Fortuna Sittard heeft 13 van de in totaal 38 competitieduels afgewerkt. Kortom, eenderde van de competitie zit erop. Fortuna lijkt op weg twee records te breken. Sinds de degradatie in 01/02 pakte Fortuna nog nooit zo weinig punten in thuisduels, maar verrassend ook nog nooit zoveel punten in uitduels.

 

 


In Figuur 1 staan de gemiddelde puntenaantallen weergegeven sinds Fortuna Sittard degradeerde naar de eerste divisie. Het is duidelijk zichtbaar dat Fortuna zowel in thuis- als uitwedstrijden in de afgelopen drie seizoenen sterker presteerde dan de jaren voordien, resulterend in tweemaal deelname aan de playoffs en eenmaal net niet. Dit seizoen lijkt er een kentering gaande. Natuurlijk, het seizoen is nog jong en de gemiddelden voor het seizoen 14/15 zijn verre van stabiel (win vrijdag van De Graafschap en het thuisgemiddelde springt van 0,00 naar 0,43). Desalniettemin, zes thuiswedstrijden leverden niets op; zeven uitduels bijna 1.5 punt gemiddeld. Omdat de negatieve uitschieter (in thuisduels) veel scherper is dan de positieve uitschieter (in uitduels) zitten we voorlopig per saldo stevig in de min en zijn we in feite terug bij af.

Figuur 1 Gemiddeld aantal punten, uitduels/thuisduels/alle duels sinds degradatie in het seizoen 01/02

rkc201401

* Na 13 duels in het seizoen 14/15.

Hebben we dan te maken met een thuissyndroom? Nee, daar lijkt het niet op. De drie overwinningen tot dusverre kwamen tot stand tegen de huidige nummers 16, 19 en 20 van de ranglijst; het enige gelijke spel tegen de huidige nummer 14. De laagst geklasseerde tegenstander in een thuisduel was tot dusverre de huidige nummer 12 (SC Telstar). Kortom, het kaliber tegenstander waartegen wij dit seizoen blijkbaar iets in de melk te brokkelen hebben, heeft zich in Sittard-Geleen nog niet gemeld.

Dat kun je pech noemen met de opbouw van de wedstrijdkalender, maar als er zo weinig tegenstanders zijn waartegen je iets in te brengen hebt, dan heeft het meer met onkunde van doen dan met pech.

Laten we hopen dat Peter van Vossen Fortuna naar een hoger niveau weet te tillen, waardoor we ook ‘betere’ tegenstanders partij kunnen bieden. Zoniet, dan zullen met name de resultaten in uitduels (na 28 november als we tegen nummer 18 MVV spelen) bar en boos worden, met als gevolg dat in ieder geval het record in uitduels er uiteindelijk niet zal komen.

Riccardo Welters