Fortuna Sittard incasseerde gemiddeld iets meer dan twee tegentreffers per duel. Zes ploegen in de eredivisie incasseerden meer doelpunten. Dus ook wat dat betreft horen we thuis op plek twaalf. Echter, de zekere afwezigheid van Dammers, Essers en Syhre en de waarschijnlijke afwezigheid van Niňaj en Heerings maken ons vanmiddag kwetsbaar.


In onderstaande tabel zie je alle spelers die dit seizoen centraal in de verdediging speelden in de competitie. Je vindt er speelminuten centraal achterin, tegendoelpunten gedurende die speeltijd en het gemiddelde aantal tegendoelpunten (per negentig minuten) dat Fortuna incasseerde als die speler centraal achterin speelde §.

Onze beste centrale verdedigers zijn Wessel Dammers en Kai Heerings. Met Branislav Niňaj centraal achterin incasseerden we meer tegentreffers. De overige spelers speelden niet lang genoeg centraal achterin om er iets zinnigs over te zeggen.

Speler Speelminuten
(centraal achterin)
Tegendoelpunten
(gedurende die minuten)
Gemiddeld
(tegendoelpunten per 90 minuten)
Wessel Dammers 1395 28 1,81
Branislav Niňaj 855 24 2,53
Kai Heerings 833 17 1,84
José Rodríguez 170 5 2,65
Mahamadou Dembélé 28 3 9,64
Rubén Ramírez 17 0 0,00

Kijken we vervolgens naar dezelfde cijfers maar dan niet voor individuele spelers, maar voor centrale duo’s achterin, dan ontstaat het volgende beeld. Niet verrassend, van de duo’s die meer dan twee volledige duels speelden, incasseerde het duo Dammers/Heerings gemiddeld de minste tegentreffers.

Centrale duo Speelminuten
(centraal achterin)
Tegendoelpunten
(gedurende die minuten)
Gemiddeld
(tegendoelpunten per 90 minuten)
Dammers / Niňaj 765 19 2,24
Dammers / Heerings 601 9 1,35
Heerings / Rodríguez 142 2 1,27
Heerings / Niňaj 90 5 5,00
Dembélé / Rodríguez 28 3 9,64
Dammers / Ramírez 17 0 0,00

Wessel Dammers en Kai Heerings  incasseerden dus minder tegentreffers als duo dan wanneer slechts een van de twee op het veld stond. Is dat synergie, zijn de andere spelers minder, of ligt het aan het feit dat Dammers en Heerings dezelfde moerstaal spreken? Dat laatste kan in de afstemming belangrijk zijn.

Als dat laatste de doorslag geeft, is er ondanks de afwezigheid van Dammers, Syhre, Essers en waarschijnlijk Heerings en Niňaj vanmiddag zowaar een oplossing voor René Eijer: Fortuna’s eerste Spaanstalige centrale duo ooit: José Rodríguez / Rubén Ramírez.

Riccardo Welters

§ In het thuisduel tegen FC Utrecht, de tweede helft in Arnhem en de laatste tien minuten in Eindhoven speelde Fortuna met drie centrale verdedigers. Die speeltijd hebben we buiten beschouwing gelaten.