En dat is dan vijf op een rij! Een doodeenvoudige overwinning op MVV leverde ons alweer drie punten op. Erg goed was het allemaal niet van onze kant, maar als de tegenstander het predikaat “tegenstander” niet eens waard is, dan is het makkelijk voetballen.


24 Maart 2000

Fortuna duidelijk te sterk voor MVV

Fortuna Sittard 3 MVV 1
Doelpuntenmakers: 2. Gerritsen 1-0; 22. Mutsaers 1-1; 27. Gerritsen 2-1; 73. Amoah 3-1
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Hofland, Roest, Hermans, Landerl, Volmer, Van der Schaaf, Kool (81. Gesthuizen), Gerritsen (89. Evers), Amoah (81. Hamming).
Toeschouwers: 9.056
Scheidsrechter: Wegereef
Geel (Fortuna): Hofland
Rood (Fortuna): –

Voetbal op vrijdag betekent dat ik rechtstreeks van het werk naar het stadion ga. En als je in Maastricht werkt en de tegenstander komt ook uit die stad, dan loop je het risico dat de trein geheel gevuld is met MVV supporters.

Zo ook deze keer, het was erg druk dus in de trein en ik was al blij met een stoeltje op het balkon. Daar zit je dan een kwartiertje en het viel op dat er aan de lopende band MVV’ers naar de WC moesten. Deden ze het in hun broek voor Fortuna???

Door naar het stadion, zeg wat is dat daar voor een lichtbalk aan het hoofdgebouw? Als je dan dichterbij komt, blijkt daar te staan: het Wagner & Partners Stadion. Het nieuwe stadion heeft dus eindelijk een naamgever gevonden. Voor een periode van tien jaar heeft onze hoofdsponsor zich verbonden aan het nieuwe stadion voor een bedrag van 300.000 per jaar.

Tja wat moet ik daar nu van vinden. Het had natuurlijk het Willy Dullens stadion moeten worden, maar dat levert geen (broodnodige) centen op. Nu kan ons stadion netjes toegevoegd worden aan het lijstje: Fuji film Stadion, ENECO stadion enz. Geen rijtje om trots op te zijn! Nou ja de tijd dat voetbal nog niet onder het juk van de commercie leed is al lang voorbij, ook in Sittard.

Aangezien ik nog niet veel gegeten had, deed zich hier een ideale mogelijkheid voor om de Sittardse culinaire uitspattingen te testen. In de snackbar was er keuze uit een broodje worst en een hamburger. Voor vijf gulden heb ik een broodje hamburger aangeschaft. Onderweg naar mijn plekkie maar eens een hap in dat ding gezet. Gadverdamme, wat is dat?? De buitenkant van de hamburger is keihard (aangebrand neem ik aan), maar wat veel erger is, is de vulling. Het moet één of andere gloeiend hete drab zijn.

Onverantwoord dus, maar ja je hebt honger. Toch heb ik die hamburger weggegooid en uit arren moede alleen het broodje opgegeten. Fortuna dit moet beter! Uiteraard geen Goodyear sterren dus voor Fortuna Sittard.

Het eerste wat opvalt als ik zit, zijn de nieuwe scoreborden. Die zijn tijdens Fortuna Sittard – Ajax in gebruik genomen, maar die wedstrijd miste ik. Ze zien er goed uit, niet te groot en geen onnodige tierlantijnen. Nee, daar ben ik zeer tevreden over.

Tijd voor de wedstrijd dan. We spelen dus tegen MVV, een wedstrijd die een paar weken geleden nog als een cruciaal duel werd gezien in de strijd tegen degradatie. Nu een paar weken later en een hoop punten rijker, blijkt dat het voor ons eigenlijk nergens meer om gaat. Maar kom er is hier wel sprake van een derby, en aan derby’s hebben we de laatste jaren weinig plezier beleefd.

We gaan beginnen, we zijn begonnen, het is 1-0. Zo moet het ongeveer geweest zijn. Gerritsen scoort al in de tweede minuut en hoe. Gerritsen heeft in het begin van het seizoen veel kritiek gehad en terecht ook. Hij was te zwaar en daardoor te traag. Hij werd keer op keer op snelheid geklopt door tegenstanders. En wat doet ie nu, hij klopt een MVV’er in een rechtstreeks sprintduel en trapt de bal binnen alsof de keeper er niet staat.

Er wordt wel eens geroepen dat de komst van de Vitesse huurlingen Amoah en Van der Schaaf de ommekeer heeft gebracht na de winterstop. Maar wat te denken van deze Gerritsen, deze man is onherkenbaar sinds de winterstop. Hetzelfde kan gezegd worden van Volmer. Ook die is bezig aan sterke tweede seizoenshelft.

1-0 Voor dus na twee minuten spelen. MVV compleet van slag en tot niks zinnigs in staat. Voor Fortuna gaat het allemaal veel te gemakkelijk met als gevolg dat we nonchalant worden. De wedstrijd zakt weg, omdat Fortuna niet wil en MVV niet kan.

Of toch 25 minuten gespeeld MVV passeert voor het eerste de middenlijn. Een lange rush van Caers over links en dan heeft ie nog net genoeg adem om ook nog een afgemeten voorzet af te leveren, Mutsaers knikt simpel binnen, 1-1.

Weg voorsprong, we kunnen opnieuw beginnen. Aftrap, Gerritsen krijgt de bal, 2-1. Nou ja ik overdrijf dat uiteraard, maar langer dan een paar minuten hebben de Maastrichtenaren de gelijke stand niet kunnen koesteren. Er zat een beetje geluk bij die goal van Gerritsen, de bal werd namelijk afgeweken door een MVV’er. Maar toch de ruimte die hij kreeg daar in de zestien bij MVV was ongelooflijk.

Nu komt er een kwartiertje waarin Fortuna eindelijk eens wat op stoom komt. Landerl is op rechts zijn tegenstander telkens de baas en ook Amoah en Gerritsen kunnen niet worden afgestopt. MVV komt er niet meer aan te pas en mag blij zijn dat de lat na een schot van Kool uitkomst biedt en dat het vizier bij onze spitsen niet goed staat afgesteld. Ruststand: 2-1.

In de rust gebeurde er toch wel iets komisch. Na vijf minuten rust ontwaarde ik ineens Koevermans op het veld. Die had de kleedkamer al verlaten (of was ie daar nooit binnen geweest??). Misschien wel een psychisch slimme zet van hem: laat die spelers het zelf maar even uitzoeken!

Eens kijken wat dat oplevert in de tweede helft? Niet veel want na rust is gezapigheid troef. MVV klungelt maar door, zonder ook maar iets constructiefs op de mat te brengen. Het zelfvertrouwen bij hen is ver beneden het nulpunt aanbeland en ik zie dan ook niet hoe zij nog weg zouden moeten komen uit de degradatiezone. Voor Fortuna dient zich weer een eenvoudige overwinning aan, opnieuw kunnen de shirtjes ongewassen in de kast gestopt worden.

Bij iedere speldenprik van ons haalt de MVV verdediging het rampenplan uit de kast. Overigens lijkt het me correcter te spreken van de laatste linie bij MVV dan van de verdediging, want daar heeft het niks mee van doen.

Neem nou de 73ste minuut. Gerritsen begint aan een solo in het Maastrichtse strafschopgebied. Drie man moeten toch in staat worden geacht om Gerritsen die bal afhandig te maken, maar nee het lukt niet. Dan krijgt ie ook nog alle tijd om een voorzet te geven en tot overmaat van ramp hebben de MVV’ers Amoah helemaal vrij laten staan (nou ja die scoort toch niet zoveel dus waarom hem dekken??). Dank je wel zegt ie, 3-1.

Wat een weelde, ik kan weer een kwartiertje voor tijd rustig onderuit in mijn (veel te comfortabele) stoel gaan liggen kijken hoe we dit gaan uitspelen. Was het contrast binnen één seizoen ooit zo groot?

In het restant van de wedstrijd blameert MVV zich helemaal, ik zie corners verdwijnen over de zijlijn aan de andere kant, MVV’ers die struikelen over de bal of over elkaar. Wij presteren ook niet veel meer, dus is het onvermijdelijk dat de 3-1 op het (fraaie) scorebord blijft staan.

Een aardige avond dus, die ons de vijfde overwinning op rij oplevert zonder dat we daar erg veel moeite voor hebben moeten doen. Voor MVV zijn de druiven zuur, maar ach dat is niet direct onze zorg. Na afloop van de wedstrijd snel door naar het centrum van Sittard waar het jaarlijkse smartlappen festival gehouden werd met als blikvanger Ome Corrrrrrrrrrrrrrrrr!