Fortuna Sittard is er opnieuw in geslaagd om met een van de laagste budgetten van de eredivisie in de eredivisie te blijven. Prima prestatie van de trainersstaf en spelersgroep, maar ook van algemeen directeur Ivo Pfennings. Dat laatste is onderbelicht gebleven, waarvan acte.


Algemeen directeur Ivo Pfennings had gedurende dit seizoen allerlei redenen om nerveus te zijn.

  • Fortuna Sittard heeft de afgelopen seizoenen behoorlijke investeringen gedaan om de organisatie eredivisiewaardig te krijgen. Net op het moment dat je daar de vruchten van wil gaan plukken, staat de club op het punt te degraderen uit de eredivisie.
  • Fortuna Sittard liet enkele spelers afgelopen zomer (Zian Flemming, Mats Seuntjens en George Cox) en afgelopen winter (Zian Flemming) niet vertrekken, ondanks vast interessante transfersommen. Als je die aanbiedingen naast je neerlegt, wil je er wel sportief voor beloond worden.
  • Sjors Ultee gaf onlangs toe tweemaal (na Fortuna Sittard 0 PEC Zwolle 1 en na Fortuna Sittard 0 Heracles Almelo 2) bij Pfennings te hebben aangeklopt, met de mededeling dat hij er alle begrip voor zou hebben als Pfennings een trainerswissel wilde toepassen.

Ivo Pfennings zwichtte niet. Hij legde het allemaal naast zich neer en hield vast aan zijn eigen koers. Hij liet Sjors Ultee het karwei afmaken. PEC Zwolle, Willem II, Heracles Almelo en Sparta Rotterdam (de andere clubs in degradatienood) ontdeden zich alle vier van hun trainer. Fortuna niet en hield vast aan zijn hoofdtrainer. Je zou kunnen zeggen dat Fortuna Sittard alleen al vanwege die reden het behoud verdient.

In de lokale media, die graag schrijven over Fortuna Sittard als instabiele club, lees je dit niet. Een gemiste kans.

Op 1 juli 2022,  aan de start van het nieuwe eredivisieseizoen, is Sjors Ultee 576 aaneengesloten dagen in dienst als eredivisie-hoofdtrainer bij Fortuna Sittard. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien, zijn er maar twee eredivisieclubs die beter doen. Tuurlijk, bij sommige clubs vertrekken trainers door de voordeur en trainers bij promovendi starten op nul. Desalniettemin, er zijn heel wat clubs in de eredivisie waar het de afgelopen jaren veel onrustiger is geweest dan bij Fortuna Sittard.

Tabel 1: Aaneengesloten aantal dagen in dienst als eredivisie-hoofdtrainer bij de huidige club (per 1 juli 2022)