Fortuna kent een moeizame start van de tweede competitiehelft. Ook het uitduel tegen Telstar verloopt desastreus voor de geel/groenen. Een 2-0 nederlaag, een zwaar geïrriteerde away support en frustraties die ruim na het laatste fluitsignaal overslaan van het uitvak op de spelersgroep. We hebben wel eens betere dagen gekend. 


15 februari 2013

Persoonlijke vete boven clubbelang?

Telstar 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 12. Van Essen 1-0, 17. Matusiwa 2-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, Briels, Çevik, N’Koyi, Rajcomar, Khalouta (61. Nepomuceno).
Toeschouwers: 1.598
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel:  Dreesen, N’Koyi.
Rood: –

Het is 16.30 uur als de bus met daarin aanwezig 32 Fortuna fans zich in beweging zet richting Velsen. Net zoals vorige week tegen Telstar ontbreken vandaag wederom enkele usual suspects op het appél. In navolging van Thies is het vandaag Michel die geveld is door het influenza virus. Martijn daarentegen geeft volkomen terecht de voorkeur aan de 80ste verjaardag van zijn opa. Evert heeft een afspraakje lopen met ene zekere Katrien D in Parijs en Sven trekt de romantiek van Valentijnsdag nog een etmaaltje door.

Een gedeelte van de aanwezige reizigers zijn pas vanmorgen teruggekeerd van een andere busreis. Deze die hards hebben een bezoek gebracht aan de Europa League wedstrijd van onze vrienden van Racing Genk in en tegen Stuttgart. Die reis blijkt alle deelnemers uitstekend te zijn bevallen en de achterblijvers kunnen genieten van alle verhalen en foto’s die als bewijslast daarvan dienen. Vooral de verhalen van het saunabezoek op de terugreis heeft een blijvende indruk gemaakt op de deelnemers.


Fitland bouwt ondertussen lekker door

Van mijn medepassagiers in het achterste gedeelte van de bus heb ik al een hele tijd geleden de ‘eretitel’ opa aangemeten gekregen. Voor sjnaken van tussen de 20-35 jaar is een veertig plusser natuurlijk ook al een soort van levend fossiel, maar je bent uiteindelijk zo oud als je jezelf voelt. Toch kan ik niet ontkennen dat ik de generatiekloof steeds duidelijker begin waar te nemen. Waar vroeger op busreizen een fatsoenlijke cd werd afgespeeld of een dvd met tifosi dan wel knuffelmateriaal werd bekeken, begint het tegenwoordig steeds meer op een soort filmclub te lijken. Iedereen natuurlijk het zijne, maar persoonlijk mis ik die tijden van vroeger.

Na een korte nicotinestop, die door de niet verslaafden wordt aangegrepen om een niet minder ongezonde vette hap naar binnen te werken, gaat de reis verder richting Velsen. Als de opstelling van Fortuna bekend wordt gemaakt op Twitter klinkt het eerste gemor in de bus. Wederom geen plaats in de beginformatie voor Kevin Diaz. Een niet te begrijpen beslissing voor velen, zeker na zijn goede invalbeurt tegen Go Ahead Eagles en zijn knap doelpunt.

Als we na zevenen aankomen bij het Tata Steel Stadion vallen ons als eerste de brokken beton op die tegen het hekwerk aanliggen. Mijn buurman Ralf vraagt zich af of Telstar misschien een milieupark is begonnen als een bron voor het derven van extra inkomsten. Dan pas valt op dat de nostalgische pisbunker in het uitvak met de grond gelijk is gemaakt en de brokstukken daar afkomstig van zijn. In plaats van het donkere en deprimerende gedrocht staat er nu een keet waar men zijn behoefte in kan doen. Wellicht opgekocht uit de failliete inboedel van vroegere buur HFC Haarlem? Als Ralf terugkomt van een kleine boodschap geeft hij aan dat er ook de mogelijkheid bestaat tot het wassen van de voeten. Volgens een opmerkzame steward is er waarschijnlijk een leidinkje bevroren geweest en geknapt.


‘Een kapotgevroren waterleiding’ luidde het deskundige oordeel


De restanten van de toiletten werden netjes in het milieupark in wording gedumpt

Op naar de wedstrijd dan. Trainer Wil Boessen  heeft zijn formatie op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week. Ramon Voorn is genoeg hersteld van zijn blessure en neemt de plaats in van de geschorste Jurjan Mannes. De eveneens geschorste Quin Kruijsen wordt vervangen door Prince Rajcomar.

De wedstrijd begint in een traag tempo. Thuisploeg Telstar loopt na de de zware nederlaag tegen FC Volendam (6-2) niet over van zelfvertrouwen en ook Fortuna heeft niet bepaald een formidabele herstart achter de rug. Toch zijn het de witte leeuwen die Fortuna na de beginfase onder druk proberen te zetten en dat heeft in de twaalfde minuut al meteen succes. Een inworp van Telstar komt op rand strafschopgebied terecht bij Shabir Isoufi, die afspeelt op Frank Korpershoek. De Fortuna verdediging reageert niet adequaat en Korpershoek ziet de mee opgekomen Kevin van Essen vrijlopen. Deze krijgt vervolgens alle tijd om aan te leggen en zijn schot verrast doelman Ferhat Kaya volkomen, 1-0 Telstar.

Fortuna is nog niet bekomen van de schrik of Telstar slaat opnieuw keihard toe. Patrick N’Koyi verliest de bal op het middenveld en de thuisploeg breekt razendsnel uit. De defensie van Fortuna grijpt wederom te traag in en tussen drie geel/groenen is het een Telstar speler die het meest oplettend reageert. Zijn steekpassje bereikt vervolgens Diangi Matusiwa die zich de geboden kans niet laat ontnemen en de bal beheerst achter Kaya schuift. 2-0 na zeventien minuten spelen, het gemor in het uitvak neemt toe. De naam van Kevin Diaz schalt meerdere malen door het kleine stadion in Velsen.


Jomanda is still going strong

Na de 2-0 probeert Fortuna wat terug te doen. Eerst is het Jordie Briels die uitbreekt op rechts. De meegelopen Prince Rajcomar, Patrick N’Koyi en Abdelaziz Khalouta zoeken positie, maar geheel vrij en ongehinderd ontbreekt het bij Briels volledig aan controle en de bal verdwijnt over de achterlijn. Even Enkele minuten later is het Aziz Khalouta die aan de andere kant vrije doorgang heeft. Oog in oog met doelman Varkevisser en verschillende afspeelmogelijkheden in het centrum volgt echter een onvoorstelbaar slap rollertje dat kansloos over de achterlijn verdwijnt.

Enkele minuten later is het Patrick N’koyi die in een duel met zijn tegenstander de bal probeert voor te brengen. Via het been van die tegenstander wordt de bal tot corner verwerkt. Aziz Khalouta is zichtbaar ontstemt over zoveel onkunde bij zijn ploeggenoot en geeft hem de volle laag. Dit leidt wederom tot ongenoegen bij de away support en Khalouta krijgt dat op niet mis te verstane wijze te horen. De sfeer in het uitvak wordt met de minuut negatiever en de roep om Kevin Diaz steeds luider

De volgende kans is wederom voor Fortuna. Een steekpass van Ramazan Çevik is bedoeld voor Prince Rajcomar, maar Khalouta eist de bal op. Vervolgens twijfelt hij teveel en keeper Varkevisser kan redding brengen. De uitsupport vraagt zich inmiddels luidkeels af, of trainer Wil Boessen al wakker is geworden. De sfeer is vanavond ronduit negatief en depressief.


Dreesen gaat de bal richting goal koppen

Zonder verdere hoogtepunten wordt de rust bereikt en ook tijdens deze onderbreking blijven de gemoederen verhit. Iedereen vraagt zich af wanneer Kevin Diaz eindelijk binnen de lijnen gaat verschijnen en wat de Fransman heeft gedaan om zo’n behandeling aan te verdienen. De algemene opinie is dat Fortuna tegen een volkomen overbodige achterstand aankijkt en juist vandaag de inbreng van Diaz het verschil zou kunnen maken.

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Toch laat trainer Wil Boessen al na vijf minuten een speler gaan warmlopen. Gevaro Nepomuceno is degene die de dug-out wordt uitgestuurd. Zoals voorspelbaar wederom tegen het zere been van het uitvak. ‘Boessen wakker worden’ en het ‘Diaz…Diaz…Diaz!!!’ klinkt het nu inmiddels bijna onophoudelijk. Na een kwartier in de tweede helft wordt de werom zwaar tegenvallende Aziz Khalouta naar de kant gehaald en komt Nepomuceno voor hem binnen de lijnen.

Veel verschil brengt het allemaal niet. Ook Gevaro kan het verschil natuurlijk niet maken en wordt de speler die dat mogelijk wel kan gewoon op de bank gehouden. Als Boessen even later drie spelers laat warmlopen en Kevin Diaz stoïcijns op de bank laat zitten, mag duidelijk zijn dat hier andere belangen spelen dan team en clubbelang. Ofwel Boessen is gewoon zo ontzettend trots en eigenwijs dat hij niet wenst toe te geven aan het geroep van de supporters, of er is sprake van een persoonlijke vete tussen speler en technische staf. Hoe dan ook, het blijft een zeer kwalijke zaak dat zoiets ten koste van het clubbelang gebeurt.


Telstar wisselde twee keer, Boessen hield het bij een keer 

Fortuna heeft in de tweede helft net zoals een groot gedeelte van de eerste helft wel een veldoverwicht. Echte kansen levert dat echter niet op en Telstar blijft eigenlijk kinderlijk eenvoudig overeind. Wil Boessen verkiest om niet in te grijpen. Een beslissing die nog meer kwaad bloed zet bij de meegereisde aanhang. Als scheidrechter Dieperink dan ook voor het einde fluit is de sfeer in het uitvak uiterst negatief. Als de spelersgroep de meegereisde aanhang komt bedanken, worden ze dan ook uitgejoeld en weggehoond en de wegwerpgebaren zijn niet van de lucht. Voor de eerste keer dit seizoen wordt de selectie geconfronteerd met de negatieve kant van de altijd vocaal aanwezige away support. Persoonlijk ben ik absoluut geen voorstander van dit soort gedrag en zeker niet na een eerste seizoenshelft waar de selectie boven zichzelf uitstak. Toch komt deze uiting van ongenoegen natuurlijk niet als een complete donderslag bij heldere hemel.


Vandaag helaas geen applaus voor trainer en spelers

Als ik al lang en breed in de bus zit, zie ik een groot gedeelte van  mijn medepassagiers teruglopen richting stadion, waar de selectie inmiddels is begonnen aan de cooling down. Snel begeven we ons daarom ook maar richting uitvak. Minutenlang klinkt het ‘Boessen wakker worden!’ door het verlaten stadionnetje in Velsen. Als de spelersgroep richting supporters loopt, wordt Kevin Diaz luidkeels toegezongen. Dit schiet een gedeelte van de selectie blijkbaar in het verkeerde keelgat en Ferhat Kaya en Ramon Voorn komen verhaal halen bij de supporters.

Vooral Ferhat Kaya is erg ontstemd over het gedrag van de supporters en voor een groot gedeelte kan ik hem daar heel goed in volgen. “Jongens we moeten het samen doen en we doen allemaal ons best. We hebben jullie steun nodig. Die steun hebben we vantevoren ook altijd gehad, geloof me, ook wij zijn niet tevreden en beseffen dat het beter moet. Maar nogmaals we moeten dit samen doen, met z’n allen” Ik sluit me volledig aan bij de woorden van Kaya en Voorn, maar geef aan dat wat ons betreft ook Wil Boessen zich daar dan bij dat ‘samen doen’ moet aansluiten. Deze club is er niet om persoonlijke vetes uit te vechten. Team en clubbelang ten aller tijden boven eigenbelang. Kaya geeft aan onze frustraties ook te begrijpen en laat weten dat men met de trainer rond de tafel wil gaan zitten.

Na deze discussie volgt er dan alsnog een applaus voor de spelersgroep en nemen we plaats in de bus voor de terugreis. De boodschap van de fans lijkt in ieder geval luid en duidelijk te zijn overgekomen. Het is nu aan de verantwoordelijken om iets te doen aan de onvrede die leeft onder de meest loyale support van de hele Jupiler League. Hopelijk vormt de uitwedstrijd tegen Emmen van komende maandag het begin van een frisse start. Het zou immers doodzonde zijn als de frustraties en onvrede de rest van het seizoen de overhand zouden krijgen.

Tot slot de ‘Thank God it’s Friday’ competitie :

Resultaat: een even terechte als onnodige nederlaag, 0 punten.
Away support: 77 fans? Erg minnetjes natuurlijk, een schamele 4 punten.
Stadion: De een vind het niks, de ander kan het kleine vervallen Telstar stadion wel waarderen. Ik behoor tot die laatste groep.  6 punten zou echter teveel van het goede zijn.  3 punten dus.
Thuisfans: Thuisfans zijn er maar mondjesmaat te ontwaren in Velsen en met die 80 kids links van het uitvak kun je van interactie nauwelijks spreken, een 2 voor de moeite.
Catering: Frikandellen goed heet en broodje fris. Surrogaat curry doet afbraak aan geheel, 6 punten.
Randvoorwaarden: Programmaboekjes gratis verkrijgbaar en meer dan genoeg ruimte voor ophangen vlaggen. Stewards voor aanvang wedstrijd stuk vriendelijker dan na afloop, 6 punten wederom.

Een totaalscore van 21 punten dus. Dat betekent dat Telstar dus in de onderste regionen van deze ranglijst terecht komt, op een schamele veertiende plek.

Guido Erens