In een zenuwslopend gevecht met Stormvogels Telstar bleef Fortuna overeind. Een knap resultaat van onze jonge honden vooral omdat er voetballend heel voorzichtig progressie zichtbaar is.


27 September 2002

Fortuna wint voor het eerst sinds lange tijd!

Fortuna Sittard 2 Stormvogels Telstar 0
Doelpuntenmakers: 54. Inia (e.d.) 1-0; 90. Hamming 2-0
Opstelling: Bertjens, T. Janssen, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Mészáros, Van der Hoeven (76. Cagnazzo), Van Barneveld (90. Rajcomar), Brusselers, Hamming, Gommans (81. Tychon).
Toeschouwers: 4.100
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): Akerboom, Brusselers, Steegs
Rood (Fortuna): –

Een kwartiertje voor aanvang van het duel met Stormvogels Telstar betreden we het W&P Stadion. Het mag dan eind september zijn, maar dit is toch nog een aardige nazomerdag.

En op deze mooie avond zijn er toch nog zo’n 4.000 supporters naar Fortuna gekomen. Een stuk of 90 van die 4.000 zijn afkomstig uit Velsen. Zoveel Stormvogels hebben we nog niet vaak gezien in Sittard. Blijkbaar geloven ze in een periodetitel of wellicht nog meer.

En wij? Hebben wij ook nog ambities? Nou ja, niet echt, maar een winstpartij vanavond zou toch wel leuk zijn!

Als we naar de warming-up kijken, zien we weinig verrassingen. Bertjens vervangt de geblesseerde Baart, maar voor de rest geen veranderingen ten opzichte van het duel tegen Heracles Almelo.

De tegenstander heet dus Stormvogels Telstar. En dat is wel een tegenstander waartegen we de laatste jaren de nodige hoogte- en dieptepunten hebben meegemaakt. De laatste confrontatie leidde tot een beschamende bekernederlaag op Schoonenberg. Die nederlaag kostte Verel zijn kop. We hebben dus nog iets goed te maken tegen de witte leeuwen.

Moeten we nog iemand kennen van de tegenstander? Paul de Lange stond vorig seizoen kortstondig in de belangstelling van Fortuna, maar dat werd uiteindelijk niets. En verder speelt bij Telstar ene Pascal Averdijk. Compleet belachelijk gemaakt door alles en iedereen in Sittard. Die zal wel gemotiveerd zijn vanavond.

Voordat Telstar aftrapt, wordt Hamming in de bloemetjes gezet: hij speelt zijn 250ste profwedstrijd.

In de aanvangsfase van de wedstrijd blijkt dat de Velsenaren behoorlijk wat zelfvertrouwen hebben overgehouden aan hun competitiestart. Ze combineren redelijk makkelijk en Fortuna moet terug. Het levert niet echt kansen op, maar van een Sittards beginoffensief is duidelijk geen sprake.

Toch herstelt Fortuna zich na de eerste tien minuten. Dat gebeurt aan de hand van de mannen van wie je dat mag verwachten: Van der Hoeven, Brusselers en Paul Janssen. Zij stropen de mouwen op maar doen meer dan dat: ze tonen te beschikken over voetbalintellect en dat kan tellen in de eerste divisie.

De jonge spelers trekken zich op aan het niveau van deze drie, waardoor we gedurende de eerste helft het Fortuna krijgen te zien dat we graag zien. Fortuna wordt sterker, maar Telstar blijft toch gevaarlijk. Eén van die kansen van Telstar had op de strafschopstip moeten eindigen. Averdijk maakt – zoals verwacht – een zeer gedreven indruk en de gevechten op leven en dood die hij onder andere met Akerboom levert zijn zeer de moeite waard. Maar na en half uurtje gaat Akerboom toch duidelijk te ver met zijn duw- en trekwerk. Helaas voor Telstar beloont scheids Braamhaar de zuivere Wasari in ons strafschopgebied van Akerboom op Averdijk niet met een penalty.


Akerboom en Averdijk vechten verbeten duels uit

Tot dat moment wordt Averdijk nog met rust gelaten door het Fortuna publiek, maar als Averdijk met grootse gebaren om een penalty

Tot dat moment wordt Averdijk nog met rust gelaten door het Fortuna publiek, maar als Averdijk met grootse gebaren om een penalty gaat zeuren bij de scheids recht voor de neus van de Fortuna supporters vraagt hij om moeilijkheden. En die krijgt ie dan ook!

De wedstrijd golft nu leuk op en neer. Bij Fortuna is duidelijk progressie zichtbaar. Oké het is nog allemaal niet geweldig, maar er zijn vandaag al enkele geslaagde combinaties te zien. En dat stemt tot tevredenheid. Toch kunnen we de keeper van Telstar nauwelijks in gevaar brengen. En deze keer ligt dat aan het feit dat niemand durft te schieten op de Telstar goal.

Het duidelijkste voorbeeld daarvan zien we een minuut of vijf voor rust. Fortuna combineert leuk en doet dat zo goed dat Gommans vrij voor de goal staat. Hij krijgt de bal op maat aangegeven en in plaats van uit te halen legt hij de bal terug richting strafschopgebied. En als daar nu nog eens iemand had gestaan, die de bal in het doel had geschoven, was er niets aan de hand geweest. Maar daar stond helemaal niemand! Vreemd, een spits die niet zelfzuchtig is. Ruststand: 0-0.

In de rust gebeurt er weer eens niks, dus snel door naar de tweede helft. Fortuna trapt af en neemt nu duidelijk het initiatief in handen en Telstar moet terug. Het publiek gaat er nu serieus achter staan en dan kan dit Fortuna meer dan menigeen wellicht denkt. Brusselers, Paul Janssen en Van der Hoeven blijven zeer secuur spelen.

Laten we daar trouwens eens eventjes bij stilstaan. Fortuna heeft geen geld voor aankopen (nou ja dat hadden we een paar jaar geleden ook niet, maar nu geven we het ook niet uit), Fortuna heeft geen scout maar ondanks dat haalt Fortuna zomaar niet één maar twee spelers met toegevoegde waarde voor het elftal naar Sittard tegen een redelijke prijs. Hoe lang is het geleden dat dat nog lukte in Sittard? Daar moeten de verantwoordelijkheden van de afgelopen jaren zich maar eens over buigen.

Het is dan ook niet vreemd dat één van die drie het verschil maakt: Paul Janssen. Na een minuutje of tien, gaat hij mee naarvoren, geeft een mooie voorzet die bij Van Barneveld eindigt. En die heeft niet zo gek veel moeite om de bal in het lege doel te schieten: 1-0!!


Van Barneveld is de gevierde man!

Zo, er is nu dus nog een dik half uur te spelen en Telstar mag laten zien waarom ze zo hoog staan op de ranglijst. En Telstar gaat die uitdaging aan, of is het Fortuna dat zich laat terugzakken? De afgelopen jaren hebben we gezien dat dat zeker geen goeie tactiek is. Hoe vaak, hebben we de deksel in zulk soort situaties niet op onze neus gekregen?

Hoe dan ook, er is vandaag wel een groot verschil met de afgelopen jaren. Onze verdediging blijkt voorlopig van gewapend beton. Met name aan onze rechterkant is er geen doorkomen aan. Thomas Janssen speelt een absoluut foutloze partij voetbal. En dat voor een jongen van 17 jaar!


Ook deze Velsenaar zal de bal moeten inleveren!

Maar er is meer om verheugd over te zijn. De verdediging is niet alleen van gewapend beton, dat gewapend beton bijt zo nu en dan ook nog eens van zich af. In de eerste helft zagen we al een mooie klets van Akerboom en de trap die Steegs uitdeelde in de tweede helft mocht er ook zijn. Voorlopig is dit Fortuna duidelijk de baas op het veld en blijven de plannen van Telstar bij goede bedoelingen.

Het is een ideale fase om de wedstrijd op slot te gooien. En zo denkt ook Van der Hoeven erover. Hij onderschept op het middenveld een breedtepass van Telstar en kan vrij doorlopen op Dorus de Vries. Helaas is Van der Hoeven geen geboren aanvaller, want anders was dit zeker de 2-0 geweest. Waarom niet even naar links kijken Jochem? Daar staat ene Ronald Hamming, gediplomeerd spits, vogeltje vrij. Niet dus, hij schiet zelf, maar dat schot mist elke overtuiging.

Oei, oei, dat zou nog wel eens een dure misser kunnen worden….

We moeten verder. En hoe langer die tweede helft duurt, hoe beter Telstar in de wedstrijd komt. De vermoeidheid slaat toe en Fortuna heeft steeds meer overtredingen nodig om Telstar in toom te houden. Eén daarvan levert Brusselers een kaart op.


Brusselers verontschuldigt zich, maar de kaart komt eraan….

Voor het eerst in de wedstrijd wordt nu ook Bertjens serieus getest. Tijdens zijn debuut tegen Eindhoven maakte hij een zwakke indruk, maar vandaag maakt hij geen fouten.

Komen we er nog counterend uit? Nee, dat lukt niet, maar dat ligt deze keer (in tegenstelling tot het duel tegen ADO) niet aan Fortuna. Ik klaag niet gauw over grensrechters, maar deze man maakt er toch wel een zooitje van. De man vlagt Fortuna enkele keren terug, terwijl we op weg waren de genadeklap uit te delen. Behoorlijk frustrerend allemaal, want het stinkt in de laatste tien minuten toch wel naar 1-1.

Koning begint maar eens te wisselen. Enkele verse krachten in het veld kan geen kwaad. Cagnazzo komt Van der Hoeven aflossen. Het hoe en waarom van die wissel is mij niet duidelijk. En verder komt Tychon de moegestreden Gommans vervangen. Echt invloed op het spel hebben die twee niet meer in het restant van de wedstrijd, want het is Telstar dat nog een paar dikke kansen krijgt.


Tychon doet nog wat ie kan!

De scheids voegt terecht 4 minuten blessuretijd bij en wij maken ons dus op voor de apotheose. Gaat het lukken om dit over de streep te trekken? Het publiek staat erachter, maar Telstar krijgt nog een dikke kans.

Maar die bal gaat er niet in en dan ineens ligt de bal voor de voeten van Van Barneveld. Die ziet Hamming vrij staan en bediend hem op maat. De grens vergeet te vlaggen (dit was duidelijk geen buitenspel, hij had dus moeten vlaggen) en Hamming gaat alleen op het doel af. De keeper verkleint zijn doel nog goed, maar Hamming heeft er lak aan. Hij is de baas in dit stadion, niet ene Dorus de Vries: 2-0!!!

Nou ja, ik hoef niet uit te leggen wat er dan gebeurt in het stadion! Iedereen door het dolle heen en gelukkig is er nog één minuut te spelen, zodat we ook nog even als bonus het gevoel voelen een gewonnen wedstrijd te spelen.

Rajcomar komt er nog in voor Van Barneveld maar zal geen bal meer raken. Doet er ook niet toe, want de scheids maakt er een eind aan. Eindstand: 2-0!

Eindelijk weer eens een winstpartij: het zou tijd worden. De spelers bedanken de fans en andersom en uit de speakers komt het Forest lied. In het vervolg wel graag het origineel, want deze cover is een schande voor het origineel.