Maandag 20 februari: MVV-Fortuna. Dé Derby van het zuiden waar de supporters uit beide kampen al weken naar toeleefden. Allereerst hulde en respect voor de mensen van Fortuna United en Fortuna Online voor de positieve impact van hun vuurwerkactie van gisteren.


20 Februari 2006

Sprookje van 6 minuten, realiteit van 6 jaar

MVV 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 41. Daemen 0-1; 45.+2 Luijpers 1-1; 54. Miceli 2-1; 81. Brncic 3-1
Opstelling: Budziak, Simone, Akerboom, Dassen, Hermans (70. Mészáros), Daemen, Van Barneveld, Van Driel, Garritsen (63. Grabovac), Moutawakil, Taiwo.
Toeschouwers: 6.821
Scheidsrechter: Jol
Geel (Fortuna): Van Barneveld, Simone
Rood (Fortuna): –

De youngsters van Fortuna United en hun aanhang hadden vandaag nog meer in petto en hiertoe toestemming gevraagd en gekregen van MVV om hun spullen, waaronder enkele reusachtige vlaggen, reeds vroeg in de middag in het uitvak van Stadion De Geusselt te leggen. Bij het betreden van uitvak rond 18.45u bleek echter één van de vlaggen spoorloos te zijn verdwenen. Vreemd.

Inmiddels is het uitvak al aardig volgelopen met oude en minder bekende gezichten. De nervositeit begint bij mij naar goed gebruik dan ook stilaan een beetje de overhand te krijgen. Ik daal dan ook maar de trappen af, op zoek naar iets rustgevends dat ik bij de catering hoop te kunnen verkijgen. En dat is er, pils van een heuse uitstervende brouwerij van Limburgse bodem. Ik bestel het grootste formaat beker en het smaakt alleszins goed.

De beide teams hebben inmiddels het veld betreden en Harrie Gommans wordt hartstochelijk beschimpt in het uitvak. De tekst: “Harrie is hoer van MVV” is echter functioneel niet correct. Maar ja, “Harrie is de gigolo van MVV” klinkt ook niet echt, dus wordt er maar voor het badinerende zwaktebod ervan gekozen. Het is bovendien erg zwak om juist Gommans af te zeiken wel om de volgende redenen: A) Fortuna maakte zelf destijds maar al te gretig gewag van het feit dat Gommans aan Excelsior werd verkocht, omdat de club daar op het dat moment financiële noodzaak bij had; B) Dat Gommans een broodvoetballer is, is zijn goed recht. Hij doet er niemand kwaad mee; C) Hoeveel brood- c.q. anti-voetballers hebben sinds de verhuizing naar het Wagner & Partner Stadion wel niet in het geel-groen over de velden gesukkeld? Over de mensen die hiervoor zorg droegen, hoor je natuurlijk nooit een verkeerd woord, laat staan een beschimpende tekst. Tsja, als je dan de helft van de namen van bovengemelde categorie spelers erin zou opnemen, dan zou je een song kunnen schrijven van minimaal de dubbele lengte van bijvoorbeeld de live-versie van Neil Young’s “Like a hurricane”. Om maar eens een zijstraat te noemen.

Maar we gaan graag verder met hetgeen er voor de aftrap op het veld gebeurt. Nee, niet dat een stadsprins zijn “Vollek” met een scepter mag toezwaaien. Nee, ook niet dat Beppie Kraft, tegenwoordig vooral ook in het meestal warme Cadiz residerend, in het vliegmachien naar Nederland is gestapt om “Ut Mestreechs Volleksleed” hartstochelijk op de middenstip van de Geusselt te vertolken. Nee, daaraan brandde ik alreeds mijn handen in de vorige editie van MVV-Fortuna. Maar vooral wel over de prachtige tifo op de Maas- annex Angel Side Tribune. We leren hernieuwd via 2 reusachtige doeken op en enkele doeken aan de tribune dat Maastricht door de Romeinen is gesticht. Prachtig, ik heb dit nooit eerder gezien in Nederland. Maar goed, ik behoor dan ook niet tot de tifo-specialisten. Anyway, mijn complimenten voor de mensen die dit hebben bedacht en uitgevoerd. Ik had mij uit balorigheid overigens voorgenomen om “Ut Mestreechs Volleksleed” maar eens te gaan meedeinen, maar aangezien ik naast Thies sta, besef ik dat ik mijn stem maar beter even kan sparen voor hetgeen nog gaat gebeuren. Overstemmen van Thies is een hele tour, ik verzeker het u.

Na alle plichtplegingen van derden, zijn de spelers inmiddels gereed. De scheidsrechter van de dag is niemand minder dan Dick “toto”Jol. En dat in tijden van Michael Ye alsook “De Witte Ye van Sittard”. Of Dick nog wel eens een gokje waagt, kan ik u niet garanderen, wel dat hij zich van een onverminderd hautaine mimiek bedient. De eerste tien minuten zijn absoluut voor Fortuna, dat is al meer dan we hadden mogen hopen in de huidige situatie. Joos van Barneveld heeft dan al als eerste een boeking op zak. En we krijgen zowaar een halve kans als Aki vanaf eigen helft een nummer opvoert dat hem in schietpositie brengt. Helaas moet het met de mindere linker, hetgeen Van den Ban geenszins verontrust.

Er mag gerust gezegd worden dat MVV met redelijk veel respect voor de toch minder geachte tegenstander over het veld beweegt. En dat is nou weer typerend voor trainer Andries Jonker. Jonker is helaas een planner en rekenmeester pur sang, hetgeen de schoonheid van het spel meestal niet ten goede komt. Hij durft in ieder geval duidelijke doelstelling te brengen en is allesbehalve een O’Leary-adapt. Maar goed, wij hebben niet eens een Andries Jonker-achtige trainer op de bank. Nee, meneer Dekker vindt het weer nodig om publiekslieveling numéro uno László Mészáros te tergen en hem hangend op rechts op de reservebank te posteren. Van een trainer die welhaast lak moet hebben aan de supporters, kun je bijna niets anders verwachten. Een keer laatste in de einstand en eenzelfde afgrondnotering in aantocht, Dekker bedankt!

Gisteren deed het gerucht de ronde dat Joos van Barneveld gepasseerd zou zijn. Niet dat dat van mij zonodig moet, maar Dekker haalt maar weer eens een stokpaardje van stal.Direct na de aktie van Aki, schrikt MVV blijkbaar goed wakker. Binnen een minuut moeten respectievelijk Budziak en Simone redding brengen op pogingen van Gommans en Caracciolo. Waarmee het verschil tussen MVV en Fortuna ook snel duidelijk is: MVV telt twee prima spitsen, wij hebben er slechts één. Maar de partij blijft keurig in evenwicht. Garritsen en Dassen zijn namens Fortuna gevaarlijk, Brncic namens de thuisploeg. Iedereen gaat zich dan stilaan opmaken voor de rust, als Koen Garritsen een vrije trap op het hoofd van de vrijstaande Tommie Daemen draait en deze ramt de bal werkelijk met zijn hoofd tegen de touwen, “Bolke de Beer” van den Ban is kansloos! We leiden: 0-1, het sprookje begint!

De groen-gelen in het uitvak zijn door het dolle heen, ondergetekende hangt in de nek bij Thies en Eppo sr. Maar sprookjes zijn niet alleen mooi, ze duren altijd te kort. Zo ook vandaag. In de tweede minuut extra tijd velt Hermans de op stoom zijnde Waalse trein met de naam Bryssink. Specialist Luijpers neemt plaats achter het kanon en dat gaat loeihard af, Budziak schrikt zich een hoedje en ziet zich geklopt, 1-1. We zijn ingehaald door de waan van de dag.

In de rust geen Goodyear Commissie. Om de doodsimpele reden dat de Goodyear Commissie mede domicilie heeft in een plaats niet al te ver van De Geusselt (overigens wel buiten Sjengs Grondgebied) en dus niet beticht wenst te worden van partijdigheid, corruptie en Ye-achtige praktijken. Ik neem er wel nog eentje, voor de dorst zullen we zeggen. Overigens ook hier mijn complimenten. Het Heras Hekwerk van de catering is deels verdwenen en de ruimte erachter ziet proper uit. Helaas voor MVV dit jaar geen notering. Langsheen een “goeie groep” loop ik terug naar de trap. Maar eerst praat ik nog even bij met enkele mensen van Fortunahome. Op de heenreis zijn ze met hun auto in aanraking gekomen met een vrachtwagen. Gelukkig geen persoonlijk leed, alleen (behoorlijke) blikschade.

Blikschade. Dat is nou net iets dat Fortuna hier in Maastricht geregeld heeft opgelopen. En MVV is van zinnens dat ook vandaag weer te gaan aanrichten. Aki weet eerst nog een schot van Harrie Gommans te blokkeren, maar de volgende poging is dodelijk. Man of the Match Miceli gaat iets over de middenlijn aan voor een solo. Die brengt hem oog in oog met Budziak. Guido is het schot de baas, maar de herkansing is voor Miceli en de bal verdwijnt in het lege doel, 2-1, we lijden.

Fortuna antwoordt direct via Taiwo, maar Van den Ban pakt diens schot stijlvol. Dat is tevens het laatste wapenfeit voor Fortuna. Hoewel………….Rond de 70ste minuut zijn er namens de thuisploeg kansen voor Brncic en Miceli, maar deze zijn niet doeltreffend. Een minuut of tien later is MVV’s topscorer Brncic dat wel. Caracciolo countert op rechts en legt keurig voor op de Kroaat, Budziak is lijdend voorwerp, 3-1, de partij is beslist.

Maar dat is ze zeker niet ter hoogte van de Boschpoort Tribune. Of het georganiseerde actie is van de “goeie groep” of van anderen, het hekwerk trilt op de grondvesten van De Geusselt. Uiteraard laat een tegenactie niet lang op zich wachten en als een deel van de nadarafsluiting doorheen het hek vliegt, zijn de rapen gaar. Wonder boven wonder houdt het hek met behulp van stewards aan beide kanten ervan stand. Het binnenbrandje is na enkele minuten geblust. Alvorens de wedstrijd te besluiten, heeft Jol Simone nog van geel voorzien, de Italo-Belg mag een weekje langer van Carnaval dan wel rust genieten.

Ergens in de tweede helft verscheen zowaar de vermiste vlag van Fortuna United in volle glorie op de Maastribune. Enkele pratical jokers bleken hem te hebben buit gemaakt. Gelukkig regeert ook in Maastricht het gezond verstand en de vlag werd keurig terugbezorgd.We krijgen van de stadionspeaker te horen dat we tien minuten moeten wachten in ons uitvak, maar daar heb ik geen zin meer in. Ik zie dat het hek open staat en been naar mijn gereedstaande wagen. Binnen een kwartier ben ik weer thuis na deze overigens bij lange na niet uitverkochte MVV-Fortuna. De Sjengen kunnen Ut Vriëthof en De Mèrret op om een voorproefje op Carnaval te nemen, wij mogen uitbollen naar het einde van een knap waardeloos seizoen. De nederlaag viel nog einigszins mee, leuk is echter anders. Verliezen is echter ook een kunst.

Gegroet,

TMD