Inderdaad, MVV heeft de laatste jaren wel eens beter gedraaid. Ja, tegen Telstar geven we de wedstrijd heel klungelig uit handen en daarvoor hadden we drie keer op rij de nul gehouden. En natuurlijk, in derby’s gelden andere wetten. Desondanks was de stemming onder de Fortuna-aanhang in de aanloop naar de grootste wedstrijd van het seizoen niet erg optimistisch. Met de nodige tactische discipline, maar vooral met een weldadige hartstocht slepen de spelers toch een overwinning uit het vuur. Eerder in het seizoen hebben we veel kritiek gehad op het elftal en op de trainer, deze keer mag alle lof naar hen uitgaan.

30 November 2009

Fortuna stuurt MVV opnieuw zonder punten naar huis

Fortuna Sittard 2 MVV 0
Doelpuntenmakers: 66. Geenen 1-0; 88. Voorn 2-0.
Opstelling: Wintjens, Ocal, Geenen, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Nys, Taktak, Traore (55. Mboua), Rychlik (90. Di Lallo).
Toeschouwers: 7.126
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): –

Voetbal in Sittard zal nooit meer hetzelfde zijn. Af en toe horen we mensen wel eens met heimwee praten over de Baandert. Zelf doe ik daar niet aan mee. Ik heb tien jaar geleden Fortuna’s nieuwe stadion meteen in mijn hart gesloten. Van de hoge plafonds tot en met de valwinden van Nijpels, van het alles dominerende grijze beton tot en met de zakelijke, maar toch sfeervolle ambiance van Fortunato, alles aan dit stadion straalde vanaf het eerste moment het succes van de vooruitgang uit. De naam Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard was de vlag die die lading voortreffelijk dekte. Een naam die niet voor niets nog enige jaren gehandhaafd bleef toen de financiële dienstverlener zelf allang ter ziele was. Maar helaas waait er sinds het vertrek van Hans Erkens een nieuwe wind in Sittard, waardoor sterke symbolen maar al te snel het loodje moeten leggen tegen zuiver financiële belangen. Vanaf 30 november 2009 heet ons stadion de Trendwork Arena en al weet ik met mijn hoofd dat het bestuur er verstandig aan heeft gedaan een contract met dit uitzendbureau af te sluiten, diep in mijn hart is er maar voor één naam voor ons stadion plaats en dat is het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard.

Dat stadion is vanavond met zo’n zevenduizend toeschouwers redelijk gevuld. Een 1100 man groot contingent Maastrichtenaren vult het uitvak en aangrenzende buffervak volledig, terwijl ook de overige tribunes redelijk bezet zijn.

Perfecte opstelling: zeven man in de achterste linie, vier man vlak daarvoor

De TIFO-battle voorafgaand aan de wedstrijd is al eens beter geweest. De ultra’s hebben een plastic zeil beschilderd en daarna in reepjes gesneden. De reepjes worden in de juiste volgorde uitgerold, zodat er een rood-zwarte duivel verschijnt. De tifosi takelen een immense F en een immense C omhoog. De ontbrekende S in het midden moet gevormd worden door supporters die een blad papier omhooghouden. Maar die opzet valt een beetje in het niet, zodat de actie het meest doet denken aan een hommage aan Fausto Coppi of Fabio Caracciolo. Het bengaals vuur helemaal aan de zijkant van Vak C is uiteindelijk nog het spectaculairst.

De enigszins matte TIFO-battle blijkt een voorbode te zijn voor de wedstrijd zelf. Ook op het veld valt namelijk weinig te beleven. Zowel Fortuna als MVV beginnen bijzonder voorzichtig aan de wedstrijd. MVV speelt zeer afwachtend en laat Fortuna het spel maken. Fortuna is veel op de helft van de tegenstander te vinden, maar laat amper mensen voor de bal spelen. Noemenswaardige kansen zijn er de eerste twintig minuten helemaal niet. Fortuna verschijnt een paar keer in het strafschopgebied van MVV, maar Traore en Rychlik weten daar niet een serieuze doelpoging te creeren.

Traore komt stukken hoger dan Evers

Rychlik op jacht naar de bal

Halverwege de eerste helft neemt MVV het initiatief langzamerhand over van Fortuna. Man in vorm Daniel Gomez laat zich regelmatig terugzakken naar het middenveld om van daaruit de combinatie met een medespeler te zoeken. Dat levert een behoorlijke kans op wanneer de Fortuna-verdediging op buitenspel speelt, maar Gomez over het hoofd ziet. Die verschijnt schuin voor het doel van Wintjens, die het schot bij de eerste paal echter zonder moeite pareert.

Meer moeite moet Wintjens doen wanneer Tommy Daemen vanaf een meter of dertig een vrije trap mag nemen. Het schot van de oud-Fortunees is niet hard, maar vlak voordat de bal de grond raakt, maakt hij een rare zwaai. Wintjens reageert alert en kan keren ten koste van een corner. MVV verschijnt nog twee keer gevaarlijk in ons strafschopgebied. De eerste keer schiet de van rechtsachter opgekomen Alexandre Bryssinck voorlangs, de tweede keer komt Trabzonspor-huurling Faty Papy recht door het midden op. Wintjens komt echter goed uit het doel en kan het schot van Papy pareren.

Evers en Traore komen elkaar weer tegen

De wedstrijd blijft zich grotendeels op het middenveld afspelen, waarbij Fortuna er goed in slaagt de opbouw van MVV te verstoren. Pieter Nys staat vrijwel altijd op de goede plaats om de opkomende man op te vangen, terwijl Angelo Simone en Ramon Voorn het ene na het andere duel aangaan en meestal ook nog winnen.

Zelfs tegen Öcal heeft Daemen niks in te brengen

Taner Taktak heeft moeite in hetzelfde tempo mee te gaan, maar toont vanavond geregeld de bereidheid het duel te zoeken en dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van eerdere optredens.

Taktak wint van Brüls

Het middenveld van MVV, dat naast Daemen en Papy uit de Belgen Paul van Hyfte en Christian Brüls bestaat, komt niet aan voetballen toe en lijdt veel balverlies. Omdat Fortuna zelf aanvallend ook niet veel paraat brengt (we moeten het doen met een afzwaaier van Taktak een paar minuten voor rust), is 0-0 de logische ruststand.

Na de thee is de eerste grote kans voor MVV. Na een corner van Fortuna countert MVV snel. Simone en Öcal verkijken zich op een lange bal, de handige Naoufal weet te profiteren. Hij haalt vanaf de zestien uit met een halve volley, die vlak over de goal gaat.

En nu moet Brüls achter

Vanek aan Niettemin is de wedstrijd langzamerhand in het voordeel van Fortuna aan het keren. Onze middenvelders nemen het heft steeds meer in handen. Simone en Voorn dekken nog korter en feller dan in de eerste helft en dat leidt tot steeds grotere irritatie bij vooral Daemen en Brüls. De komst van Marc Mboua, die tien minuten na rust invalt voor de geblesseerde Traore, pakt ook gunstig uit. Hij en Rychlik rennen voorin als dollemannen op en neer en zorgen er daarmee voor dat de opbouw van MVV nog vroeger verstoord wordt.

Mboua op weg naar Zuid-Afrika

Het gevaar van MVV is voldoende aan banden gelegd, maar zelf creëren we ook nauwelijks kansen. Maar we zijn toch al wat vaker voor de goal van Boffin te vinden dan voor de rust. De bal gaat regelmatig met lange halen naar voren, waar Rychlik en Mbou weliswaar niet het doel weten te vinden, maar wel regelmatig een vrije trap, hoekschop of ingooi weten af te dwingen. Zo ook in de 65ste minuut. Na een overtreding ter hoogte van de middenlijn mag Nico Vanek een vrije trap nemen. Hij speelt de bal richting strafschopgebied, maar die wordt direct weggekopt.

Brüls is geen partij voor Vanek

Nys kan de bal opnieuw voorzetten en speelt de bal richting Grabovac. Die staat op een meter of achttien met de rug naar de goal en besluit tot een kunststukje: hij verlengt de bal met een omhaal richting strafschopgebied. Mboua en Geenen jagen namens Fortuna op de bal, Boffin en Bryssinck namens MVV. Bryssinck krijgt de bal tegen zijn rug aan, de rebound valt voor de voeten van Geenen en die aarzelt geen moment om binnen te schieten: 1-0.

Geenen heeft gescoord…

… en houdt meteen receptie

De achterstand is voor MVV in eerste instantie reden er een schepje bovenop te doen. Fortuna wordt behoorlijk ver teruggedrongen en MVV krijgt een paar halve kansen. Wintjens staat echter op zijn post. De laatste tien minuten weet Fortuna zich weer wat aan de druk van MVV te ontworstelen.

Taktak contra Papy

Capa heeft de aanvallers Boateng en Esajas gebracht en dat betekent dat er meer ruimte komt te liggen op het middenveld. Daardoor kunnen Simone en Voorn onze aanvallers enige malen in stelling brengen. Het raffinement dat Schreurs, Boymans en Linssen hadden om een counter goed uit te spelen, hebben Rychlik en Mboua niet. Hun onorthodoxe solo-acties zijn echter zo onberekenbaar, dat de tegenstander soms toch in een per ongeluk opgezette val loopt.

Dat overkomt Haastrup vijf minuten voor tijd wanneer Mboua weer eens in het strafschopgebied van MVV opduikt. Mboua draait weg van de goal en kan geen kant meer op. Haastrup, die waarschijnlijk rekende op een heel andere actie van Mboua, heeft inmiddels echter al de tackle ingezet en die eindigt nu achter tegen de benen van Mboua. Wiedemeijer geeft een penalty.

Haastrup heeft Mboua gevloerd

Rychlik en Voorn willen die allebei wel nemen, captain Simone beslecht het pleit in het voordeel van Voorn. Die schiet veel te zacht in. Boffin kan keren en krijgt de bal na de rebound in handen.Penalty gemist, we gaan het toch niet weer uit handen geven…… Nee. Met dank aan Angelo Simone. Nadat Boffin de bal snel heeft uitgegooid, gaat de Italo-Belg, die zich vanavond een ware aanvoerder toont, aan de linkerkant van het veld onmiddellijk tot actie over.

Simone dendert over Daemen heen

Hij verovert de bal met een scherpe sliding en speelt meteen Rychlik aan. Die geeft voor. Ramon Voorn, net opgekrabbeld na zijn gemiste penalty en met de wanhoop nog op zijn gezicht af te lezen, ziet zijn kans voor revanche en schiet in één tijd binnen: 2-0.

Daarmee is de wedstrijd gelopen. Oud-Fortunees Bryan Linssen, een paar minuten eerder ingevallen, heeft het tij voor MVV niet meer kunnen keren. Bij Fortuna mag Anthony di Lallo nog proberen zijn oude club wat extra zout in de wonden te strooien, maar daarvoor is zijn invalbeurt in plaats van Rychlik te kort. Na een paar minuten blessuretijd maakt Wiedemeijer er een eind aan. We winnen voor de derde keer op rij tegen MVV en voor de derde keer op rij zit het verschil vooral in de mentaliteit waarmee de elftallen spelen: MVV hooghartig, Fortuna hartstochtelijk.