Na een jaar van afwezigheid zijn we weer daar waar we elk jaar horen te zijn: in het uitvak van Stadion De Geusselt. Helaas is er aan de afloop van de wedstrijd in Maastricht sinds verleden jaar weinig veranderd. Naar huis gestuurd worden met een 2-1 nederlaag is vervelend, maar de wijze waarop werd verloren gaf ons toch wel een klein beetje moed voor dinsdag. Dan staat het belangrijke bekertreffen met Telstar op het programma…


17 September 2010

Verlies ondanks bemoedigend spel

MVV 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 9. Daemen (pen) 1-0; 13. Di Lallo (pen) 1-1; 76. Esajas 2-1.
Opstelling: Wintjens, Diaz, Grabovac, Liard, Shakison (53. Facenna), Voorn, De Boer, Kotbani (80. Pinheiro), Di Lallo, Riyani, Dadda (80. Villareal).
Toeschouwers: 7.347
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Diaz, Grabovac, Liard
Rood (Fortuna): –

Tijdens en na afloop van de 2008/2009 editie van de wedstrijd MVV – Fortuna ging het helemaal mis. Een grove miscalculatie van de ordediensten zorgde ervoor dat er spullen over en weer werden gegooid, vernielingen werden aangericht en supporters gewond werden afgevoerd.

Als straf mochten er verleden jaar geen Fortuna-supporters naar De Geusselt afreizen. Nog een geluk dat de jury die zich buigt over de uitreiking van de Van der Padt-trofee onder het kopje ‘jury die zich buigt over de uitreiking van de Van der Padt-trofee’ valt en niet onder het kopje ‘Fortuna-supporters’.

Deze jury wist ons te melden dat Fortuna onnodig met 2-1 ten onder ging, maar vooral, dat er een hele kalme sfeer heerste. Dit juryoordeel gaf dan ook de doorslag in het al dan niet toelaten van Fortuna-supporters bij de 2010/2011 editie.

In de dagen voorafgaande aan de wedstrijd is er bij mij nog bitter weinig te merken van een derbykoorts. De dagen dat ik met 40 graden koorts in bed lag, heb ik al enige jaren achter me gelaten, helaas. Wat is er nu mooier dan toe te leven naar een spannende wedstrijd? Misschien ben ik iets te veel gaan relativeren de laatste jaren. Alhoewel, tijdens de wedstrijd op Spangen keerde voor eventjes dat echte Fortuna-gevoel weer terug. Samen met de spelers een puntje pakken, er bestaat toch niks mooiers?

Degene die mij doet beseffen dat er een belangrijke match op het programma staat is Jeroen. Zijn talloze sms’jes met uiteenlopende inhoud zorgen ervoor dat er toch enige spanning aan de oppervlakte verschijnt. Vooral ook als bij de Trendwork Arena enkele nieuw ogende bussen staan opgesteld. Ik vraag me af of deze bussen in dezelfde staat zullen terugkeren.

Op het plein voor het stadion verzamelen zich ondertussen heel wat supporters. Er zullen 10 bussen vertrekken hetgeen gelijk staat aan 500 supporters. Telkens vind ik dit één van de leukste momenten van een derby. Uit de meest uiteenlopende hoeken en gaten komen allerlei kopstukken (van weleer) gekropen en trakteren ons dan bijvoorbeeld op slagroomsoezen voorzien van een laagje chocolade. Ook aanwezig is de ongegeneerd filmende kit. Waar dat goed voor is weet niemand. Men had beter wat adequater kunnen handelen tijdens de 2008/2009 editie van de wedstrijd MVV – Fortuna. Daar hadden we meer aan gehad. Nee, die pet past mij sindsdien niet meer.

Rond de klok van 18.00 uur slenteren we maar eens naar bus 1 en sluiten aan in de lange rij die er voor de deur staat. Na een stevige fouillering stappen we aan boord en zien een aantal bekende gezichten. Zo zit Bart achterin, Joris één bankje vóór Bart en steken we nog een duim op naar een jongeman die sinds de verplaatsing naar Eindhoven wordt geroemd vanwege zijn parkeerkwaliteiten. Ook Paulien is present en lacht, zoals altijd, weer overal mee.

Na een aarzelend begin rijden we de A2 op en blijkt dat dit aarzelend begin de hele busreis zal kenmerken. De versnellingsbak van onze bus is dermate naar de vaantjes dat we niet harder dan 50 kilometer in het uur kunnen rijden. Hierdoor duurt de reis langer dan gepland en begint in het midden van de bus iemand te snakken naar een frisse Jupiler.

Nadat we ternauwernood één van de meest lugubere wijken van Maastricht overleven stappen we uit bij halte De Geusselt. Van een derbygevoel is nog niet echt sprake, al valt wel de overdaad aan politie op. Ook mijn ouders’ buurman houdt een oogje in het zeil. Hij heeft zelfs zijn hond bij! Had ik dat geweten, dan had ik Fleur ook meegenomen.

Als we een plekje in de zon hebben opgezocht komen de spelers het veld op. En dat laat meteen zien dat Wim Dusseldorp heel wat wijzigingen heeft moeten aanbrengen. Fabio Caracciolo is geschorst en in zijn plaats speelt Mo Riyani. Verder is Rick Geenen er nog altijd niet bij en wordt door Guliano Diaz vervangen. Bernard Hofstede is aan zijn hamstring geblesseerd en het is aan Badre Kotbani om zich te bewijzen op het centrale deel van het middenveld. Op linksbuiten neemt Soufiane Dadda zijn plek weer in, na zijn afwezigheid tegen Emmen. Voor de rest is er niks gewijzigd, nietwaar?

Binnen de gelederen hebben Ramon Voorn, Danny Wintjens en Anthony di Lallo een MVV-verleden en dat geldt aan MVV-zijde voor Brenny Evers en Tom Daemen. Dat zorgt er altijd voor dat deze spelers een paar procentjes extra geven tijdens derby’s. Gek dat ze dat niet in reguliere wedstrijden doen.Nadat de spelers het veld op zijn gekomen laat de stadionspeaker zich nog even horen. In het kader van de actie ‘Wij zijn Limburg’ worden Daemen en Voorn naar voren geroepen. Zij moeten één of andere belofte nakomen, al ontgaat mij even de zin hiervan. Ik spreek dan even voor mezelf, want ik ben helemaal geen Limburger. Ja, geografisch gezien wel natuurlijk, maar ik heb helemaal niks met plaatsen zoals Baarlo, Slenaken, Hoensbroek of Maria-Hoop. Dus, nee, ik voel me geen Limburger. Deze dwaze actie zal wel uit de bol zijn gekomen van een spin doctor welke te werk is gesteld in het provinciehuis, een stukje verder stroomopwaarts van de Maas.

Als de ooit meest begeerde vrijgezel van het Maastrichtse halfrond het Maastrichts volkslied ten gehore brengt, geeft de meegereisde Fortuna-aanhang een waardeoordeel over de aanstelling van Onno Hoes als burgemeester van Maastricht. Dat ons dit op een reprimande zal komen te staan in het society-programma RTL Boulevard nemen we voor lief.

Als scheidsrechter Ed Janssen letterlijk op zijn fluit blaast gaan we er eens goed voor zitten. Nou ja, ik neem mijn notitieblokje ter hand en zie de bal juist langs de verkeerde kant van de paal van Job Bulters verdwijnen. Het was Badre Kotbani die een eerste keer op doel schoot.

Daar waar ik een voorzichtig begin van de wedstrijd verwacht blijkt dat er vanaf seconde één vaart in het spel zit. Fortuna maakt haar bedoelingen duidelijk en ook MVV laat zich niet onbetuigd. Het schot van Malcolm Esajas gaat echter een paar meter naast.

Na enkele minuten mag Danny Wintjens een uittrap nemen en plaatst deze op het hoofd van Yoann de Boer. Helaas springt Tom Daemen iets hoger en lanceert hiermee de bonkige Jonas Olsen. Hiermee komt de Noor in een sprintduel terecht met Philippe Liard en, hoe gek het ook klinkt, dreigt dit te winnen. Hiermee wordt hem vrije doorgang richting Wintjens verleend en dus is het zaak om handelend in te grijpen. Liard weet dit als geen ander, zet een tackle in en tikt de bal hoekschop.

Vreemd genoeg wijs de ref naar de penaltystip. Dat moet een fout zijn, want a) Liard speelde zuiver de bal, b) mocht er sprake zijn van een overtreding, dan is deze twee meter buiten het strafschopgebied begaan.

Gelukkig stond de grensrechter er met zijn neus bovenop. Hij zal het toch wel gezien hebben? Nee, hij heeft niks gezien. Met trillende bovenlip bevestigt hij Janssens lezing. Maar dat kan toch helemaal niet? Zo’n iemand staat er om zulke zaken waar te nemen. Het is erg simpel, gewoon kijken naar de spelsituatie, maar helaas, dit is te hoog gegrepen voor hem. Wie maakt het vakje ‘ongeschikt’ even zwart? Daemen schiet de onterecht toegekende penalty achter Wintjens en MVV op 1-0.

Gelukkig zit Fortuna niet bij de pakken neer een gaat men energiek op zoek naar de gelijkmaker. Het spel golft nog altijd op en neer en de Sittardenaren zijn zeker niet de mindere. Sterker nog, ze zitten MVV dicht op de huid. Janssen voelt de match totaal niet aan en geeft Diaz geel na een tackle op de bal. Tom van Hyfte kan springen wat hij wil, maar de bal werd gespeeld, niet de man. Het pleziert me trouwens dat Diaz een betrekkelijk goede wedstrijd speelt. Tegen Emmen werd hij als zondebok betiteld, maar vandaag trekt hij zijn plan als rechtsachter en haalt met veel strijd een goed niveau.

Niet veel later krijgt Fortuna waar het recht op heeft: een goede mogelijkheid gelijk te maken. Een diepe bal wordt door Gerard Aafjes verkeerd beoordeeld en hij besluit dan maar Riyani tegen de grond te werken. Een goedmakertje? Nou ja zeg! Zo zit de wereld toch niet in elkaar? Er moet gewoon eerlijk worden gefloten en niet worden gemarchandeerd met regels.

Als Anthony di Lallo achter de bal plaatsneemt houdt het uitvak haar adem in. Als enkele seconde later een zielsgelukkige Marc Nabben me om de hals vliegt weet ik dat het 1-1 is geworden. In de bus maakte hij een hypernerveuze indruk en gaf ook voor de wedstrijd aan erg zenuwachtig te zijn. Hopelijk geeft Di Lallo’s goal hem enige gemoedsrust.

Nadien probeert MVV weer een voorsprong te verkrijgen en dat lukt bijna ook nog. Enkele corners passeren gevaarlijk Wintjens’ doel en een kopbal van Sjors Verdellen eindigt op het dak van het doel.

Aan de linkerkant speelt Randel Shakison een prima partij. Hij moet zeker nog enkele kilo’s kwijt, maar gelukkig stelt de Jupiler League weinig voor. Desondanks moet hij een paar keer in de achtervolging. Zo ook wanneer Kotbani zijn positie overneemt, maar zich eenvoudig laat passeren door Laurent Castellana. De Waal loopt door naar het doel, zet voor, maar Olsen weet deze kans niet te verzilveren.

Een paar van deze missertjes zorgen ervoor dat we niet helemaal op ons gemak zijn. Door flink van ons te laten horen wordt de nervositeit in bedwang gehouden, iets waaraan de (vooral door zichzelf) zo geroemde Ultras aan de overzijde een voorbeeld aan kunnen nemen.

Na ruim een half uur speelt Zarko Grabovac Riyani aan. Beide spelen een goede wedstrijd waarbij het opvalt dat Grabovac als een soort rechtsbuiten speelt. Riyani neemt de bal aan, slalomt achteloos langs twee verdedigers, maar zijn schot mist kracht. Dusseldorp zal nog veel werk hebben aan Riyani, maar iets zegt me dat hij voor Fortuna een bruikbare speler kan worden.

Vlak voor rust speelt Dadda de bal naar rechts tot bij Di Lallo. Hij speelt vandaag duidelijk zijn beste wedstrijd van het seizoen, al mislukt deze voorzet een beetje. Bulters tikt de bal nog juist uit zijn kruising.

Als Shakison Castellana nog even bij zijn keel grijpt is het rust en met een 1-1 stand verlaten de spelers het veld.

Tijd voor belangrijke zaken, zoals de Goodyear-Commissie. Lang hoeven we daar niet bij stil te staan. Naast mij zie ik iemand in een staalhard broodje peuteren, dus ik hoef me niet richting eetkraam te bewegen. De hamburger bij Sparta was goed, maar kreeg geen ster, dus is het beoordelen van de voedselkwaliteit vandaag een vrij overbodige aangelegenheid. Het bekertje cola zal best gesmaakt hebben, maar aan het schenken van een beker cola heeft nog nooit iemand een eervolle vermelding overgehouden.

Net zoals de eerste gaat ook de tweede helft gelijk op. Breekpunt is een beetje de wissel van Shakison. Na een kleine tien minuten is bij hem de tank leeg en wordt gewisseld voor Gino Facenna. Hierdoor verhuist Liard naar links. Shakison heeft tot dusver aangetoond het niveau aan te kunnen en voegt met zijn stevige postuur zeker iets toe achteraan. Het is alleen zonde dat hij nog geen 90 minuten aankan, maar dat zal spoedig veranderen.

MVV begint aan te dringen en Fortuna wordt tot halverwege de eigen helft teruggedrongen. Een diepe bal van Daemen bereikt Esajas en slechts het been van Diaz voorkomt een nieuwe achterstand. Zulke schoten zijn erg gevaarlijk en aan Fortuna de opdracht om MVV ver van eigen doel te houden.

Op het middenveld is Ramon Voorn bezig aan een goede wedstrijd. Hij komt aan de rechterzijde in balbezit en worstelt zich langs een Maastrichtse middenvelder. De ingooi die volgt wordt door Grabovac doorgekopt en door Riyani in doel gekopt. Echter, wegens vermeend duwen wordt de treffer geannuleerd. Riyani werkt zich een slag in de rondte, maar mist daardoor nog de finesse om koel te blijven in de afwerking. Ook mist hij nog een stukje kracht.

MVV wordt gevaarlijk via Voorjans en Van Hyfte, al treffen beide pogingen geen doel. Gevaarlijk wordt het wel als Facenna ternauwernood een bal corner kopt. In de daaropvolgende situatie kopt hij de bal zelfs op zijn eigen lat. Duidelijk is wel dat MVV sterker en sterker wordt.

Niet veel later krijgt Fortuna de rekening gepresenteerd. Na een mooie aanval weet MVV een counter goed uit te spelen. De voorzet van Castellana wordt door Diaz nog wel weggekopt, maar hierdoor is hij dermate uit positie dat Esajas hem makkelijk kan passeren. Als de steun van de centrale verdediger dan ook nog ontbreekt, ontstaat er een mooie schietkans voor de Amsterdammer. Hij legt aan en schiet de bal pardoes in de kruising: 2-1.

Fortuna lijkt ietwat geslagen, maar geeft niet op. Het is wel lastig om terug te komen, want de tankjes bij de jonge spelers raken aardig leeg. Toch krijgt Di Lallo nog een mooie kans op de gelijkmaker als een voorzet van Dadda door Grabovac wordt teruggelegd. De rechtsbuiten komt net niet goed uit en de doelman kan de bal vangen.

Dusseldorp erkent de problemen in het veld en haalt de moegestreden Dadda en Kotbani naar de kant. In hun plaats komen Gavrey Villareal en Diogo. Als ook zij niks meer aan de eindstand kunnen veranderen weet ik voldoende. De zwakke scheidsrechter loopt richting bal, neemt deze af van een speler en fluit een laatste keer. Shit, we hebben verloren…

Vanaf de Boschpoort-tribune wordt een aantal keren ‘Jostiband, Jostiband’ geroepen, maar dat zal wel betrekking hebben op de trommelaars welke zich in de rust toonden. Na een half uur wachten stappen we in de bus en beginnen aan onze terugreis. Vreemd genoeg rijden we niet via Meerssen terug, maar via de A2. Dat verwacht misschien niemand, maar lijkt niet zo slim. Dat vermoeden blijkt bewaarheid te worden als we in Sittard merken dat er twee voorruiten zijn gesneuveld.

En zo eindigt de avond in mineur. Fortuna speelde best aardig, was de evenknie van MVV, maar verloor toch. Dat zulk spel tegen andere tegenstanders iets gaat opleveren is vrijwel zeker, alleen ontbreekt dat klein beetje geluk nog. Hopelijk gaat het snel beteren, want punten zijn dringend gewenst.

Michel Hennen