De afgelopen weken is Fortuna Sittard regelmatig in het nieuws en dan vooral op bestuurlijk vlak. Het is lovenswaardig dat voorzitter Coenen niet nalaat de vinger op de zere plek te leggen. Lovenswaardig omdat daar waar gehakt wordt, spaanders vallen. Maar waar zijn die spaanders eigenlijk?

Het moet scheidend voorzitter Jules Coenen pijn doen dat Fortuna uitgerekend in zijn afscheidsjaar de slechtste prestaties op de mat legt onder zijn bewind. Degradatie dreigt, en dat zou een wanprestatie van Fortuna zijn als je bedenkt dat ook RBC deel uitmaakt van de hoogste divisie. Dat laatste is vooral bedoeld vanwege de geringe financiële middelen van die club in vergelijking met onze mogelijkheden. Daarom zoekt de voorzitter de oorzaken van de malaise niet alleen op het spelersvlak, maar ook op bestuurlijk niveau. Het financiële en technische beleid zijn vast ook debet aan de huidige kritieke situatie, moet hij gedacht hebben.

Vastberaden ging hij eind vorig jaar aan de slag. De eerste die zijn pad kruiste was Henk Duut. Hoofdverantwoordelijke voor het technische beleid op de korte termijn. De voorzitter constateerde dat hij tekort schoot en besloot hem te vervangen. De voorzitter hakt, maar spaanders vallen er niet. Duut kan blijven, want de voorzitter creëert een nieuw baantje voor hem: hoofd opleidingen. Dat Fortuna in Fred van Barneveld al een uitstekend hoofd opleidingen heeft, doet schijnbaar niet ter zake.

De voorzitter ziet dat die beslissing niet voldoende is en gaat opzoek naar andere tekortkomingen in de organisatie. Algemeen en financieel directeur Cor Nijpels is de volgende op zijn weg. De man weet wel dat de begroting van Fortuna binnen afzienbare tijd naar 20 miljoen moet, maar hoe daar te komen is volstrekt onduidelijk. De voorzitter constateert het en hakt. Nijpels krijgt een baas boven zich (Mommers), die (hopelijk) wel weet hoe je de club naar een hoger niveau kunt tillen. Maar ik zie weer geen spaanders, Nijpels kan gewoon blijven.

De voorzitter is op dreef en de sluwe technisch directeur Opgenoord ruikt onraad. Zijn technische beleid voor de lange termijn is ook niet bepaald florissant te noemen. Het experiment om jonge spelers te halen is mislukt, vindt hij tenminste. Maar Opgenoord is slim, voordat de voorzitter hem op zijn fouten wijst, trekt hij zelf al het boetekleed aan. Hij verkondigt dat het roer helemaal om gaat, zonder analyse van wat er nu echt fout is gegaan en hoe dat in de toekomst beter zal gaan. Ook hij komt ermee weg, opnieuw geen spaanders.

Ten slotte kwam afgelopen week in het nieuws dat Henk Duut per 1 juli verantwoordelijk wordt voor het tweede elftal van Fortuna Sittard, ten koste van Rene Eijer. Rene Eijer? Is dat niet de man die afgelopen seizoen kampioen werd met Fortuna 2 en daarmee de enige (nu nog in Sittard actieve) verantwoordelijke is die aantoonbaar goed gepresteerd heeft? Precies, die man en als dank wordt uitgerekend zijn contract niet verlengd. Zijn er op de valreep toch nog spaanders in Sittard…