Soms zit het mee, soms zit het tegen. Daar vormt zelfs dit seizoen geen uitzondering op. Als het tegen zit verliezen we dik, als het mee zit blijft het 0-0. Vandaag zat het dus mee. Maar ja, op de ranglijst schiet het natuurlijk niet op.


11 November 2000

Fortuna pakt met veel kunst- en vliegwerk eerste punt thuis

Fortuna Sittard 0 RKC Waalwijk 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Hesp, Pfennings, Akerboom, Roest, Hermans, Landerl, Van Halst, Volmer, Kool (77. Haeldermans), Averdijk, Gerritsen (79. Van Barneveld) .
Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Volmer
Rood (Fortuna): –

Nu de resultaten uitblijven, daalt ook de publieke belangstelling. Er vallen gaten op Noord en ik kan hier in Vak C een gehele rij voor mezelf opeisen. Kortom, de successupporters zijn definitief afgehaakt. Zijn die slechte resultaten toch nog ergens goed voor!! Geringe belangstelling dus. Voeg daar het slechte weer en de waardeloze positie op de ranglijst aan toe en de tegenstander kan er maar één zijn: RKC Waalwijk. Ik kan me al heel wat van deze potjes tegen RKC herinneren. Twee keer een smerige 0-0, die vervelende 0-2 nederlaag vorig jaar en die knotsgekke 3-2 twee jaar geleden.

Een blik op de opstelling leert dat we het vandaag zonder Hamming en Van der Hoeven moeten gaan doen. Ze worden respectievelijk vervangen door Averdijk en Pfennings. Martin Jol denkt: “laat ik mijn beste voetballer (Hoogendorp) eens tegenover die Pfennings zetten, wellicht levert dat wat op”. In de eerste minuut had die “meesterzet” al tot een doelpunt kunnen en moeten leiden. Hoogendorp kan zomaar doorlopen en komt oog in oog met Hesp, maar Hesp redt fraai. Gelukkig maar voor Opgenoord dat die bal naast ging, anders had hij de oordopjes weer in kunnen doen als hij geen kwetsende spreekkoren had willen aanhoren. Nou ja de trend is weer gezet, achterin is het bij ons dus weer één grote chaos.

De Fortunezen begrijpen dat ook en gaan maar aanvallen onder het motto “als we een punt aan deze wedstrijd willen overhouden, zullen we minstens een aantal doelpunten moeten maken”. Fortuna valt dus aan en krijgt ook enkele kansjes. Een aardige omhaal van Averdijk is het leukste moment, maar echt Van Dijk in verlegenheid brengen is er niet bij. Nee dan aan de andere kant, daar is het een stuk gevaarlijker. Iedere counter (en daar zijn er heel wat van) is levensgevaarlijk. Met name de door de jaren heen in de eredivisie gepokt en gemazelde Human, maakt het Fortuna erg lastig. Niet vreemd natuurlijk, want deze in het binnen- en buitenland door de wolgeverfde speler boezemt natuurlijk angst in bij onze verdedigers. Hij krijgt enkele kansen maar goed ingrijpen van Hesp en slecht afwerken van Human (onbegrijpelijk voor zijn doen) zorgen ervoor dat het voorlopig 0-0 blijft. Naast Human is ook Petrovic een ware plaag voor onze achterhoede. Na een minuutje of 25 mag hij zomaar door ons centrum slalommen. Hesp verkleint de hoek goed, waardoor het moeilijk wordt voor Petrovic die niet verder dan een schot op de paal komt. Maar deze Petrovic komt er wel. Hij is nu aanbeland in zijn beste voetbaljaren. Hij is gerijpt en gaat nu de vruchten plukken van de harde leerschool die zijn jeugd is geweest. De komende jaren zullen we nog veel van hem horen…..

Deze eerste helft wordt in stijl afgesloten met een dikke kans voor Van den Berg. Als zijn kopbal erin was gegaan was dat volstrekt verdiend geweest.

Tweede helft dan, Fortuna komt zowaar energiek uit de startblokken en RKC moet terug. Het publiek gaat er zelfs achter staan. De fase van een kleine twintig minuten levert twee mooie kansen op. Beide kansen zijn voor Gerritsen. De eerste kans wordt hem aangeboden door Van Halst. Jantje zet hem op fraaie wijze vrij voor de keeper, maar Gerritsen kan dit seizoen niet wat hij vorig seizoen wel kon: scoren. Ook de tweede kans is niet aan Gerritsen besteed. Toegegeven, dit was minder makkelijk, maar van Gerritsen verwacht je wat meer dan hij nu laat zien. Twee kansen dus en als de grensrechter eens wat beter had opgelet, waren het er meer geweest, maar als de kansen niet benut worden zakt het “offensief” weg. Ook al omdat de tamtamband de aangewakkerde sfeer op Noord vakkundig wegtrommelt.

In de laatste twintig minuten komt RKC dan toch weer opzetten. Eindelijk werpen ze de schroom van zich af en trekken ze ten aanval. Ik snap toch al niet waarom ze zo behoudend begonnen. Wie begint er nu behoudend tegen ons?? Hoe het ook zij, het is nu alle hens aan dek bij ons. Niet dat dat wat baat, want RKC krijgt kans op kans. De ene nog mooier dan de andere, maar Hesp heeft vandaag geen zin om gepasseerd te worden. En als dat toch nog gebeurt, haalt Pfennings de bal van de lijn. “Dat gaat niet goed”, moet Duut denken en hij brengt Haeldermans voor Kool. Vreemd genoeg levert dat niet de gewenste rust op…… Ook Van Barneveld komt er nog bij, maar ook hij kan alleen maar toekijken hoe RKC kans op kans verprutst. Ik krijg de indruk dat we niet alleen kwalitatief minder zijn dan dit RKC, maar ook conditioneel……

Nou ja, het eindigt 0-0 en daarmee mogen we de handjes dichtknijpen. Het eerste punt thuis en ook de eerste “clean sheet” van het seizoen, maar wie daar positieve conclusies aan wil verbinden heeft een andere wedstrijd gezien dan ik…..