Tachtig minuten verdedigen en tien minuten aanvallen leveren Fortuna een verdienstelijk gelijkspel op tegen RKC. De Brabantse lijstaanvoerder domineert het grootste deel van de wedstrijd, maar weet amper gevaar te stichten. Fortuna profiteert van de aanvallende onmacht van de tegenstander door zelf wel doeltreffend te zijn. We hebben er weer een puntje bij. Oh ja, en Vak C blijft Vak C.


26 Oktober 2007

Fortuna dwingt gelijkspel af tegen koploper

Fortuna Sittard 1 RKC Waalwijk 1
Doelpuntenmakers: 54. Reuser 0-1; 69. Geenen 1-1.
Opstelling: Thijssen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, Voorn, Van Driel (59. Jacobs), Van den Ouweland, Derksen, Cornelia (59. Olondo)
Toeschouwers: 4.529
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel (Fortuna): Voorn
Rood (Fortuna): –

Wanneer ik om vijf minuten voor acht de gracht van de Oosttribune binnenloop, krijg ik een geel-groen vlaggetje in mijn handen gedrukt. Overvallen door het Thialfgevoel ren ik als een kind zo blij de trap naar Vak C op. Lekker met een vlaggetje zwaaien, dat is toch waar iedere rechtgeaarde supporter van droomt?


Een emotioneel moment voor Frans Körver

Maar voor de wedstrijd en het vlaggetjezwaaien kan beginnen, speelt zich helaas een onverkwikkelijk tafereel af op de bovenste rangen van Vak C. Wat is het geval? In zijn onmetelijke wijsheid en goedheid heeft de grote weldoener van onze club gemeend die andere grote weldoener van onze club te moeten eren door Vak C voortaan de Frans Körver Tribune te noemen.


Waar slaat dit op?

Het is op zich een merkwaardige gewoonte in de voetballerij om vanalles en nog wat naar springlevende mensen te noemen. Wat moeten we bijvoorbeeld denken van een Folkert Velten Tribune, een Lucas Radebe Suite of een Klaas Jan Huntelaar Tribune? Bij de toekenning van straatnamen is de richtlijn dat deze niet naar levende personen vernoemd worden, tenzij ze lid zijn van het koninklijk huis of Nelson Mandela heten. Frans Körver heeft weinig koninklijks en hij lijkt ook niet op Nelson Mandela. Ik heb hem tenminste nog nooit in een bloemetjeshemd zien heupwiegen.

De geste van Erkens heeft een tamelijk hoog kitschgehalte en wekt sterk de indruk dat hij op deze manier by proxy een monument voor zichzelf wil oprichten. We zijn vorig jaar met veel pijn en moeite veertiende geworden, maar de kliek rond Erkens probeert krampachtig het beeld te vormen dat Fortuna een uniek en gedenkwaardig seizoen achter de rug heeft. Het vernoemen van een tribune naar Frans Körver is onderdeel van die mythevorming.

Wanneer Hans Erkens zich iets gelegen zou laten liggen aan de gevoelens van de supporters, had hij bovendien kunnen weten dat uitgerekend de bovenste rangen van Vak C weinig ophebben met Frans Körver. Dat de gelegenheidscoalitie van Lateral Boys, Supportersvereniging, Fortuna Online en loslopende aanhang zou protesteren tegen het omdopen van ‘hun’ vak in de FKT, was even voorspelbaar als de uitschakeling in de voorronde Champions League van Ajax. Erkens heeft dankzij zijn functie het recht zijn zin door te drijven, supporters hebben het recht tegen zijn besluiten te protesteren. Zolang Erkens op zijn tactloze wijze blijft opereren, zullen die twee rechten nog regelmatig met elkaar botsen. En dat kan pijnlijke taferelen opleveren zoals gebeurde bij de onthulling van het bord ‘Frans Körver Tribune’.

Naar de wedstrijd dan maar. Bij Fortuna ontbreken de geblesseerde Christianen en Heinrichs. Hun plaatsen worden ingenomen door Willem-Jan Thijssen en Angelo Simone. De laatste gaat op de rechterflank van het middenveld spelen, terwijl Charly van den Ouweland doorschuift naar de positie van Heinrichs. De opstelling ziet er nu als volgt uit: Thijssen; Geenen, Op den Kamp, Grabovac en Vanek; Simone, Voorn, Van den Ouweland en Van Driel; Derksen en Cornelia.

Tegenstander RKC herbergt talloze spelers met eredivisie-ervaring in de selectie en geldt als grote kanshebber voor het kampioenschap. Na een moeizaam competitiebegin is de ploeg van Petrovic inmiddels goed op stoom gekomen en opgerukt naar de eerste plaats in de stand. Adel verplicht en de Brabanders zetten Fortuna dan ook vanaf het begin vast op eigen helft. Het Waalwijkse offensief resulteert echter nauwelijks in kansen. Het samenspel van de aanvallers De Ceulaer, Benson en Garcia is bedroevend, terwijl onze achterhoede vandaag geconcentreerd speelt en amper ruimte weggeeft. We noteren in de eerste helft een behoorlijke kans voor Martijn Reuser en verder wat halve kansjes.


Coocky jr. houdt Reuser af

Fortuna toont voor de rust zelf geen enkele aanvallende aspiratie. Met Simone in plaats van Heinrichs is het wel duidelijk dat Wisman vanavond voor een verdedigend ingesteld middenveld kiest. Van den Ouweland komt nauwelijks in het spel voor, zodat de aanvallers Cornelia en Derksen voorin doelloos rondlopen.


Angelo ligt weer eens op de grond

Het meeste rumoer komt in de eerste helft nog steeds van Vak C, waar stewards en politie-in-burger op last van de clubleiding de bekende Cross-of-St.George-vlag met Vak C en het dundoek met de tekst ‘Vak C blijft Vak C’ verwijderen.


De bal naarvoren

Na rust valt de wedstrijd wat beter aan te zien. RKC brengt iets meer inventiviteit in de aanval en breekt af en toe door onze verdedigingsrangen. Dat leidt in de 54ste minuut tot een verdiende treffer, wanneer De Ceulaer in ons strafschopgebied de volledig vrijstaande Obodai aanspeelt. Deze schiet de bal in de verre hoek langs Thijssen. Onze keeper, die het vanavond overigens heel redelijk doet, kan de bal met één hand keren, maar de rebound is voor Reuser.

Fortuna bewijst vanavond echter wederom over veerkracht te beschikken. De achterstand is het teken om de schroom af te werpen en de aanval te zoeken. Wisman haalt Van Driel en Cornelia naar de kant en brengt Olondo en Jacobs.


Ballet?

Terwijl op Noord een in de rust gefabriceerd dundoek met de tekst ‘Vak C blijft Vak C’ ontrold wordt, jaagt Fortuna op de gelijkmaker. Olondo zoekt op rechts met wisselend succes het duel. Echt vaak komt hij niet langs zijn tegenstander, maar hij sleept er wel een paar keer een vrije trap uit.


Van den Ouweland en Olondo zoeken de combinatie (of lopen elkaar in de weg)

Zo ook in de 69ste minuut. Vanaf een meter of twintig van de goal mag Van den Ouweland vanaf rechts de bal in het strafschopgebied brengen. De bal belandt ter hoogte van elfmeterstip voor de voeten van Rick Geenen. Deze aarzelt niet en schiet in één tijd in de linkerhoek binnen.


Vreugde bij Geenen

Voor de Geleendenaar is het de apotheose van een droomstart in het betaald voetbal. Hij is binnen de kortste keren uitgegroeid tot een vaste waarde als rechtsback, heeft al eerder aangetoond gevaarlijk te kunnen zijn bij startsituaties en bekroond zijn sterke optreden nu met een belangrijk doelpunt.

Na de gelijkmaker gaat Fortuna in eerste instantie op zoek naar meer. Dat resulteert in een grote kans voor Zarko Grabovac, maar de bal wil niet goed voor zijn voeten vallen en eindigt naast de goal. De slotfase is weer voor RKC, dat echter niet heel erg gevaarlijk wordt.


Jacobs zet druk

Fortuna trekt het gelijkspel uiteindelijk zonder veel moeite over de eindstreep. Een resultaat waarmee we tegen de koploper zeker tevreden mogen zijn. In de stand staan we dertiende. Welk vak krijgt Henk Wisman naar zich genoemd wanneer we op het einde van het seizoen nog steeds op die plaats staan?

PM