Terwijl de competities in een beslissende fases zijn beland vallen er ook buiten het veld beslissingen. Zo heeft voormalig Fortuna Sittard-middenvelder Jorrit Smeets besloten na dit seizoen te stoppen met betaald voetbal. Na amper acht seizoenen in de Ere- en Eerste Divisie is Smeets zijn plezier in de voetbalsport verloren en richt zich op een maatschappelijke carrière.

Smeets start zijn voetbalcarrière in de jeugdreeksen van Roda JC, schopt het tot het beloftenelftal, maar wordt verder systematisch over het hoofd gezien. En dus trekt Smeets (wellicht met pijn in het hart) de deur in Kerkrade achter zich dicht. Hij meldt zich in Sittard-Geleen bij aanvang van het seizoen 16/17 en gaat op amateurbasis voor Fortuna spelen.

Maar na een handvol competitieduels is het alweer gedaan met Smeets’ goede bedoelingen. Tijdens een oefenduel bij EVV loopt hij tijdens een luchtduel tegen een elleboog aan en breekt zijn jukbeen. Tegen het einde van het seizoen gooit een blessure wederom roet in het eten, waardoor hij maar tot 14 duels komt. Maar dat Smeets veel in zijn mars heeft is duidelijk.


Slecht nieuws: Jorrit Smeets breekt zijn kaak

Het seizoen daaropvolgend is Smeets een onbetwiste basisspeler en mede onder zijn aanvoering promoveert Fortuna naar de Eredivisie. Het vervult Smeets met trots. Want sinds zijn aankomst is Fortuna alleen maar gegroeid en stiekem groeide Smeets mee.


Onvergetelijk: winnen met 0-1 bij Jong FC Utrecht

Ook in de Eredivisie behoudt Smeets zijn basisplaats en ontpopt zich tot aanjager op het middenveld. En terwijl om zich heen de selectie een totale metamorfose ondergaat blijft Smeets Fortuna trouw, ook als bij aanvang van het huidige seizoen verschillende clubs interesse in hem tonen.

Tijdens Smeets’ derde seizoen in de Eredivisie gaat het allemaal wat moeizamer. Keer op keer mag een diep teleurgestelde Smeets voor de camera’s van Fox Sports uitleggen waar de schoen wrong. Een ondankbare taak, maar Smeets toont zich keer op keer een ware aanvoerder, waardoor zijn populariteit alleen maar toeneemt.


Noch geboren, noch getogen, en niet van Sittard, maar tóch zit Fortuna voor altijd in zijn hart

Als het seizoen enige maanden is gevorderd test Smeets positief op COVID-19 en moet hij zijn plaats noodgedwongen afstaan aan Ben Rienstra. Zonder Smeets begint het elftal, mede als gevolg van een trainerswissel, flink te draaien en is de aanvoerder van weleer zijn plaats kwijt.

Met een aflopend contract en weinig zich op een basisplaats trekt Smeets de conclusie dat het wellicht beter is om zijn voetbalgeluk elders te beproeven. Zijn nieuwe club is Almere City FC, waar hij een contract tekent tot de zomer van 2023. De wedstrijd tegen VVV Venlo is Smeets’ voorlopig laatste wedstrijd in het Fortuna-shirt.


Jorrit Smeets beleeft lief en leed in het Fortuna Stadion

Na drie seizoenen Almere City besluit Smeets nog één keer te proberen onderdak te vinden in het buitenland. Dat is altijd een droom geweest van Smeets, maar dat zal het altijd blijven. Hij tekent voor één seizoen bij FC Emmen. En dat blijkt nu zijn laatste bestemming. Smeets vindt het mooi geweest en gaat een nieuwe levensfase in.


Jorrit Smeets neemt afscheid van ‘zijn’ fans

Sinds Smeets’ vertrek uit Sittard-Geleen heeft hij nooit meer zijn Fortuna-niveau gehaald, mede vanwege fors blessureleed. We hebben genoten van zijn passie en moesten glimlachen om zijn accent. Maar vergeten zullen we hem nooit.

Jorrit, je blijft een Fortunees! We wensen je heel veel succes en plezier in je nieuwe carrière.