Omdat de wedstrijd van NAC tegen Swansea City werd verboden, zocht men een vervanger om te sparren. Fortuna toonde zich bereidwillig en trad gisteravond in Sint Willebrord aan. Eredivisionist NAC uit Breda trakteerde Fortuna op de eerste nederlaag van de voorbereiding. In de tweede helft loopt NAC binnen tien minuten uit van 1-0 naar 4-0. Op dat moment bestaat Fortuna’s elftal uit vrijwel allemaal jeugdspelers, dus schamen hoeven we ons niet.

Trainer Willy Boessen lijkt de basisopstelling voor het nieuwe seizoen redelijk in zijn hoofd te hebben. Alleen over de spitspositie bestaat er nog wat twijfel. Vandaag mag Patrick N’Koyi in de basis starten en zit Prince Rajcomar op de bank. Daarnaast zijn Yoann de Boer en Timothy Dreesen nog steeds geblesseerd. Hun terugkeer in de basis zal waarschijnlijk ten koste gaan van Niels Vets en Lars Gulpen. Verder ontbreekt Jeffrey Vlug vanavond. Hij liep op de training een blessure op aan zijn bovenbeen maar verwacht snel weer terug te zijn. Ten slotte is Fatih Turan nog niet terug van zijn knieblessure. De opstelling ziet er dan als volgt uit: Kaya, Hendrickx, Vets, Janssen, Sekkour, Voorn, Gulpen, Khalouta, Nepomuceno, N’Koyi en Mandiangu.

Aan NAC-zijde zien we twee oud-Fortunezen. Naast keeperstrainer Arno van Zwam zien we onze oud-spits Matthew Amoah op de bank zitten. Amoah is momenteel op proef in Breda.

NAC begint aanvallend en na vijf minuten wordt de ‘Bomber van Breda’ Alex Schalk diep gestuurd. Ferhat Kaya komt echter onverschrokken uit en voorkomt zodoende een vroege achterstand. Één minuut later zorgt Gevaro Nepomuceno voor het eerste Sittardse gevaar. Na een goede kaats met Patrick N’Koyi schiet hij op het doel van Jelle ten Rouwelaar. Zijn schot gaat echter enkele meters naast.

Tien minuten later is het weer Schalk die opduikt voor Kaya. Deze keer probeert hij het met een lobje. Dat eindigt echter in de handen van Kaya. Uit de counter die volgt, versiert Mandianga een hoekschop. Deze wordt door Lars Gulpen genomen en eindigt via een kopbal van N’Koyi in het vangnet.

Na een kwart wedstrijd breekt NAC de score open. Een inworp van Sepp de Roover wordt niet goed weggewerkt, waarna Jeffrey Sarpong de bal in de lange hoek weet te plaatsen. In het restant van de eerste helft behoudt NAC een duidelijk veldoverwicht, maar weet dit niet uit te drukken in meer doelpunten. Aan de andere kant hebben de Fortuna-aanvallers het zichtbaar moeilijk met de fysiek sterke Bredase defensie.

Tijdens de rust wisselt Willy Boessen twee keer. Proefspeler Tim Coremans vervangt Ferhat Kaya, voorin neemt Prince Rajcomar de plek van Patrick N’Koyi in.

Binnen tien minuten claimt Fortuna een strafschop. Of beter gezegd: claimt Christopher Mandiangu een strafschop. Helaas voor hem zien alle andere aanwezigen op sportpark De Gagelrijzen duidelijk dat hij zich laat vallen. Zo ook de scheidsrechter, die hem vermanend toespreekt.

Na een uur spelen worden de negen overige basisspelers gewisseld. Voor hen komen de volgende spelers in het veld: Smit, Linssen, Hodzelmans, Zejlinovic, Briels, Watson, Jongen, Vanmaris en last but not least Rowin van Zaanen. Rowin houdt sinds anderhalve week zijn conditie op peil in Sittard en mag vandaag fungeren als linksback. Een beetje vreemde keuze van Boessen aangezien Van Zaanen in het verleden altijd als links- of rechtsbuiten speelde. Waarschijnlijk heeft de blessure van Kay Vonck, opgelopen tegen FC Volendam, hiermee te maken.

De jeugdige ploeg houdt ruim tien minuten stand, maar dan gaat het ineens hard. Eerst loopt Sjoerd Linssen Rydell Poepon in zijn rug. De toegekende strafschop wordt door Poepon zelf feilloos ingeschoten. Drie minuten later wordt Elson Hooi alleen voor Tim Coremans gezet. Zonder moeite schuift hij de bal onder de oud-NAC’er door in het doel. Uiteindelijk bepaalt wederom Poepon de eindscore op 4-0. Hij rondt een voorzet van Mats Seuntjens bij de tweede paal doeltreffend af. Hiermee is de derde tegentreffer binnen acht minuten een feit.

Fortuna stelt hier aanvallend gezien weinig tegenover. De enige noemenswaardige kans wordt door Rajcomar voorbereid. Zijn pass belandt bij Dion Watson die de bal vanuit kansrijke positie helaas net naast het doel plaatst.

Het verschil tussen de eredivisie en eerste divisie was vanavond duidelijk zichtbaar, zeker in het laatste half uur. Dat is echter geen ramp, oefenen tegen sterkere tegenstanders kan namelijk nooit kwaad. Zaterdag wacht een ontmoeting met Fortuna Köln in de Duitse Domstad. We zijn benieuwd hoe het niveau van de Regionalliga zich verhoudt tot de Nederlandse eerste divisie. Zaterdag weten we meer!