Vrijdag 18 april 2007: Het slotakkoord, RKC-Fortuna. Vandaag mogen we seconderen in de beslissing van de competitie. De gastheren van RKC hebben vrijwel de gehele competitie om de hoogste eer meegestreden en ook heel lang de ranglijst aangevoerd. Maar in de laatste weken is de klad er een beetje ingeslopen. Of was het de druk van het meetorsen van het juk van de gedoodverfde kampioen? En laten we reëel zijn: RKC heeft aangetoond de meeste kwaliteit te herbergen over een heel seizoen. Maar wat is FC Volendam na de jobstijding van 29 februari j.l. tegen Fortuna sterk teruggekomen in de titelrace. Dusdanig dat RKC naar de kroon werd gestoken, zij het op het doelsaldo. Maar ook dat is voldoende om kampioen te worden.


18 April 2008

Een kansloze missie

RKC Waalwijk 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 45. El Hammouchi 0-1; 68. Ogunjimi 1-1; 71. Ogunjimi 2-1
Opstelling: Christianen, Ocal (70. Geenen), Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Voorn, El Hammouchi, Heinrichs, Olondo, Boymans, Guvenc (62. Jacobs)
Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Ocal, Boymans
Rood (Fortuna): –

Ik kan hier heel mooie of zelfs met gemak minder mooie verhalen gaan afsteken over wat er zich afgelopen week allemaal heeft voorgedaan, maar het is niet onwaarschijnlijk dat juist die zaken in de zeer nabije toekomst breder belicht zullen worden op dit medium. Dus zal ik me verder enkel beperken tot de dag van vandaag. En omdat er niets opzienbarends gebeurt, start het verhaal in Waalwijk. En wel met de verklaring waarom ondergetekende het laatste officiële woord mag hebben. De Lateral Boys LB03 en De Waarnemer hebben urgente en moverende privé-redenen en Waldorf heeft een wel heel bijzondere reden om de eer aan zich voorbij te laten gaan. Hij maakt zich morgen namelijk op voor het bereiden van een stoofschotel. Waldorf is naar het schijnt een uitstekende kok, maar de Goodyear Commissie schijnt zich daarbij niet zonder slag of stoot te willen neerleggen en gaat dan ook zeer waarschijnlijk een kijkje in de keuken nemen. Wordt dus vervolgd.

Ook vandaag trok de Goodyear Commissie voorafgaand aan de match er goedgemutst op uit, maar die luim werd al snel de grond in geboord. Het bestelde broodje kroket voldeed niet aan de voorschriften, aangezien de kroket hooguit lauwwarm genoemd mocht worden. De niet-verbrande bacteriën konden zo dus welig tieren en dat lijkt me niet de bedoeling. Nee, op dit vlak belandt de Waalwijkse cuisine in de onderste regionen, waardoor men zich in Helmond de trotse laureaat van het seizoen 2007-2008 mag noemen.

As de 117 aanwezige Fortunezen hun plaatsen hebben ingenomen en de camera’s van RTL7 gaan draaien voor de rechtstreekse uitzending, zien we de volgende 11 Fortunezen in het veld staan: Christianen; Oçal, Grabovac (C), Op den Kamp, Vanek; Voorn, Heinrichs, El Hammouchi; Olondo, Boymans en E. Guvenc. Bij Fortuna heeft niemand een Waalwijks verleden en omgekeerd geldt dat alleen voor de geblesseerde Ruud Berger. Laatstgenoemde speelde kortstondig in de jeugd bij Fortuna, waardoor de club bij iedere transfer van Berger naar een andere club keurig de hand mag ophouden voor een opleidingsvergoeding. De leiding is vandaag in handen van Raymond van Meenen en dat hebben we geweten.


Waalwijk is er klaar voor

Want vanaf het eerste fluitsignaal laat de roodharige arbiter er weinig twijfel over bestaan aan welke kant hij vandaag staat. In de overigens faire partij werd Fortuna voor de meest onbenullige zaken teruggefloten. Omkoping? Dat kan ik niet staven, maar op grond van het vertoonde, durf ik die uiting zeker in de mond te nemen. Maar de thuisploeg deed absoluut haar best om het ultieme einddoel van rechtstreekse promotie te verwezenlijken. Zo staat voormalig tractor boy Reuser na exact 37 seconden oog in oog met Christianen, maar onze goalie redt uitstekend. Bij de volgende geslaagde Waalwijkse aanval passeert Benson Op den Kamp, maar bij de tweede paal weet topscorer Garcia de unieke kans niet te verzilveren. Feitelijk is het meest voorkomende beeld in de eerste helft dat van een gedreven thuisploeg die beukt op het doel van Christianen die met de hulp van de overige 10 Fortunezen op soms de meest vreemde wijze zijn doel schoon weet te houden. Voeg daarbij de bepaald weinig gunstige arbitrage van Van Meenen en zijn assistenten en het behoeft verder geen nadere toelichting dat het vandaag zeer moeilijk zal worden om opnieuw voor een daverende verrassing te zorgen.

Maar hoewel RKC een gigantisch veldoverwicht heeft, blijven de echt grote kansen steeds meer uit. Nico Vanek moet rond het half uur een bal van de lijn halen, maar vanaf dan heeft Fortuna het redelijk onder controle. Via twee keer Guvenc kregen we eerder al kansen, waarbij zeker zijn tweede poging meer had verdiend. Verdediger Hans Mulder toucheerde hieraan voorafgaand nl. de bal met de hand, maar zowel Van Meenen als zijn assitent bleken geenszins vatbaar voor het Sittardse strafschopappèl.

Op het einde van de eerste helft komen er zowaar een paar uitbraakkansen en bij één ervan dringt Raschid El Hammouchi zelfs door tot in het strafschopgebied. Zijn schot met links gaat echter naast. In de eerste van de twee minuten extra tijd mag diezelfde Raschid El Hammouchi vanaf links halverwege de Waalwijkse helft een vrije trap nemen. Onze sterkhouder op het middenveld zet de bal op de van hem bekende wijze indraaiend voor, niemand toucheert de bal en doelman Zwarthoed is hierdoor dermate verrast dat hij ook niet ingrijpt en de bal in de lange hoek naast zich ziet neerploffen, 0-1. Een geweldige domper voor RKC, dat in de rust mag proberen de bakens te verzetten.

Inmiddels is het in het stadion wat onvriendelijker geworden en er worden tussen de beide supporterskampen wat verbale- alsook non-verbale verwensingen uitgewisseld. Het heeft door de aanwezigheid van een dubbel hekwerk en politie in burger echter allemaal weinig om het lijf, tot een ontmoeting zal het ook niet meer komen.

In de tweede helft weet Fortuna wat het te doen staat: Pompen of verzuipen. RKC krijgt van scheidsrechter Van Meenen weer alle wind in de rug en als Reuser mag aanleggen voor een vrije trap, en dat zal legio keren gebeuren, is het vrouwen en kinderen eerst. Aan de overzijde komt er nog welgeteld 1 meer dan behoorlijke kans voor wie anders dan Guvenc, maar zijn schot met links gaat naast. Als diezelfde Guvenc vervolgens het veld ruimt voor het laatste galaoptreden van De Parel van de Parkstad, mogen we concluderen dat het met 10 man plus Jacobs een haast onhaalbare missie zal worden om stand te houden tegen een jagend RKC. En de gelijkmaker komt er ook als de bal na een scrimmage voor de voeten van Ogunjimi valt en die blijft bijzonder kalm en passeert Christianen met een geplaatste bal, 1-1.

Christianen mag nog eens een geplaatste kopbal van invaller Vink uit de kruising tikken en een schot van Ogunjimi overkijken, totdat we in de 81ste minuut belanden. Diezelfde Ogunjimi komt na een geblokt schot van “huilebalk” Obodai in balbezit en met wederom een geplaatste bal laat hij Christianen kansloos, 2-1. In de resterende minuten gebeurt er weinig of niets meer dat ook enigszins de stand zou kunnen beïnvloeden en RKC heeft zo dus zijn plicht gedaan. Hetzelfde geldt ook voor vrijwel alle Fortunezen en gezien de teleurgestelde houding lijkt het erop dat zij zich realiseren dat ze een Volendams extraatje hebben misgelopen.


De Fortunezen nemen afscheid van de supporters

Na enkele minuten afwachten volgt dan ook het verdict uit Den Haag. FC Volendam heeft ADO weten te verslaan met het kleinste mogelijke verschil en kroont zich zodoende tot kampioen van de onvolprezen Jupiler League jaargang 2007-2008.

Fortuna haalt dus de vooraf geplande doelstelling van de 15de plaats in geen velden of wegen, maar dat zijn natuurlijk maar kleine details. Volgens kenners zit er veel rek in deze spelersgroep, naar mijn beperkte visie heeft zich dat vooral geuit tijdens de warming-ups. Bovendien wil ik ook gaarne de technische staf bedanken voor het ook vandaag weer volledig negeren van onze grote en helaas afscheidnemende held Panos Vouis. Bravissimo, heren!


Vak C ontfermt zich over onze in de steek gelaten Griek

Omdat er buiten het stadion een “goeie groep” van zo’n honderd man onze aftocht wil verhinderen, moeten we wachten totdat de politie en ME het sein veilig geven. Na wat duw-, trek- en veegwerk van de hoeders van de wet dienen alle aanwezige Fortunezen plaats te nemen in bussen. Die van ons mag rechtstreeks door naar Sittard, de andere twee worden afgevoerd naar een of ander parkeerterrein.


De droom ligt aan duigen in Waalwijk…

Tot slot van deze “prachtige” voetbaljaargang, wil ik namens de redactie de SV Noa Veure in de personen van Annette, Wil, Christian en Marc bedanken voor hun inzet tijdens de busreizen. Het einde is alleszins sober, maar ik zie dan ook geen enkele reden om daar anders over te moeten denken. Of toch: Alwaar ik doodop aan dit feuilleton werk, keren de heren Lateral Boys klaarblijkelijk voldaan huiswaarts na wederom een geslaagde “aofsjaopsessie”. Of dat bij Oçal sr. is geweest is mij verder niet bekend, wellicht dat we daarover ook nog maar eens aan tafel moeten. Maar ach, het motto van deze moge duidelijk zijn: De hoogtepunten lagen ook dit seizoen vooral in het extra-sportieve.

Gegroet en glad all over,

TMD