Het kan snel verkeren in de Jupiler League. Twee weken geleden tekende zich nog een crisis af na een vernedering in Maastricht, maar na de overwinning tegen FC Omniworld staat Fortuna na drie wedstrijden ineens tweede in de periodestand. Fortuna speelt overigens allesbehalve indrukwekkend tegen de polderclub. Het is dat onze aanvallers vanavond een stuk doeltreffender zijn dan die van de tegenstanders, anders waren we gewoon met een nederlaag van het veld gegaan.


21 September 2007

Fortuna wint dankzij slagvaardige spitsen

Fortuna Sittard 3 FC Omniworld 1
Doelpuntenmakers: 24. Cornelia 1-0; 28. Duits (pen) 1-1; 60. Derksen 2-1; 86. Jacobs 3-1.
Opstelling: Christianen, Geenen (82. Facenna), Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone (60. Jacobs), Van Driel (70. El Hammouchi), Heinrichs, Van den Ouweland, Derksen, Cornelia
Toeschouwers: 3.308
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Grabovac
Rood (Fortuna): –

Voor de derde maal in de historie neemt Fortuna het vanavond in eigen huis op tegen FC Omniworld. De beide voorgaande ontmoetingen eindigden in een Sittardse nederlaag. Vanavond geldt dus driemaal is scheepsrecht. Maar gemakkelijk zal het niet worden. FC Omniworld heeft zich in de zomer versterkt met onder andere oud-Fortunees Mark Zegers en Jatto Ceesay. De eerste heeft nog als stand-in voor Ruud Hesp op de bank gezeten, dus moet wel een goede keeper zijn. Ceesay herinneren wij ons als razendsnelle kansenmisser bij Willem II. Maar de grootste stunt is toch wel het aantrekken van Peter Boeve als trainer geweest. Boeve is een inspirerende bron van voetbal- en levenswijsheden, zoals ons is gebleken uit een interview in Voetbal International. Wat dacht u van deze? “De aap komt pas uit de boom, als je de banaan op de grond legt?” Mocht u bij lezing van dit verslag denken: “goh, de verslaggever heeft wel kijk op het spelletje”,  dan moet ik de credits daarvoor bij voorbaat aan Peter Boeve geven.

FC Omniworld heeft de Veluwse filosoof Boeve, wij moeten het doen met de Amsterdamse marktkoopman Wisman. Die heeft na twee goede resultaten geen enkele reden om zijn elftal te wijzigen. We spelen dus met de volgende elf spelers: Christianen, Van den Ouweland, Geenen, Grabovac, Simone, Vanek, Op den Kamp, Heinrichs, Van Driel, Derksen en Cornelia.

We hebben geprobeerd de spelers in een zo logisch mogelijke volgorde op positie te rangschikken, maar dat is geen eenvoudig karwei geweest. Het enige waar wij zeker van zijn is dat Christianen in de goal heeft gestaan, dat Heinrichs de positie kort achter de spitsen heeft bezet en dat Derksen en Cornelia samen de aanval hebben gevormd (hoewel Derksen kleine delen van de eerste helft ook als rechtshalf heeft doorgebracht). Daarnaast heeft Zarko Grabovac meestentijds centraal in de verdediging gespeeld. Maar verder konden wij met ons achtergebleven voetbalinzicht weinig logica ontdekken in de veldbezetting.

Laten we toch een poging wagen. Joep op den Kamp had van de trainer duidelijk de opdracht gekregen dat hij voor zijn verdediging moest spelen. In de praktijk betekent dit dat Joep zich bij balbezit aanbiedt als rechtshalf en bij balverlies hard naar de plaats rent waar de bal zich op dat moment bevindt. Omdat Op den Kamp onder geen enkele voorwaarde op één lijn mag staan met Grabovac, moeten de beide backs Geenen en Vanek veel verder dan gebruikelijk naar binnen spelen. De daardoor vrijgekomen ruimte op de flanken moet verdedigd worden door Van den Ouweland en Van Driel.

Angelo Simone tenslotte ziet zich genoodzaakt om de regelmatig naar de frontlinie oprukkende spelverdeler Caravella te schaduwen.De tactische ingevingen van Wisman zullen op papier best zinvol zijn geweest, maar aan de uitvoering schort toch het een en ander. Joep op den Kamp staat niet bekend om zijn grote opbouwende kwaliteiten en heeft dus niks te zoeken op het middenveld. En hoewel we soms met zeven mensen op de rand van het strafschopgebied staan te verdedigen, snijden de spelers van Omniworld regelmatig als een mes door de boter door onze verdediging. Het bescheiden niveau van de Jupiler League leent zich niet voor tactische experimenten, omdat spelers zodra ze buiten de vaste patronen moeten voetballen alleen maar nerveus en onzeker worden.

Het spel van Fortuna is in de eerste helft dan ook niet om aan te zien. We lijden voortdurend balverlies en er is geen goede veldbezetting. FC Omniworld daarentegen speelt geheel volgens de ezelsbruggetjes van Peter Boeve: Super Alert, Neem Initiatief, Elf hongerige wolven, Lopen en gaan; en met Durf, Inzicht, Energie, Positiespel, Timing en Empathie. Oftewel SNEL en met DIEPTE. Dat leidt in de eerste twintig minuten tot vier royale kansen voor de Omniworlders, maar gelukkig zijn die niet besteed aan Ceesay en kornuiten.


Van den Ouweland op stoom

Geheel tegen de verhouding in weet Fortuna in de 25ste minuut wel te scoren. Van den Ouweland geeft vanaf rechts een crosspass. De bal schampt een tegenstander, maar komt uiteindelijk in de voeten van Mels van Driel terecht. Die heeft alle tijd om de bal onder controle te brengen en levert vervolgens een scherpe voorzet af. Florencio Cornelia kruipt goed voor zijn man en kopt de bal knap achter Zegers in de rechterhoek.


Jip, niemand in de buurt; alle tijd dus!

De eerste goede aanval van Fortuna leidt meteen tot een treffer. Maar de vreugde is van korte duur. Drie minuten later trekt Grabovac Ceesay onderuit in het strafschopgebied. De penalty wordt koel benut door Sander Duits, die dit zo vanzelfsprekend vindt dat hij juichen overbodig acht. Het staat weer gelijk.Omniworld blijft de beter voetballende ploeg, maar zo dreigend als in het begin van de wedstrijd zijn ze niet meer. Fortuna komt er nu af en toe ook uit, met name via Nico Vanek over de linkerflank. Tot grote kansen leidt dat niet, zodat we met 1-1 gaan rusten. Over die stand mag Fortuna niet klagen.

Het eerste kwartier na rust gaat de wedstrijd volgens het inmiddels vertrouwde beeld verder. Omniworld combineert, Fortuna rent er achter aan. Ook nu ontbreekt het de polderjongens aan de nodige scherpte in het strafschopgebied. Het aanvalsspel van Fortuna lijkt wederom nergens op. Reden voor Wisman om Emmo Güvenc en Bas Jacobs warm te laten lopen. De laatste staat langs de zijlijn klaar om in te vallen, wanneer Charlie van den Ouweland zijn tweede goede pass van de avond geeft. De bal komt over een grote afstand terecht bij Florencio Cornelia, die hem met het hoofd teruglegt op Dirk-Jan Derksen. Die schiet van de rand van het strafschopgebied hard en zuiver in de linkerhoek. Zegers is kansloos, we staan weer voor.


Het feestcomite rukt uit!

Derksen bewijst net als Cornelia dat hij niet veel kansen nodig heeft om het net te vinden. Die slagvaardigheid voor het doel geeft vanavond de doorslag. Op basis van het vertoonde spel verdient Fortuna niets, maar kansen benutten is ook een kwaliteit.Intussen staat Bas Jacobs nog steeds klaar om in te vallen. Tot verbazing van veel toeschouwers moet Angelo Simone het veld ruimen voor de aanvaller. Van Driel moet de positie van Simone overnemen, maar ook dat duurt niet lang. Hij wordt tien minuten later vervangen door Raschid el Hammouchi, voor wie de invalsbeurt als een soort eerherstel moet voelen. Hij mag de aanvoerdersband overnemen van Van Driel en hij mag voor de eerste keer onder Wisman zijn favoriete stek op het middenveld innemen.


Hmm, we staan toch nog niet bij de eerste zes, toch?

Omniworld komt na de achterstand niet meer echt goed in de wedstrijd. Bij Fortuna is Joep op den Kamp teruggezakt naar zijn vaste plaats naast Grabovac in het verdedigingscentrum. Dat komt de organisatie van het elftal duidelijk ten goede. Even wordt het nog spannend, wanneer Nico Vanek bij een blessurebehandeling bij de dugout een bestelling op gaat nemen. Das Kampfschwein staat bij de zijlijn nog rustig te genieten van zijn dorstlesser, wanneer scheidsrechter Diks voor de spelhervatting fluit. Vanek moet aan een sprint dwars over het veld beginnen om zijn plaats als linksback weer in te nemen. Hij komt net op tijd om te zien hoe Op den Kamp in de linkerhoek een corner weg moet geven.

Omniworld dringt aan, maar lijkt niet meer te geloven in een goede afloop. Fortuna profiteert net als in eerdere thuiswedstrijden goed van de ruimte die weggeven wordt. Via snelle counters creëert de ploeg een paar goede kansen, waarvan Bas Jacobs er vier minuten voor tijd één benut. Cornelia stuurt El Hammouchi weg op links. Die geeft een goede, maar iets te hoge voorzet op Jacobs. De Heerlenaar weet de bal toch nog in de lege goal te koppen. De wedstrijd is beslist, de nederlaag voor Omniworld een feit.


Jacobs pikt weer een doelpuntje mee

Maar Peter Boeve zal dat weinig kunnen schelen: “Wij mensen zijn slechts een klein schakeltje in een geheel. De wereld bestaat misschien al driehonderd miljard jaar, relatief gezien zijn we maar negen seconde op aarde. Waarom zou je jezelf dan druk gaan maken over triviale zaken?”Fortuna, waar Gino Facenna inmiddels de weer verdienstelijk spelende Rick Geenen heeft vervangen, speelt de wedstrijd verder rustig uit. De derde thuiszege op rij is een feit.


Heinrichs heeft twee vlaggen gevonden en zoekt de eigenaar

Het spel liet opnieuw veel te wensen over, maar we zien zo langzamerhand ook een paar kwaliteiten die Fortuna tot een taaie tegenstander maken. Doeltreffende spitsen en een sterke wedstrijdmentaliteit zorgen ervoor dat we ook met slecht voetbal een aardig eindje kunnen komen. Dit is per slot van rekening de Jupiler League.


Nou ja, het was niet altijd prijs…

Terwijl FC Omniworld afgezakt is naar een 18e plaats in de tweede periode (“Het is de kunst te leren houden van je slechte periodes”), is Fortuna deze periode met zeven uit negen uitstekend uit de startblokken gekomen. Reden voor een feestje. Nog meer reden voor een feestje heeft TMD, die zijn geliefde club voor het eerst in 27 jaar supporterschap heeft zien winnen op zijn verjaardag.

Proficiat!

PM