Als ik zeg dat het slecht was, val ik in herhaling. Doen we dus niet. Feit is, dat we niet goed genoeg zijn voor dit niveau en deze nederlaag tegen NAC is dan ook niet verwonderlijk alhoewel wel onverdiend.

27 Oktober 2000

Zelfs zwak NAC is te sterk voor Fortuna

Fortuna Sittard 1 NAC 2
Doelpuntenmakers: 5. Cristiano 0-1; 38. Sergio 0-2; 66. Hamming 1-2
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Akerboom, Roest, Hermans, Landerl, Paciorek, Volmer, Haeldermans (46. Averdijk), Gerritsen, Hamming.
Toeschouwers: 8.400
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Volmer
Rood (Fortuna): Paciorek

De avond begint met de huldiging van Ruud Hesp die zijn 350ste wedstrijd in het betaald voetbal speelt. Voor zo’n huldiging haalt Fortuna zijn chef “feesten en partijen” van stal: Jules Coenen. Jules houdt een praatje en Ruud ontvangt bloemen (klemvast!).

Verder ontwaren we een “Doomernik” spandoek (??) op de hoofdtribune en hangen de geel groene netten weer eens in de goal. Op het veld blijkt dat Duut maatregelen heeft getroffen naar aanleiding van het echec in Groningen. Kool moet het veld ruimen. Zijn plaats op het middenveld wordt ingenomen door Volmer, wiens plek in de verdediging wordt opgevuld door Akerboom. Marcel maakt daarmee zijn debuut in de basis in de eredivisie. Zijn doelstelling bij zijn overgang van Ajax naar Fortuna haalt ie daarmee al vrij snel.

De tegenstander op deze herfstachtige avond heet NAC. Na Groningen dus nu de tweede ontmoeting met een promovendus. Eigenlijk de wedstrijden waarin het voor ons moet gebeuren, maar als we zo spelen als in Groningen, zal het wel moeilijk worden. De start van de wedstrijd is dramatisch. We zijn vijf minuten onderweg en NAC scoort. Wat gebeurt er? Akerboom glijdt weg op het gladde veld waardoor het voor Cristiano een koud kunstje is om de bal onder Hesp door te schuiven. Zo daar staan we dan weer. Opnieuw een vroege tegentreffer maar toegegeven nu niet door eigen falen maar door domme pech. Ach ja dat kan er ook nog wel bij….

Fortuna is natuurlijk aangeslagen, maar omdat NAC een tegenstander van een ander niveau is dan PSV, Heerenveen of Vitesse, wordt dat niet afgestraft. Sterker nog, het ziet er na 10 minuten naar uit dat we de resterende 80 minuten tegen tien NAC’ers gaan spelen. Wat gebeurt er? Hamming wordt in de diepte gestuurd, de keeper komt uit zijn goal en speelt de bal met zijn hand duidelijk buiten het strafschopgebied. Opzettelijk “hands” dus, waarmee de keeper Hamming een 100% scoringskans ontneemt. De grensrechter heeft het gezien en steekt de vlag in de lucht. Deze zaak is zo klaar als een klontje, de keeper zal nu van het veld gestuurd worden.

Ik neem het programmaboekje erbij om te zien wie er eigenlijk tweede keeper is bij NAC, maar dan slaat de schrik me om het hart. Niet zozeer vanwege de tweede keeper, maar ik zie wie er scheidsrechter is vanavond: Roelof Luinge….. Ik neem nu alles terug wat ik gezegd heb. Niets is zeker meer en ik acht de kans zelfs klein dat die rode kaart er nog wel zal komen. En inderdaad de rode kaart komt er niet, Babos krijgt geel…

Luinge houdt er een geheel eigen interpretatie van de spelregels op na. Dat vind ik prima, ieder zijn eigen ideeën, maar stel de man aan voor wedstrijden van Lutjebroek 6, zodat niemand er echt last van heeft. In navolging van AZ zou ik ook voor een Luinge boycot in Sittard willen pleiten. Hoe het ook zij, Fortuna moet verder met een scheidsrechter die de regels weigert toe te passen en dat vind ik frustrerender dan welke nederlaag dit seizoen ook.

De wedstrijd gaat verder en het blijkt dat Fortuna ook tegen 11 NAC’ers kansen krijgt, want laten we wel wezen: dit NAC stelt niks voor. Als je dat met vorig jaar vergelijkt, lijkt me alleen FC Den Bosch zwakker voor de dag te zijn gekomen in Sittard. Er komen dus kansen voor ons. De eerste is na een kwartiertje voor Hamming. Landerl passeert op rechts zijn man weer eens en geeft zowaar een afgemeten pass op de drie meter voor het doel volledig vrijstaande Hamming. We noteren dus de 1-1, of toch niet? Nee dus….

De tweede 100% kans is voor Gerritsen die vrij voor Babos verschijnt. Begin dit jaar waren dat vrijwel zekere doelpunten, maar nu lukt niks. Het blijft aanmodderen, maar ja we hebben NAC in de tang, de gelijkmaker zal toch wel vallen? Eigenlijk is het best wel knap, we hebben de scheids tegen en spelen ook nog met tien man. Die elfde is Haeldermans die weer aantoont er een geheel eigen interpretatie van voetbal op na te houden. Wat doet die jongen eigenlijk? Twee momenten zijn memorabel. Het eerste is zijn meervoudige “overstap flikflak met halve schroef” beweging. Nadat hij uitgetruct is, blijkt dat hij zijn man nog niet gepasseerd te zijn en geeft de bal dan maar gewoon af… Het tweede moment speelt zich ergens aan de zijlijn af. Een toch niet zo hard ingespeelde bal van Hamming op Stijntje verdwijnt door zijn benen over de zijlijn. Hamming tunnelt Haeldermans dus. Verbijstering alom…..

NAC heeft er geen boodschap aan en scoort bij de eerste de beste gelegenheid ook nog de 2-0. Niemand voelt zich geroepen om Sergio te dekken en die tikt simpel binnen. Ach ja, zullen de spelers wel denken waarom de moeite doen om die Sergio de bal afhandig te maken als we de bal nadat hij heeft gescoord automatisch krijgen! Bovendien krijgen we hem dan op de middenstip en niet achterin. Tsja dit is erg cynisch, maar kan me dan iemand vertellen wat er dan wel gebeurde?

Een minuutje later had het 2-1 moeten zijn als de bommetje vrijstaande Volmer uit een corner in had geknikt. Maar nee, die bal gaat over. Voor de rest gebeurt er niks interessants meer of het moet de gele kaart zijn die Paciorek nog krijgt voorgehouden. Hij is zwaar gefrustreerd over het verloop van de wedstrijd (dat siert hem dan weer), maar als je geel “pakt”, zorg dan wel dat je iemand geraakt hebt! Nou ja, dan is al duidelijk dat als Duut niet ingrijpt, we Paciorek voortijdig zullen zien vertrekken met rood.

De tweede helft dan. Duut heeft Haeldermans geslachtofferd. In zijn plaats komt Averdijk en dan spelen we dus weer in die fantasieopstelling die in Groningen in een paar minuten twee tegentreffers opleverde. In die tweede helft neemt de druk op de NAC goal langzaam aan toe. Landerl krijgt een aardige kans, maar het is uiteindelijk Hamming die de marge terugbrengt tot één treffer. Een typische Hamming goal zou ik zeggen. Lekker koeltjes een kans afronden, zoals hij dat twee jaar geleden aan de lopende band deed. Hopelijk kan hij die vorm terug vinden.

Het is nu dus 1-2 en je zou een stormoffensief verwachten, maar dat komt niet echt van de grond. Niet dat NAC niet bereid is om daar haar volledige medewerking aan te leveren. Nee aan NAC zal het niet liggen, ze zullen de gelijkmaker er niet zelf in schieten, maar voor de rest is alles bespreekbaar. Eigenlijk levert al dat balbezit maar één goeie kans op en die is voor Hamming. Uit de draai kan hij inschieten na ongelooflijk geklungel bij NAC achterin. Maar ja, die bal gaat er weer naast en zo komen we niet op gelijke hoogte met NAC.

Zeker niet als Paciorek zijn onvermijdelijke tweede gele en dus rode kaart krijgt. Een terechte beslissing overigens van Luinge. En zo bloedt deze wedstrijd dood. Een verloren wedstrijd dus, alle goede bedoeling ten spijt. Een verloren wedstrijd in een sfeerloos stadion, want Noord is 90 minuten stil geweest (ja, de seksuele geaardheid van NAC is zes maal bezongen, maar daar gaat Fortuna niet beter van voetballen).

Een verloren wedstrijd tegen een tegenstander die in Sittard nog nooit had gewonnen. Een verloren wedstrijd tegen een zwakke ploeg en om dat even te onderstrepen, hier de elf namen: Babos, Feher, Versteeg, Van As, Gudelj, Doomernik, Stewart, Schreuder, Cristiano, Sergio, De Jong

En daar verliezen we dus van…. Het is triest om te zien hoe deze club in een paar maanden naar de filistijnen is geholpen….