De derby in Kerkrade staat op het menu. Daar waar de verwachtingen laag zijn gespannen, blikken we – om in de stemming te komen – terug op de zes competitiederby’s die Fortuna won in Kerkrade.

1 April 1984: Roda JC 1 Fortuna Sittard 2

Fortuna’s eerste overwinning op Roda JC in Kerkrade komt er in het seizoen 83/84. Het is Fortuna’s tweede seizoen op het hoogste niveau. In de competitie stevent Fortuna op een middenmoot eindrangschikking af. Desalnietemin bruist Sittard en omgeving van enthousiasme, want Fortuna heeft zich een paar dagen eerder ten koste van FC Groningen voor de bekerfinale geplaatst. Het team van Frans Körver gaat dus met veel vertrouwen, maar ook met vermoeide benen naar Kerkrade. 9.000 Supporters zien Roda JC het spel maken, maar Fortuna scoren. Wim Koevermans scoort na 20 minuten uit een corner de 0-1. Na rust komt Roda JC langszij, wil erop en erover, maar Mario Eleveld scoort 20 minuten voor tijd: 1-2. En daar blijft het bij. Kwalificatie voor de bekerfinale en winst in de derby: het was een mooie week voor groen-geel!

2 Juni 1985: Roda JC 2 Fortuna Sittard 3

Het is het laatste duel van de voetbaljaargang. Beide ploegen hebben 32 punten, dus de inzet van het duel is de titel ‘beste club van Limburg’. Voor die ‘titel’ heeft Fortuna genoeg aan een gelijkspel. Echter, Fortuna komt tweemaal op achterstand, maar Rob Philippen voor en Gerrie Schrijnemakers na rust maken die achterstand ongedaan. Als Arthur Hoyer dan tien minuten voor tijd de trukendoos opent en met een lob op de proppen komt, heeft Roda JC geen antwoord. De mannen van Bert Jacobs eindigen als zevende in de eredivisie na een seizoen met een prachtig parcours in Europa.

15 September 1985: Roda JC 2 Fortuna Sittard 3

Voor de zevende speelronde moet Fortuna zich melden in Kerkrade. Daar heeft Fortuna de afgelopen twee seizoenen driemaal gewonnen (inclusief een bekerduel), dus dat moet kunnen. Fortuna is de competitie uitstekend begonnen, terwijl Roda JC met de FIOD overhoop ligt. De voortekenen zijn dus goed en worden ook bewaarheid. Toch moet Fortuna ook tijdens deze editie van een vroege achterstand terugkomen. De na rust ingevallen Anne Evers scoort eerst de gelijkmaker en laat later Wout Holverda scoren. Wilbert Suvrijn maakt tien minuten voor tijd de 1-3. Roda JC scoort weliswaar de aansluitingstreffer, maar daar blijft het bij. De mannen van Bert Jacobs winnen dus voor de derde maal op rij in Kerkrade en staan die avond derde op de ranglijst.

7 Oktober 1987: Roda JC 0 Fortuna Sittard 2

Oorspronkelijk stond de derby in augustus op de kalender, maar vanwege onweer werd dat duel afgebroken en in zijn geheel overgespeeld begin oktober. Beide ploegen hebben tien punten uit negen duels (twee punten systeem) behaald. Het inhaalduel vindt drie dagen na de 3-3 thuis tegen Ajax plaats, maar van vermoeidheid is niets te merken, want Fortuna domineert. Voor rust scoort Sigi Lens en in blessuretijd zet Anton Janssen een penalty om nadat Gene Hanssen zich had vergrepen aan John Linford. De mannen van Hans van Doorneveld klaren het klusje zonder al te veel moeite en sluipen de top vijf binnen op de ranglijst.

10 Maart 1990: Roda JC 0 Fortuna Sittard 1

Roda JC staat derde op een punt van koploper PSV; Fortuna staat zevende. De derby in speelronde 25 gaat dus over meer dan alleen een burenruzie. Ondanks de hoge klassering, valt de wedstrijd tegen. Maar in Sittard en omgeving maalt daar niemand om, want Fortuna wint. 80 minuten lang gebeurt er eigenlijk niet zoveel, totdat trainer Han Berger Mark Farrington van de bank haalt. Farrington heeft 30 seconden nodig om te scoren en daarmee wordt hij matchwinner. Roda’s titelaspiraties gaan de koelkast in (om daar niet meer uit te komen); Fortuna eindigt als zevende.

28 September 1996: Roda JC 0 Fortuna Sittard 1

Het is het tweede seizoen sinds Fortuna’s promotie. Het voetbal onder Pim Verbeek is zwaar verdedigend, maar omdat de resultaten tot tevredenheid stemmen, gaat daar (voorlopig) iedereen nog mee akkoord. Dit duel past in die lijn. Fortuna leunt achteruit en geeft weinig weg. Pas in de laatste tien minuten komt de wedstrijd los. De in dit duel afscheidnemende scheidsrechter John Blankenstein kent Fortuna een strafschop toe, die Robert Roest omzet: 0-1. Vlak voor tijd pakt Patrick Paauwe nog een domme rode kaart, iets wat Pim Verbeek hem bij het verlaten van het terrein nog even duidelijk maakt. “Je bent een klootzak” voegt de trainer Paauwe toe, zich niet realiserende dat een NOS microfoon deze mededeling registreert. Het enige smetje op een verder prima derby, want Fortuna wint.

Fortuna won dus zesmaal in Kerkrade in competitieverband, naast zes gelijke spelen en acht nederlagen. Geen slechte statistieken in uitwedstrijden. Of het iets waard is, zien we vanmiddag.