“De belangrijkste wedstrijd is de eerstvolgende”. Het is een cliché dat je spelers, trainers en clubbestuurders vaak hoort gebruiken. Verder kan het ook niet ontkend worden dat supporters leven bij de waan van de dag. Nergens kan het tij zo snel keren als in voetbal. Daar vormt Fortuna Sittard ook geen uitzondering op. Gevolg is, dat het verleden van onze club al gauw ondergesneeuwd raakt. En dat is erg jammer, want die club van ons heeft een rijke geschiedenis.In deze rubriek maken we dus even pas op de plaats en blikken terug in de geschiedenis van Fortuna Sittard en haar voorgangers. Enerzijds laten we de beste voetballers die het geel/groen (van FSC en Fortuna Sittard), het groen/wit (van Fortuna ’54) of het geel/blauw (van Sittardia) hebben gedragen de revue passeren in de: Eeuwige Top ’54. Anderzijds komen de ietwat mindere goden die zich in ons shirt hulden langs in de rubriek: vergeten en vergeven. Want hoe je het ook went of keert het was niet altijd hosanna in Sittard en daar lopen we niet voor weg.


Vergeven en vergeten

Ach ja, vroeger. Toen de linkshalf uit Lindenheuvel kwam, toen je de trainer met je paraplu door het hek heen te lijf kon gaan, toen in de rust de namen van de sponsors werden voorgelezen en toen het huisorkest nog de Trompetenecho speelde. Ergens in die tijd – ik was zeven jaar – ging ik voor het eerst naar Fortuna SC. We moesten tegen Wageningen en het werd 0-0. Van die wedstrijd herinner ik me alleen dat het een mooie zaterdagavond in het voorjaar was, dat we onoverdekt naast de hoofdtribune zaten en dat Jo Bux een opzichtige poging deed om een penalty te versieren. Dat is niet veel, maar ze vormen het beginpunt van deze rubriek, waarin ik mijn herinneringen aan vele seizoenen vol legendarische, maar ook vol vergeten wedstrijden en spelers wil optekenen.

Lees de portretten:
Deel 1: Jos Mordang
Deel 2: Huub Driessen
Deel 3: Wout Holverda
Deel 4: Jaap van de Berg
Deel 5: Richard Custers
Deel 6: Rapha Losada
Deel 7: André van Gerven
Deel 8: Peter Prauser


De eeuwige top ’54

De Top ’54 aller tijden. Klinkt leuk, maar hoe ga je dat in godsnaam doen? Kijk je naar de voetbalkwaliteiten, kijk je naar mentaliteit, kijk je naar publiekslievelingen of kijk je naar spelers die om andere redenen niet uit ons geheugen zijn te verdrijven? We hebben geprobeerd met al dit soort criteria rekening te houden.

Tja, en wie moet die lijst dan samenstellen? Daar hebben we ons ook over gebogen. De profielschets sprak van een markante persoonlijkheid. Iemand die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in Sittard. Het liefst iemand die standvastig is en al jaren een goed overzicht heeft op de stad. We denken geslaagd te zijn in onze zoektocht. Vol trots presenteren wij: Zefke Mols.

DSC03492

Bekijk de eeuwige Top 54