Fortuna won tijdens het seizoen 84/85 voor het laatst in Breda en aan die reeks werd gisteren geen eind gemaakt. NAC had in de beginfase moeite met de felle Sittardenaren, maar kreeg naar verloop van tijd toch de overhand. Het resulteerde in twee onnodige tegentreffers voor rust, waardoor er in de tweede helft te lang geen sprake was van een wedstrijd. In de slotfase gloorde nog enige hoop in de Sittardse harten, maar het was gewoon te weinig. En dus rest Fortuna een plek in de middenmoot…


21 oktober 2016

Fortuna kansloos in Breda

NAC Breda 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 30. Dessers 1-0, 45. Korte 2-0, 90 + 2. De Regt 2-1, 90 + 3 Barker 3-1.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri; Kurt (67. Smeets), Briels, Hadzhiev, Van Hout (76. Saddiki), Dianessy (86. Vlijter); Torunarigha.
Toeschouwers: 14.070
Scheidsrechter: Dhr. B. Nijhuis
Geel (Fortuna): Torunarigha.

Voor Fortuna staan zware weken op de rol. Afgelopen week troffen de Sittardenaren de (toenmalige) nummer twee van de ranglijst: VVV Venlo. En dat is qua rangschikking een tegenstander die weliswaar hoger staat dan NAC, maar een wedstrijd in het Rat Verlengh Stadion is nooit makkelijk. En dus dient Fortuna zich gedegen voor te bereiden. Trainer Ben van Dael hamert op ‘meer agressie dan tijdens andere uitduels’ en dat is niet voor niks. Tot dusver presteert Fortuna thuis boven verwachting, maar tijdens uitduels wil het nog niet vlotten. Tel daarbij op dat Fortuna tijdens het seizoen 84/85 de laatste keer won in Breda waardoor iedereen snapt dat dit een verplaatsing is met een hoge moeilijkheidsgraad.

Maar niet alleen de manschappen van Ben van Dael dienen zich goed voor te bereiden, dat geldt ook voor de auteur van dit wedstrijdverslag. En dus wenden we ons tot ‘Hét supportersblad voor de échte NAC-fan’, Geel-Zwart.


Altijd goed te lezen hoe de vlag er in Breda bijhangt

En bij NAC is altijd wat aan de hand. Afgelopen seizoen verliep teleurstellend, maar dit seizoen wordt wederom de sprong naar de Eredivisie gewaagd. En dat probeert NAC te doen met een aantal huurlingen van Manchester City FC. Dat zijn doorgaans spelers met veel voetballend vermogen en snelheid en dat maakt het er niet makkelijker op. Fortuna treedt in ieder geval niet aan met Abdelaziz Khalouta. De aanvaller kreeg tegen VVV zijn derde gele prent en die opgeteld bij eentje uit afgelopen seizoen zorgt voor een schorsing.

Één van de vaste rituelen is ook het lezen van het wedstrijdverslag van afgelopen seizoen. En dat was een bewogen avond. Zo liet een gepikeerde sponsor beslag leggen op een woning van Jo Abelshausen en haakte André wegens ziekte noodgedwongen af. Tevens hing Vakkie G ons na afloop van het duel een medaille om de nek wegens ‘beste away support van het seizoen’. Vandaar dat de editie van afgelopen seizoen een avond werd die we niet gauw vergeten. Oja, we werden met 5-0 weggevaagd en Roel kreeg rood.

Maar desondanks stappen ongeveer 70 supporters rond 17u30 in de twee gereedstaande bussen die ons naar Breda gaan vervoeren. Tel daarbij de 140 supporters op die per auto reizen en je komt aan ruim 210 supporters die Fortuna vanavond zullen ondersteunen.

Terwijl bus 1 richting Brabant ziggezagt is de uitslag van het tv-programma ‘Wie is de Mol?’ hét gespreksonderwerp in de bus. Deze versie van het programma wijkt in zoverre af van de reguliere versies dat alleen de uitslag in de media is verschenen en die zorgt voor behoorlijk wat opschudding. Zodoende merken we niet dat een file zorgt voor enig oponthoud. Want voordat we het beseffen passeren we al Tilburg. En dat is slechts een boogscheut verwijderd van ‘De Parel van het Zuiden’.

Zonder tussenstop bereiken we het Rat Verlengh Stadion en nadat we zijn uitgelachen om de grappen van onze Zuidoost-Aziatische steward beklimmen we de trappen naar het uitvak. Maar voordat we naar de tribune lopen slaan we rechtsaf richting cateringpunt. Afgelopen seizoen was het niet veel soeps en dit jaar is daarop geen uitzondering. Eigenlijk is alles van Jupiler League niveau, behalve de prijzen. Die rieken naar Champions League.


Mooie opkomst in Breda

Tijdens de warming up merken we dat Ben van Dael de geelgeschorste Khalouta heeft vervangen door Djibril Dianessy. De twijfelachtige Stefan Askovski zit niet bij de selectie. En dus verdedigt Leon ter Wielen wederom het doel, met voor zich Chris Braun, Ferry de Regt, Luc Mares en Marco Ospitalieri. Het middenveld wordt bevolkt door Okan Kurt en Kamen Hadzhiev (centraal), Roald van Hout en Djibril Dianessy (flanken) en zuigt Jordie Briels stof op de plekken die de andere middenvelders over het hoofd zien. Alleen in de spits staat Junior Torunarigha.

Zien we nog bekende gezichten aan Bredase zijde? Jazeker, maar geen spelers met een Fortuna-verleden. En dus mag Fortuna om 20u00 furieus op jacht naar het beëindigen van een ellenlange reeks in Breda. En na exact 12 seconden dienen de Sittardenaren eigenlijk de leiding te nemen. Op de linkerflank vliegt Dianessy voorbij zijn tegenstander, probeert met Junior doelman Jorn Brondeel te verschalken, maar de doelman grijpt kordaat in.

De toon is gezet. Fortuna start met aanvallende intenties waarbij vooral de tandem Junior-Van Hout prima functioneert. De aanvaller ontvangt de bal en speelt deze blindelings naar de rechterflank. Daar staat Roald van Hout vaak te wachten en loopt dan zomaar voorbij de rechtsback van NAC. Na amper vier minuten speelt Van Hout de bal weer terug naar Junior en deze trapt de bal juist langs de paal.


Djibril Dianessy wordt meteen neergesabeld

Het dichtst bij een doelpunt is Ospitalieri als hij een vrije trap vanaf de rechterkant op de deklat schildert, buiten bereik van Brondeel. En NAC? Dat ondergaat de wedstrijd, maar weet vlak erna er óók gevaarlijk uit te komen. Rechtsbuiten Giovanni Korte weet Ospitalieri te passeren en diens voorzet kan ternauwernood tot corner worden verwerkt door Luc Mares. Een paar minuten later kopt Cyriel Dessers op de paal waarna Fortuna probeert de wedstrijd een beetje naar zich toe te trekken.


Olivier Rommens schudt Jordie Briels van zich af

Maar NAC duldt voorlopig geen tegenstand en tracht van achteruit lijn in het spel te krijgen. Tot kansen komen de Bredanaars vooralsnog niet, al dwingen ze wel een resem corners af. En dan is het steeds een beetje billenknijpen, want dit zijn momenten waarop onze doelman het moeilijk heeft.

Fortuna komt maar niet onder de druk uit en weet sporadisch de bal bij Junior te krijgen. De verder statische spits staat helemaal alleen en heeft het moeilijk. Maar halverwege de eerste helft weet hij toch de bal naar Briels te spelen, maar zijn schot eindigt ergens op de B-Side.


Junior Torunarigha wordt regelmatig in de lucht aangespeeld

Na een half uur krijgt NAC wat het verdient: namelijk een voorsprong. NAC neemt de zoveelste corner waarna Ferry de Regt probeert de bal weg te koppen. Zijn plan slaagt niet 100%, waardoor de bal loodrecht naar beneden valt. Ter Wielen heeft het ook in de gaten en probeert de bal te vangen. Zijn plan slaagt evenmin, waarna de bal bij Dessers terechtkomt. Hij zet Junior weg, trapt op doel, maar Ter Wielen kan redden. De rebound van Dessers is hem en zijn medespelers te machtig: 1-0.


Cyriel Dessers zorgt voor 1-0

En met het spelbeeld van het afgelopen half uur en de achterstand weet iedereen al bijna wat er staat te gebeuren. En toch komt Fortuna er vaak gevaarlijk uit. Dianessy is een veel beweeglijker type dan Khalouta en probeert steeds tussen de lijnen te voetballen. Maar het middenveld van NAC met Stans, Nijholt en Rommens is niet van gisteren en weet de controle te behouden.


Okan Kurt probeert Fabian Sporkslede te foppen

Het gevaar van NAC komt vooral van de vleugels. Ospitalieri heeft veel moeite met Korte en ook Christopher Braun heeft het lastig. Na ruim een half uur wordt Dessers veel te veel vrijheid geboden en bezorgt Korte een mooie schietkans. Gelukkig heeft Ter Wielen zich hersteld van zijn fout die een tegengoal kostte en verwerkt de bal tot corner. En net als je denkt met een perspectief biedende 1-0 de rust te halen slaat NAC toe.

Dessers speelt de bal op de opkomende Danny Verbeek en deze levert een goede voorzet af. De bal loopt echter voorlangs, waarna Sporkslede de bal via een sliding naar Korte speelt. Van dichtbij weet de aanvaller voor 2-0 te zorgen. Scheidsrechter Bas Nijhuis lijkt nog even te twijfelen, maar dat doet in het uitvak niemand: het is gewoon 2-0.

En dus is de opdracht duidelijk. De tweede helft zal Fortuna moeten scoren om nog iets aan deze wedstrijd over te houden. Hoe dat moet, dat zal Ben van Dael zijn spelers wel gaan vertellen. Daardoor krijg ik de gelegenheid om programmablad ‘De Klok’ door te nemen. Na Telstar is dit volgens Ralf pas het tweede programmaboekje van het seizoen en dat klopt. Op de voorpagina staat de 70-jarige materiaalman Ben van Bilzen afgebeeld die al 44 jaar voor NAC werkt. Maar dat is niet het meest opzienbarende. Dat is de, volgens ‘De Klok’, 7-2 nederlaag die NAC blijkbaar leed tegen Fortuna op 28 september 2001. Of begrijp ik het in het programmaboekje opgenomen staatje niet helemaal?

Hoe dan ook, na een kwartier gaat de wedstrijd verder en die start niet goed. Fortuna verdedigt totaal niet scherp en er ontstaan grote gaten. NAC weet er handig gebruik van te maken, maar verzuimt voor 3-0 te zorgen. Dessers zet de bal nochtans heel goed voor en Nijholt hoeft maar binnen te lopen. Nijholt trapte de bal eerder al vlak naast het doel en mist nu weer.


Jordie Briels komt te laat

Tijdens de tweede helft laat Ter Wielen zien goed te kunnen keepen, want hij tikt de ene na de andere bal uit zijn doel. Maar dat is niet genoeg. Fortuna beperkt zich tot verdedigen en dient juist de aanval te zoeken, wil het nog een punt overhouden aan de wedstrijd van vanavond.

Na een uur komt Fortuna ietwat uit haar schulp als Chris Braun de flank afloopt. Zijn voorzet gaat richting Junior, maar doelman Brondeel stompt de bal juist op tijd weg. Enkele minuten later hetzelfde recept. Alleen staat Brondeel nu op de lijn en tovert Junior een omhaal uit zijn hoed. En dat is maar goed ook voor de doelman, want anders was de bal ongetwijfeld in doel beland.


Niels is bij de pinken tijdens dit hoogstandje van Junior

Maar Fortuna gaat door en zet NAC stevig onder druk. Want een paar minuten later dwingt Hadzhiev de doelman van NAC tot een Gordon Banks-achtige redding als zijn kopbal gevaarlijk richting benedenhoek gaat. En tijdens deze fase moet je eigenlijk tot scoren komen, maar dat lijkt vanavond niet te gaan lukken.


Het lukt Junior maar niet om te scoren

En zo snel als het Sittardse offensief ontstaat, zo rap ebt het ook weer weg. Want NAC neemt het initiatief weer over en laat Fortuna terugplooien. Het lijkt ook nog 3-0 te worden als De Regt in de fout gaat en Dessers een voorzet mag geven. Maar zijn voorzet wordt aan de tweede paal gemist, waardoor Fortuna nog enigszins in de wedstrijd blijft zitten.


Ashley Smith-Brown houdt zich knap staande

In de absolute eindfase krijgt Fortuna dan toch nog een doelpunt. Aan Fortuna’s rechterzijde mag Jorrit Smeets een vrije trap nemen en tikt de bal richting Briels. Zijn voorzet wordt door Luc Mares richting doel gekopt en verlengd door De Regt. En zo lijkt een gelijkspel er tóch nog in te zitten.


Ferry de Regt heeft er nog vertrouwen in

Maar net als je denkt dat de Sittardenaren op zoek gaan naar de 2-2, slaat NAC weer toe. Kwelgeest Dessers ontvangt een diepe bal, zet Mares in de wind en speelt de bal richting Barker. Die wacht totdat Fortuna’s topscorer op de lijn staat en zoekt dan een hoek uit.


Jordie Briels speelde vanavond afwijkend met nummer 26

En daarmee zit de wedstrijd erop. Om minimaal een punt mee te nemen uit Breda speelde Fortuna gewoon niet goed genoeg. NAC zal tot aan het einde van de competitie om de bovenste plekken (willen) meestrijden en dat is voor Fortuna nog niet weggelegd.

Nadat de spandoeken zijn opgevouwen en in de tas gestopt verlaten we op de tonen van verschrikkelijke honky-tonk muziek het stadion en stappen in de bus, homeward bound.

Volgende week zondag komt het van een faillissement geredde RKC op bezoek. En om dan niet weg te zakken op de ranglijst is gelijkspelen geen optie.

COYS,

Michel Hennen