Het is woensdagochtend, je opent Dagblad De Limburger, leest dat Dirk Jan Derksen heeft getekend en vraagt je af of er verder nog iets interessants in de krant staat. En verdorie, in het WM katern staat iets interessants, dat helaas niet de (vervolg)aandacht krijgt die het verdient. Dus komt Fortuna Online er maar eens op terug!

Het betreffende artikel is getiteld “Stormloop op winkelruimte Geleen”. We lezen dat het nieuwe centrumplan van Geleen – een jaar voor de officiele opening – al een groot succes blijkt te zijn. “In principe is alle beschikbare ruimte verhuurd, maar we moeten nog een keuze maken uit de laatste belangstellenden”, aldus een woordvoerder van projectontwikkelaar 3W, die verder ook nog zegt: “De vraag is enorm. Er zijn ondermeer twee grote partijen die zich graag in het Geleense centrum zouden vestigen, maar waarvoor we op dit moment geen plaats hebben.”

Zo zo, helaas vraagt de dienstdoende journalist van DDL zich niet af hoe dit allemaal te rijmen valt met de klaagzang van de Geleense middenstand en politiek ten tijde van de verruimingsbeslissing van het bestemmingsplan rond het Fortuna stadion. Dat doen wij dan maar.

Die verruiming van het bestemmingsplan is goedgekeurd. Hel en verdoemis zou nu moeten zijn uitgestort boven de binnenstad van Geleen als we raadslid Pieters (en zijn kornuiten) zouden moeten geloven. De realiteit is blijkbaar anders. Trekken deze mensen zich nu terug uit de politiek nu hun onbekwaamheid is aangetoond? Of trekken zij op zijn minst het boetekleed aan?

Wij weten het antwoord: nee. Opportunisme viert niet alleen hoogtij in het voetbal maar ook in delen van de politiek. Niemand maakt hier een woord aan vuil. Iedereen gaat rustig verder met de orde van de dag.

De ware reden van de malaise in de binnenstad van Geleen was dus de deplorabele staat van de publieke voorzieningen in Geleen. Daar is met gemeenschapsgeld (ja Pieters, het besteden van gemeenschapsgeld kan dus echt wel nuttig zijn) een einde aan gemaakt. Een prima besluit dus.

Die twee grote bedrijven die zich helaas niet in Geleen kunnen vestigen, moeten dan maar naar Citta Plaza uitwijken. Is ook dat probleem opgelost. Nee, de enige verliezer in dit Monopoly spel is Ken Livingstone, de burgemeester van Londen. Tijdens een van de beruchte raadsvergaderingen beweerde een beleidsambtenaar van de Gemeente Sittard-Geleen met droge ogen dat ALS die bestemmingsplan verruiming niet zou doorgaan Sittard-Geleen zijn positie als consumententrekker zou verliezen aan onder andere Londen (met goedkope vliegtickets ben je er zo). Nu Sittard-Geleen weer helemaal op de kaart staat, nemen wij aan dat het tegenovergestelde zal gebeuren: leegstand in de binnenstad van Londen en een invasie van Londenaren die komen winkelen in Sittard-Geleen.

We verzinnen het niet, het is allemaal gezegd. Nooit heeft iemand een kanttekening geplaatst bij dergelijke ongefundeerde groteske kletspraat. Geen krant; geen politicus; niemand. Ook dat moet ons maar eens iemand uitleggen. Maar laat maar zitten, dat valt niet uit te leggen. Ondanks aangetoonde ondeskundigheid blijft het aureool van deskundigheid stevig plakken aan kranten en politici. De waan van de dag gaat rustig verder. Maakt niet uit, we lachen ons kapot. Slaap rustig verder allemaal.

Riccardo Welters namens Fortuna Online