Na de 0-3 overwinning op Jong Ajax van afgelopen maandag, reist Fortuna vanavond wederom af naar Noord Holland. In Velsen slagen zowel Telstar alsook Fortuna erin om een tenenkrommende voorstelling op de mat te leggen. Na negentig minuten staat er dan ook een volkomen logische 0-0 op het scorebord en daarmee krijgen beide ploegen eigenlijk een punt teveel.


18 oktober 2013

Fortuna speelt gelijk in Velsen

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Turan, De Boer, Janssen, Linssen; Vlug (68. Bhar), Gulpen, Briels (46. Vankan), Zennaro; Khalouta (90. Zejnilovic), Nepomuceno.
Toeschouwers: 2.063
Scheidsrechter: Mulder
Geel: Briels
Rood: –

De wedstrijd tegen Jong Ajax sla ik om verschillende redenen over. Drukte op het werk, het nu al volkomen mislukte experiment met de toevoeging van Jong elftallen in de Jupiler League en de meest belangrijke reden, het momenteel in grote lijnen ontbreken van plezier aan wedstrijdbezoek van Fortuna. De laatste tijd betrap ik me er zelf steeds meer op dat ik compleet onverschillig begin te worden als het gaat om de resultaten die neergezet worden. Of die nu positief of negatief zijn. Een lobby van mijn mede Lateral Boys resulteert er echter in dat ik vanmiddag toch weer behoor tot de 51 supporters die per bus de reis naar Velsen zullen ondernemen.

Als ik mijn auto parkeer achter de Zuid tribune van het stadion komt de bus van firma Slangen al aanrijden. Over deze bussen is al veel gezegd en geschreven. Een enorme achteruitgang als men gewend is geraakt aan de luxe en service van onze vroegere vervoerder, de firma Hanneman/De Toerist. De bus van vandaag lijkt gebruikt te zijn als hondentrimsalon. Er liggen over de gehele bus wellicht meer haren op de stoelen dan er groeien op het hoofd van de Belgische international Marouane Fellaini. Ook slaagt men er blijkbaar maar niet in om de bussen volledig te ontdoen van de in de bekleding gedrukte kauwgom. Natuurlijk valt de keuze van het buscomité van het supporterscollectief voor de goedkopere firma Slangen ergens goed te begrijpen, maar wat mij betreft mag dit experiment net zo mislukt worden genoemd als de nieuwe opzet van de Jupiler League.

Als de bus zich in beweging zet komt Andy langs met cupcakes. Duidelijk wordt dat zijn vriendin naast een uiterst talentvolle speelster van de Fortuna dames ook de kunst van het banketbakken beheerst. De smaakvolle traktatie gaat er in ieder geval in als zoete koek. Na pitstops bij Nedcar in Born en het AC wegrestaurant in Nederweert  gaat het gestaag verder richting Randstad. Bij wegrestaurant De Lucht wordt vervolgens gestopt voor een rook/eetpauze. De groep voorin de bus zoekt onder leiding van Fanta Frank vooral de fastfoodcorner van het tankstation op, terwijl de rest richting  Burger King/Subways snelt.


Vreemde verpakking voor een burger

Teruggekomen bij de bus blijkt dat er enige paniek is ontstaan bij de achterblijvers. De verwachte aankomsttijd bij Telstar is om 19.30 uur. Ruimschoots op tijd lijkt me zo, zoveel valt er nu ook weer niet te beleven in Velsen. Wel besluit ik alvast om punten te beginnen uit te delen met betrekking tot the ‘Thank God it’s Friday’ competitie. Telstar is op enkele punten namelijk een zekerheidje en het mag geen geheim heten dat de redactie van Fortuna Online graag op visite komt bij het sympathieke clubje uit Noord Holland. De randvoorwaarden zijn eigenlijk vooraf al duidelijk. We zullen worden ontvangen door vriendelijke stewards, er zal genoeg ruimte zijn voor het ophangen van vlaggen en ook het bemachtigen van programmaboekjes zal geen problemen gaan opleveren. Dit levert dus al 9 punten op voordat er ook maar een bal is getrapt.  Hopelijk gaat Telstar het door ons getoonde vertrouwen niet beschamen.

Aangekomen bij het Tata Steel Stadion lijkt er inderdaad geen vuiltje aan de lucht. De ontvangst is zoals gewend ontzettend vriendelijk en voor de vlaggen is plaats te over. Alles lijkt dus prima te verlopen totdat we het programmaboekje onder ogen krijgen. ‘Telstar – Fortuna Sittard, zondag 18 oktober 20.00 uur’ valt er te lezen. Iets lijkt er hier niet helemaal te kloppen. Als we verder bladeren in het boekje valt ons oog op de selectie van de uitploeg. 1. Wouter van der Steen, 2. Charles Kazlauskas, 3. Ferry de Regt…….. Nu weet ik dat nummer 26. Dave Nieskens droomt van een carrière bij Fortuna Sittard, maar dat hij daarvoor de gehele selectie van Helmond Sport overschrijft naar de geel/groenen gaat toch een stapje te ver in mijn ogen. Een strafpuntje voor Telstar op het onderdeel randvoorwaarden een logisch gevolg derhalve.


Op 13 mei 1995 stond deze tribune voor het laatst volgepakt

Deze fout maakt de gastheer van vanavond meer dan goed op het gebied van catering. Het broodje Unox mag gerust uitstekend worden genoemd. Het broodje is vers en van de harde variant en wordt geleverd compleet met een zakje Unox worstsaus. Ik sta net op het punt om de volle tien punten toe te kennen aan de catering van de Velsense club, als ik word gewezen op het aloude Goodyear reglement. ‘A merken sluiten een perfecte beoordeling uit’. Aangezien ik nog geen vijf minuten eerder voor de eerste keer in de historie een strafpunt heb uitgedeeld, besluit ik om me nu dan ook van de goede kant te tonen en ken een bonuspunt toe aan de catering. Dat betekent dat Telstar het uitzonderlijke hoge cijfer van 9 scoort op dit gebied.


Uitstekende catering in Velsen

Fortuna begint ongewijzigd aan het duel met de witte leeuwen ten opzichte van het duel met Jong Ajax. De licht geblesseerde Timothy Dreesen is nog niet geheel hersteld. De blessure van N’Koyi die naar verluidt meevalt is nog niet genezen en de bijna fitte Ramon Voorn is nog niet speelklaar.  Blessures en Fortuna, het blijft een groot raadsel. Of iemand nu licht of zwaar geblesseerd is lijkt in het Sittardse totaal niets uit te maken. De herstelperiode duurt altijd een eeuwigheid De  opstelling luidt als volgt: Ferhat Kaya, Fatih Turan, Roel Jansen, Yoann de Boer, Sjoerd Linssen, Franco Zennaro, Jordie Briels, Lars Gulpen, Jeffrey Vlug, Abdelaziz Khalouta en Gevaro Nepomuceno.

Zoals al aangehaald in de inleiding was de wedstrijd van tenenkrommend niveau. Fortuna heeft in de eerste helft ongeveer tien procent balbezit en gebruikt die tien procent vooral om met foutieve passes de bal in te leveren bij de tegenstander. De thuisploeg is dientengevolge dus ongeveer constant in balbezit, maar weet zich totaal geen raad met deze luxe. Geen enkele kans weet men zich bij elkaar te spelen. Het rustsignaal van scheidrechter Mulder komt dan ook als verlossing.


Proficiat Telstar, we hopen dat Fox een korter leven beschoren is

Wie na de eerste 45 minuten heeft gedacht  dat het niet slechter meer kan krijgt het gelijk aan zijn zijde. Helaas voor deze positievelingen wordt het ook zeker niet beter. Een van de heel weinige spelers die zich aan de misère weet te onttrekken is zoals gewoonlijk Roel Janssen. De voormalig VVV speler is uitgegroeid tot de rots in de branding van de Fortuna verdediging. Janssen is een van die spelers die zelden om spectaculaire redenen in het nieuws komt, maar wel steeds goed is voor een ruime voldoende.


Vlug gaat de bal voor de goal slingeren

In de 63ste minuut staat er enig rumoer in het thuisvak naast ons. Onder leiding van Telstar’s levende legende Jomanda komen de kids met veel vlagvertoon richting uitvak gerend. Reden hiervoor is dat Telstar dit jaar Abraham heeft gezien. Gefeliciteerd en nog vele jaren toegewenst namens de redactie van Fortuna Online. In de 68ste minuut zijn we alweer toe aan het volgende hoogtepunt in deze uiterst enerverende wedstrijd. Het langverwachte debuut van Tarik Bhar is een feit. En het is een debuut dat we niet snel zullen vergeten. Bhar vecht, sleurt, strooit met passes en is een constante plaag voor de verdedigers van Telstar. Helaas weet hij zijn medespelers niet te inspireren, maar dit uitmuntende debuut smaakt absoluut naar meer.


Engeland is ‘the home of football’; Velsen ‘the port of football’

Ik ben me er terdege van bewust dat dit het kortste wedstrijdverslag in de historie van Fortuna Online wordt. Het getoonde veldspel is echter van een bedroevend slecht niveau. Kan me niet herinneren dat ik ooit getuige ben geweest van een minder inspirerende wedstrijd dan op deze vrijdagavond. Een ander hoogtepunt van deze avond is dan ook het moment dat scheidsrechter Mulder besluit om voor het laatst te fluiten. Normaal gesproken mogen we gezien de statistieken uit het verleden tegen Telstar best tevreden zijn met een puntje, maar ditmaal overheerst vooral de opluchting dat er een einde is gekomen aan deze wanvertoning van beide kanten.


Spelers bedanken de fans voor hun steun

Rest alleen nog de afrekening in het kader van de ‘Thank God it’s Friday’ competitie, deze keer ook echt op vrijdag.

Resultaat: Gelijkspel, normaal prima resultaat in Velsen gezien het recente verleden. Goed voor drie punten, maar gezien het getoonde spel eigenlijk goed voor -3.
Uitvak: 89 + 2 perskaarten, 4 punten.
Stadion: Gaf vorig seizoen 6 punten, geen reden om daarvan af te wijken.
Thuisfans: Ook Telstar heeft zichtbaar last van de teruglopende toeschouwersaantallen. Tribune achter de goal links van ons is en blijft akelig leeg, interactie is er totaal niet, 2 punten.
Catering: Al behandeld, 8 plus 1 bonuspunt.
Randvoorwaarden: Al behandeld, 9 minus 1 ponuspunt.

Grand Total of 32. En dat zorgt dat Telstar voorlopig plaatsneemt op een eerste plaats.

Guido Erens