De competitie in de Jupiler League is alweer op gang getrapt, maar dat geldt niet voor alle competities in de ons omringende landen. Her en der worden nog de laatste puntjes op de i gezet en waarom niet eens gaan kijken hoe dat in zijn werk gaat? Het geliefde Everton F.C. trachtte die laatste werkpuntjes in het Nordrhein Westfälische Paderborn te verbeteren en voor ons reden om te gaan kijken hoe ´The Toffees´ het zouden doen. Écht veel hoop op een goede afloop hebben we niet, maar daar trekken we ons al lang niks meer van aan…


De uitoverwinning op Helmond Sport is pas net verteerd of de wekker gaat alweer. Nog even 10 minuten hapsnurken, maar vervolgens toch maar snel opstaan. Vandaag staat een trip naar Duitsland op het programma. Everton zit in de laatste fase van de voorbereiding vooraleer de club uit Merseyside de competitie opent tegen Leicester City FC. Opponent van vandaag is het voor een eerste maal in haar geschiedenis naar de 1. Bundesliga gepromoveerde SC Paderborn 07. Op papier een haalbare kaart, maar dat was VfL Wolfsburg ook ooit. Daar waren we enkele seizoenen geleden aanwezig en werd Everton van het veld getikt.

Omstreeks 08u30 zet ik een eerste keer mijn PKW in beweging en pik enkele straten verder Guido op. Zonder enige bagage, buiten zijn Everton jekker gerekend, stapt hij probleemloos in en niet veel later sluipen we de Parkstad binnen. In Kerkrade stromen langzaam de cafés rondom het PLS leeg, nagenietend van een historisch feit. Nog nooit won de grootmacht uit Kerkrade een wedstrijd in de reeds genoemde Jupiler League, maar gisterenavond mochten ‘De Koempels’ dat gevoel een eerste keer smaken.

Veel boodschap hebben wij daar niet aan, want via Aken rijden we door in de richting van metropool Köln. Een eerste wegwerkzaamheid getrotseerd hebbend slaan we af richting Leverkusen en na een tijdje passeren we de toch wel imposante BayArena. Hier speelde Racing Genk enige seizoenen geleden nog in het kader van de Champions League en kijk tot waar ze momenteel zijn weggezakt.

Ondertussen tuft mijn PKW driftig voort en geeft aan het nodig vinden een drinkpauze in te lassen. De teller geeft vooralsnog aan dat we nog 68 kilometer kunnen rijden. Met Dortmund op 23 kilometer mag dat allemaal geen probleem zijn, maar we knijpen ‘m toch een beetje als de teller plotseling louter streepjes aangeeft. Er rest ons niks anders dan de Autobahn te verlaten en ergens een Tankstelle te zoeken. Dat blijkt nog niet zo makkelijk en we besluiten een woonwijk in te rijden.

In de verte stapt juist iemand in zijn auto en voordat hij kan wegrijden houden we hem halt. Na ons probleem uitgelegd te hebben vertelt hij ons uit waar we kunnen tanken, maar die route is wellicht iets te ingewikkeld. Hij aarzelt vervolgens niet, keert zijn Merc in de straat en gebiedt ons achter hem aan te rijden. Nog steeds niet gerust op een goede afloop rijden we enkele kilometers achter hem aan, totdat hij ons keurig afzet bij de Tankstelle. Wat een service! En hoe vriendelijk! Ik had al niets tegen (echte) Duitsers en dat gevoel verandert vandaag al niet.

Met een volle tank vervolgen we onze route in de richting van Bremen. Na het passeren van Dortmund rijden we verder Nordrhein Westfalen in totdat plotseling Paderborn op de verkeersborden verschijnt. Na het verlaten van de Autobahn rijden we via een stuk secundaire weg de universiteitsstad binnen.

Guido heeft het plan opgevat om niet in de stad maar reeds bij de Benteler Arena te parkeren, de thuishaven van SC Paderborn 07. Het duurt dan ook niet lang als in de verte het ietwat vreemd ogende bouwwerk tussen enkele bedrijven opdoemt. Het stadion is vrij nieuw en heeft een merkwaardige bouwstijl. Maar daardoor laten we ons gevoel van opwinding niet bederven. Altijd apart als je in het buitenland een wedstrijd bezoekt!

paderborn01

Nieuwbouw in Paderborn 

Nadat we een mooi plekje hebben gevonden, dicht bij de ingang, vragen we na hoe we nu het beste in het stadscentrum kunnen komen en die oplossing schijnt lijn 68 te bieden. Voor bijna € 9 mogen we mee en ontvangen tevens één retourticket. Hoe dit in elkaar steekt valt moeilijk te reproduceren, maar laten we het erop houden dat de lokale vervoersmaatschappij ons met deze prijs enigszins matst.

Na een busreis van een tiental minuten staan we downtown Paderborn. Links en rechts zien we al wat mensen in hun Everton kloffie lopen waardoor het vinden van een terras dat door Royal Blue wordt gedomineerd tamelijk eenvoudig is. We passeren ook de Rathausplatz alwaar het fraaie gemeentehuis van Paderborn is opgetrokken. Het gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig werd verwoest is weer in al haar pracht herstelt en is één van de mooiste gebouwen van Paderborn.

paderborn02Het Rathaus is prachtig 

Nadat we een hapje hebben gegeten en wat drankjes hebben genuttigd glijden de wijzers richting 14u30 en voor ons het sein om richting Benteler Arena te trekken. Na het aftikken van € 5 voor twee enkeltjes gaat het richting voetbalstadion, alwaar vandaag ook een open dag wordt gehouden.

Het enige oponthoud dat we onderweg tegenkomen vormen de busdeuren, maar als we in de gaten hebben hoe dit systeem werkt, vervolgt de bus haar weg zonder verdere problemen richting SC Paderborn 07.

paderborn03Dit Fanpoint mag er zijn!

Terwijl wij op zoek gaan naar de plek waar onze tickets klaarliggen, speelt op het plein vóór de Arena zich de open dag af. Veel stelt het niet voor; verder dan een caravan annex fanshop, springkussen en een groot tafelvoetbalspel komt deze nieuwbakken Erstligist niet.

paderborn04De jaarlijkse open dag stelt nauwelijks iets voor

Nadat we door en vriendelijke dame van tickets zijn voorzien struinen we langzaam richting ingang. Na een korte fouillering lopen we de tribune op en maken we de balans op voor wat betreft de Benteler Arena.

paderborn05Het blijft een apart stadion…

Uiteindelijk concluderen we dat het een net stadion betreft, zonder enig karakter en de hoge wanden bovenaan de tribunes ogen toch wat vreemd. Het is overal kraakhelder en de meegereisde Evertonians houden dat ook zo. Nog nooit iets van problemen of rotzooi rondom wedstrijden van Everton meegemaakt en ook vandaag verloopt alles ordentelijk. Bij ‘The People’s Club’ staan de kernwaarden ‘pride, dignity and respect’ hoog in het vaandel. We like.

paderborn06Warming up van ‘The Toffees’

Nadat we een Brat- und Currywurst hebben weggewerkt is het tijd om ons richting tribuneplekken te begeven. Everton is al aan de opwarming bezig en we zien dat manager Roberto Martinez niet over zijn sterkste elftal kan beschikken. Skipper Phil Jagielka maakt weliswaar zijn come back, maar de WK-gangers Kevin Mirallas en recordaankoop Romelu Lukaku ontbreken op het appèl. Wel present zijn Leighton Baines, Ross Barkley en Tim Howard. Tevens speelt aankoop Muhamed Bešić mee.

Even na 16u00 fluit de scheidsrechter van dienst de wedstrijd op gang. Voor SC Paderborn 07 is het een laatste test voordat de 1. Bundesliga begint en wilt zich tonen voor eigen publiek.

paderborn07Prima opkomst voor een nietszeggende match

Toch is de beginfase voor Everton. Vooral Bešić laat zich gelden en krijgt na een al te drieste tackle meteen geel. Ook youngster Chris Long laat zich opmerken. Na een paar minuten krijgt hij een mooie kans, maar schiet de bal uit een lastige hoek naast het doel. 

Na een klein kwartier is het dan toch raak. Linksback Baines schuift in, geeft de bal aan Long en hij trapt de bal vol in de kruising. De circa 800 meegereisde Evertonians gaan uit hun dak.

Niet veel later krijgt SC Paderborn 07 een prima kans om op gelijke hoogte te komen. Twijfel tussen Jagielka en Howard geeft de aanvaller van de thuisclub de kans om tussendoor te glippen en als Howard hem even aantikt, gaat hij gretig liggen. De toegekende strafschop wordt feilloos omgezet door Moritz Stoppelkamp.

paderborn08

Moritz Stoppelkamp legt de bal goed

Wat we verder krijgen voorgeschoteld is een ietwat saaie wedstrijd. Everton domineert weiswaar niet, maar geeft ook amper iets weg. En SC Paderborn 07 is niet bij machte het Everton echt lastig te maken.

Martinez heeft zich vooral tot doel gesteld om alle spelers weer eens samen te laten voetballen, want dat is nog niet gelukt. In een seizoen navolgend op een WK of EK is het altijd lastig al vroeg in de voorbereiding over een complete selectie te beschikken en dat is te zien. Toch zal Everton dit seizoen veelvuldig moeten gaan wisselen van samenstelling, aangezien ‘The Toffees’ ook meedoen aan de Europa League.

Er is nauwelijks een Britse club in geïnteresseerd vanwege het feit dat in de Premier League veel meer geld valt te verdienen, maar Martinez lijkt er de man niet naar om er met de pet naar te gaan gooien.

paderborn09

‘Die Paderborner’ trekken nog eens ten aanval

Na een doodsaai halfuur is het dan eindelijk rust. Ook even de tijd om uit de zon te gaan. Die brandt haast onophoudelijk op onze hoofden en dat is niet zo prettig.

In de rust zien we ook de jongedame van Merseyside Dairies terug die we al eerder tegenkwamen op het terras in de Paderbornse Innenstadt. Deze hooggewaardeerde kracht draait haar diensten ongetwijfeld op de afdeling waar chocomel wordt gefabriceerd.

Ondertussen staan de spelers weer op het veld en begint de tweede helft. Daar waar Everton in helft één op 70% speelde, doen ze dat in het tweede bedrijf eveneens. SC Paderborn 07 daarentegen heeft de gaskraan iets verder opengedraaid en probeert een tweede doelpunt te forceren.

paderborn10

Everton probeert gevaarlijk te worden over de linkerzijde

En na bijna 70 minuten is het dan zover. Nadat eerst een onnodige hoekschop wordt weggegeven, krijgt Everton de bal maar niet weggewerkt.  Vervolgens trapt Marvin Ducksch van dichtbij de bal in het dak van het doel. Howard is razend, maar kan niet alle ballen pareren.

Met nog 20 minuten te gaan probeert Everton vooral via Aiden McGeady iets terug te doen. Zijn dribbels zijn nog niet zo dodelijk, maar hij brengt wel enig gevaar met zich mee als hij zijn tegenstander wederom passeert. Maar verder dan enkele schoten van afstand komt de Schot eigenlijk ook niet.

paderborn11

Leighton Baines gaat aanleggen vanaf 20 meter

Omdat Lukaku nog niet fit is (pas één trainingsweek in de benen), valt Martinez noodgedwongen terug op Chris Long, maar deze aanvaller kan het verschil niet maken. Ook via Baines lukt het niet, al draait zijn vrije trap nog gevaarlijk richting doel.

In de eindfase wordt het nog erger voor Everton als Daniel Brückner voor 3-1 zorgt. Dat is er ook teveel aan. SC Paderborn 07 heeft zich prima laten zien en de fans zijn tevree. Everton heeft zich iets minder laten zien en daar morren de fans enigszins. Maar aan de andere kant lijken ze ook opgelucht verlost te zijn van David Moyes. De Schot die afgelopen seizoen hopeloos faalde bij Manchester United had jaarlijks de ambitie 7e te worden, maar als sportman wil je toch meer? En als supporter uiteindelijk ook.

Na het fluitsignaal ontvangen de spelers nog een warm applaus vanuit het Gästeblock en dan is het tijd om afscheid te nemen van Phil en kornuiten. Zij gaan richting Düsseldorf, wij richting Westelijke Mijnstreek.

En als we op de Parkplatz aankomen blijkt dan nog niet eens zo eenvoudig. Want waar staat onze auto eigenlijk? Na een flinke speurtocht zien we ‘m dan toch staan+ gelukkig. Het feit dat er steeds meer mensen vertrekken en er aldus steeds minder auto’s overblijven draagt daar uiteraard ook aan bij.

Nadat we ongeveer twee uur hebben gereden, is het tijd voor een korte tussenstop. Het tankstation waar we stoppen wordt overspeeld door BVB-fans en voor ons het teken om verder te tuffen richting thuishaven.

Na ruim 12 uur van huis te zijn geweest zijn we weer op onze home ground. Weer geen overwinning gezien van Everton, laat staan een gelijkspel. Maar als Everton in de buurt speelt is het desondanks niet de vraag of we gaan, maar eerder wie er naartoe rijdt.

Michel Hennen