De dames van Fortuna Sittard staan weer met beide benen op de grond. Verleden week verloren de dames met 1-2 van ATC ’65 uit Hengelo, maar vandaag was de score vele malen hoger. Een feller en meer naar voren voetballend Saestum dwong de Sittardse dames keer op keer tot het maken van fouten en legde er ondanks goed keeperswerk van Katja Demacker nog altijd zes in het mandje… 


8 september 2012

The hunter gets hunted

Saestum 6 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 39. Van de Kuilen 1-0, 45. Van de Kuilen 2-0, 48. Hogeveen 3-0,  53. Kocacinar 3-1, Wanrooij (e.d.) 4-1, Hogeveen 5-1, Van de Kuilen 6-1. 
Opstelling: Katja Demacker; Loes Plantaz, Glynis Vromen, Aniek Schepens, Loes Butink (Charlotte Schings); Vera Wanrooij, Mayke Ploemen (Nancy Kisters), Shirley KocacinarGwen Kuijer (Liv Aerts), Annika Pluymen, Colette van Aalst.
Toeschouwers: 60
Scheidsrechter: Cor van Dalen
Geel: – 
Rood: –

Het is zaterdag, de zon geeft voorzichtig al een beetje warmte af en plotseling schrik ik wakker: Verdorie, het is al 09.00 uur geweest! Tijd voor wat verzorging en me klaar te gaan maken om naar Fortuna te gaan. Naar Fortuna gaan? Ehh, ja… En dat in een weekend waarin de KNVB geen wedstrijden voor de Jupiler League heeft vastgesteld, omdat het Nederlands XI-tal twee belangrijke kwalificatiewedstrijden speelt met het oog op het volgend WK in Brazilië? Ja!

Ik sla het dekbed open, laat mijn benen uit mijn bed glijden en rek me eens goed uit. Niet veel later schuifel ik voorzichtig richting badkamer. ‘Jeetje, dat ziet er niet uit’, mompel ik in mezelf als ik stiekem in de spiegel kijk die boven de wastafel hangt. 

Nadat ik de uitwendige mens voor zover mogelijk op orde heb gebracht neem ik de krant uit de brievenbus en maak een licht ontbijt klaar. Plaatsgenomen aan de grote tafel in de woonkamer blader ik nonchalant door de krant en neem een eerste hap van mijn boterham met choco. Ik merk het al: dit gaat niet veel worden. De verklaring ligt voor de hand. Na op een aantal seizoenen heel wat te hebben meegemaakt bij en met Fortuna mag ik vandaag met de spelersbus mee die het dameselftal naar Zeist zal brengen.

Na het inpakken van mijn tas begeef ik me richting de carpoolstrook van het Van der Valk Hotel te Urmond. Daar zal rond 11.30 uur de spelersbus vertrekken met aan boord de damesselectie van Fortuna Sittard. Bij aankomst zie ik een bekend gezicht. Elftalleider Theo Bouwhuis laadt de tassen uit zijn auto. Niet veel later arriveren ook de speelsters Gwen Kuijer, Liv Aerts en Soraya Gulpen. Samen met enkele ouders, Pierre Hensgens en gelegenheidsgrensrechter Danny Schmets stap ik (redelijk nerveus) op het afgesproken tijdstip aan boord van de uiterst luxueuze touringcar.

Aangezien het de eerste keer is dat ik met spelers op pad ga, besluit ik na het instappen meteen links vooraan post te vatten. Daar waar ik in supportersbussen al enkele jaren aan de rechterzijde van de achterbank bivakkeer, realiseer ik me dat ik in deze bus volledig onderaan de hiërarchische ladder sta en ken aldus mijn plek.

Aan de voorzijde van de bus, juist achter ‘mijn’ plek, zie ik al enkele bekende gezichten zitten. Shirley Kocacinar, Charlotte Schings, Glynis Vromen, Annika Pluymen en de ouders van Katja Demacker hebben zich rondom twee tafeltjes genesteld. Veel verder durf ik al nauwelijks meer te kijken; dat is op dit moment nog duidelijk een brug te ver voor me.

Rond 12.00 uur stoppen we ter hoogte van het AC Restaurant te Nederweert. Daar stappen trainer Jannie Sangers en de speelsters Colette van Aalst en Aniek Schepens plus de doublure van Katja Demacker, Marloes van der Vlugt, in. We zijn compleet!

Na vertrek uit Nederweert gaat het vlotjes richting Eindhoven. De nieuwe ring rondom de lichtstad waar we in vorige verslagen zo lyrisch over waren voldoet nog altijd en de reis kabbelt rustig voort. Buschauffeur Herman kletst de hele reis wat met Pierre Hensgens en ik houd grensrechter Danny Schmets aan de praat.

Tijdens busreizen met de SV Nao Veure worden we telkenmale getrakteerd op diverse zoetigheden door Wil en / of Annette. In de spelersbus passeert Fortuna’s doelvrouw met twee soorten cake die door broerlief zijn gebakken. Daarnaast zijn de dames drukdoende met het opzetten van een surprise-avond en het nuttigen van hun lunchpakket. De inmiddels ter ziele gegane Goodyear-Commissie had maar wat graag de proef op de som genomen, maar realiseert zich dat zij pas op een tweede plan komt. Dames gaan te allen tijde voor.

Als we bijna in Utrecht zijn schakelt Herman de radio over op Q-Music. En dat blijkt nog niet eens zo’n slechte keuze. Triggerfinger’s ‘I follow Rivers’ kunnen we wel smaken en ook ‘Get free’ van danssensatie Major Lazer zal het in het supportershome nog wel eens goed kunnen gaan doen. Als kan de radio-versie natuurlijk niet tippen aan hun live-optredens.

Nadat we in Zeist even hebben gezocht zet een buurtbewoner Herman op het juist spoort richting het sportcomplex van Saestum. Als alle tassen zijn uitgeladen en de speelsters zich gaan omkleden, worden de zes meegereisde supporters door de mama van Katja Demacker op koffie getrakteerd. In de kantine wordt nog uitgebreid stilgestaan bij de eerste competitiewedstrijd die met 1-2 verloren ging. Ook wordt nog teruggekeken op afgelopen seizoen waarin de dames onder de vlag van RKTSV alle concurrenten het nakijken gaven en zich tot kampioenen van de Topklasse kroonden.

Als de klok richting 14.30 uur gaat is het tijd om het speelveld op te zoeken. Plaats van handeling is het keurig aangeharkte kunstgrasveld, pal naast de hoofdtribune gelegen. Beide teams zijn drukdoende met hun warming-up en meteen wordt duidelijk voor welke opstelling Jannie Sangers heeft gekozen. Zo mag Soraya Gulpen, die tijdens de oefenwedstrijd tegen de B1 van SV Meerssen nog een basisplek had, vanmiddag op de bank plaatsnemen. Ook Maartje Keulen, Simone Heijnen en Nancy Kisters staan in vergelijking met genoemde oefenwedstrijd niet in de basis. In tegenstelling tot afgelopen woensdag komt Liv Aerts weer terug uit blessure, al is ze nog niet in staat om een hele wedstrijd te spelen. Zij wordt wederom vervangen door Gwen Kuijer.


De favoriete oefenstof van Roger Reijners: de rondo!

Ondertussen druppelen nóg zes supporters binnen, hetgeen het totaal op 12 brengt. ‘Veel meer dan dit zal het doorgaans ook niet zijn’, aldus de ouders van Loes Butink. Op het onderdeel ‘Een vol uitvak’ in de rubriek ‘Thank God it’s Friday’ zal Saestum dan ook het minimale aantal van twee punten scoren. Het verder geven van punten laten we dan ook wijselijk achterwege. Iets zegt me dat deze Zeister voetbalvereniging uiteindelijk geen rol van betekenis zal spelen in het klassement. Van een stadion is geen sprake en interactie met het thuispubliek verwachten we evenmin. Programmaboekjes heb ik óók al niet gezien en spandoeken heb ik niet meegenomen…


Voorafgaande aan de wedstrijd voltrekt zich het ‘handjesschudden’

Als scheidsrechter tegen de klok van 15.00 uur een eerste maal op zijn fluit blaast en Fortuna aftrapt maken de dames meteen hun intenties duidelijk. Nadat de bal eerst in de achterste linie behoedzaam wordt rondgespeeld is het Mayke Ploemen die de bal naar Shirley Kocacinar speelt. De spelmaakster kapt zich mooi vrij en ziet in haar ooghoeken rechtsbuiten Colette van Aalst vertrekken. Haar pass is echter juist wat te scherp, waardoor doelvrouw Nathalie Teunissen redding kan brengen.


Loes Butink wacht even met het hervatten van het spel 

Niet veel later neemt Saestum het commando over. Nadat Gwen Kuijer Franca van de Kuilen licht toucheert kent de scheidsrechter Saestum een vrije trap toe. Deze wordt goed genomen en draait richting doelmond. Daar willen Mayke Ploemen en Loes Plantaz op hetzelfde moment de bal wegkoppen. Ze raken effectief de bal, maar ook elkaars hoofden.

Daar waar Mayke Ploemen vrijwel meteen weer overeind krabbelt, blijft Loes Plantaz geblesseerd op het kunstgras liggen. Het water dat wordt gebruikt om Loes weer op te lappen moet welhaast afkomstig zijn uit de kapel van de op 3 juni 2007 heilig verklaarde Pater Carolus Houben, want prompt staat ze weer op, waarna het spel kan worden hervat.

Daar waar de dames van Saestum het spel zo eenvoudig mogelijk houden, kiezen de Sittardse dames ervoor de bal achterin geduldig rond te spelen. Hiermee maken ze het Saestum in ieder geval aanlokkelijk om snel druk te zetten, hetgeen de Zeister dames ook doen. Hierdoor ontstaan tal van kleine mogelijkheden voor de rood / witten. Puik keeperswerk van Katja Demacker plus het feit dat Frederique Bonink haar vizier nog niet helemaal op scherp heeft staan zorgen ervoor dat de 0-0 tussenstand nog immer op het scorebord prijkt.

De aanvallen van Fortuna zijn eerder spaarzaam te noemen. Kapitein Vera Wanrooij stuurt Colette van Aalst nog een keertje diep, maar dat is het dan wel. Saestum daarentegen blijft de gevaarlijkste ploeg. Ze dringen meer aan, leggen meer energie in de wedstrijd en zijn keer op keer gevaarlijk. Heel even lijkt een grote kans te ontstaan wanneer Lisanne Hogeveen de bal naar Karima Chraa probeert te spelen, maar een attente Loes Butink kan dit voorkomen.

Niet veel later probeert Lisanne Hogeveen wederom een splijtende pass te versturen, hetgeen ook lukt, maar het schot van Corian van der Steen is een makkelijke prooi voor Fortuna’s sluitpost.

Na de ingelaste drinkpauze neemt Saestum het heft nog wat steviger in handen en wordt gevaarlijk via schoten van Corian van der Steen en Frederique Bonink.

Doordat Fortuna’s flanken nauwelijks in het spelbeeld voorkomen, Annika Pluymen te weinig wordt gesteund en Shirley Kocacinar geen vaart in het spel krijgt, beweegt Fortuna zich voort als een reus op lemen voeten en langs de kant houden de supporters hun hart vast.

Tijdens de zoveelste maal dat Saestum slim de diepte kiest wordt de snelheid van Linda van Veldhuizen ietwat verkeerd ingeschat. De rappe aanvalster levert een prima voorzet af, waarna Franca van de Kuilen ongehinderd Saestum op voorsprong mag koppen: 1-0.

Niet veel later zoekt Saestum wederom Franca van de Kuilen, maar deze komt juist te laat bij de bal, zodat deze ontzet kan worden. Maar het is slechts uitstel van executie. In de slotseconden van de eerste helft levert Corian van der Steen een prima voorzet af, waarna Franca van de Kuilen voor haar tweede doelpunt van de middag tekent: 2-0.

In de rust begeef ik me richting toiletten, welke geen propere indruk bij me hebben achtergelaten. Maar, minder dan twee weken geleden heb ik nog gebruik gemaakt van Britse toiletten en die zijn doorgaans van nog minder niveau.

Na de rust gaat Saestum vlijtig door met hetgeen ze de eerste helft hebben gedaan. Ze spelen kort op de bal en laten Fortuna achteraan fouten maken. Vlak na rust levert dat meteen resultaat op als Karima Chraa de bal richting Lisanne Hogeveen speelt. Haar kopbal kan nog juist worden gered door Katja Demacker en Loes Butink, maar als de bal Lisanne Hogeveen bereikt kopt zij de bal in doel.

De Fortuna Dames die de tweede helft vol goede moed wilden aanvatten worden op deze manier vrijwel meteen van al hun illusies beroofd. Toch rechten de dames hun rug en laten zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Vera Wanrooij stuurt Nancy Kisters diep waarna laastgenoemde een scherpe voorzet aflevert. Dan blijkt ook dat Saestums linksback, Eva de Jong, geen hoogvlieger is, want als de bal op haar afkomt tikt ze de bal in paniek corner.

De corner die Colette van Aalst neemt kan nog wel worden weggekopt door Tula de Wit, maar als de bal vervolgens voor de voeten van Shirley Kocacinar valt is het eindelijk prijs. De spelverdeelster controleert de bal, schiet onhoudbaar binnen en mildert tot 3-1.

Daar waar iedereen verwacht dat Fortuna eindelijk gaat aanzetten, slaat Saestum toe. Ondertussen stormen Linda van Veldhuizen en Franca van der Kuilen op doel af. Als Loes Plantaz probeert de bal van Franca van de Kuilen af te snoepen, lukt het haar toch nog om middels een uiterste krachtsinspanning de bal richting Linda van Veldhuizen te tikken. Zij kijkt goed waar haar spits loopt, maar haar voorzet is niet loepzuiver. De bal ketst ongelukkig af op het been van Vera Wanrooij en caramboleert vervolgens achter Katja Demacker. Hoeveel pech kun je hebben?


Linda van Veldhuizen is een constante plaag voor Fortuna´s verdediging 

Het is duidelijk dat het heel lastig gaat worden om nog met een mooi resultaat uit Zeist te vertrekken, ook al wisselt trainer Sangers Loes Butink voor Charlotte Schings en mag Liv Aerts Gwen Kuijer vervangen.

Nadien gaan de Sittardse dames meer opportunistisch spelen en hanteren wat meer de lange bal, maar daardoor worden er achteraan ook wat meer risico’s genomen. Eén keer lijkt dat niet goed af te lopen als Glynis Vromen op het laatste moment de bal nog kan wegkoppen, ondanks dat ze hierbij de voetbalschoen van haar tegenstander in haar gezicht krijgt. Glynis wordt minutenlang verzorgd, maar wil uiteindelijk van geen wijken weten. Courage!

Als de wedstrijd vervolgens weer op gang wordt gefloten, vormt de grensrechter aan Zeister zijde een steeds groter wordende bron van ergernis. Daar waar hij in de eerste helft (bewust?) verkeerde beslissingen nam, maakt hij het in de tweede helft nóg bonter. Hij vlagt voor vermeende buitenspelgevallen, maar vlagt evengoed als van buitenspel geen enkele sprake kan zijn. Mogelijk nog irritanter is de scheidsrechter die dit spel ongetwijfeld in de gaten heeft, maar nooit corrigerend optreedt. Bij een wedstrijd van Fortuna’s heren had het ‘Voetbalbond maffia’ ongetwijfeld van de tribunes gerold…


Dit heerschap gaat Saestum nog heel wat punten opleveren 

Omdat Franca van de Kuilen al twee treffers op haar naam heeft staan speelt ze zonder problemen de bal naar haar nummer 10, Lisanne Hogeveen. Middels een volley brengt zij de stand op 5-1. De kopjes bij Fortuna zijn al een tijdje geleden naar beneden gegaan, al zorgt Liv Aerts nog wel voor een kleine opflakkering. Ter hoogte van het middenveld mag de linksbuiten haar gang gaan en speelsters uitkappen, maar als ze probeert dit aan de rand van het zestienmetergebied te doen wordt door Saestum resoluut ingegrepen.


Chelsea Disseldorp speelt met een gebitsbeschermer: nooit eerder gezien! 

Daar waar iedereen denkt met 5-1 naar huis te gaan, heeft Saestum heel andere plannen. Terwijl de bal richting doelvrouw wordt teruggespeeld, loopt spits Franca van de Kuilen richting Katja Demacker. Als ze probeert de bal weg te trappen, raakt ze de Zeister topscorer die zo haar derde treffer van de middag kan aantekenen. Waarschijnlijk speelt ze de wedstrijd van haar leven, maar daar koop je natuurlijk niets voor.


Shirley Kocacinar baalt verschrikkelijk 

Omdat Saestum net als Fortuna drie wissels heeft doorgevoerd, zakt het spelniveau enigszins. Daarnaast geloven beide ploegen het ook wel. Toch weet Fortuna via Liv Aerts nog een keer te scoren. Echter, dat is buiten de grensrechter aan de zijde van Saestum gerekend. Hij had weliswaar goed gezien dat Annika Pluymen buitenspel liep, maar zij ontving de bal niet. Liv Aerts kwam van achter haar tegenstander vandaan, maar dat ging even aan hem voorbij. Natuurlijk flauw om hierover te gaan kissebissen, maar 100% zuiver op de graad is dit natuurlijk niet.

Nadien schiet Aniek Schepens de bal nog hoog over het doel, maar dat is het wel zo’n beetje. Saestum was vanmiddag de betere en zadelt de Sittardse dames met een 6-1 nederlaag op.


Saestum wordt gefeliciteerd met de overwinning

Vanzelfsprekend hebben de speelsters na afloop flink de pee in en de teleurstelling valt van de gezichten af te lezen. De dames hebben hun start gemist, maar enkele troostende woordjes van ouders en een glimlach van de kleine van Annika Pluymen doen gelukkig wonderen.

Als ik Ralf, JC en Belga-tax op de hoogte heb gebracht van de verliespartij geven de wijzers van de klok inmiddels half zes aan. De hoogste tijd dus om de terugreis aan te vatten. Nog niet helemaal snappend wat Liv Aerts bedoelt met ‘het rollen van een tas’ wandel ik terug naar de werkplek van Herman. De tassen liggen al in het bagageruim en de airco staat al aan. Nadat ik een handje van Vera Wanrooij heb gekregen, kan de terugreis beginnen.

Als we enkele minuten over de autostrade zoeven bemerk ik dat achter mij diverse analyses worden losgelaten op de wedstrijd. Binnen de redactie van Fortuna Online hebben we ooit afgesproken dat we maximaal een kwartier mogen kniezen na een wedstrijd, maar dat is natuurlijk heel anders als je zelf aan de wedstrijd hebt deelgenomen. Het toont in ieder geval in welke mate de dames betrokken zijn bij hun eigen elftal.

Als we na anderhalf uur weer stoppen in Nederweert stappen de trainer, Aniek, Marloes en Colette weer uit. Nog eventjes en we zijn terug in Urmond. Als ik bij het Van der Valk Hotel uitstap en iedereen bedank voor de gastvrijheid in de bus zie ik dat nog niet alle pruillipjes zijn verdwenen. Toch is er geen reden voor paniek. Er zit voldoende kwaliteit in de selectie om ploegen van het niveau van Saestum aan te kunnen.

Zaterdag aanstaande verwelkomen de Fortuna Dames het Groningse The Knickerbockers. De wedstrijd wordt gespeeld op het sportcomplex van SVM en begint om 17.00 uur. Mocht je verhinderd zijn voor deze wedstrijd, geef de dames dan tenminste een warm welkom als ze vrijdag aanstaande in de rust van de wedstrijd Fortuna Sittard – FC Volendam worden gepresenteerd aan het grote publiek!

COYS,

Michel Hennen