Eindelijk eens goed nieuws vanuit Sittard-Geleen. Fortuna Sittard is door de KNVB gepromoveerd van categorie 1 naar categorie 2, hetgeen zoveel wil zeggen dat Fortuna niet langer onder curatele staat van de KNVB en de licentie voorlopig weilig is gesteld. Nu ja, als we dit seizoen degraderen en een kwalificerende topklasser wil promoveren zijn we die licentie alsnog kwijt…


Het was het derde seizoen waarin Fortuna door de KNVB in categorie 1 – zeg maar de ziekenboeg – was ingedeeld. De KNVB heeft een regel ingevoerd dat een club maximaal drie jaar in categorie 1 mag vertoeven. Kom je er niet uit, dan neemt de KNVB de licentie af. Kortom, aan de start van het seizoen was het glashelder wat het Fortuna bestuur moest doen: snoeien in de uitgaven en dan met name de uitgaven aan personeel die in Sittard-Geleen relatief hoog zijn als percentage van de netto omzet.

Oke, goed werk geleverd. Is er een keerzijde van de medaille? Uiteraard, het sportieve verhaal. Het is moeilijk te beoordelen van buitenaf, maar wellicht hebben de doorgevoerde bezuinigingen ook hun sporen achtergelaten op het veld: minder budget voor spelers en minder budget voor ondersteuning van het eerste elftal, resulterend in een kwalitatieve verarming op het veld. Nogmaals, het is lastig om die directe link te maken. Maar toch, we hadden 65 punten nodig om door te stoten naar categorie 2; we scoorden er 78. Zijn we niet iets te veel het braafste jongetje van de klas ‘economie’ geworden, waardoor we nu tijdens gymnastiek overlopen worden? Wellicht. Wellicht ook niet.

De oplossing voor de sportieve malaise is evenwel duidelijk. Die is namelijk zolang als de rubriek Zacht Gras bestaat nooit veranderd: de club kan maar op een manier vooruitkomen en dat is door de inkomsten op te schroeven. Dat zal te laat komen voor dit seizoen (waarin we simpelweg Almere City onder ons moeten zien te houden), maar dat is de enige uitweg voor de komende jaren. Als het TOF bestuur dat ook nog ‘eventjes’ regelt, staat alles en iedereen die Fortuna de afgelopen jaren het graf in geschreven heeft compleet voor schut. En dat zijn er nogal wat.

Riccardo Welters