Na enkele jaren van afwezigheid maakt het A-jeugd toernooi in Sittard haar rentree. Een goede organisatie, deelnemers uit drie verschillende continenten, de hulp van vele vrijwilligers en goed weer zorgden voor een prima eerste toernooidag. Met tientallen treffers werden de toeschouwers op de eerste wedstrijddag voldoende verwend.


Het deelnemerslijst van het toernooi kent enkele onbekende namen. Wie had er ooit gehoord van het Amerikaanse Defiance College of het Japanse YASU Football Academy? Daar staan echter klinkende namen als Aston Villa (Eng.), Racing Genk (Bel.), Alemannia Aachen (Dui.) en IFK Götenborg (Zwe) tegenover. Uit Nederland neemt RKC/Willem II deel en uiteraard ons eigen Fortuna Sittard.

De randvoorwaarden voor een goed toernooi waren zaterdag allemaal aanwezig: een prima temperatuur, de hulp van circa 50 vrijwilligers en een goede organisatie. Dit alles mede mogelijk gemaakt door Fitland, wiens naam dan ook aan dit toernooi werd verbonden (Fitland Talent Cup). De twaalf poulewedstrijden leverden maar liefst 42 doelpunten op, een gemiddelde van 3,5 per wedstrijd. En dat in slechts 50 minuten speeltijd.

In poule A bleek Aston Villa een maatje te groot voor al haar tegenstanders. De fysiek sterke Engelsen klopten Alemannia Aachen met 2-0, YASU Football Academy met 6-1 en in de slotwedstrijd Racing Genk met 2-1. Genk eindigt als 2e in de poule en plaatst zich zo voor de halve finale.


Aston Villa en Racing Genk spelen zondag in de halve finales


Captain Courtney Cameron gaat met Villa voor de toernooiwinst

In poule B wist Fortuna twee keer met 1-0 te winnen, van respectievelijk Defiance College Ohio en het in de eredivisie uitkomende RKC/Willem II. In de slotwedstrijd werd met dezelfde cijfers verloren van IFK Götenborg, dat daardoor met de groepswinst aan de haal ging.


Fortuna werkt een hoekschop van IFK Götenborg weg

Zondag treft Fortuna om 10.30 uur titelfavoriet Aston Villa, Racing Genk neemt het op tegen IFK Götenborg. De strijd om plek 3 wordt om 12.30 uur afgewerkt. De overige ploegen spelen om 9.30 uur en 11.30 uur voor plaats 5 tot en met 8. Al deze wedstrijden vinden plaats op het Sportcentrum. De finale wordt om 15.30 uur tijdens de open dag in de Trendwork Arena afgewerkt.

Ralf van Laar