Fortuna verliest de derde competitiewedstrijd van NEC Nijmegen met maar liefst 5-1. In de eerste helft wordt het elftal overlopen door NEC, maar weet het de schade te beperken tot een 2-1 ruststand. Na de rust scoort NEC nog drie keer,  voornamelijk door persoonlijke fouten. Een avond vol frustratie, maar ook van bezinning.


22 augustus 2014

Titelkandidaat NEC twee maten te groot

NEC 5 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 27. Santos 1-0, 29. Ars 2-0, 31. Conneh 2-1, 57. Van Moorsel 3-1, 61. Daemen 4-1, 90+1. Vets (e.d.) 5-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen, Dengering, Kis; Briels, Pappot (73. Vets), Vlug, Gulpen (66. Van Rijswijk); Waalkens, Conneh (86. Overhof).
Toeschouwers: 8.500
Scheidsrechter: Van de Kerkhof
Geel:  Janssen
Rood: Dengering

De tweede uitwedstrijd van het seizoen is eentje van het weerzien met een oude bekende. NEC kwamen we in de Eredivisie nog vaker tegen en leverde al tal van memorabele momenten op. De mooiste is misschien nog wel de 0-3 overwinning op de avond dat in De Oude Goffert de laatste wedstrijd werd gespeeld. Die avond haalden we bij iedereen met een Nijmeegs hart het bloed onder de nagels vandaan,  natuurlijk een specialiteit van de Sittardse keuken.

De club uit Nijmegen heeft dit bezoek van Fortuna te danken aan de degradatie van vorig seizoen. In de laatste seconden van de wedstrijd tegen Ajax scoorde Jahanbakhsh de 2-2, en liet daarmee heel Nijmegen en Sittard ontploffen. Onze Duitse buren degradeerde hierdoor rechtstreeks. Helaas wist NEC het in de nacompetitie niet te redden, maar is daardoor nu wel een titelkandidaat en directe concurrent van onze grootste vijand. Winst of verlies vanavond, eigenlijk is het een win-win situatie.

Om kwart over vijf vertrekken er drie bussen met 150 supporters (-6 plaatsen voor de drank) richting Gelderland. In bus 1 is de toon al snel gezet. JC probeert Annette te versieren, Koalesjup herhaalt voor de tiende keer een mop en wij nemen het laatste nieuws nog eens door. Dit was namelijk een week die zich niet voltrok zonder bijzondere gebeurtenissen. Zo tekende de bijna gepensioneerde spits Donny de Groot een tweejarig contract en kwam Fortuna één punt te kort bij het meetmoment van de licentiecommissie. Fortuna heeft in bijna alle budgetten gesneden waar het maar kon, maar komt nu toch tekort om in categorie 2 te worden opgenomen. Dat dit gesnij nu ten koste gaat van de resultaten, publieke belangstelling en dus meer inkomsten, doet nu extra zeer. Geen resultaat in beide categorieën.

Tevens staan we stil bij de gebeurtenissen van zes jaar geleden. Het was op 22 augustus 2008 dat Harald ‘TMD’ Didderen omkwam bij een autoongeluk toen we terugkwamen van Excelsior. Een van de meest zwarte dagen uit het leven van mij, maar ook de andere redactieleden van Fortuna Online. We denken nog eens terug aan een paar mooie anekdotes en drinken een drankje op hem.

Na een tussenstop komen we ruim op tijd in Nijmegen aan. Onder politiebegeleiding worden we een kuil ingereden bij de Nieuwe Goffert, alwaar onze bussen komen te staan. Ver uit het zicht van de bosjesmannen, die vandaag nergens te bekennen zijn. Het controleren van de kaartjes en het fouilleren gaat erg soepel, dat zal die eredivisieervaring dan wel zijn. Menig ander club kan daar nog een lesje van leren. De stewards blijven op gepaste afstand de rest van de avond en laten ons gewoon de wedstrijd beleven. Als er dan ook nog een gratis programmaboekje op de trap ligt is al duidelijk dat NEC goed heeft gekeken naar de voorwaarden in het Thank God It’s Friday klassement.


Veel toeristen in de Nijmeegse bussluis

In het programmaboekje zien we de laatste wedstrijd tegen NEC staan. Een 2-4 nederlaag in de beker, waar Fortuna in de 90e minuut nog met 2-1 voorstond. Niet iets waar we aan herinnerd willen worden, maar als dan op het einde het verhaal van de 0-3 uit 1998 staat, is alles weer goedgemaakt.

Fortuna begint de wedstrijd met twee wijzigingen in het basiselftal. Door de rode kaarten tegen Jong Ajax zijn aanvoerder Ramon Voorn en Jordy ter Borgh geschorst. Zij worden vervangen door  Elroy Pappot en Dennis Dengering. Lars Gulpen maakt ondanks zijn vroege wissel tegen Jong Ajax ook weer deel uit van de eerste elf.  Aan de kant van NEC zien we een oude bekende. Tom Daemen is een van de exponenten uit de jeugdopleiding van Fortuna, eentje die het helaas nooit tot de eredivisie heeft weten te schoppen.


Kaya begroet het uitvak

Het is NEC dat als beste aan de wedstrijd begint. De Nijmeegse spelers vinden elkaar erg makkelijk en spelen op een hoog tempo. Na vier minuten is er al het eerste angstige moment voor Fortuna. Ferhat Kaya kan echter op de rand van de zestien redding brengen. Kaya begint daarmee een bijzondere reeks van reddingen. Het is dankzij zijn keeperstalent en de oplettendheid van de Sittardse verdediging dat het nog lang 0-0 blijft. Met het nodige geluk wordt dan wel nog een corner van de lijn gewerkt, maar even later is het dan wel raak. Santos torent boven Turan uit en kan de 1-0 binnen koppen. Fortuna is nog niet bijgekomen van de eerste treffer of de tweede hangt er al in. Een schitterende voorzet van ‘held’ Jahanbakhsh wordt tegendraads ingekopt door Sjoerd Ars. Nu wordt het echt een moeilijke avond, en wordt er al voorzichtig om een telraam gevraagd. Aan de overkant van het veld is het echter Conneh die de aansluitingstreffer maakt. Pappot zet Fatih Turan aan de rechterkant vrij en die levert een puike lage voorzet af die maar ingetikt hoeft te worden. Drie goals in vier minuten. Daar waar ik vorig jaar nog vaak op de tribune zat bij NEC om ze te steunen tegen de degradatie en er vaak niks gebeurde in een wedstrijd, gebeurt er in de Jupiler genoeg om het publiek te vermaken.  In het vervolg van de eerste helft krijgt Fortuna nog een halve kans via Jasper Waalkens, maar een gelijkmaker zit er eigenlijk nooit in.


Wachten op de inworp van NEC

De tweede helft begint NEC weer waar het gebleven is. Fortuna staat flink onder druk er er moet soms kunst en vliegwerk aan te pas komen om de 3-1 te voorkomen.  Die derde Nijmeegse treffer komt er dan toch. Kaya redt eerst nog subliem op de lijn, maar als Roel Janssen dan de bal aan Van Moorsel schenkt is het dan echt raak. Desondanks begint het Nijmeegse publiek zich ondertussen te roeren. Het gefluit tegen de spelers van Fortuna wordt steeds heviger, de overtredingen op de Nijmeegse spelers echter ook. De Jupiler League is een competitie voor echte mannen, niet eentje voor omhoog gevallen mooi weer voetballers.  Het gefluit werkt blijkbaar wel op de zenuwen bij Dengering en Kaya. Als ze de bal wat onhandig naar elkaar toespelen, zit Santos er tussen en kan alleen op Kaya af. Daar steekt Dengering echter een stokje voor, een penalty en rode kaart tot gevolg. Daemen schuift de penalty makkelijk binnen.


Nultachtig viert de 4-1 van Daemen

Dan is het nog een half uur doorbijten op de tribune. De wedstrijd is helemaal gespeeld, en het kan alleen nog maar erger worden. Dat wordt het ook, maar NEC houdt het gelukkig maar bij één doelpunt meer. Eigenlijk is het Niels Vets die hem onhandig binnen tikt, maar daar maalt niemand in Nijmegen om. Een dik verdiende 5-1 overwinning en nog geen puntenverlies in de strijd om de titel.


TMD keek mee vanaf de regenboog

Na de wedstrijd bedanken de Fortuna spelers de meegereisde supporters. Een bedankje was meer dan op zijn plaats, aangezien het uitvak de hele wedstrijd te horen was. Iets wat niet valt te zeggen over de Nijmeegse supporters. Die lieten zich na de 4-1 heel even horen, maar werden erna weer helemaal weggezongen. Een 5-1 nederlaag komt bij andere clubsupporters misschien hard aan, maar Fortuna supporters zijn heel wat gewend en zullen altijd doorgaan in het supporteren van hun club.

De terugreis naar Sittard verloopt ook erg rustig. Op een enkele gefrustreerde supporter na, die getroost kan worden met een Super Cornetto, is het weer de normale gang van zaken in de bus. Rond twaalf uur komen de bussen weer in Sittard aan en kan er weer worden vooruitgekeken naar maandag. Dan staat Telstar op het programma, een wedstrijd die gewonnen moet worden om nog mee te doen in deze competitie.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Een nederlaag levert ook hier geen punten op: 0 punten.
Uitvak: 150 fans met de verplichte buscombi zorgen voor 6 punten.
Stadion: De Goffert is een mooi eredivisiestadion.  6 punten.
Thuisfans: Ondanks het aantal bezoekers hangt er niet veel sfeer: 4 punten.
Catering: Niks bijzonders, maar ook niks op aan te merken: 6 punten.
Randvoorwaarden: Geen ruimte voor vlaggen, maar wel vriendelijke stewards, en gratis programmaboekjes: 6 punten.

Met 28 punten neemt NEC de tweede plaats in op de ranglijst maar moet het er voor vrezen deze vast te houden.

Evert