Kijk eens aan, Frans Thijssen doet wat Henk Duut niet lukte in 14 pogingen: winst. Maar kunnen we ook niet wat vaker tegen Sparta spelen in een seizoen?


9 December 2000

Fortuna zet inhaaljacht in tegen ongeïnteresseerd Sparta

Fortuna Sittard 2 Sparta Rotterdam 1
Doelpuntenmakers: 8. Gerritsen 1-0; 15. Roest (e.d.) 1-1; 63. Hamming 2-1
Opstelling: Hesp, Geerinckx, Roest, Volmer, Hermans, Landerl, Van Halst, Van der Hoeven, Kool (65. Krijgsman), Hamming (90. Van Barneveld), Gerritsen.
Toeschouwers: 7.800
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Roest, Volmer, Van der Halst
Rood (Fortuna): –

Rond 19.15uur betreden we de voetbaltempel. En daar wacht ons een aangename verrassing. Ten eerste constateren we dat er niet wordt gefouilleerd in vak C en bij betreding van de tribunes blijkt ook de firma klophout afwezig te zijn! Geen tamtam dus in ons vak vandaag. Waar hebben we zoveel luxe aan te danken? Geen idee, maar we houden het er maar op dat hier sprake is van het Frans Thijssen effect!

Op het veld missen we ook iets. Er zijn vandaag geen festiviteiten gepland (is Jules ziek??). Wat we wel zien, is een aantal spelers dat terugkomt van een blessure. Toeval of niet, maar de heren Van der Hoeven, Geerinckx en Volmer hebben deze avond uitgekozen om hun rentree te vieren. Een beetje sneu voor Duut natuurlijk die steeds met een gehavende selectie moest werken en nu hij weg is, is de selectie vrijwel compleet. Maar ja zo gaat dat nu eenmaal, de trainer is dood, lang leve de trainer! Frans Thijssen dus. Hij is de man die ons moet gaan behoeden voor degradatie. Nou ja we zullen het wel zien de komende maanden.

De tegenstander van vandaag is natuurlijk een uitstekende sparringpartner: Sparta. De kasteelheren zijn meestal niet te beroerd om een zwalkende tegenstander in het zadel te helpen. Nou ja, ik geloof dat ik iets dergelijks ook al vorige week over FC Utrecht zei en dat pakte toch even iets anders uit. Maar kom, was het Sparta niet dat als eerste verloor van Fortuna in het seizoen 92/93 na een zelfde dramatische start? Jip, maar verdere vergelijkingen met dat seizoen willen we toch liever niet maken….

Wij spelen dus zowat in onze sterkste opstelling en bij de tegenstander moeten we vooral letten op Elkhatabbi. Als we die kunnen uitschakelen zijn we al een stuk op weg. De wedstrijd begint zoals dat de laatste weken wel vaker gaat in Sittard. Fortuna begint redelijk geëngageerd met Landerl als exponent. Zijn tegenstander ziet weer eens alle hoeken van het veld, maar dat is niks nieuws onder de zon. De afgelopen weken hebben we dat al vaker gezien, maar als hij zijn man dan voorbij is, is óf zijn voortzetting óf het gebrek aan ploeggenoten voor de goal er debet aan dat al zijn mooie acties niks opleveren. Is vandaag dan eindelijk alles anders? Euhh ja!

We noteren de 8ste minuut. Hamming stuurt Landerl diep, nu eens een keertje aan de linkerkant (ik zei al Landerl’s tegenstander heeft alle hoeken van het veld gezien!!). De tegenstander wordt het bos ingestuurd en Landerl kijkt of er iemand voor de goal is. Verrek tussen vijf roodhemden ontwaren we daar zomaar Gerritsen. Niemand van die vijf Spartanen komt op het idee om bij Gerritsen te gaan staan en daar maakt Landerl dankbaar gebruik van. Een pass op maat en een streep van Gerritsen later staan we 1-0 voor. Fortuna staat op voorsprong. Ja ja, we staan op voorsprong en voor degenen die niet in het Vast&Goed stadion zijn geweest, slaan we er de Dikke van Dale even op na:

Voor’ sprong, m. (-en) afstand die, en vervolgens ook omstandigheid dat men een ander vóór is.

Hmmm, wat kun je met zo’n voorsprong eigenlijk allemaal doen? Je zou hem kunnen uitbouwen maar je kunt ook in paniek raken. Het komt per slot van rekening niet vaak voor dat we op voorsprong komen. Fortuna kiest voor het laatste. Sparta wordt sterker en als Elkhatabbi een paar minuten na de openingstreffer vrij op de goal aan kan, moeten we het ergste vrezen. Maar nee, goed ingrijpen van Hesp voorkomt erger. Toch is het slechts uitstel van executie want even later ligt de bal toch achter Hesp in de goal. Het gebeurt allemaal aan de “verre” goal vanuit vak C gezien, dus wat er precies gebeurde kan ik niet echt goed beoordelen maar in het Wagner&Partners Stadion stinkt het behoorlijk naar een eigen goal. Ik denk dat Volmer of Roest de bal er zelf ingetrapt heeft…..

Na een kwartiertje kunnen we dus weer opnieuw beginnen. Langzaam maar zeker wordt Sparta de betere ploeg in die eerste helft, alleen hebben ze dat zelf niet in de gaten. Keeper Kooiman staat maar wat tijd op te houden terwijl – als zijn ploegmaten dat echt zouden willen – ze zomaar zouden kunnen doordrukken. Maar dat doen ze niet en dus blijft het gelijk. Twee momenten uit die eerste helft zijn dan nog vermeldenswaardig. Het eerste moment komt voort uit een corner van ons. Hamming is zo slim om te anticiperen op waardeloze corners van Kool die nooit verder dan de eerste paal komen. Dus gaat Hamming daar maar eens staan. En warempel daar komt de bal ook nog, hij kopt in maar raakt slechts de paal. Aan de andere kant is er een vrije trap voor Nielsen. Hij trapt mooi in, maar de redding van Hesp mag er ook zijn en zo blijft het 1-1 bij de rust.

In de tweede helft trekt Fortuna weer ten strijde. Het levert al direct een mooie kans op voor Gerritsen maar de hoek is te moeilijk om Kooiman te verrassen. Vijf minuten later een identieke situatie aan de andere kant, maar hier kan Marbus Hesp niet echt verrassen. Een open wedstrijd dus, maar toch is het Fortuna dat het voortouw neemt. Keihard werkend gaan de Fortunezen over het veld en de vonk slaat over naar het publiek. Dat hebben we dit seizoen ook nog niet te vaak gezien. De N-side, zuid en vak C gaan er achterstaan. En dan kun je als ploeg blijkbaar iets meer. Ook de tegenwerking van de stewards kan daar niks aan veranderen. Stewards? We schrijven de 53ste minuut. Een bal verdwijnt achter Hesp in de gracht. Hesp vraagt snel een bal aan een ballenjongetje en krijgt die ook. Snel die bal weer in het veld brengen dus, maar dan hebben we buiten de stewards gerekend. In de gracht heeft een steward zich ontfermd over de bal en trapt hem het veld op. Het spel ligt dus stil en Volmer gaat deze “tweede bal” wegtrappen. De bedoeling is om de bal over vijf meter in de handen van een ballenjochie te schieten. Maar ja, het is Volmer. Bal de gracht in dus, maar niet getreurd we kunnen weer verder. Of toch niet? Nee hoor, de steward pakt de bal opnieuw en trapt hem weer het veld op…..

Nou ja, we gaan hier maar verder geen woorden aan vuil maken, op het veld gaat Fortuna gewoon verder. En hoe, Gerritsen zet op rechts voor en vindt de vrijstaande Hamming die makkelijk binnenkopt: 2-1!! Kijk eens aan we nemen vandaag dus niet alleen een voorsprong, we scoren ook voor het eerst tweemaal in een wedstrijd (cynici wijzen erop dat we zelfs driemaal hebben gescoord….).

Fortuna blijft voorlopig de betere ploeg en als de ingevallen Krijgsman twintig minuten voor tijd de 3-1 op de schoenen heeft lijkt het verstandiger dat hij die kans maar benut, want anders weet je het maar nooit. Maar nee, Krijgsman trapt hoog over…..

De wedstrijd kabbelt rustig naar het einde. Sparta voelt zich niet echt geroepen om iets constructiefs te gaan doen en bij Fortuna lijkt het beste er wel van af. Eigenlijk is er nog maar één hachelijk moment voor onze goal. Daar hebben de Spartanen een vrije trap voor nodig. De bal ligt 25 meter voor de goal en Nielsen staat aan het kanon. Iedereen in het stadion houdt zijn adem in en dat komt goed uit, want zo heeft iedereen kunnen horen wat een prachtig geluid er te horen valt wanneer een bal de lat raakt!! Nee hoor dit is onze avond, we nemen een voorsprong, we scoren tweemaal in een wedstrijd, Van der Hoeven raakt niet geblesseerd, dit moet dus onze avond worden. En dat wordt het ook, want alhoewel Jol een hoop blessuretijd verzint, gebeurt er niks meer. En zo wint Fortuna dus voor het eerste in de competitie sinds 30 april weer eens een wedstrijd. Toen was het Den Bosch dat eraan moest geloven nu Sparta dus.

Een verdiende overwinning, laat dat duidelijk zijn. Maar het was natuurlijk nog allemaal niet al te best en we hadden er ook een zwakke tegenstander voor nodig. Dat kun je allemaal negatief uitleggen, maar je kunt er ook positief tegenaan kijken: Frans Thijssen kan nog een hele hoop progressie boeken bij Fortuna.