NAC is een ploeg die niks meer te winnen of te verliezen heeft, en zo spelen ze ook: weinig inzet, weinig beleving. Voor ons staat alles nog op het spel, dus qua inzet en beleving moeten we zo’n ploeg in ieder geval de baas zijn. Niet dus, en dat geeft te denken….


31 Maart 2001

Fortuna Sittard terug bij af

NAC 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 65. Cristiano 1-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Volmer, Akerboom, Hermans, Van der Hoeven (67. Pfennings), Van Halst, Van Barneveld, Haeldermans, Bjekovic (55. Gommans) (76. Heering), Hamming.
Toeschouwers: 13.170
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Van Halst, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Rond 16.15uur vertrekken er vanuit de Lissabonlaan (of is het de Parijsboulevard??) twee bussen richting Breda. Twee bussen?? Nou nou wat een luxe, het is toch al weer tijden geleden dat er nog eens twee bussen naar een uitwedstrijd zijn geweest. Wellicht dat de euforie rond de uitwedstrijd van volgende week enkele supporters op het idee heeft gebracht ook maar naar NAC mee te gaan. Een goed idee, moeten ze zeker vaker doen!

Trouwens wat me ook opvalt is, dat de graffiti van het supportershome zijn verwijderd. Ik heb eens ooit gehoord, dat dat op last van projectontwikkelaar “Meulen bouw” is gebeurd. Bedrijven zouden zich niet willen vestigen op zijn terrein omdat dat supportershome er zo lelijk bij ligt. Natuurlijk meneer Meulen, als de verkoop van bouwpercelen niet wil vlotten dan ligt dat aan alles en iedereen, behalve aan uzelf! Maar goed, als door het weghalen van die graffiti de omgeving van het stadion snel wordt volgebouwd hoort u mij niet klagen, maar ik geloof er geen bal van….

Over de heenreis kunnen we vandaag eigenlijk erg kort zijn: er gebeurt niks! Er is ook helemaal niets dat aanleiding geeft tot algehele verontwaardiging. De buschauffeur steekt wel een heel verhaal af, maar melig wordt dat niet. Daarnaast houden ook de stewards zich gedeisd vandaag. Maar toch, als zelfs het passeren van de Roda spelersbus niet tot enige beroering leidt, dan moet er iets aan de hand zijn? Het lijkt er op dat deze wedstrijd niet echt leeft bij de supporters, of is de drank nu al slachtoffers aan het maken!!

Oké, de busreis mag dan een beetje vreemd zijn, één ding is vertrouwd: we komen ruim een uur te vroeg in Breda aan…

Het stadion komt in zicht en dan komen toch weer enige herinneringen terug van de laatste keer dat we hier zijn geweest. Ik herinner me nog twee dingen. Ten eerste dat NAC een penalty kreeg voor een overtreding die méééters buiten het strafschopgebied plaatsvond. En wat ik me ook nog herinner is dat zandweggetje waarover wij al hobbelend de Rat Verleghstraat (de plaatselijke Willy Dullens) bereikten. We zijn nu twee jaar verder, maar dat zandweggetje is er nog steeds. Het lijkt hier toch al verdacht veel op bedrijvenstad Fortuna. Niet alleen het stadion en de hoofdsponsor komen me bekend voor. De rotzooi, bergen grond en waterplassen op dit bedrijventerrein geven mij de sterke indruk dat ik dit al eens ergens eerder heb gezien!

In het stadion aangekomen trekken we de witte jassen aan: tijd voor de Goodyear commissie. Vorig seizoen speelde NAC niet in de eredivisie, dus we hebben geen referentiepunt. Er is keuze uit een broodje kroket, frikadel en hamburger. De kroketten zijn verdacht goedkoop (FL3,50), daar zal de zwakke plek van deze snackbar dus wel zitten. Kom maar op met zo’n kroket. Ach, dat valt reuze mee! Het broodje is goed en met die kroket is ook weinig mis. Maar net op het moment dat we overwegen hier een ster uit te delen, bereiken ons alarmerende berichten over de kwaliteit van de hamburger: koud en niet te vreten. Geen sterren dus, maar wel een keurige (voorlopige) derde plek in het Goodyear klassement! Ook het geanimeerde gesprek met de verkoopster kan ons niet vermurwen. Ze vertelt ons dat ze al vijf jaar in deze snackbar staat, iets wat we gezien haar postuur, zonder enige aarzeling aannemen!

Door naar de tribune, waar we constateren dat NAC de verwarming lekker heeft aanstaan op deze eerste lentedag. Verder zien we ook, dat het Sittardse legioen nog flink gegroeid is. Ik schat dat er zo’n 170 man aanwezig zijn. Zoals gebruikelijk hier in Breda is ook de hele stad uitgelopen zodat het een gezellige avond kan worden. Op het veld zien we geen verrassingen, Akerboom vervangt de geschorste aanvoerder Roest, waardoor nu Volmer aanvoerder is. Natuurlijk die heeft ook veel meer ervaring dan iemand als Van Halst of Hesp. Wel missen we Kiekens, die opnieuw geblesseerd is geraakt.

Na een kwartiertje wedstrijd kunnen we de eerste conclusies al trekken. Wie een stormachtig aanvallend NAC had verwacht, komt bedrogen uit. Wie een tot op het bot gemotiveerd Fortuna had verwacht, komt ook bedrogen uit. Het is eigenlijk helemaal niks, NAC heeft een licht veldoverwicht, maar ze doen er niet veel mee. Bij ons is de organisatie die er de afgelopen wedstrijden toch wel stond ver te zoeken. Van Halst schreeuwt zich kapot op het middenveld, maar zijn maatje op het middenveld Van Barneveld heeft het veel te druk met het opvangen van de zoveelste snipperdag die Haeldermans heeft opgenomen. De man is weer druk bezig met dat wat ie erg goed kan: onzichtbaar zijn. Het enige opvallende is dat Brian Roy bij elke spelhervatting een nieuwe bal vraagt en krijgt. Man, het is hier geen tennis!

Tweede kwartier: gaaa-aaap! Als wij al een tijdje de kwaliteiten van Pfennings aan het bezingen zijn, meldt ook het Bredase publiek zich voor het eerst. Ze zijn dan wel een half uur “op zijn Tilburgs” stil geweest, maar wat ze dan te vertellen hebben is wel aardig:

“Er staat een schaap (scheids) in de wei”

“ja ja een schaap in de wei”

“met mond- en klauwzeer”.

De akoestiek in dit stadion is trouwens veel beter dan bij ons. Dat ligt vast aan het feit dat hier het dak omhoog loopt en bij ons naar beneden. Een niet onbelangrijk detail dat over het hoofd is gezien in Sittard. Op het veld is het armoe troef. Stond ons elftal in Alkmaar nog uitstekend, vandaag is er van ons positiespel niets meer over. Ik vraag me af, waar onze gezonde agressie gebleven is? Waar is ons lef, om deze (matige) tegenstander aan te pakken?

In het laatste kwartier wordt het dan een beetje beter. Iedereen gaat eens een paar meter verder naar voren verdedigen en kijk eens aan prompt blijkt er hier iets mogelijk. Het levert een dot van een kans op. Bjekovic komt met een bekeken balletje op de proppen en zet Hamming vrij voor Babos. Van tien meter afstand rost hij die bal hoog over. Tjonge, die had ie er toch wel in mogen trappen! Zo blijft het 0-0 in een eerste helft die het aanzien nauwelijks waard was.

In de rust is er weinig te beleven in het Fujifilmstadion. Of toch, ineens duikt Bjekovic op. Zijn knie is zwaar ingepakt en hij test of hij nog verder kan spelen. Dat ziet er niet goed uit. Hij begint nog wel aan de tweede helft, maar na 10 minuten moet hij zich al laten vervangen door Harrie Gommans. Harrie is de volgende in de rij van Fortuna talenten die de overstap naar het eerste heeft gemaakt. Hij is pas 17, maar zo ziet hij er niet uit. Hij heeft met zijn 21 doelpunten een groot aandeel gehad in de titel van de A1 van Fortuna die eerder vandaag binnengehaald is. Bjekovic er dus geblesseerd uit en als er één schaap over de dam is dan volgen er meer. Jammer maar helaas, maar dat is wat er gebeurt. Tien minuten na de trieste aftocht van Bjekovic, komt Van der Hoeven ongelukkig ten val. Hij verdraait zijn knie. Het is ver weg en ik ben geen medicus, maar ik voorspel dat we die dit seizoen niet meer aan het werk zien. Zijn uitvallen heeft ook zo zijn voordelen, Pfennings gaat zich warmlopen!!! De aanmoedigingen aan zijn adres zijn hartverwarmend. Het bestuur moet nog maar eens goed nadenken of er niet nog ergens een paar guldens liggen voor een contract voor Ivo.

Net op het moment dat we hem een ovationeel applaus willen geven bij zijn invalbeurt, moeten die geelzwarten (kan geen toeval zijn) het weer verstieren. Wat gebeurt er? NAC scoort….

Oké NAC was wat geëngageerder uit de startblokken gekomen, maar deze treffer valt toch echt uit de lucht. Ze scoren dus op een moment dat we met 10 stonden en het is ook nog een klutsbal. Overigens wel mooi afgewerkt door Cristiano.

Nou ja dan staan we dus 1-0 achter en dan moeten we iets gaan doen. En zowaar een paar minuutjes later komt de tweede grote kans van de avond voor Fortuna. De kans is voor Gommans. Hij loopt zich mooi vrij en krijgt de bal in de loop aangespeeld, Babos komt uit waardoor er nog maar één optie voor Harrie overblijft: lobben. Hij ziet dat ook en probeert te lobben, maar de bal raakt Babos nog net op zijn rug, waardoor Gommans niet scoort op zijn debuut.


Harrie, je had je onsterfelijk kunnen maken….

Want dat hij niet zal scoren op zijn debuut is vijf minuten later een feit. Net als Van der Hoeven, raakt ook Gommans (zwaar??) geblesseerd zonder dat een NAC’er een zware overtreding maakt. De jongen schreeuwt het uit van de pijn. De vergelijking met Willy Dullens dringt zich op. Mocht dit het einde van zijn carrière zijn (wat we absoluut niet hopen) dan heeft hij de twijfelachtige eer om evenveel speelminuten als warming-up minuten gehad te hebben…..


Dat ziet er niet al te best uit….

Heering komt Gommans vervangen, waardoor we door onze wissels heen zijn. Vervelend want nu kunnen we Haeldermans niet meer wisselen, we moeten dus met zijn tienen verder….

Op het veld is het dramatisch, we staan op een degradatieplek, we staan hier met 1-0 achter en om de tien minuten haakt er een speler geblesseerd af met de belangrijke wedstrijd op Spangen in het vooruitzicht. Reden tot verslagenheid in ons vakje? Nee hoor, de galgenhumor borrelt rijkelijk op! Neem nou zo’n Haeldermans, hij doet echt helemaal niets goed. Ik constateer zelfs dat hij niet in staat is om de bal in het corner hoekje te leggen!

Maar dit is toch de Mickey Mouse competitie? Een competitie waar zelfs de zwakste ploegen nog kansen krijgen aangeboden door de tegenstander om te scoren? Jazeker, dit is de Mickey Mouse competitie dus we krijgen nog een kans in de schoot geworpen. Babos schiet de bal gewoon in de voeten van Van Barneveld, maar die schrikt zo dat hij het lege doel van een metertje of 20 meter niet kan vinden….


Dat was dus DE kans op de gelijkmaker, Joos….

Als dat niet lukt kunnen we er maar beter mee ophouden, of toch niet? Nee nog niet, het slotakkoord is voor een vent in een zwart broekje en een groen hemdje dat aardig kleurt bij zijn rossige haardos en hij is uitgerust met een geel/rood gevlekt vlaggetje: de grensrechter. Fortuna valt met de moed der wanhoop aan met als gevolg dat de bal de achterlijn overschrijdt. Corner of achterbal, dat is de vraag? De grens loopt gedecideerd naar de cornervlag en wijst ferm met zijn vlaggetje naar de cornervlag. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar volgens mij bedoelt hij daarmee dat hij denkt dat het een corner is. De scheidsrechter maakt de indruk geen idee te hebben wie er als laatste aan de bal kwam en kiest dus de veiligste weg: achterbal. Wat dan gebeurt, is schrijnend. Enkele Fortunezen op het veld wijzen de scheids erop dat de grens denkt dat het een corner is. En hoe meer Fortunezen er rond de scheids verschijnen hoe onzekerder de grens wordt. Wees zijn vlaggetje zojuist nog duidelijk naar de cornervlag, langzaam maar zeker steekt hij de vlag nu in zijn reet. Daarnaast zie je hem ook kleine stapjes maken weg van de cornervlag. En als de Fortunezen de scheids ervan overtuigd hebben dat ie eens met de grens van gedachten moet gaan wisselen is, heeft de grens zijn metamorfose gecompleteerd: achterbal!! De scheids fluit dan maar snel af, want de grens moet dringend naar de Wc om zijn onderbroekje te verschonen.

En zo eindigt een verschrikkelijk slechte wedstrijd in een 1-0 nederlaag. Echt verdiend vond ik het nog niet eens, want de beste kansen waren toch echt voor ons. Maar als we zo spelen dan verdienen we ook niet veel. Met het oog op Sparta was het natuurlijk helemaal niks. Drie spelers geblesseerd. Als ik goed geteld heb, heeft de kaart van Van Halst geen directe gevolgen, maar was het voor Van Barneveld zijn vierde. Die missen we dus volgende week.

De busreis terug begint stroefjes totdat de hoempapa muziek op komt te staan. Om dat te overstemmen wordt Ivo Pfennings er maar weer eens bijgehaald. Verder blijft het redelijk rustig als we rond 23.15uur terug zijn in Sittard. Opnieuw een illusie armer.