Eindelijk weer eens een wedstrijd waarin we iets hebben laten zien dat op voetbal leek. Oké, het eindresultaat verschilde niet van de afgelopen weken, maar dat valt op deze manier makkelijker te accepteren.


30 Maart 2001

Fortuna verliest onterecht in Nijmegen

NEC 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 12. Hamming 0-1; 27. Demouge 1-1; 74. Wielaert 2-1; 90. Tumba 3-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Dirkx, Volmer, Hermans, Claudio (86. El Gaaouiri), Meszaros, Haeldermans (76. Gommans), Landerl, Hamming, Gerritsen.
Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Buiting
Geel (Fortuna): Gerritsen
Rood (Fortuna): –

Rond 17.30uur vertrekt er weer eens een bus voor de volgende wedstrijd/nederlaag. Deze keer gaan we naar Nijmegen en we constateren tot ontzetting dat de bus niet eens vol is. Vier plekken zijn vrij, dat belooft dus weinig goeds voor de Fortuna support in Nijmegen…

Maar kom, de vertrouwde gezichten zitten in de bus en zoals gebruikelijk zijn die weer in staat om er een gezellige busreis van te maken. Daar heb je blijkbaar niet veel mensen voor nodig! Nijmegen is niet echt ver weg, dus de heenreis voltrekt zich vrij snel, mede omdat de buschauffeur het in zijn hoofd haalt om op de Napoleonsbaan te gaan inhalen!!!

Toch duurt de reis nog net lang genoeg om een gesprek tussen de twee stewards te volgen. Ze beklagen zich over de schandalige kwaliteit van de jassen. Het komt er op neer dat de jassen niet waterafstotend zijn, dit in tegenstelling tot de jassen die bij Roda worden gedragen (hoe weten ze dat nou??). Ze vinden het hoog tijd dat Fortuna investeert in nieuwe jassen voor de stewards. Zeg stewards, lezen jullie wel eens een krant? Zo ja, dan kun je lezen dat onze club op de rand van een faillissement staat. Het laatste waar we dus geld voor hebben is een waterafstotende jas voor stewards. Failliet gaan omdat Opgenoord het in zijn hoofd haalde Krijgsman binnen te halen, soit. Maar ik wil niet dat de club failliet gaat omdat we de rekening van de waterafstotende jassen niet konden betalen!

Tja, en als de loterij geweest is (geen prijzen deze keer…), zijn we eigenlijk al in Nijmegen. Door het onheilspellende Goffertbos en dan zijn we er. Een uurtje te vroeg, maar dat is standaard.

Een uur tijddoden start natuurlijk met de laatste editie van het Goodyear klassement. We schieten in onze jassen en melden ons vol goede moed bij de snackbar. Ai, het is hier nog steeds zo’n “Dug’out” vestiging. Daar konden we vorig seizoen al niet vrolijk van worden en we zijn dit soort vestigingen al bij meerdere clubs tegengekomen. We gaan voor het broodje hamburger. Tja, het is nog slechter dan vorig seizoen. Dug ‘out voedsel is zo verschrikkelijk droog, dat het niet door je keel te krijgen is. Het smaakt nergens naar en dus is de naamgeving van dit “object” willekeurig gekozen. Ze noemen het een hamburger, maar het had ook net zo goed een broodje gedroogde konijnenkeutels genoemd kunnen worden. Maar ja, voor een broodje gedroogde konijnenkeutels kun je geen 2,30euro vragen, dus noemen ze het een broodje hamburger. De rest van het assortiment blijkt ook al niet veel beter, gezien de goed gevulde vuilnisbak. Nee, de Goodyear commissie moet hier een zware onvoldoende uitdelen en zal ook niet rusten voordat die Dug’ out zaakjes hun laatste adem hebben uitgeblazen.

Door naar het stadion waar de warming up begonnen is. We zien bijvoorbeeld Rein Baart die Ruud Hesp aan het intrappen is. Twee schoten afgevuurd van de rand van de zestien, recht op Hesp af, verdwijnen tussen zijn benen in het doel. Kijk aan, dat geeft vertrouwen!

Voor de rest zien we dat De Koning zijn experimenteerfase weer achter de rug heeft. De fantasie opstelling van vorige week maakt weer plaats voor de vertrouwde opstelling. Het is wel opvallend dat Van Dieren uit de basisopstelling is verdwenen. Het lijkt er sterk op dat Meszaros heilig verklaard is. Die jongen heeft centraal op het middenveld voorrang op iedereen. Stijn de Stofzuiger keert terug uit de ziekenboeg en mag samen met Meszaros het centrale middenveld bestrijken. Landerl is linksbuiten en Claudio rechtsbuiten. Hamming keert terug in de spits en zal het daar waarschijnlijk in zijn eentje moeten zien te redden want Gerritsen vergezelt hem. Achterin geen veranderingen.

De tegenstander van vanavond luistert naar de naam NEC. Nu hebben we van de “Dug’ out” medewerker gehoord dat NEC niet bestaat, dus als dat zo is zouden er toch mogelijkheden voor ons moeten zijn om hier vanavond de wedstrijd te winnen! Het verleden wijst overigens ook in die richting. Sinds de promotie (en dit is toch al het zevende jaar eredivisie) hebben we niet meer verloren in De Goffert (met als klapstuk natuurlijk die 3-0 overwinning tijdens het afscheid van de oude Goffert). Het levert De Goffert een tweede plek op in Fortuna’s Happy Hunting Ground ranglijst. De scheids? Ook daar is niets mis mee. Dit zijn de cijfers behaald onder leiding van Ger Buiting dit seizoen: 2 2 0 0 6 11-1

Het kan dus haast niet anders, of we gaan deze wedstrijd winnen!!

De wedstrijd staat op het punt van beginnen en we zien dat er nog 6 supporters (het kan niet op!) op eigen gelegenheid zijn gekomen. Dat brengt het totaal dus op 54 Fortunezen in het uitvak. Twee jaar geleden waren het er nog 200, vorig jaar 130 en dit jaar dus 54…

Nou ja, de wedstrijd dan maar. NEC trapt af en maakt al direct duidelijk wat de bedoeling is: ondanks een wanprestatie toch de drie punten binnenhalen. We hebben al vaker gezien dat een tegenstander dat probeert en het vervelende is dat het meestal nog lukt ook….

Anyway, deze wedstrijd ontwikkelt zich dus als een echte wedstrijd, want het kwaliteitsverschil op het veld is voor de verandering eens niet zo groot. Dat betekent dus ook dat Fortuna gewoon meedoet en dat stemt tot tevredenheid. Sterker nog Fortuna is gewoon de betere ploeg op het veld. Landerl speelt weer een goede wedstrijd op links en Meszaros doet zijn stinkende best op het middenveld en geloof het of niet: dat is al voldoende om NEC in bedwang te houden. Het duurt ook niet lang of Fortuna neemt een verdiende voorsprong. Twaalf minuten om precies te zijn. Landerl dolt een paar tegenstanders aan de linkerkant en trekt de bal voor aan de eerste paal waar Claudio is opgedoken. De bal is dus in de buurt van Claudio en het tafereel spelt zich af in het strafschopgebied en dus kan doelman Gentenaar maar één conclusie trekken: Claudio zal wel de stervende zwaan gaan uithangen. Verrassenderwijs gebeurt dat niet en daar schrikt Gentenaar zo van, dat hij de bal vergeet op te rapen. Dank je wel zegt Hamming: 0-1!!

Zeker, een simpele intikker voor onze goalgetter, maar Hamming was wel de enige in het strafschopgebied die rekening hield met dit onverwachte scenario en dat tekent zijn klasse.

Goh, we staan voor! Normaalgesproken betekent dat, dat de tegenstander er een schepje bovenop gaat doen met als gevolg dat we niet lang kunnen genieten van de weelde. Vandaag is dat geenszins het geval. NEC blijft maar aanmodderen. Onbegrijpelijke passjes verdwijnen over de zijlijn. Sommige Nijmegenaren verliezen zelfs kopduels van Meszaros. Hoezo wanprestatie! Hoe dan ook, wij vermaken ons prima. De ingewikkelde tempowisselingen in het “Green army, let’s go party”, zijn veelbelovend , maar behoeven nog enige oefening.

De eerste vijfentwintig minuten komen we schadevrij door. Wat NEC doet lijkt nergens naar, maar daarna noteren we de eerste fatsoenlijke aanval van NEC en die gaat er dan ook maar meteen in… Ax kopte op de paal en de rebound kwam hard en recht op Demouge aan. Het moet gezegd, dat Demouge de bal toch nog de juiste richting kon meegeven was knap, laat onverlet dat die gelijkmaker onverdiend was. Maar ja, dat is typerend voor dit seizoen. Wij zijn absoluut niet in staat om achterin de rijen gesloten te houden. Het is niet anders…

De wedstrijd gaat verder en Fortuna blijft eigenlijk de betere ploeg. NEC is niet in staat om daar veel tegenover te stellen en de beste kans in het laatste kwartier is voor Fortuna. Iemand (onze stofzuiger?) geeft een diepe bal en voor één keertje vlagt de grensrechter niet voor buitenspel. Claudio en Hamming zijn er door en gaan op Gentenaar af. Claudio besluit (terecht) zelf te schieten, maar Gentenaar redt. Claudio faalt en dus is de ruststand: 1-1.

Met die ruststand mogen wij nog meest ontevreden zijn. Maar ja, die bal van Claudio had er gewoon in gemoeten.

Door naar de tweede helft dan maar. Fortuna trapt af en er ontwikkelt zich nu een open strijd. Het is allemaal niet goed, maar omdat beide elftallen aan elkaar gewaagd zijn, ontstaat er toch een leuke wedstrijd. De beste kans is weer voor Fortuna, als Hamming een diepe bal net niet goed genoeg kan inkoppen.

De enige dissonant is Gerritsen. De man speelt het klaar om een stuk of tien keer buitenspel te staan. En dat komt simpelweg omdat het tempo voor hem te hoog ligt. Het spel golft zo snel op en neer dat Gerritsen het niet kan volgen. Als NEC een aanval van Fortuna afslaat, moet Gerritsen als spits snel terug om te voorkomen dat mocht Fortuna de aanval van NEC snel afslaan, hij nog buitenspel staat van de vorige aanval. En dat lukt dus niet! Waar de andere spelers als renpaarden over het veld draven, heeft Gerritsen meer weg van Anky van Grunsven’s Bonfire. De galopsprongen van Gerritsen zijn indrukwekkend en wellicht kan Bonfire daar nog iets van leren, maar Dennis dit is een voetbalwedstrijd en geen dressuurwedstrijd…

Nou ja, we moeten verder en net als je het idee begint te krijgen dat we niet alleen een puntje verdienen maar het ook nog gaan krijgen, gaat het toch weer mis. Tumba schiet hard op doel en Hesp kan de bal niet controleren. De bal komt voor de voeten van Wielaert, die simpel de 2-1 kan binnentikken. Daar mag Hesp zich toch wel schuldig voelen. Hij dacht dat hij de bal klemvast kon pakken, maar dat lukte toch niet…

Blijft er nog een kwartiertje over om de gelijkmaker te scoren. Gommans is er ondertussen in gekomen in plaats van Stijn de Stofzuiger. En in dat laatste kwartier ergeren we ons dan maar weer eens aan Gerritsen. Hij speelt als een natte krant, maar hangt wel de vedette uit. Hij eist vrije trappen op, die hij verprutst. En wat helemaal tenenkrommend is, is dat hij na de zoveelste mislukte actie altijd wel weer naar iemand anders wijst als schuldige. Kijk Dennis, vind je het gek dat medespelers jou niet in de diepte sturen als jij toch de snelheid niet hebt om op die bal te lopen?

Enfin, die gelijkmaker komt er niet meer, het wordt zelfs nog 3-1. Tumba zet Hermans kinderlijk eenvoudig in de wind en verrast dan Hesp in de korte hoek. Dat gebeurt allemaal in de blessuretijd dus die treffer is ook meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

We verliezen dus met 3-1 en dat is onverdiend. Het duurt nog een minuutje of tien voordat de bus kan vertrekken, want de NEC-supporters schijnen nog een petitie aan te hebben geboden bij het bestuur. En die petitie wilden ze nog wel eventjes mondeling toelichten. Daarna kunnen we vertrekken. In de bus nemen we de situatie even door. Na de nederlaag tegen AZ was de kwalificatie “moeilijk” op zijn plek, wat betreft de kansen op behoud. Na deze nieuwe nederlaag scherpen we dat aan tot “zorgwekkend”. Tja, het kan volgende week al gebeurd zijn…

Na nog wat telefoonnummers te hebben uitgewisseld, bereiken we rond 23.30uur de thuishaven. Toch niet helemaal ontevreden over ons cluppie.