Fortuna maakt een einde aan een serie van acht nederlagen op rij, maar winnen doet Fortuna niet. Terwijl dat toch echt tot de mogelijkheden behoorde. Maar ja, mooie kansen waren niet aan Tychon besteed…


16 April 2004

Fortuna Sittard pakt weer eens een punt

Fortuna Sittard 1 Stormvogels Telstar 1
Doelpuntenmakers: 10. Van Barneveld 1-0; 68. Lettinga 1-1
Opstelling: Baart, Geraerts, Akerboom, Kazlauskas, Geerinckx (27. T. Janssen), Simone (80. Steegs), Meszarós, Daemen, Meulenberg, Van Barneveld, Tychon.
Toeschouwers: 2.450
Scheidsrechter: Van Dongen
Geel (Fortuna): T. Janssen
Rood (Fortuna): –

De volgende vrijdagavond dient zich aan. De lente heeft toegeslagen in de Westelijke Mijnstreek en dus klopt vol verwachting ons hart. Nee, niet zozeer vanwege de verwachtingen omtrent Fortuna. Daar zit namelijk de laatste weken enige regelmaat in. Nee, we zijn benieuwd of het nog steeds vriest in het W&P Stadion? Het vriest er al maanden, volgens mij zijn er zelfs nog sneeuwresten zichtbaar van het duel tegen Helmond Sport!

Maar gelukkig, bij betreding van het stadion blijkt de ergste vrieskou uit de lucht. Het is aangenaam voetbalweer.

Op het veld zien we de warming-up. Door blessures en schorsingen kan Koning vanavond geen beroep doen op een rits spelers. Maar dat is niet interessant; we concentreren ons op de spelers die er wel zijn. Zo zien we dat Mauro Simone vandaag zijn debuut gaat maken in de basis. Hij start vanaf de rechterkant. Prima, die jongen is niet slecht bezig de laatste weken en verdient een kans. Verder zien we dat Laszlo Meszarós een kans krijgt. Hij gaat samen met Tom Daemen het centrale middenveld bestrijken. Twee ras Fortunezen op het middenveld: prima toch! Verder vinden we Bart Meulenberg als linkshalf en Georges Tychon als spits terug in de opstelling. We zijn benieuwd!

De tegenstander: Stormvogels/Telstar Combinatie. In hun selectie zit geen Fortuna bloed. Toch is er een overeenkomst met Fortuna: ook Telstar heeft al maanden geen wedstrijd meer gewonnen. Verder verwelkomen we de exact nul meegereisde Witte Leeuwen: welkom!!

Tijd voor de wedstrijd. Gaat Fortuna een einde maken aan de reeks nederlagen, of kan de selectie uit het seizoen 92/93 nu eindelijk rustig gaan slapen omdat ze na vanavond niet meer de trotse bezitter zijn van het record ‘meeste nederlagen op rij’?

We zullen het vanavond zien. Het stadion zit vol met 2.450 supporters! Fortuna begint zowaar energiek aan het duel. We zien eindelijk iets wat we al weken missen. Goed voetbal? Nee, we missen geen goed voetbal, daarvoor kijken we Champions League. Nee, we zien een geel/groene brigade op het veld die niet wil verliezen. Het zou ook eens tijd worden!

Met draaitol Meszarós als regisseur op het middenveld zet Fortuna Telstar vast. Zowaar, het kan dus toch nog! Na een minuutje of tien volgt de beloning. Daemen steekt de bal tussen de verdediging door richting Joos van Barneveld die laat zien het spelletje nog niet verleerd te zijn: binnenkant paal binnen: 1-0!!!!


Prima techniek die Van Barneveld!!

En zo komt er een einde aan een doelpuntloze periode van 384 minuten. De periode begon na een treffer van Van Barneveld en eindigt nu ook met een treffer van Van Barneveld, maar had natuurlijk nooit zolang mogen duren….

Ook na de treffer blijft Fortuna de betere ploeg. Oké, Telstar stelt geen zak voor, maar dat gold wel voor meer ploegen de afgelopen maanden, waartegen we desondanks niets klaar speelden. Meszarós is bezig aan een prima partij en datzelfde geldt voor Simone. Oké niet alles lukt, maar de intentie, spelvreugde en inzet is er om er iets van te maken en zo nu en dan komt het er ook uit. Staan laten dus die jongen.


Illustratief: Simone vecht voor elke bal!

Een paar minuten na de openingstreffer worden we zowaar beloond op hoogstaand voetbal. Een aanval over diverse schijven lukt en komt terecht bij Van Barneveld, maar helaas kan hij de marge niet op twee brengen. Maar toch, Fortuna is niet slecht bezig. En het doet verdorie goed om die Meszarós aan het werk te zien. Hoe hij het doet is onduidelijk, maar hij regelt het middenveld vandaag. Klein van stuk, maar toch schermt hij de bal mooi af. We moeten misschien maar eens langs gaan in Hajdúszoboszló, of waar heeft Laszlo dit allemaal geleerd???


Balverlies? Nee hoor, ook deze bal is voor Meszarós!!

Een paar minuten later neemt het duel een minder prettige wending. Ineens zakt Jo Geerinckx in de grond. Nee hè, het is weer zover, zijn benen begeven het weer eens. De verzorger komt erbij en lapt Jo weer op. Gelukkig, het blijkt allemaal mee te vallen. Onze Belg stapt weer het veld binnen en krijgt onmiddellijk de bal, begint aan een rush en zakt weer in elkaar…. Einde oefening. Nu is er in Eindhoven recentelijk een discussie ontstaan over de minimale lengte van een revalidatieperiode. Misschien moeten we die discussie in Sittard ook maar eens voeren. Was die revalidatieperiode van Geerinckx van 3 minuten en 26 seconden niet wat kort???


Een (helaas) karakteristiek beeld van Jo Geerinckx

Thomas Janssen vervangt de onfortuinlijkste der Fortunezen als linksback. Niet dat we behoefte hebben aan een linksback, want de rechtshalf van Telstar (is dat Regillio Vrede?) speelt zo bedroevend slecht dat een bezemsteel op de linksbackpositie ook afdoende zou moeten zijn. Maar daar moet Thomas Janssen maling aan hebben. Hij krijgt een kans vandaag en moet die met beide handen aangrijpen!

De wedstrijd rommelt rustig verder richting rustsignaal. Fortuna is de betere ploeg. De tegenstand van Telstar slaat helemaal nergens op. Als dit jullie verweer is, hadden jullie je de trip naar het zuiden dan niet beter kunnen besparen?

Uit het restant van de eerste helft onthouden we nog één moment. Meszarós haalt van een metertje of twintig uit, maar zijn schot zeilt over het doel. Ruststand: 1-0.

Hmm, Fortuna op voorsprong in de rust. Tijdje geleden! In de rust nog meer positief nieuws: de huldiging van de D-jeugd. De lichting waarover eerder dit seizoen nog enige commotie ontstond (PSV zit bovenop deze jochies…), is met overmacht kampioen geworden. Tenminste als je na 19 competitiewedstrijden, 19 maal als winnaar van het veld bent gestapt en in totaal 159 treffers hebt geproduceerd mag je dat toch wel stellen!!


Gaan we over enkele jaren meer horen van deze jongens??

Tijd voor de tweede helft. We hebben in de rust al kunnen zien dat trainer Poortvliet van Telstar niet tevreden is. Er liepen zich namelijk enkele spelers warm. En inderdaad Poortvliet wisselt die dramatische Vrede kloon.

De donderspeech van Poortvliet heeft resultaat, want Telstar komt energieker uit de startblokken in de tweede helft. En dan moet Fortuna terug. Nu hoeft dat op zich niet zo’n probleem te zijn, als je er met enkele messcherpe counters overheen kunt denderen. Maar daar komt voorlopig helaas niet veel van terecht.

Nee, we zijn aangewezen op onze verdediging. Nu staat die de laatste weken helemaal niet zo slecht (centraal tenminste) dus er lijkt niet zo gek veel aan de hand. Maar na een minuutje of twintig zacht aandringen, lukt het Telstar zowaar de gelijkmaker op het bord te krijgen. De manier waarop is natuurlijk weer eens te belachelijk voor woorden.

Meszarós begaat een overtreding zo’n dertig meter voor onze goal, waarbij hij zichzelf overigens blesseert. Er lijkt niets aan de hand, zeker niet omdat Tychon voor de bal gaat staan zodat onze verdediging niet verrast kan worden door een snelle vrije trap. Kantelberg staat achter de bal en zat zich al een tijdje te ergeren aan dat gedrag van Tychon die continu voor de bal gaat staan bij vrije trappen. Tja, Kantelberg ik ben er ook een tegenstander van, maar het is nu eenmaal professioneel gedrag van Tychon.

Kantelberg kan zich niet bedwingen en denkt Tychon een gele kaart aan te kunnen smeren door de bal tegen hem op te trappen. Dat vind ik dan weer het goede recht van Kantelberg, maar wat dan gebeurt tart weer alle beschrijvingen. Tychon ziet de bui hangen en als Kantelberg schiet, springt hij op zodat hij de bal ontwijkt. Ha ha, geen gele kaart!!

Minder grappig is dat de bal stomtoevallig voor de voeten belandt van Sjaak Lettinga die de bal pardoes langs Baart schiet: 1-1….

Kijk Georges, het is één van twee. Of je gaat voor die bal staan en pakt die gele kaart als de speler de bal tegen je aanschiet (dat is het risico van het spel) óf je staat netjes op negen meter, maar aub niet iets wat er tussenin zit…..

Ach ja, Georges zal het ook wel begrepen hebben. Wie overigens ook niet vrijuit ging was scheids Van Dongen. Als Fortuna wil aftrappen, blijkt Meszarós nog steeds geblesseerd te liggen. Fortuna mag de aftrap niet nemen, want Van Dongen gaat eerst poolshoogte nemen. Maar waarom mag Fortuna nu niet aftrappen en mocht Telstar zojuist wel die vrije trap nemen terwijl Meszarós daar toen ook al lag???? Hallo meneer Van Dongen, zijn we daar nog??? Wij wachten op antwoord…

Blijven er nog 25 minuten op de klok en die zijn eigenlijk best wel aardig. Oké, qua niveau stelt het natuurlijk niets voor, maar de amusementswaarde is in ieder geval hoog of moet ik zeggen de ergerniswaarde is erg hoog?

Man, man, man, laten we eens beginnen met de corners van Meulenberg. Ik neem toch aan dat er morgen een trainingssessie is gepland om 9.00uur ‘s ochtends? Individuele training met Meulenberg op de corner. Duur van de training? Onbekend, we gaan door totdat de bal fatsoenlijk voorkomt. En als het lukt, wordt Meulenberg er beter van, wordt Fortuna er beter van, kortom iedereen wordt er beter van.

Newcastle heeft afgelopen week het belang van een fatsoenlijke corner aangetoond, daar gaan we dus op trainen. Of niet natuurlijk. We kunnen natuurlijk ook rustig verder rommelen…

Goed, dat gezegd hebbende kunnen we verder met de kansen in het restant van de wedstrijd. Naast een doodschop voor Simone (tja, wordt ie hard van) blijkt het laatste kwaritier van dit duel bol te staan van de doelkansen.


Iemand heeft Simone overhoop getrapt….

Die kansen doen zich aan beide zijden voor, maar wij concentreren ons maar op de Sittardse kansen. Er is zoveel ruimte beschikbaar dat eigenlijk elke aanval tot een kans moet leiden.

Joos van Barneveld creëert de eerste dikke kans, maar hij ziet dat Tychon er beter voor staat en legt de bal breed. Een diagonaal schot in de verre hoek is wat we nodig hebben voor een 2-1 voorsprong. Maar helaas, Tychon schiet de bal voorlangs….


Tychon in de hoofdrol in de slotfase

Vervolgens komt Tycho Steegs terug na een lange blessureperiode. Hij vervangt de moegestreden Simone. Steegs gaat overigens niet in de verdediging spelen, maar in de spits. Wat ie daar moet gaan doen, is onduidelijk…

En als deze wedstrijd dan op 1-1 dreigt af te stevenen, krijgt Tychon vlak voor tijd nog een enorme kans. Van Barneveld stuurt hem alleen op keeper Moeliker af. Iedereen op de tribune houdt zijn hard vast, gaat Tychon dan nu eindelijk alle frustratie van zich afschieten??

Helaas, het mag niet zo zijn. Tychon bewaart de rust niet en schiet tegen Moeliker op. Dit tot ontzetting van alles en iedereen in het stadion, maar vooral ook tot ontzetting van hemzelf….


Het mag niet zo zijn, Georges….

Tja, het is een triest verhaal. Je kunt Tychon niet verwijten dat ie zijn stinkende best niet doet. Integendeel, maar het is allemaal net niet goed genoeg….

En dan houdt de scheids er maar mee op. Fortuna verliest dus niet. Dat is de winst van vanavond. Maar Fortuna had dit duel kunnen winnen en dat is de nederlaag van de avond.

Volgende week gaat het verder in Oss. We zijn benieuwd (zoals altijd)!!