Over drie dagen start voor Fortuna Sittard-aanvaller Lisandro Semedo officieel CAN 2021, de Afrika Cup, die wordt gehouden in Kameroen. De Kaapverdiaanse selectie zou zich allereerst in Praia (de hoofdstad van Kaapverdië) voorbereiden, tijdens de tweede fase naar Marokko op trainingskamp vertrekken en tenslotte naar Kameroen reizen.

Kaapverdië werkt zijn wedstrijden af in het Stade Omnisport Paul Biya van Olembé, een uur ten noorden van de Kameroense hoofdstad Yaoundé. 9 januari trappen de ‘Tubarões Azuis’ af tegen Ethiopië. Op 13 januari speelt Kaapverdië tegen Burkina Faso, waarna ze op 17 januari het in haar laatste groepsduel opneemt tegen Kameroen.

Tijdens de wedstrijden zullen de ‘Tubarões Azuis’ in geen geval voor een vol stadion spelen. De organisatie van de eindronde heeft in overleg met de lokale autoriteiten afgesproken dat stadions voor slechts 60% van de capaciteit mogen worden gevuld.

Voor thuisland Kameroen maakt men een uitzondering. Zij spelen aan een maximale capaciteit van 80%. Maar aangezien het Stade Omnisport Paul Biya een capaciteit heeft van 60.000 zitjes, mogen er bij thuiswedstrijden van het gastland nog altijd 48.000 toeschouwers binnen, mits toeschouwers zijn gevaccineerd.

De vraag is of Lisandro Semedo de openingswedstrijd zal halen. De aanvaller testte afgelopen week positief op SARS-CoV2, oftewel COVID-19, en mag als gevolg daarvan niet naar Kameroen reizen. Semedo staat daarin niet alleen, want ook bondscoach Pedro Leitão Brito ‘Bubista’ testte positief, evenals aanvoerder Marco Paulo da Silva Soares, de doelmannen Josimar Dias ‘Vozinha’ en Keven Gomes, verdediger Carlos dos Santos Rodrigues ‘Ponck’ en aanvaller Willis Alvés Furtado.

Het moment waarop de bondscoach en  spelers hun teamgenoten achterna kunnen reizen naar Kameroen hangt af van het moment waarop ze negatief testen. Als dat negatief testen een beetje opschiet en de Kaapverdiaanse regering de kosten die deelname aan CAN 2021 overmaakt aan de Federação Caboverdiana de Futebol, dan staat niets een succesvol toernooi nog in de weg.

Bron: Confédération Africaine de Football / Infor Press (1) / Infor Press (2)