Met de promotie van NAC in de promotieplayoffs is het speelveld van de eredivisie in het seizoen 2024/25 gekend en daarmee ook de verdeling van de TV-gelden.


Die verdeling van de TV-gelden voor het komende seizoen staat in onderstaande tabel. Fortuna Sittard neemt plek twaalf in. Dat is een plek hoger dan vorig seizoen. Fortuna profiteert van de degradatie van Vitesse, maar ziet promovendus FC Groningen direct voorbijsteken.

De plek winst bewerkstelligde Fortuna op eigen kracht door RKC Waalwijk en PEC Zwolle voorbij te gaan, terwijl NEC Fortuna passeert. Het punt in Almelo op de slotdag verzekerde Fortuna een plek boven PEC Zwolle.

Plek twaalf is goed voor 3,5 miljoen euro TV-geld in het nieuwe seizoen, als we Voetbal International mogen geloven.

Op het einde van het seizoen 2024/25 loopt het tienjarige contract met ESPN af. De Eredivisie CV sloot afgelopen jaar een nieuw vijfjarig contract met de Walt Disney Company (waarvan ESPN deel uitmaakt) tegen een aanmerkelijk hogere jaarvergoeding.

Met die nieuwe overeenkomst komt er wellicht ook een nieuwe verdeelsleutel van de TV-gelden. Zoals je kunt zien in bovenstaande lijst, maakt het nogal wat uit.

Als de eredivisie CV in het komende seizoen zou hebben gekozen voor ‘gelijke monniken, gelijke kappen’, dan zou Fortuna bijna drie miljoen euro extra TV-geld krijgen.*

De komende maanden zal wel duidelijk worden hoe die verdeelsleutel er vanaf het seizoen 2025/26 uit komt te zien.

Het enige wat Fortuna kan doen is goed blijven presteren. Zoals je kunt zien (punten kolom) is er bij de huidige verdeelsleutel weinig ruimte om te stijgen (alleen NEC is in zicht), maar onder Fortuna is het druk.


* Dat is niet het hele verhaal. Ploegen die Europees spelen dragen 5% van hun Europese inkomsten af aan de andere eredivisieclubs. Bij invoering van het ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ principe zal die regeling vast ook op de tocht komen te staan.