Een maand in dienst en al uitgegroeid tot een beleidsbepalend persoon. Het is snel gegaan met Hans Erkens. Het technische hoofdstuk heeft hij al afgerond. Onze mening over de resultaten.

We schrijven 10 april als het gedelegeerde lid van de Raad van Commissarissen (RvC) Hans Erkens de bezem haalt door de technische staf van Fortuna Sittard. Trainer Chris Dekker en technisch manager Fred van Barneveld worden ontheven uit hun functie en vervangen door respectievelijk Rob Hutting en Frans Körver. Assistent trainer Roger Reijners mag blijven en de toekomst van assistent technisch manager Willy Dullens blijft onduidelijk. Tijd voor een analyse. Terecht of niet?

1. Chris Dekker krijgt geen nieuw contract

Bij aanvang van het seizoen, nadat de selectie definitief was vastgesteld liet Fred van Barneveld zich ontvallen dat met deze spelersgroep plek 12 haalbaar moest zijn, gegeven alle ellende waarin de club zich bevindt. Trainer – en dus verantwoordelijke voor de prestaties – Chris Dekker ging mee in die doelstelling. Fortuna eindigde als 20ste op 37 punten van het nummer 12 FC Zwolle. Doelstelling niet gehaald, daar hoeven we niet lang over na te denken. En dus niet vreemd dat Hans Erkens een andere trainer wil proberen.

2. Fred van Barneveld wordt ontheven uit zijn functie als technisch manager

Fred van Barneveld is verantwoordelijk voor de lange termijn. Wie naar de resultaten van Fortuna kijkt in de recente jaren, die wordt ook niet vrolijk. Driemaal op rij laatste in de eerste divisie is niet een plek waar een club als Fortuna zich tevreden mee hoeft te stellen. De cruciale vraag is echter: in hoeverre valt dat Van Barneveld aan te rekenen? Hij moest werken in een situatie zonder financiële armslag en met een continue faillissementsdreiging. Dat eerste probleem mag dan wel voor vrijwel elke eerste divisie club gelden; het tweede niet. En het zal niet meevallen om een speler te overtuigen naar Sittard-Geleen te komen als je hem niet kunt garanderen dat hij zijn beloofde salaris ook daadwerkelijk zal krijgen. Wij zijn niet overtuigd van het falen van Van Barneveld; Erkens blijkbaar wel. Opnieuw is dat zijn goede recht, alhoewel we wel graag zouden willen weten waar zijn analyse afwijkt van de onze.

3. Het gelijktijdig aanstellen van Körver en Hutting

Dit snappen we niet. Je zou verwachten dat als je vacatures hebt in de posities van trainer en technisch manager, je eerst die laatste invult. In dit geval Körver. Of hij de geschikte man is voor die functie, gaan we niet beoordelen. Dat moet de toekomst maar uitwijzen. Maar de taak van Körver is om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Hoe gaat de ploeg spelen? Welk type spelers wil ik daarbij hebben? En vervolgens komt de vraag: welke trainer wil ik hebben die het beste past bij mijn voetbalfilosofie en bij mijn spelersgroep? En om ons onduidelijke redenen is Körver die laatste beslissing niet gegund. Hij is er zelfs niet eens in gekend. Erkens stelt op eigen houtje Hutting aan. Opnieuw is dat zijn goed recht, maar waarom?

Wellicht pakt het allemaal nog wel goed uit. Misschien was Körver ook zelf tot de conclusie gekomen dat Hutting de geschikte man is om zijn filosofie op het veld uit te dragen (alhoewel de eerste reacties in de krant anders doen vermoeden…). Daar mengen we ons niet in, Hutting verdient een eerlijke kans. Desondanks blijft het een vreemd manoeuvre van Erkens, dat hij ons nog wel eens mag uitleggen.

4. Van Barneveld en Dullens bungelen

Dat is ronduit ongewenst. Deze twee heren hebben een groot verleden binnen de club en ons is niet duidelijk dat ze gefaald hebben. Ze verdienen dus duidelijkheid omtrent hun positie. Die had er eigenlijk al op 10 april moeten zijn. Dat is niet het geval en dient op zeer korte termijn hersteld te worden.

5. De positie van Hans Erkens

Gedelegeerd lid van de RvC, wat is dat eigenlijk? Je houdt je óf bezig met de dagelijkse leiding óf je houdt toezicht op die dagelijkse leiding als lid van de RvC. Niet beide en daar lijkt dit compromis verdacht veel op. Tuurlijk, de club zit in een overgangsfase en dan moet je wel eens afwijken van de gebruikelijke structuren. Maar dit moet niet te lang duren. Erkens schijnt nog een hoop (personele) veranderingen in petto te hebben. Als dat zo is, is het onwenselijk dat hij nog plaats neemt in de RvC, want dan moet hij de komende jaren toezicht gaan houden op zijn eigen daden. Blijven er twee opties over: óf hij neemt plaats in de dagelijkse leiding óf hij verlaat de club weer na de reorganisatie.

We zijn benieuwd wat er nog meer staat te gebeuren in de komende dagen/weken.

Lateral Boys