Fortuna domineert één helft lang tegen een matig MVV, maar weet niet te scoren. In de tweede helft gaat de derby ondanks enig vuurwerk uit als een nachtkaars. Het eindigt in een bloedeloze nul-nul. Daarmee hebben we een uitstekende kans op de zo felbegeerde overwinning op MVV verloren laten gaan.


26 Januari 2007

Felbegeerde overwinning blijft opnieuw uit

Fortuna Sittard 0 MVV 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Christianen, S. Güvenc (79. Dassen), Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi, Heinrichs, Garritsen, Olondo (77. Bouhadan), Cornelia, Taiwo (83. A. Simone)
Toeschouwers: 5.200
Scheidsrechter: Haverkort
Geel (Fortuna): Olondo
Rood (Fortuna): –

Derby day is voor iedereen bijzonder, zelfs voor de weergoden. Als extra ingrediënt hebben zij vanavond natte sneeuw toegevoegd aan het klimaatrecept voor het Wagner & Partner-stadion. De vrieskou en natuurlijk de valwinden zijn ook van de partij, waardoor het niet echt aangenaam toeven is in onze voetbaltempel. Zelfs de Blockfolien valt tijdens de prematuur ingezette Tifo-actie op Noord ten prooi aan de elementen; vooral de groene verf blijkt niet optimaal bestand tegen de barre omstandigheden. Gelukkig brengen carnavalszingers net als twee weken terug opnieuw warmte, dit keer met een hartverscheurende vertolking van Zitterd Allein. In de rust voegen zij nog drie gezellige meezingers toe aan hun optreden. U hoort het al: Blockfolien, Zitterd Allein, de sfeer zit er goed voor aanvang van de derby tegen MVV. Zo’n 4.500 mensen zijn op het spektakel afgekomen, niet slecht gezien het feit dat er zoals gebruikelijk niets anders dan de eer op het spel staat.

Aan MVV-zijde heeft slechts één van de vier oud-Fortunezen een basisplaats: Harrie Gommans blijkt vanavond een lone ranger in de aanval van de Maastrichtenaren. Aziz Moutawakil mag later op de avond nog invallen, Tommy Daemen is volledig naar het tweede plan verhuisd, waar hij gezelschap heeft van Sten Dreezen.

Fortuna-trainer Frans Körver kan vanavond over een vrijwel complete selectie beschikken. Van de vaste kern ontbreekt slechts Joos van Barneveld, maar de kans dat we hem nog eens zien in het geel en groen lijkt ook zonder blessureleed niet zo groot meer. Dankzij de Neuzugänge uit de winterstop is de concurrentie voor een basisplaats verhevigd. Slachtoffer daarvan zijn vanavond Angelo Simone, Brahim Bouhadan en Daniël Voigt. Körver speelt vier-vier-twee, met Christianen in de goal, Serdal Güvenc, Grabovac, Op den Kamp en Van Driel achterin, Olondo, El Hammouchi, Heinrichs en Garritsen op het middenveld en Taiwo en Cornelia centraal voorin.

Fortuna begint de wedstrijd door de bal direct na de aftrap ter hoogte van het strafschopgebied van MVV over de zijlijn te trappen. Een nieuwe vondst van Frans Körver, die zelfs op zijn oude dag blijft streven naar het perfectioneren van zijn tactische systeem. Net als vorige week in Venlo is de uitvoering door Jürgen Heinrichs perfect. Maar wat heeft het voor zin om de tegenstander al na één seconde spel in balbezit te brengen?

Gelukkig doet Fortuna de rest van de eerste helft wel haar best om de bal in de ploeg te houden. Dat lukt alleszins redelijk, mede doordat het middenveld van MVV ons alle ruimte laat. El Hammouchi en Heinrichs kunnen daardoor op hun gemak het spel verdelen. Het offensief resulteert in enkele kleinere kansen en een paar gevaarlijke corners. De grootste kans krijgen we na een minuut of tien, wanneer Koen Garritsen met een zuiver schot vanaf een meter of achttien op de paal mikt.


Garritsen haalt verwoestend uit

MVV heeft met name veel moeite met Cedric Olondo. De eredivisierijpe Sjoerd Winkens heeft zijn handen vol aan Olondo en moet af en toe ook nog de hulp inroepen van Miceli. Beide spelers krijgen na charges op onze Waal een gele kaart. Olondo zorgt voor de nodige dreiging, maar helaas eindigen zijn uit een merkwaardige combinatie van fysiek geweld en technische hoogstandjes gevormde acties slechts zelden op doeltreffende wijze.


Subtiele balbehandeling

Dat is een manco waaraan heel Fortuna lijdt. Er wordt veel energie verbruikt, er wordt veel druk gezet, maar echt grote kansen levert het nauwelijks op. De bal vliegt met dank aan Grabovac één keer tegen het net, maar de scheidsrechter fluit terecht af omdat Cornelia daarvoor de bal in buitenspelpositie heeft aangenomen.


Deze telt niet wegens buitenspel

Verder noteren we nog een mooie vrije trap van Garritsen. Die plaatst de bal knap in de rechterhoek, maar Van de Ban kan tot corner verwerken.Na een minuut of dertig begint ook MVV eindelijk een beetje te voetballen. Wat de Maastrichtenaren vanavond laten zien is bijzonder pover. Uit dode spelmomenten krijgen zij echter wel twee behoorlijke kansen. Eerst schiet Van Boxtel in vrije positie in; zijn schot wordt geblokt door een Fortuna-verdediger. Later kopt Haastrup eveneens in vrije positie rakelings over.


Brncic wint met dank aan Heinrichs schouder

Verder heeft de Fortuna-verdediging weinig moeite met MVV. De laatste vijf minuten voor rust zet Fortuna nog eens aan voor een offensief, maar ook nu ontbreekt het echte raffinement voorin. Zo gaan we rusten met nul-nul, waar Fortuna gezien het spelbeeld aanspraak mocht maken op meer.Na rust zakt Fortuna ver terug. El Hammouchi en Heinrichs verliezen hun grip op het middenveld, waardoor we amper nog aan een fatsoenlijke aanvalsopbouw toekomen. Vrijwel alle ballen gaan richting Taiwo, die echter geen enkel duel weet te winnen.


Taiwo kwam er niet vaak aan te pas

Voor opwinding zorgt eigenlijk alleen Cedric Olondo. Onze rechtsbuiten gaat na een duel om de bal met Van de Ban geblesseerd naar de grond en is daarna de gebeten hond voor alles wat MVV heet. Vijf minuten later zien we een speler van MVV bij een hoekschop van Fortuna over de grond rollen; hij zou een beuk van Olondo hebben gehad. Er ontstaat een opstootje dat door de MVV-supporters fraai wordt bijgelicht met rood oplichtend vuurwerk. De scheidsrechter en zijn assistent hebben niets gezien, dus de wedstrijd wordt gewoon met elf tegen elf voortgezet.


Wat is een derby zonder opstootje?

Veel plezier beleven we daar echter niet meer aan. Fortuna doet manmoedige pogingen de goal van MVV te vinden, maar boekt steeds minder resultaat. De klassieke voetbalwijsheid wil dan dat de bal er aan de andere kant ingaat. En inderdaad, twintig minuten voor tijd breekt een MVV’er op de rand van de middenlijn en randje buitenspel door de verdedigingslinie van Fortuna. Op den Kamp en Grabovac komen te laat, de speler gaat alleen op Christianen af. Ook die komt te laat: de speler kan vanaf een meter of dertig op een lege goal schieten. Het hele stadion ziet het gebeuren en het hele stadion weet dat hier géén goal gaat vallen. De schutter heet namelijk Harrie Gommans. En inderdaad, de bal rolt naast het doel van Fortuna.

Een kwartier voor tijd gaat Körver enthousiast wisselen. Olondo gaat geblesseerd naar de kant en wordt vervangen door Bouhadan. Later komen Dassen en Simone Serdal Güvenc en Taiwo aflossen. De wissels zorgen ervoor dat er nog minder lijn te bespeuren valt in het spel van Fortuna.


Cornelia is unstoppable

Toch krijgen we nog één behoorlijke kans. Zarko Grabovac schiet vanaf de linkerpunt van het strafschopgebied in. De bal gaat riching goal, maar wordt onderweg gestopt door Aziz Moutawakil. Volgens de Fortuna-spelers met de handen, maar Haverkort weigert te fluiten. Vlak voor het einde krijgt Fortuna nog een vrije trap. Iedereen stelt zich op in het strafschopgebied, maar Rachid el Hammouchi besluit rechtstreeks op doel te schieten. De afzwaaier rolt aan de andere kant van het veld over de zijlijn. Dit wordt vanavond niks meer. Ook Haverkort ziet dat in en hij fluit de wedstrijd af.

Zo eindigt een veelbelovend begonnen derby uiteindelijk in een bloedeloze nul-nul. Een teleurstellend resultaat voor Fortuna, zeker gezien het feit dat MVV in heel matige vorm steekt. Zelfs het redactielid van Fortuna Online famous for not hating MVV kan dan ook maar één oordeel vellen: SCHANDE!

PM