Trainer Kevin Hofland kan vanavond in het competitieduel thuis tegen PEC Zwolle (aftrap: 20.00uur) beschikken over zijn volledige selectie: geen blessures, geen schorsingen, geen COVID-gevallen.

Tegenstander PEC Zwolle staat elfde in de eredivisie met zes punten uit zeven duels. Over die elfde plek zullen ze in Zwolle vast tevreden zijn, maar het verhult wel dat PEC de laatste weken vierkant draait. De laatste (en enige) overwinning dit seizoen vond plaats in september en het laatste duel ging met zware cijfers verloren in Enschede (5-1). PEC is dus aangeschoten wild.

Fortuna draagt de rode lantaarn in de eredivisie. Het behoeft geen betoog dat het duel tegen PEC Zwolle in de categorie thuisduels valt waarin Fortuna de eredivisiestatus moet zien veilig te stellen. Dat wil niet zeggen dat Fortuna al die duels moet winnen, maar wel veel.

Hofland stapte vorige week in Amsterdam over op een vijfmansverdediging. Was het een tijdelijke tactische keuze ingegeven door de aanvallende kracht van Ajax (teruggedrongen in de verdediging word je toch, dus dan kun je daar maar beter echte verdedigers hebben staan)? Of is het een (voorlopig dan toch) structurele wijziging? Dat laatste kan, want de verdediging is al de gehele competitie een probleem. Een extra verdediger zou dat lek kunnen dichten. Ook spelers als George Cox, Lazaros Rota en Tesfaldet Tekie (aanvallend sterker dan verdedigend dit seizoen) zouden wel eens beter uit de verf kunnen komen met een extra slot op de deur. Het nadeel van een vijfmansverdediging is dat een aanvaller sneuvelt.

We vermoeden dat Hofland vanavond niet alleen opnieuw zal kiezen voor een vijfmansverdediging, maar ook voor dezelfde elf spelers. Dat betekent dat Yanick van Osch in het doel opnieuw de voorkeur krijgt boven Alexei Koşelev. Centraal speelt het drietal Martin Angha, Jarosław Jach en Ben Rienstra. Aan de zijkanten spelen Lazaros Rota (rechts) en George Cox (links).

Op het middenveld verwachten we Tesfaldet Tekie aan de aftrap, die de lijnen moet uitzetten. Aanvoerder Jorrit Smeets en Mats Seuntjens zijn de andere twee middenvelders. In aanval verwachten we Sebastian Polter en Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? Nee, niemand. De enige naam die een belletje doet rinkelen is Clint Leemans. Fortuna zou in de zomerstop interesse in de middenvelder hebben gehad, maar tot een transfer kwam het niet.

Laatste thuisoverwinning op PEC Zwolle? 4 November 2018. Fortuna speelde destijds een prima duel. Finn Stokkers scoorde eenmaal en versierde twee penalty’s die Mark Diemers benutte.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PEC Zwolle: G-W-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-G-V-G

De KNVB heeft Edwin van de Graaf aangesteld als scheidsrechter. Van de Graaf bivakkeert op plek zeven in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Hij heeft dus een positieve balans in duels van Fortuna Sittard. VAR Joey Kooij staat op plek vijf. Een prima keuze. Aan de arbiters zou het dus niet moeten liggen.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Reinstra, Jach, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens; Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports 2 zendt het duel live uit.