat elke uitwedstrijd een betere sfeer oplevert. De spelers lijken dit ook te merken en beginnen als het betere elftal aan de wedstrijd. Telstar laat Fortuna een beetje komen, en daardoor ontstaat toch enige druk voor  het doel van de voormalige stormvogels. De eerste grote kans is voor Danny Hoesen, die met een ware kanonskogel alleen de vuisten van doelman Varkevisser weet te raken. Het aantal corners dat Fortuna in de eerste helft krijgt is niet gering. Deze leveren ook vaak gevaarlijke situaties op. Zo is Fernando Ricksen dichtbij met een kopbal en probeert Timothy Dreesen zelfs met een hakje de 0-1 binnen te schieten.


Hoesen maakt zich klaar voor een corner

Als Hoesen erna ook nog een grote kans mist na een vrije trap van Wouter Scheelen begint iedereen al te vrezen voor het welbekende scenario. Als je zelf niet scoort, dan krijg je hem zelf meestal tegen. Na een dik half uur wordt deze vrees werkelijkheid. Bij vrijwel de eerste kans voor Telstar schuttert de Fortuna verdediging en schiet Brands de 1-0 binnen. De spelers laten hierop direct het kopje hangen en vergeten door te gaan waarmee te bezig waren. Sterker nog. Vijf minuten later reageert Joeri Schroyen niet adequaat op een aanval vanaf de rechterkant en lijkt Yoann de Boer niet van de grond te komen. Resultaat is een volley van Plat die Danny Wintjens kansloos laat. Een 2-0 achterstaand, terwijl het wat betreft kansen misschien wel 3-10 staat. Het hele elftal lijkt hierna geen enkele zin meer te hebben in de rest van de wedstrijd. Ze worden aan alle kanten voorbijgelopen en mogen blij zijn dat er voor de rust gefloten wordt door scheidsrechter Van den Heuvel.

Tijdens de rust zien we dat Tini Ruijs gaat ingrijpen. Debutant Suat Usta loopt zich warm en de grote vraag is dan wie hij komt te vervangen. Als dit Rick Geenen blijkt te zijn, kijken de Fortuna supporters verbaasd op. Usta is nou niet het toonbeeld van snelheid, wat je als back wel dient te hebben.  In de eerste minuten van de tweede helft gaat dit dan ook al gelijk fout. Usta kan zich hoogstens met overtredingen staande houden.  Misschien dat Ruijs hoopte om wat Turkse pit in het strijdperk te gooien, om de spelers wakker te schudden. Dit had echter een totaal averechts effect. Net zoals in het einde van de eerste helft lijken de spelers totaal geen geloof meer te hebben in een goede afloop. De spelers gaan meer voor zichzelf voetballen. Als zelfs Danny Hoesen keer op keer voor eigen acties gaat, gaat het Ruijs wat te ver. Hij besluit de Fulham-huurling uit de ploeg te halen. Ook dit leidt tot onbegrip in het uitvak, wat zeer begrijpelijk is. In feite gooi je hiermee definitief de handdoek in de ring, iets wat je nooit zou mogen doen. Een soortgelijke situatie deed zich voor bij Cambuur Leeuwarden uit. Toen had Cambuur net gelijk gemaakt en werd Hoesen het kind van de rekening omdat Dusseldorp een puntje wilde gaan verdedigen, uiteraard een kansloze missie. Dit keer is Lars Gulpen zijn vervanger.  Als even later ook nog Adnan Secerovic in het veld komt voor de onzichtbare Ramon Voorn heeft het uitvak het al gehad met de nieuwe trainer. Toch lijkt Fortuna dankzij een gift van de scheidsrechter nog terug in de wedstrijd te kunnen komen. De penalty wordt echter door Harrie Gommans op de lat geschoten, niet dat iemand een andere afloop had verwacht. De wedstrijd kabbelt rustig voort naar het laatste fluitsignaal totdat Fortuna toch nog per ongeluk de aansluitingstreffer maakt. Kevin Diaz schiet laag binnen op een voorzet van Gommans. Opeens beginnen de spelers nu wel haast te maken. Wintjens gaat nog mee naar voren bij een laatste corner, maar deze verdwijnt karakteristiek meteen in de handen van doelman Varkevisser.


Ondanks de overwinning hoorden we weinig van de famous home support

De spelers wagen het nog om het uitvak te komen bedanken. Usta heeft al snel door dat zijn aanwezigheid niet gewaardeerd wordt en beent zich al richting de kleedkamer. De andere spelers weten ook niet precies hoe ze op hun eigen wanprestatie moeten reageren. Misschien dat de heren ook eens moeten leren om met kritiek en tegenslagen om te gaan, toch niet onbelangrijk in het profvoetbal. Dit zit echter totaal niet in deze selectie. Je zou zeggen dat een nieuwe trainer een positief effect heeft op een spelersgroep. Echter, een spelersgroep als deze, laat bij de eerste geschikte mogelijkheid meteen de trainer in de stront zakken. Natuurlijk maakt Ruijs geen handige indruk bij deze wedstrijd, maar het zijn toch echt de veertien spelers van vandaag die eens goed bij zichzelf te rade moeten gaan. In het eerste half uur was er niks aan de hand, maar een simpel tegendoelpunt is al funest voor het zelfvertrouwen en de inzet van de hele ploeg.

Als onze vlaggen zijn ingepakt gaan we weer terug de bus in. Hier ontstaan vooral heftige discussies over de nieuwe trainer. Na een klein uur is de sfeer gelukkig al weer wat vrolijker. Ook een 2-1 nederlaag bij Telstar kan de sfeer in de bus niet beïnvloeden. Niets is immers leuker dan je eigen leedvermaak. Er worden al snel wat songs ingezet om onze nieuwe trainer te “eren”. Op elk liedje wat langskomt van JC zijn cd’s wordt de tekst aangepast. Waar mensen vandaag thuisbleven om de finale van Voice of Holland te bekijken, is er in de bus een waar gala met liedjes zingende Fortuna fans aan de gang. Het gala wordt nog even onderbroken door een tussenstop bij ’t Haasje, waar JC en Thies het nog ouderwets aan de stok krijgen met elkaar. De emoties liggen blijkbaar toch nog hoog en misschien is het verstandig dat er maar voor tien minuten gestopt werd. Rond half één komen we weer aan bij de Trendwork Arena, wederom met nul punten in de zak, maar wel een avond om niet te vergeten.

Evert Bos