Voor bedroevend lege tribunes delft Fortuna in de derde ronde van de KNVB Beker na verlenging het onderspit tegen eredivisionist NAC. Na vijf thuiswedstrijden zonder een enkel doelpunt mag dat gebrek aan belangstelling amper verwondering wekken. Maar de selecte groep supporters wordt vanavond wel beloond: Fortuna breekt de ban en weet met haar zesde poging eindelijk te scoren. Sterker nog, we scoren twee keer en lijken even op weg naar een heuse stunt. Aan het slot van de tweede helft en in de verlenging blijkt NAC toch te sterk. Ook dit seizoen zal de beker dus niet naar Sittard komen, maar de spelers kunnen wel terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Hopelijk wordt daaraan vrijdag in eigen huis tegen Emmen een vervolg gegeven.


28 oktober 2014

Ondanks uitschakeling met opgeheven hoofd het veld af

Fortuna Sittard 2 NAC 3

Doelpuntenmakers: 4. Seuntjens 0-1, 45. 0-2 Tighadouini, 50. Conneh 1-2, 58. Baur, 2-2, 95. Falkenburg 2-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Ter Borgh, Linssen (91. Vankan), Kis; Vlug, Voorn, Janssen, Waalkens; Briels (46. Baur), Conneh (100. De Groot).
Toeschouwers: 1.878.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Bekervoetbal in Nederland, het blijft moeizaam. Terwijl in Duitsland de stadions volgepakt zitten wanneer een Bundesligist op bezoek komt, zorgt de komst van een gemiddelde eredivisieclub nauwelijks voor enige opwinding onder de supporters van een eerste divisionist. Maar zo bont als vanavond heb ik het toch zelden gegeten. De tribunes zijn werkelijk bedroevend leeg. En wanneer zelfs hondstrouwe supporters volgens hardnekkige geruchten er de voorkeur aan zouden hebben gegeven om thuis op de televisie naar de MK Dons te gaan kijken, dan mogen we gerust concluderen dat er zowel met onze club als het met de KNVB Beker iets ernstig mis is.

De zorgen omtrent onze club zijn er bij mij niet minder op geworden na het lezen van een interview met Peter van Vossen in Voetbal International. De trainer doet daarin uitgebreid uit de doeken hoe hij het proces begeleidt waar hij met Fortuna in zit. Van Vossen legt de nadruk de eigen verantwoordelijkheid van iedereen die positief wil bijdragen aan dat proces. Dat gaat volgens de waarneming van de verslaggever zo ver dat de training soms niet door Van Vossen zelf, maar door assistent Jeffrey Kooistra (be)geleid wordt. En dat spelers de wedstrijdbespreking mogen doen, waarbij Van Vossen pas ingrijpt als er echt teveel onzin wordt verteld. Na lezing kan ik eigenlijk alleen maar de conclusie trekken dat Fortuna geen voetbaltrainer, maar een agoog heeft aangesteld. Dat is op zich een interessant experiment, maar de vraag is of de club zich dat in haar benarde positie kan permitteren. De tijd zal het uitwijzen.

De eerste maanden zijn helaas nog niet erg hoopgevend. Fortuna staat na tien wedstrijden laatste in de eerste divisie, punten zijn een schaars, doelpunten een nog schaarser goed. Van Vossen is in ieder geval nog genoeg trainer om in zo’n situatie bij een wedstrijd om de KNVB Beker van een welkome afwisseling te spreken. En wanneer die wedstrijd dan tegen een eredivisieclub met haar eigen sores gaat, dan is de situatie helemaal ideaal, want dan ligt de druk bij de tegenstander en kun je zelf vrijuit voetballen. We zijn benieuwd of die vlieger ook vanavond opgaat.

Helaas, al na vier minuten gaat er een streep door de rekening. Sjoerd Linssen speelt de bal bij het uitverdedigen recht in de voeten van een tegenstander. Seuntjens heeft vrije doorgang door ons strafschopgebied, kapt Ferhat Kaya uit en schiet de 0-1 binnen. Op deze manier kan de ploeg van interim trainer Erik Hellemons een zorgeloze avond tegemoet gaan. Maar gelukkig herstelt Fortuna zich behoorlijk van de matige start. Het duurt even, maar na verloop van tijd beginnen we NAC, dat overigens steeds ongeconcentreerder begint te spelen, aardig partij te bieden. Zo zien we halverwege de eerste helft een mooie aanval over de linkerflank. Kevin Kis en Jasper Waalkens zoeken eerst goed de combinatie, daarna speelt Kis de bal goed in de loop van Jordi Briels. Diens schot in de korte hoek stelt Ten Rouwelaar echter niet voor serieuze problemen. En zo zijn er nog een paar aanvallen. Grote kansen blijven echter uit. We vestigen onze hoop dan maar op de tweede helft. Met deze stand kon het na rust, wanneer Fortuna naar de kolkende Ricksen-side speelt, wel eens gaan stormen. Maar nog een keer helaas. In de laatste minuut van de eerste helft maakt Jordy ter Borgh een onnodige overtreding in het strafschopgebied. Tighadouini schiet de penalty feilloos binnen: 0-2.

Dat lijkt de Vorentscheidung. Een elftal met ervaren rotten als Ten Rouwelaar en De Roover gaat zo’n voorsprong natuurlijk nooit meer uit handen geven. En inderdaad, de tweede helft is nog geen dertig seconden bezig, of Ten Rouwelaar begint al professioneel de wedstrijd uit te spelen. Hij krijgt bij een doeltrap een bal toe gerold door de ballenjongen, drukt er even in en gooit hem achteloos terzijde. Hij krijgt een tweede bal toegeworpen, drukt er even in en gooit ook die weg. De derde bal die de ballenjongen hem geeft, kan de drukproef uiteindelijk doorstaan. Scheidsrechter Gözübüyük staat er erbij en kijk er met respect naar.

Ten Rouwelaars ploeggenoot Sepp de Roover maakt zich intussen vrolijk over zijn nieuwe tegenstander. Dat is Jordi Baur, die vanavond als vervanger van Briels zijn thuisdebuut maakt. De Roover heeft Baur even ingeschat en daarna kennelijk geconcludeerd dat hij het vanavond verder rustig aan kan doen. Maar dat blijkt een grove inschattingsfout. Baur zit De Roover voortdurend op de huid en gaat regelmatig het duel met hem aan. Na vijf minuten spelen zet hij aan voor een solo ij het strafschopgebied. Hij schiet de bal tegen de hand van een NAC-verdediger aan. Gözübüyük fluit voor een penalty. Seku Conneh, vanavond niet slecht op dreef, eist de bal op en schiet de bal hard en hoog tegen de touwen. De eerste treffer van dit seizoen in eigen huis is een feit: 1-2

Die onverwachte tegentreffer doet bij NAC geen alarmbelletje rinkelen. Ten Rouwelaar gaat nog wat meer tijdrekken, de verdedigers gaan nog wat trager opbouwen. Fortuna daarentegen begint de nodige druk te zetten en laat de bal af en toe behoorlijk rondgaan. Bijna een kwartier in de tweede helft zoekt Waalkens met een lange bal naar links de diepgaande Baur. Die lijkt kansloos, want De Roover is eerder bij de bal. De back verslikt zich echter weer in Baur, die hem de bal afpakt en op het doel van Ten Rouwelaar afgaat. Die komt uit en ziet de bal vervolgens tot zijn verbijstering in een boogje over zijn hoofd gaan en in de goal verdwijnen: 2-2.

Met een door hem versierde penalty en de schitterende gelijkmaker mag Jordi Baur die onverwachte comeback voor een groot deel op zijn conto schrijven. Daarna hebben ze bij NAC in de gaten dat ze hem, en trouwens ook de rest van Fortuna, beter wat scherper tegemoet kunnen treden. NAC neemt langzaam het heft in handen en drukt ons vooral de laatste tien minuten ver terug. Kaya houdt de gelijke stand met een paar schitterende reddingen op het scorebord. Het wordt dus verlengen. Ook daarin doet Kaya zich de eerste paar minuten weer gelden. Maar op een schot van Falkenburg door een kluwen aan spelers is ook hij kansloos: 2-3.

Daarmee is de wedstrijd beslist. NAC dringt verder niet erg aan, maar is op de counter nog enkele keren gevaarlijk. Fortuna probeert het vooral in de tweede verlenging nog met de moed der wanhoop, maar de kracht ontbreekt om het NAC nog echt moeilijk te maken. Zo komt er na twee optredens weer een einde aan ons bekeravontuur. Dat is het slechte nieuws, al hadden we niet veel anders verwacht. Het goede nieuws is dat we eindelijk hebben weten te scoren. Hopelijk volgen er op die eerste thuisdoelpunten aanstaande vrijdag tegen Emmen nog een paar.