De aanstaande interland van Nederland tegen Andorra biedt clubs de gelegenheid om een oefenwedstrijd te spelen. Het nabij gelegen Standard de Liège wil ons graag ontvangen en zodoende reizen we op een doordeweekse middag naar Luik. Iets meer dan een jaar geleden speelden we eenzelfde oefenmatch. Toen werden we met 5-1 afgedroogd, hopelijk gaat het vandaag beter.


11 oktober 2012

Leuke oefenpot levert gelijkspel op

Standard de Liège 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 37. Ogunjimi 1-0, 73. N’Koyi 1-1.
Opstelling: Voss; Hendrickx, Ricksen, Janssen, Sekkour; Mannes, Gulpen (60. N’Koyi), Briels; Diaz, Rajcomar, Nepomuceno (70. Khalouta).
Toeschouwers: 225.
Scheidsrechter: Onbekend.
Geel: –
Rood: –

De laatste tijd hebben we opvallend veel met Standard van doen. Vorig jaar oktober oefenden we ook in Luik (5-1 nederlaag, red.), rond april dit jaar sijpelde berichten door over een mogelijke overname van Fortuna door Standard-eigenaar Roland Duchatelet, in augustus oefende Standard in onze Trendwork Arena tegen Trabzonspor (1-1, red.) en in de zomerperiode werden Ramazan Cevik en Jonathan Hendrickx aan de Sittardse selectie toegevoegd. Hebben de Sittardse fans prima banden met die van Racing Genk, de organisatie kan het blijkbaar goed vinden met die van Standard.

Na een half dagje werken, word ik om 13 uur netjes opgehaald door de bekende Belga-tax. Uit mijn ooghoek zie ik ook Evert opdagen, Sven en Marc zitten al in de auto. Tot aan de Belgische grens loopt de rit voortvarend, tot het moment dat Marc wordt verzocht de routebeschrijving erbij te pakken en ons naar het trainingscomplex van Standard te leiden. Op het moment dat hij het blaadje eindelijk gevonden heeft, zitten we al middenin Luik. Vervolgens blijkt dat Frans niet bepaald zijn sterkste vak was op school. Snel ingrijpen van Sven, die zijn gsm raadpleegt, doet erger voorkomen. In de buurt van Sclessin draaien we een berg op. Terwijl de chauffeur aangeeft deze berg al eens opgefietst te hebben, breekt bij de overige vier passagiers het zweet al uit bij de gedachte hieraan. Na enkele kilometers en kort zoeken naar de ingang bereiken het complex, genaamd ‘Academie Robert Louis-Dreyfus’.


De entree is veelbelovend

Op het prachtige complex zijn Nico, Frank, Huub en Jo al gearriveerd. Ook John en Loes zijn present om een oogje in het zeil te houden. Gelukkig blijkt dit niet nodig. Tijdens de warming up bekijken we de elftallen die aan de aftrap zullen verschijnen. Zowel Ron Jans als Wil Boessen nemen deze oefenpot serieus, gezien de basis waarmee ze gaan starten.


Deze basis-boys kregen vandaag rust

Bij Standard starten Reginal Goreux, Yohan Tavares, Daniel Opare, David Biton en Frederic Bulot. Zij stonden afgelopen zondag nog in de basis tijdens de zeer rumoerig verlopen wedstrijd tegen Anderlecht. De wedstrijd werd in de eerste helft stilgelegd vanwege rookbommen en fakkels die door de Standard-aanhang in het doelgebied van Anderlecht-keeper Proto werden gegooid. De Ultras Inferno deden hun naam hiermee meer dan eer aan. Standard won deze wedstrijd uiteindelijk met 2-1 door twee treffers van Bulot. Had Standard verloren, dan was Ron Jans’ kop zeer waarschijnlijk gerold. De opstelling van Standard wordt vandaag gecompleteerd door Moris, Marquet, Seijas, Ogunjimi (ex-Genk), Buzaglo en Pereira Dos Santos. Van deze zes, zat alleen Marquet niet bij de selectie tegen Anderlecht. Van een B-ploeg is vandaag geen sprake.

Aan Fortuna-zijde geeft trainer Boessen de spelers de kans die meestal op de bank beginnen of eindigen. Mark Voss verdedigt vandaag het doel en wordt daarbij geassisteerd door Walid Sekour, Fernando Ricksen, Roel Janssen en Jonathan Hendrickx. Op het middenveld mogen Jurjan Mannes, Kevin Diaz. Jordie Briels en Lars Gulpen hun kunsten vertonen. Voorin moeten Prince Rajcomar en Gevaro Nepomuceno voor het gevaar gaan zorgen.

Om stipt 14.30 uur betreden de teams het veld. Tot ieders verbazing zonder grensrechters maar met een eigen scheidsrechter van Standard. Een beetje vreemd, aangezien de kwaliteit van de basisteams een serieuze begeleiding verdient.


Here we go!

Gezien het resultaat van vorig jaar (Fortuna werd toen volledig weggespeeld door Standard) en de basis van Standard vrezen we voor een flinke pandoering. Nadat Fortuna enigszins afwachtend begint, ebt die vrees langzaamaan weg. Na tien minuten komen we zowaar bijna op voorsprong wanneer een Standard-verdediger de bal bijna in eigen doel kopt. Weer tien minuten later gaat het aan de andere kant bijna mis. Na weifelend optreden van de scheidsrechter neemt Mark Voss de vrije trap te nonchalant. Zijn breedtepass belandt in de voeten van Marvin Ogunjimi. Diens voorzet belandt bij Luis Manuel Seijas. Gelukkig gaat zijn schot over het doel. Het komt Voss op een flinke uitbrander van Roel Coumans te staan.

Fortuna voetbalt aardig mee, al komen we met name aan verdedigen toe. Voorin hebben Gevaro en Prince moeite om de bal vast te houden tegen de fysiek sterke verdediging van Standard. In de 37e minuut opent Standard dan toch de score. Sekkour probeert de bal voor de voeten van Biton weg te tikken, maar zet daarmee onbedoeld Ogunjimi alleen voor Voss. Voss redt in eerste instantie, maar is bij de tweede poging van Ogunjimi kansloos. De 1-0 is hiermee een feit.

Gelukkig laten de Fortunezen hun kopjes niet hangen en proberen weer in de wedstrijd te komen. Net als tegen Almere mag Prince vanaf de linkerflank op het doel af. Zijn schot met links mist echter de kracht om doelman Anthony Moris te verschalken. Even later blaast de scheidsrechter voor de rust.

Die rust gebruiken we om naar de hogerop gelegen kantine te lopen en het imposante trainingscomplex te bewonderen. In de kantine treffen we enkele MVV-fans die ook geregeld naar Standard gaan kijken. Na het wel en wee van het Limburgs voetbal besproken te hebben en enkele consumpties te hebben genuttigd, maken we ons op voor de terugtocht. Vanaf het plateau zien we dat de tweede helft al aan de gang is.


Prachtig uitzicht op een deel van het complex

De tweede helft is al enkele minuten aan de gang en we zien dat trainer Jans twee wissels heeft doorgevoerd. Imoh Ezekiel en Yoni Buyens zijn in het veld gekomen voor Bulot en Biton. Boessen laat de opstelling in eerste instantie in tact, maar wisselt in de 60e minuut (er is geen scorebord, maar Frank houdt de tijd nauwlettend in de gaten) Patrick N’Koyi voor Lars Gulpen. In diezelfde minuut verdubbelt Standard bijna de score. Antonio Pereira dos Santos (bijnaam Kanu) zet een 1-2 op en schiet verwoestend hard op doel. Via de vingertoppen van Voss eindigt de bal op de buitenkant van de paal.

De scheidsrechter krijgt het intussen steeds moeilijker geregeld. Met name zijn conditie blijkt niet toereikend voor een dergelijke wedstrijd, waardoor hij telkens te ver van de spelsituatie afstaat. Toch is het knap dat hij vanaf de middenlijn buitenspelsituaties herkent, al zitten er enkele twijfelachtige beslissingen tussen. In de 64e minuut komt Roel Janssen tamelijk fel in op Ezekiel. Ron Jans springt woedend op uit zijn dugout. Tja Ron, als je een serieuze oefenmatch wilt, kun je die krijgen. Zorg dan in het vervolg wel voor fatsoenlijke arbitrage. Als enkele minuten later Sekkour nog harder onderuit wordt gehaald, wordt Jans door enkele Fortuna-fans herinnerd aan zijn uitbarsting van even daarvoor. Echt onvriendelijk zal het vandaag echter niet worden en dat is ook prima.

Inmiddels is bij Standard de volgende oud-Genk speler in het veld gekomen in de persoon van Koen Daerden. Hij vervangt de rappe en sterke linksback Daniel Opare. Jurjan Mannes lijkt zijn echte vorm nog niet echt gevonden te hebben. Veel passes komen niet aan en zo’n twintig minuten voor tijd verdwijnt de bal via een kluts tegen zijn voet bijna in ons eigen doel. Het blijft echter 1-0 waardoor een gelijkspel nog steeds mogelijk is. Nepomuceno wordt nu vervangen door Aziz Khalouta, die nog twintig minuten mee mag doen.

Met de komst van N’Koyi is Fortuna meteen een stuk dreigender. N’Koyi is sterk, actief en fel en bezorgt de Standard-verdediging handenvol werk. Daarbij wordt hij prima ondersteund door Kevin Diaz, die na vandaag en zijn goede invalbeurt in Almere toch echt wel weer eens een basisplaats verdient. Prince heeft die goede vorm helaas nog niet gevonden en lijkt vooral tegen zichzelf te voetballen. Hopelijk scoort hij snel waardoor de ban gebroken wordt.

Wanneer er bij Standard achterin een verkeerde pass wordt gegeven, is het niet verrassend dat N’Koyi er als de kippen bij is om de 1-1 aan te tekenen. Met een koelbloedige schuiver zorgt hij voor de gelijkmaker. Dit uiteraard tot vreugde van de vijftien meegereisde fans.

Standard toont weinig inspiratie en Fortuna voelt dat er meer te halen valt. Tien minuten voor tijd wordt Diaz links de vrije ruimte ingestuurd. Zijn voorzet wordt helaas net niet goed genoeg geraakt voor Khalouta. Even later is het weer Diaz die Khalouta bereikt, dit keer vanuit een corner. Khalouta’s halve volley is echter te zacht om Moris te verrassen. De 1-2 hangt nu echt in de lucht en een minuut later is het bijna zover. Een prima counter eindigt bij N’Koyi. Diens schot rolt via de keeper richting het doel, maar wordt alsnog weggewerkt. Drie minuten voor tijd zet Ricksen goed druk op heethoofd Goreux. Fernando levert een perfecte voorzet af en weer staat Khalouta op de juiste plek. Zijn kopbal mist helaas de kracht om de overwinning binnen te slepen. Na 90 minuten vindt de scheidsrechter het goed geweest.

Ron Jans zal niet echt te spreken zijn over zijn ploeg en met name niet over de tweede helft. Fortuna daarentegen mag terugkijken op een nuttige en verdienstelijke wedstrijd. Positieve opvallers vandaag waren duidelijk Kevin Diaz. Walid Sekkour en Patrick N’Koyi. We bedanken de spelers en verlaten met de ruim tweehonderd andere aanwezigen rustig het complex.


Jans bedankt de Fortuna-bank voor de komst

De auto bereiken verliep vlekkeloos, de terugweg in eerste instantie een stuk lastiger. Het is inmiddels rond de klok van vijven en ook in Luik is men bekend met het fenomeen ‘spits’. Combineer dat met Belgisch rijgedrag, onlogische verkeersregels en wegwerkzaamheden en het oponthoud is volledig verklaard. Om 17.40 uur arriveren we bij de Mc Donalds in Sittard, van waaruit iedereen zijn route vervolgt.

Op deze zonnige donderdagmiddag maakt de jury van de ‘Thank God it’s Friday‘ verkiezing graag een uitzondering door toch haar rapportcijfers te geven.

Resultaat: Een onverwacht gelijkspel: 3 punten.
Uitvak: 14 Fortuna-fans namen zich de moeite naar Luik te rijden. Goed voor 2 punten.
Stadion: De Academie Robert Louis-Dreyfus is een prachtig trainingscomplex. Het is echter geen stadion. 3 punten.
Thuispubliek: Een gemoedelijk sfeer in het zonnetje. 4 punten.
Catering: De blikjesautomaat stal mijn euro. De kantine bovenin het complex maakte echter wel wat goed. Het ruime aanbod aan dranken, snoep, chips en eten was wel erg prijzig. 4 punten.
Randvoorwaarden: De aanwezige stewards deden niet meer dan de toegang tot het veld bewaken. Er was genoeg ruimte voor vlaggen, maar die hadden we niet bij ons. Programmaboekjes waren er niet, maar dat hadden we ook niet verwacht. Toch 6 punten.

Zo scoort Standard op een warme herfstmiddag toch maar mooi 22 punten en neemt daarmee voorlopig de 7e plaats in het klassement in.

We gaan ons opmaken voor de belangrijke wedstrijd van de Fortuna-dames in Hoornaar en het bezoek aan Oss van ons eerste elftal, volgende week vrijdag. Tot dan!

R. van Laar