M.V.V.-Fortuna, van oudsher een bijzondere wedstrijd, een beladen derby. Een derby waarvoor ondergetekende zich ook zeker had weten op te laden. Op maandag werd er reeds een kijkje genomen op de middagtraining, welke overigens uitstekend beviel. Voeg daarbij een aansluitend bezoekje aan Fred van Barneveld en de geest was weer positief en hoopvol gestemd. Ondanks de conclusie dat er sinds mijn eerste bezoek in het najaar van 1980 bij Fortuna slechts eenmaal een uitwedstrijd in competitieverband in Maastricht winnend werd afgesloten door Fortuna.


3 November 2006

M.V.V. winnaar in vervroegd “awwieverbal”

MVV 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 10. Gommans 1-0; 40. Gommans (pen.) 2-0; 71. E. Güvenc 2-1
Opstelling: Thijssen, Facenna, Voigt, Paridaans (77. Grabovac), Van Driel, Simone, El Hammouchi, Garritsen (85. Bouhadan), E. Güvenc, Bright (46. Taiwo), Olondo
Toeschouwers: 7.823
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): Facenna, Voigt, Simone, Garritsen
Rood (Fortuna): –

Geheel tegen de traditie in begon de derby op de wedstrijddag zelf voor mij al erg vroeg. Omstreeks 15.00u ontving ik via een mede-redactielid het bericht dat onze buscoördinator Rob Poulssen daags tevoren was overleden. Rob verloor een oneerlijke en vooral ongelijke strijd tegen een slopende ziekte. Op zo’n moment ga je nadenken: “Is het het allemaal nog wel waard?” Dus wordt er even overlegd met webmaster Yelle van Fortuna United over de op handen zijnde tifo-aktie. Wat moeten we doen? We besluiten de aktie te laten doorgaan, omdat we er zeker van zijn dat Rob het zo zou hebben gewild. Ik pak mezelf bijeen en zorg ervoor dat ik even over half zes bij De Geusselt ben om de eerdervermelde tifo-aktie voor te bereiden. Aldaar aangekomen hebben Yelle en zijn mensen het werk eigenlijk al verricht. Het enige wat ik nog voor hen kan betekenen, is hen te vervoeren naar Sittard. Jawel, naar Sittard. Want we hebben van hogerhand een verplichte buscombi opgelegd gekregen.

Aldus vertrokken om 19.00u negen bussen richting Maastricht. Ondergetekende neemt plaats in bus 1, een gloednieuwe bus voorzien van alle gemakken. In de bus maken de Lateral Boys alsmede ondergetekende een fraaie schijnbeweging. Voor een keer wordt de achterbank aan anderen gelaten. Naast mij neemt overigens de vriendin van webmaster Linford van Fortunahome plaats. Zij had eigenlijk een plaats bemachtigd in bus 5, maar deze bleek ingenomen door het CFS en enkele aanverwanten: Lads only. Voetbal blijft in supporterskringen vooral een mannelijke en slechts ten dele geëmancipeerde aangelegenheid. Bij De Geusselt aangekomen, onstaat er iets van een gezonde chaos (voor zover dat overigens mogelijk is). Het CFS maakt gebruik van de door zichzelf verworven hiërarchische positie en breekt door de rijen. Ondergetekende ziet zijn kans en sluit keurig aan.

Op de tribune in het uitvak is de choreografie van het tifo-gebeuren in volle gang. Zo zijn er de gele en groene vellen van Fortuna United, maar ook de Lateral Boys en enkele jongeren leveren hun bijdragen. Waarvan ik overigens hoop dat er enig toereikend beeldmateriaal beschikbaar zal zijn.De wedstrijd dan. Bij de thuisploeg valt de naam van de jonge Waal Laurent Castellana op. Hij speelt centraal achterin naast aanvoerder en routinier Marc Luijpers. Collega-Belg Bernd Rauw verhuist hierdoor naar het middenveld. Bij M.V.V. zijn er ook basisplaatsen voor de oud-Fortunezen Harrie Gommans en de naar **** overgelopen Aziz Moutawakil. Naar **** overgelopen en toch bij M.V.V.? Inderdaad en hierover geen verdere uitleg, aangezien het ons ook niet meer interesseert.

Bij Fortuna is Serdal Güvenc geschorst, maar bewandelt aanvoerder Mels van Driel juist de omgekeerde weg. Hij keert terug uit een schorsing. Gino Facenna speelt in plaats van de oudste van de Guvenc-broers als rechtsback. Verder is er geen basisplaats voor Wasio Taiwo, maar wel voor Kris Bright. Korte noot vooraf: Hoofdtrainer Körver liet zich tegen de schrijvende pers ontvallen vooraf te tekenen voor een remise. Blijkbaar heeft hij op deze stellingname zitten hameren bij zijn spelersgroep, want in het eerste bedrijf acteert Fortuna als geheel erbarmelijk en bedroevend. Enkele spelers tonen zelfs zo weinig durf en inzet dat ze maar eens goed moeten nadenken waarom ze vandaag met een zwarte rouwband hebben gespeeld. In een dergelijke situatie speel je je voor 200% de kloten van het lijf, enkele spelers hebben dat helaas niet beseft vandaag. Ik zal verder geen zondebokken gaan aanwijzen, dat is ook niet gepast in deze, aangezien voetbal vooral een teamsport is. Om het kort samen te vatten: Een lauwe instelling, weinig winst op afvallende ballen, weinig aanvallend gevaar, veel persoonlijke fouten. Ik heb ze niet exact geturfd, maar laten we zeggen dat de thuisploeg in de eerste helft minimaal 6-7 echte scoringskansen kreeg en dan weet u het ook wel.

Dat slechts respectievelijk Harrie Gommans en Harrie Gommans het net wisten te vinden, mag gerust een klein wonder genoemd worden. Het eerste doelpunt kwam na een collectief falen van zowat de volledige defensie van Fortuna, het tweede uit een strafschop na een bedroevende fout van Koen Garritsen. Laatstgenoemde maakte volkomen onnodig en zonder druk van enige tegenstander hands in het eigen strafschopgebied. Het is dat scheidsrechter Van Hulten al jaren niet meer volgens de regels fluit, anders had Garritsen onder de douche gekund. Rood voor Koen alsmede een sanctie jegens de arbiter waren hier op zijn plaats. Ik meen mij toch echt wel te herinneren dat Serdal Guvenc vorige week in een soortgelijke situatie en bij een overigens vrij uitzichtloze stand wel mocht inrukken met rechtstreeks rood.

Fortuna krijgt eigenlijk maar één echte kans via een keizelharde schuiver van dezelfde Koen Garritsen binnen het strafschopgebied, maar doelman Serge “Bolke de Beer” van den Ban brengt redding namens de gastheren. Wel zien we dat met name de Waal Damien Micelli Fortuna weet te teisteren. De francofoon speelt superbe. Pijnlijk, erg pijnlijk. Overigens lijkt zich de echte strijd vooral ter hoogte van de uiterste zijde van de Boschpoorttribune bij het uitvak af te spelen. Over deze alternatieve “sfeerakties” zal ik verder ook maar niet uitwijden. Wel tonen enkele “Sjengen” zich volleerde Hintsspelers. De hierbij vetoonde non-verbale uiting heeft dan ook weinig om het lijf.

In de rust doen we ons vooral tegoed aan een lekkernij die jarenlang zijn oorsprong vond in Valkenburg, maar hedentendage vooral ergens in België wordt vervaardigd. Helaas weer een nijverheid die grotendeels verdwenen is uit onze regio.Aan het begin van de tweede helft mag Wasiu Taiwo dan eindelijk de vandaag bleke en waarschijnlijk niet fitte Kris Bright vervangen. Fortuna zet onmiddelijk druk en bij M.V.V. wordt er gezocht naar een juiste formatie binnen de organisatie. Luijpers trekt binnen het starfschopgenbied El Hammouchi naar de grond, maar als gezegd fluit Van Hulten al jaren niet meer volgens de regels en onthoudt bij Fortuna hier een zuivere strafschop. Aan de overkant schuttert Paridaans, Micelli mist een open kans. Bij de thuisploeg wil men vooral de nul houden, Fortuna is hiertegen vrij onmachtig, hoewel er eindelijk met de juiste inzet en passie wordt gespeeld. Iets over halverwege de tweede helft scoort uitegerekend onze topscorer Emmo Guvenc koppend (!) uit een corner van Raschid el Hammouchi: 1-2.

Bij Fortuna gaat het licht ook tussen de oren nu op groen en gaat men voluit op zoek naar gelijkmaker. Via met name uitblinker Micelli krijgen de gastheren nog een aantal mooie kansen uit counters, maar onzorgvuldig afronden en goed optreden van de overigens niet in zijn beste dag verkerende Willem-Jan Thijssen voorkomen een definitieve genadeslag. Echte kansen krijgt Fortuna ook niet meer. Wat Sturm und Drangwerk via invaller Zarko Grabovac zorgt wel nodig voor wat opwinding. Dat doet ook matchwinner Harrie Gommans. Harrie haalt in de laatste minuut van de officiële speeltijd Taiwo nogal onbehouwen onderuit en ontvangt zij tweede boeking en kan dus inrukken zonder publiekswissel. Man of the Match Damien Micelli bezogt inval ler Di Lallo nog een kans voor open doel op een presenteerblaadje, maar het talmende talent biedt Daniël Voigt alsnog een kans op herstel.

Van Hulten houdt het na zowat 5 minuten extra tijd voor gezien en we kunnen onder een ijskoude douche vol hoon huiswaarts, d.w.z. eerst richting onze betonnen en onafgewerkte D.D.R. bouwsel wat voor voetbalstadion door moet gaan.Tot slot willen wij (Ik spreek hier namens de redactie) onze dank richten aan het adres van technisch manager-hoofdtrainer Frans Körver voor de instelling alsmede de opdrachten met welke hij de spelers het veld instuurde: “Ik ben vooraf content met een gelijkspel.” Een instelling die voor een derby onwaardig is. Na Chris Dekker slaagt er wederom een trainer in het derbygevoel van de supporters te verkrachten. Frans Körver is geen schim meer van de trainer die in het verleden zowel de club Fortuna als haar supporters voorzag van een hoge dosis aan courage middels gedurfd spel en een motiverende houding. De Frans Körver van 3 november 2006 mag zichzelf gaan evalueren.

Namens de spelersgroep deden aanvoerder Van Driel en El Hammouchi dat laatste en namen met rode en hoogbeschaamde konen het applaus van de meegereisde Fortunezen in ontvangst.Ook ondergetekende heeft zichzelf geëvalueerd en is tot de constatering gekomen dat zijn non-verbale reaktie op een misplaatste provocatie van enkele Maastrichtse cravattenjongens ronduit genânt was en totaal niet op zijn plaats. De terechtwijzing door een mede-Fortunees was op zijn plaats.Voor de Maastrichtenaren kan het smachten naar de opening van het Carnaval beginnen. De wedstrijd van vandaag had van de kant van Fortuna vooral iets weg dat nog het meest leek op een “awwieverbal”.

Na een kort bezoek aan verjaardagspartijtje van een mede-redactielid en een geworstel doorheen dit verslag, leg ik mijn moede hoofd in diepe nachtelijkheid te rusten. Alweer een illusie armer.

Gegroet,

TMD