Voor de tweede keer op een rij stuurt Fortuna een hooggeplaatste tegenstander zonder punten naar huis. Leidde dat de vorige week al tot een grote uitbarsting van vreugde, deze keer stond het stadion helemaal op zijn kop. In een seizoen twee keer van MVV winnen, daarvoor moeten we ver terug in de geschiedenisboeken. En dat uitgerekend een oer-Maastrichtenaar met twee doelpunten het vonnis over zijn stadgenoten velt, is helemaal ongekend. Danny, bedankt!


1 Mei 2009

Fortuna wint spectaculaire derby

Fortuna Sittard 3 MVV 2
Doelpuntenmakers: 37. Van den Ouweland 1-0; 49. Boateng 1-1; 56. Schreurs 2-1; 72. Schreurs 3-1; 77. Thiebaut 3-2
Opstelling: Grootaers, Geenen, Facenna, Kozarac, Vanek, Simone, Voorn (85. Garlisi), Linssen (79. Heinrichs), Van den Ouweland, Olondo, Schreurs (93. Boymans)
Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter: Haverkort
Geel (Fortuna): Linssen
Rood (Fortuna): –

Op de Dag van de Arbeid staat vanavond de laatste thuiswedstrijd van een bewogen seizoen op het programma. Niet in de eerste plaats bewogen om sportieve redenen. Financiële perikelen en het voornemen tot een fusie met Roda hebben verreweg de meeste aandacht getrokken. Die crisis leverde een hoop ellende op, maar leidde uiteindelijk tot een positieve tegenreactie. Geen betaald voetbal in de Westelijke Mijnstreek? Dat nooit! Aanstaande woensdag moet blijken of ook de licentiecommissie van de KNVB voldoende vertrouwen heeft in de financiële huishouding van de club.

Maar gelukkig heeft Fortuna dit seizoen ook op het veld van zich doen spreken. We begonnen het seizoen met een papier verzwakte selectie, maar in de praktijk bleek dat alleszins mee te vallen. Diverse spelers uit de eigen jeugd deden van zich spreken, we waren voor het eerst sinds tijden dichtbij sportief succes (de vierde periodetitel) en we namen in Maastricht wraak voor de vernederende nederlagen van het seizoen ervoor. We hadden met minder rekening gehouden.

Nog een overwinning op MVV zou een mooi slotakkoord zijn. Op deze zonnige voorjaarsavond is het stadion met 7.000 toeschouwers behoorlijk gevuld. Voordat ik de tribune opga, kwijt ik mij nog van een dringende redactionele plicht. Ik heb het lang voor mij uitgeschoven, maar uitstel is niet langer mogelijk. Namens de Goodyear-commissie ga ik de catering op een verrassingsbezoek vergasten. De afmetingen van het bedienend personeel doen vermoeden dat het personeel alvast geen doorslaggevende bezwaren heeft tegen de eigen productlijn. Daardoor enigszins gerustgesteld, besluit ik mij tegoed te doen aan een broodje hamburger. En eerlijk is eerlijk, de in ruil voor drie euro aangereikte waar smaakt niet slecht. Mits je smaakpupillen in vervoering raken van een lauwwarme hap zompig meel. We snappen niet dat Vanreusel Snacks een reclame durft op te hangen in het cateringhok. Of hebben we hier niet te maken met de merknaam, maar met een door de EU verplichte bekendmaking van het voornaamste bestanddeel waaruit de geboden waar bestaat? Reuzel of geen reuzel, de ster gaat ook dit jaar aan de catering van v/h het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard voorbij.

De hamburger heeft bovendien onmiddellijk negatieve effecten op mijn gehoor. Het gloednieuwe Fortuna-lied van de Zitterd Sessions Band kent zijn premiere voor de wedstrijd. Maar hoe ik ook mijn best doe, voor mijn gevoel klinkt er drie minuten lang doodse stilte uit de luidsprekers. En daarna lijkt het voedsel ook mijn gezichtsveld niet onberoerd te laten. Op links moeten we het doen met wat bengaals vuur, aan de rechterkant zie ik niet veel meer dan het uitrollen van een Spruchband met een mededeling aan de politie. De kredietcrisis heeft intussen kennelijk dermate hard toegeslagen, dat er alleen nog maar een rol behangpapier en een pot zwarte verf overschiet bij de Tifosi. Dat daarmee ook effectieve plaagstootjes uitgedeeld kunnen worden, bewijst overigens de Spruchband ‘Maastricht gesticht door de Romeinen, overgenomen door de Turken’ die halverwege de eerste helft wordt uitgerold.

Op het veld heeft scheidsrechter Haverkort inmiddels gefloten voor de aftrap. Fortuna-trainer Reijners heeft zijn team op één plaats gewijzigd. Zarko Grabovac is geblesseerd, daarvoor in de plaats staat de van een schorsing teruggekeerde Angelo Simone in de basis. De opstelling: Grootaers; Geenen, Facenna, Kozarac, Vanek; Simone, Linssen, Voorn, Van den Ouweland; Olondo en Schreurs. De aanvoersband van Grabovac is overgenomen door Charly van den Ouweland. Bij MVV zien we twee oude bekenden. Tommy Daemen is al vaker op bezoek geweest in Sittard. Voor Brenny Evers is het zijn eerste rentree in het Wagner & Partner Stadion aangezien hij het grootste deel van zijn voetballeven bij KFC Uerdingen en TuS Koblenz heeft doorgebracht.

In het eerste half uur van de wedstrijd gebeurt er niet veel voor beide doelen. Dat wil niet zeggen dat er geen spanning in de wedstrijd zit. Maar de strijd speelt zich toch vooral op het middenveld af.


Simone wint het duel met Brüls

MVV is de iets sterkere partij, maar weet zich geen weg te vinden langs de goed geposteerde middenvelders en verdedigers van Fortuna. Fortuna probeert het af en toe op de counter, maar de doelpogingen blijven in de beginfase aan beide zijden beperkt tot kansloze schoten uit de tweede lijn. Tom Daemen schiet een vrije trap rakelings over de goal van Grootaers, Brian Linssen schiet een paar minuten later zijn vrije trap eveneens over de goal.Naarmate de wedstrijd vordert, gaat Fortuna meer initiatief nemen. De Fortunezen gaan feller de duels in dan de tegenstander en nemen daardoor de wedstrijd geleidelijk in handen.


Olondo heeft geen kind aan Syllah

Dat resulteert een minuut of tien voor rust in de eerste grote kans van de wedstrijd. Een verre ingooi van Brian Linssen komt voor de voeten van Schreurs. Die schiet op doel, maar de bal wordt gesmoord door een MVV-been. De rebound valt voor de voeten van Rick Geenen. Diens schot gaat echter over het doel van Boffin.


Geenen schiet op doel

Het restant van de eerste helft is volledig voor Fortuna. Dat resulteert in de 38ste minuut in de verdiende voorsprong. Een vrije trap van Linssen wordt door de MVV-verdediging buiten het strafschopgebied gekopt. Charly van den Ouweland neemt de bal vanaf achttien meter in één keer op de volley. Zijn schot eindigt kansloos voor Boffin in diens rechterbenedenhoek. Een prachtige goal van Van den Ouweland, die de laatste weken sowieso sterk speelt.


Grootaers viert de 1-0 door een beetje te funkelen

Na de 1-0 lopen de frustraties bij de MVV’ers even hoog op. Gomez, Sillah en Akin zien alledrie geel. Vooral de laatste is helemaal niet meer bezig met de wedstrijd, maar alleen met alle onrecht dat hem wordt aangedaan. Maar ook de andere Maastrichtenaren lijken de wedstrijd niet de hoogste prioriteit te geven. Fortuna krijgt daardoor nog twee flinke kansen. Eerst schiet Danny Schreurs na een fraaie solo op de vuisten van Boffin. En op slag van rust breekt Brian Linssen op links door. Met een scherpe voorzet vindt hij Schreurs bij de eerste paal, maar die schiet in het zijnet. We gaan dus rusten met 1-0.

MVV-trainer Capa grijpt de rust aan voor een wijziging in zijn elftal. Akin blijft in de kleedkamer, de 12-jarige Gideon Boateng is zijn vervanger. Boateng gaat naast Thiebaut in de spits lopen, zodat we rekening mogen houden met meer druk op onze verdediging. Vooraleerst is het echter de MVV-defensie die op de pijnbank wordt gelegd. Een verre ingooi gaat over de hoofden van de MVV-ers heen riching Danny Schreurs. Wanneer Van Boxtel aan een merkwaardige glijpartij begint, kan Danny zich razendsnel uit de voeten maken. Hij komt vrij voor Boffin, maar driemaal is deze keer geen scheepsrecht. Boffin kan redelijk eenvoudig redding brengen.

Daarna neemt MVV het heft in handen. Onze middenvelders komen steeds vaker een stapje te laat en we laten ons erg ver naar de eigen goal terugdringen. De centrale verdedigers Facenna en Kozarac moeten daar de fysieke strijd aan met Thiebaut en Boateng. Na vijf minuten hebben de Maastrichtenaren al succes. Een voorzet van rechtsback Bryssinck zeilt over Grootaers heen, maar belandt tot opluchting van alles wat Fortuna is niet in de goal, maar tegen de binnenkant van de paal. Een fractie later is het echter al gedaan met de opluchting. De rebound valt voor de voeten van Boateng, die geen moeite heeft de gelijkmaker binnen te tikken.


Bryssinck ontwijkt de tackle van Van den Ouweland

Er volgt een fase waarin Fortuna het even moeilijk heeft. We moeten vrezen dat MVV gaat doordrukken, vooral omdat we er zelf amper in slagen de bal in de ploeg te houden. Maar de eerste keer dat we daar wel in slagen, is het meteen raak. Rick Geenen weet met een diepe bal Danny Schreurs te vinden. Die speelt aan de rechterflank ter hoogte van het middenveld terug op Brian Linssen en sprint zelf de diepte in. Hij krijgt de bal op het juiste moment terug van Linssen, laat zijn tegenstanders eenvoudig achter zich en gaat alleen op het doel van Boffin af. Een fractie van een seconde later ligt de bal via het houtwerk tegen de touwen: 2-1.


Danny op weg naar 2-1

Het samenspel van Linssen en Schreurs heeft alweer tot resultaat geleid. Jammer dat het volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid geen vervolg meer krijgt.MVV is door de hernieuwde achterstand danig uit het veld geslagen. Fortuna blijft vanaf dit moment tamelijk eenvoudig overeind. Zeker wanneer Capa de geblesseerde Syllah moet wisselen en Boateng diens plaats als linksbuiten laat overnemen, weet het hart van onze defensie weer een stuk beter raad met het Maastrichtse aanvalsspel. Intussen blijven we op de counter gevaarlijk. Linssen is na een solo over links dichtbij de 3-1, maar kan Boffin niet verschalken.

Dat lukt Danny Schreurs een paar minuten later wel. Hij laat de harlekijnen in de MVV-defensie voor de zoveelste keer zijn hielen zien en gaat wederom alleen op Boffin af. Hij laat zich niet afleiden door een bal die door een idioot van de Noord-tribune op het veld wordt gegooid, maar gooit er een prachtig stitftballetje uit dat Boffin kansloos laat.


Sittard viert feest

Scheidsrechter Haverkort besluit meer naar de geest dan naar de letter van de spelregels te handelen door het doelpunt ondanks de tweede bal op het veld goed te keuren. Niet helemaal onbegrijpelijk, want de bal (die nota bene Boffin zelf nog geen minuut eerder niet naar een ballenjongen, maar op de tribune getrapt had) was verder niet van invloed op het verloop van de actie. Dus mag Danny zijn derde treffer tegen MVV laten aantekenen.

MVV probeert met lange ballen richting ons strafschopgebied het tij alsnog te keren. Twaalf minuten voor tijd geven we op de rand van de zestien een vrije trap weg, die door Thiebaut knap wordt binnengeschoten (al hadden we het gevoel dat Grootaers deze hoek had moeten afdekken). Het wordt dus toch nog spannend. De Maastrichtse belegering leidt echter niet tot grote kansen en waar nodig brengen onze doelman en onze verdedigers op meer of minder orthodoxe wijze redding.

Met Garlisi voor de geblesseerde Voorn, Heinrichs voor Linssen en Boymans voor man of the match Schreurs gaan we richting finale. Het offensief van MVV ebt nu helemaal weg. Sterker nog, Fortuna breekt nog een keer gevaarlijk door op rechts. Olondo schiet hard in, maar MVV brengt redding ten koste van een corner. Die corner wordt nog genomen, maar daarna vindt Haverkort het mooi geweest.


Noord viert feest…


…samen met de spelers

Na MVV – Fortuna  0-–2 op zeven november, kunnen we op1 mei Fortuna – MVV 3–-2 bijschrijven. De oogst is wel eens slechter geweest.

PM


Kampioenen!