Fortuna beleeft in Waalwijk een uiterst moeizame avond. Ondanks een overwicht in balbezit, hoekschoppen en schoten op doel mogen we uiteindelijk blij zijn met een puntje. Lars Hutten schiet in blessuretijd de belangrijke gelijkmaker binnen. Daarmee behouden we voorlopig de koppositie maar hebben de titelstrijd niet meer in eigen handen. Virtueel staan we zelfs één punt achter, met dank aan onze grote vrienden in Zeist.


9 april 2018

De strijd tegen meerdere tegenstanders

RKC Waalwijk 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 53. Seys 1-0, 90+1. Hutten 1-1.
Opstelling: Özer; Braun, Schuurs, Dammers, Pinto; Saddiki (46. Cantwell), Smeets, Hutten; Semedo, Stokkers, Vidigal (66. Askovski).
Toeschouwers: 2.618
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): Schuurs, Braun, Cantwell
Rood (Fortuna): –

Groot was de euforie afgelopen vrijdagavond. Fortuna had zojuist de lastige uitwedstrijd in Deventer gewonnen en concurrent NEC verloor met 2-0 bij Jong Ajax. Daarmee werd het gat naar onze eerste achtervolger vergroot tot vier punten. Met nog vier speelrondes voor de boeg een aangename marge.

Maar op het moment dat je denkt dat het prutswerk van de KNVB zijn dieptepunt wel heeft bereikt, weet de bond je toch weer in negatieve zin te verrassen. De spelers van Jong Ajax en NEC waren nog niet goed en wel onder de douche vandaan, of het bericht dat er onderzoek werd gedaan naar de speelgerechtigdheid van Ajacied Teun Bijleveld verscheen al op de website van de KNVB. Op zondag kwam de KNVB met haar oordeel: Ajax heeft niks verkeerd gedaan, maar de wedstrijd wordt tóch overgespeeld. Een beslissing waar men zich zelfs in België, Griekenland of Servië zou schamen. Nadat eerst termen als ‘amateurisme’, ‘wanbeleid’ en ‘totaal minachting van de Jupiler League’ door mijn hoofd spoken, wordt het beeld in de loop van maandagochtend helderder. Manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB blijkt van 2007 tot en met 2013 als manager operations bij NEC te hebben gewerkt! Zoals Ajax het al terecht aangaf, ‘dat wekt wel heel erg de schijn van belangenverstrengeling’. In elke normale organisatie of bedrijf zou een dergelijk besluit herzien worden, was vooraf getracht een dergelijke situatie te voorkomen of was vóór de wedstrijd uitgezocht of de betreffende speler speelgerechtigd was. Maar in een organisatie waar men zo ontzettend geilt op het pluche en al decennia lang zó arrogant over volkssport nummer één regeert, zijn de termen ‘fair play’ en ‘een eerlijk competitieverloop’ al lang en breed een wassen neus gebleken. Wordt er in je stadion geroepen dat de scheidsrechter er niks van kan, staat er op een vlag dat de KNVB niet deugt of heb je je administratie even niet op orde, dan weten ze in Zeist niet hoe snel ze je als club op je vingers moeten tikken, liefst vergezeld van een boete en met een beetje pech zelfs puntenaftrek. Maar word je als club (in dit geval Jong Ajax en Fortuna) zwaar genaaid door de gebrekkige administratie en het gemarchandeer met de regels bij de KNVB zelf, dan moet dat allemaal maar heel normaal gevonden en geaccepteerd worden. Mijn redactiegenoot Guido verwoordt het in aanloop naar de wedstrijd misschien nog wel het best: ‘Ik krijg zo langzamerhand een grotere hekel aan de KNVB dan aan ****!’.

Je zou haast vergeten dat er deze maandagavond alweer een wedstrijd op het programma staat. En dat hele gezeik met de KNVB doet mijn gemoedstoestand absoluut geen goed. De afgelopen weken kreeg ik al steeds meer last van krampen in mijn maag, trillende handen en armen en concentratieproblemen. Blijkbaar symptomen van het verschijnsel ‘titelkoorts’, iets waar we in Sittard natuurlijk niet heel erg aan gewend zijn. Laten we in ieder geval hopen dat de spelers hier minder last van hebben en door de hele affaire juist nóg meer gebrand zijn op een goed resultaat.

Door de uitermate coöperatieve houding van de politie Waalwijk mag vandaag iedereen met de bus naar Brabant afreizen. Uiteindelijk brengen elf bussen maar liefst 542 Fortunezen naar het Mandemakers Stadion. De bussen vertrekken met een acceptabele marge die binnen het Limburgs Kwartiertje valt. Vlak voor vertrek rolt er bij de mannen van Fortuna SC een mail binnen dat er na het binnenrijden van Waalwijk geen alcohol genuttigd mag worden en/of zichtbaar mag zijn. Het is wachten op de dag dat we vastgeketend in een dwangbuis per bus naar uitwedstrijden vervoerd zullen worden.

We maken vandaag een toeristisch tochtje via Den Bosch, alwaar we aan onze rechterkant het station en aan onze linkerhand het Jeroen Bosch Ziekenhuis zien liggen. Ondanks het gematigde tempo waarmee de clusters richting Waalwijk trekken, arriveren alle fans tijdig in het uitvak.


Full house in Waalwijk

Het duo Claudio Braga / Kevin Hofland heeft drie wijzigingen doorgevoerd in de basisopstelling. Clint Essers raakte licht geblesseerd in Deventer en begint op de bank. Daardoor neemt Christopher Braun de rechtsback positie over. Centraal op het middenveld krijgt Dries Saddiki de voorkeur boven Lazar Kojic. Op de linkerflank vervangt André Vidigal Stefan Askovski. Todd Cantwell is hersteld teruggekeerd uit Engeland. Hij begint op de bank.

De wedstrijd begint zoals verwacht. RKC laat het initiatief aan Fortuna en probeert het Sittardse aanvalsspel zoveel als mogelijk te ontregelen. Fortuna zal het dus van haar creativiteit moeten hebben om kansjes te creëren. Binnen een kwartier wordt Lisandro Semedo drie keer in een dergelijke actie betrokken. Op de linkerflank krijgt Michael Pinto de bal via een vernuftig hakballetje mee van Vidigal. De diepe bal van Pinto bereikt Semedo, maar diens schot is te gehaast en onnauwkeurig en belandt in het zijnet. Even later passeert hij zijn tegenstander en ziet zijn schot geblokt door de uitkomende keeper Etienne Vaessen. Daarna legt Semedo de bal terug op de inlopende Saddiki. Diens poging mist de kracht om Vaessen te verrassen.


Semedo wordt gestuit, al lijkt dat onbewust

RKC komt vrijwel niet van de eigen helft af en lijkt dat prima te vinden. Waar mogelijk wordt getracht om Fortuna’s spel en met name de opbouw te onderbreken. Fortuna kiest daardoor ook regelmatig voor de lange bal. Een van die lange ballen eindigt bij Lars Hutten. De bal stuit op het kunstgras en wordt door Hutten ineens geschoten. Helaas gebeurt dat te wild waardoor de poging hoog over en naast gaat.

Af en toe lukt het om via een combinatie over de grond door de Waalwijkse gelederen te breken. Na een dik half uur stoomt Saddiki via het centrum op en speelt Finn Stokkers in de diepte aan. Stokkers schiet, maar ziet zijn poging geblokkeerd door Vaessen en een behulpzame verdediger. Voor rust noteren we nog één kans aan Sittardse zijde. Wessel Dammers onderschept de bal op de middenlijn, loopt een aantal meter met de bal en speelt Semedo aan. Die kapt zijn man uit, maar ook zijn schot belandt in de handen van keeper Vaessen. Zo wordt de rust met 0-0 bereikt. Nog niet de stand die we graag willen zien, maar gezien het veldoverwicht gaan we met vertrouwen richting tweede helft.


Dries controleert de bal

Om nog meer druk naar voren te kunnen zetten, wordt Saddiki gewisseld voor Cantwell. De jonge Engelsman begint enthousiast, vraagt veel ballen en probeert telkens naar voren te voetballen. Helaas zorgt een andere invaller even later aan de andere kant voor meer gevaar. Roland Bergkamp is koud in het veld als hij vanuit de draai op het doel van Aykut Özer schiet. Het schot zeilt naast, maar we zijn gewaarschuwd. Amper een minuut later is het wel raak. Deze keer is Bergkamp de aangever. Hij geeft de bal mee met Dylan Seys. Seys neemt de bal mee en tikt deze met de buitenkant van zijn linkervoet langs Özer. 1-0 en dat is hélemaal niet de stand die we graag willen zien.

Onze ploeg lijkt enigszins aangeslagen en onrustig door de tegentreffer. Drie minuten na de 1-0 dreigt Bergkamp op links langs Perr Schuurs te glippen. Schuurs geeft Bergkamp een klein tikje en ontvangt daarvoor een gele kaart. En aangezien dit zijn vijfde van het seizoen is, is hij geschorst voor de wedstrijd tegen Den Bosch. Dit echter onder voorbehoud, we wachten de brief en mail van Jan Bluyssen nog even af.


Tegen Den Bosch moeten we Perr missen, of verandert de KNVB de regels weer?

RKC is nu helemaal in haar element. Met een voorsprong en een onrustige tegenstander is het lekker voetballen. Keeper Vaessen is al helemaal in zijn element. Bij elke gelegenheid die hij krijgt wordt er tijd getrokken. Na een eerste waarschuwing is scheidsrechter Pérez het in de zestigste minuut beu en toont Vaessen geel. Leuk en aardig, maar voor tijdrekken wordt toch nooit een tweede keer geel getrokken en dus schieten we hier weinig mee op.

Fortuna blijft nu uiteraard aanzetten en schuift Schuurs daarbij meer naar voren. Een pass van Schuurs op Hutten wordt door de aanvaller met links richting lange hoek gestuurd. Helaas vliegt de bal ruim langs de kruising. Een kwartier voor tijd probeert Schuurs het zelf van afstand. Hij kapt zijn tegenstander uit en haalt hard uit. Jammer genoeg gaat ook deze poging langs de verkeerde kant van de paal. Ondertussen is Askovski in het veld gekomen voor Vidigal.


Cantwell wordt flink op de huid gezeten

De zenuwen nemen zowel op als naast het veld steeds meer toe. Concurrent NEC staat in Nijmegen voor tegen FC Oss. We moeten dus minimaal één punt uit Waalwijk meenemen. Fortuna wordt echter steeds slordiger en lijdt veel balverlies. Passes zijn onzuiver of komen niet aan en duels worden te vaak verloren. Achterin bezorgt Özer ons meerdere keren hartverzakkingen door aanvallers van RKC uit te kappen. Gelukkig gaat het (voorlopig) elke keer goed.

De klokt tikt verder en geeft inmiddels 78 minuten aan. Hutten wordt in de zestien aangespeeld en houdt de bal vast. Stokkers komt op rechts mee en wordt door Hutten ingespeeld. Finns’ poging lijkt in eerste instantie op een voorzet maar gaat over keeper Vaessen richting tweede paal. Met een uiterste krachtsinspanning tikt Vaessen de bal alsnog tot hoekschop. Die levert helaas niks op.


Ook Christopher kende een moeilijke avond

Bij de volgende hoekschop staat de klok al bijna op negentig minuten. Cantwell speelt Semedo aan. Lisandro zet de bal hoog voor. De bal is net te hoog voor Hutten om de bal kracht en richting mee te geven. Zijn kopbal gaat dan ook enkele meters naast. De moed zakt ons steeds meer in de schoenen, maar we putten kracht uit de melding vanaf de zijlijn dat er zeven minuten extra tijd bij komen. Dat lijkt veel, maar alleen keeper Vaessen heeft deze tijd met zijn getreuzel en gefakete blessures al bij elkaar gesprokkeld.

In de eerste minuut van de blessuretijd lukt dan eindelijk wat in de voorgaande negentig minuten niet is gelukt. Schuurs passt op rechts op Semedo. Die gaat zijn man op snelheid voorbij en legt terug op de vrijstaande Hutten. Diens schot is verre van een kanonskogel, maar eindigt via een kleine aanraking wél in het doel. De ontlading op en buiten het veld is enorm. En met nog zes minuten op de klok zit er misschien nog wel meer in het vat.


1-1, come on!!!

Maar ook RKC blijft loeren op onze foutjes. En helaas worden die in de tweede helft veelvuldig gemaakt. Braun moet ingrijpen en ontvangt een gele prent. Cantwell is na de aardige eerste minuten terug gevallen. Hij lijkt door de afwezigheid van enkele weken nog wat wedstrijdritme te missen. Maar ook de andere spelers vertonen sporen van vermoeidheid óf zenuwen. Een hoge diepe bal wordt door Dammers verkeerd ingeschat en gemist. Irvingly van Eijma kan nu vrij op Özer af. Gelukkig is onze sluitpost attent en grijpt kordaat in.

In de zesde minuut van de blessuretijd mogen we nog één hoekschop nemen. Hutten torent boven iedereen uit maar raakt de bal teveel op de bovenkant van zijn hoofd. Ook deze poging treft geen doel en daardoor eindigt de wedstrijd in 1-1. Zowel de spelers en staf als de meegereisde supporters zijn uiteraard teleurgesteld, maar het zag er lange tijd naar uit dat we helemaal met lege handen zouden vertrekken. De spelers krijgen dan ook een welgemeend en hartverwarmend applaus en worden luidkeels toegezongen. In de spelerstunnel komt het vervolgens blijkbaar nog tot enig duw- en trekwerk waarbij Cantwell een gele kaart ontvangt, maar daar krijgen we in het uitvak niks van mee.


Braga bedankt de Fortuna-fans

Het vertrek van de elf bussen verloopt langzaam maar zonder problemen. Als we na de klok van twaalven Sittard bereiken, helpen we nog een handje bij het verzamelen van de emballage waarna we huiswaarts keren.

Het was een avond die we met gemengde gevoelens beleefden. Een puntje is te weinig, maar na de officiële speeltijd tekenden we daarvoor. Helaas hebben we het nu niet meer in eigen hand en zijn afhankelijk van de inhaalwedstrijd in Amsterdam. Los daarvan zullen we zelf onze resterende wedstrijden moeten winnen, anders houdt het sowieso op. Maar de strijd is nog niet gestreden en we staan nog steeds bovenaan! Vrijdag gaat het verder, dan komt de ploeg van Wil Boessen op bezoek.

COME ON YOU SITTARD!