Fortuna herstelt zich goed van de mokerslag die Gemert uitdeelde. MVV was weliswaar de iets betere ploeg, maar was niet zoveel beter dat een overwinning dik verdiend zou zijn geweest. Oh ja, en dan waren er nog de supporters!


30 Augustus 2002

Fortuna en MVV houden het op een gelijkspel

MVV 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Steegs, Klimek, Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld (90. El Gaaouiri), Cagnazzo, Hamming, Tychon (80. Rajcomar).
Toeschouwers: 4.100
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): Klimek, Van Barneveld, Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Na een weekje rust (waarom eigenlijk?) mag Fortuna vandaag voor de tweede keer aan de bak in de Gouden Gids Divisie. De eerste uitwedstrijd van het seizoen staat op het programma: de derby tegen MVV.

We maken gebruik van de gelegenheid en nemen de trein. Dat zal dit seizoen wel niet zo gek vaak meer kunnen. Een kwartiertje later zijn we in Maastricht en nog een kwartiertje later zijn we bij de Geusselt.

En die Geusselt hebben ze leuk verbouwd sinds we de laatste keer hier zijn geweest. Nou ja, ze zijn nog bezig met de verbouwing, maar het ziet er aardig uit. Wat ook onmiddellijk opvalt is dat het uitvakje behoorlijk vol aan het lopen is!

Op het veld is de warming-up bezig. Aan Sittardse zijde is er weinig nieuws te melden. Cagnazzo is naar de kapper geweest, maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje op. Dat nieuwe kapsel levert hem wel een basisplek op en dat gaat ten koste van Rajcomar, wiens plek in de spits door Tychon wordt overgenomen.

Verder neemt Thomas Janssen de honneurs op de rechtsback positie waar nu Emeran zijn geluk in Frankrijk is gaan beproeven.

De tegenstander is dus MVV en moeten we daar nog iemand van kennen? Zeker, ene Robert van der Weert loopt in de spits. Ooit een held in Sittard, maar die roem raakte hij snel kwijt toen ie zijn zakken ging vullen in Breda/Alkmaar. Nou ja, dat was natuurlijk nog zijn goed recht. Maar het hoe en waarom van obscene gebaren maken richting Thei Jessen tribune na een penalty benut te hebben tegen ons moet ie nog maar eens komen uitleggen…

En verder hebben we natuurlijk nog Roger Reijners. Ooit geruild voor Huub Driessen. Dat was geloof ik niet zo’n goeie zet….

Als de warming-up erop zit en de Fortunezen de catacomben opzoeken, worden ze getrakteerd op een paar rolletjes Wc-papier uit het MVV-vak. Wat hier nu de achterliggende gedachte van is, zal wel altijd onduidelijk blijven.

Ondertussen is het uitvak bommetje vol geworden. Hier zijn dus gewoon een kleine 400 Fortunezen aanwezig. Goed om te zien dat de club nog steeds leeft, ook nu we het een trapje lager moeten zien te rooien.

Als de spelers het veld opkomen, zorgen beide supporterskernen voor een mooie sfeer. De MVV’ers ontdoen zich massaal van het restant aan Wc-papier en wij zingen onze jongens hartstochtelijk toe.

Tijd voor de wedstrijd. MVV komt duidelijk beter uit de startblokken. Ze vliegen er onmiddellijk op en na een minuutje of drie moet Baart al voor het eerst in actie komen. Op magistrale wijze kijkt hij een schot van Daumantas op de kruising. Schitterend gekeken van Baart! Dan zie je toch maar dat Baart een aardige lijnkeeper is!

Hmm, daar komen we goed weg. De tactiek van MVV is simpel. Zodra het doel van Baart binnen schotafstand is, wordt er niet geaarzeld. Een paar minuten na het eerste afstandschot van Daumantas, volgt het tweede. Deze keer moet Baart in actie komen en dat doet ie ook: een knappe redding.


Een stijlvolle redding van Rein Baart!

Na het eerste kwartier waarin MVV de betere is, weet Fortuna zich aardig te herstellen. Niet dat de groen/gelen aan voetbal toekomen, maar het niet aflatende gebikkel op het veld is voldoende om MVV uit onze zestien te houden.

De 400 fans pakken de draad ook op, ze zien dat er gevochten wordt als leeuwen en dat wordt gewaardeerd. Tuurlijk is het spel van Klimek en Janssen niet altijd even intelligent, maar wie vecht als een leeuw kan op onze sympathie rekenen.

De wedstrijd wordt dus evenwichtiger, zonder dat dat verder nog leidt tot kansen aan weerszijden. Hamming krijgt een kopkansje, maar om dat nu als een echte kans te gaan kwalificeren gaat toch wel erg ver…

Nee, voorlopig moeten we het doen met de soms pittige duels die we op het veld zien. Het duel Wau/Klimek is wel aardig. Klimek heeft aanvankelijk grote moeite met deze PSV-huurling maar hij vecht zich terug in de wedstrijd. Of wat te denken van Tycho Steegs, die Van der Weert aan het slopen is? En Cagnazzo die in al zijn onervarenheid een behoorlijke schop uitdeelt, die hem terecht op geel komt te staan?

En dan mag het voetbaltechnisch misschien allemaal nergens op lijken, amusant is het weldegelijk!

De eerste helft komt op een vreemde manier aan zijn einde. We zien zowaar een voetballend hoogstandje. Een mooie lob van Van Barneveld gaat net over het doel van Van Veghel. Ruststand: 0-0.


Ja ja, dat scheelde niet veel….

In de rust is het eigenlijk tijd voor een nieuw hoofdstuk in het receptenboek van de Goodyearcommissie. Ondanks alle aanslagen op haar maag is, is de commissie ook dit seizoen van de partij. Maar ja, er is hier één kraampje voor 400 man en de Goodyearcommissie heeft een hekel aan wachten in een rij en neemt dus een snipperdag op.

Zoals gebruikelijk in Maastricht is er in de rust ruimte voor een Maastrichtse artiest of iets wat daarvoor door moet. Tot ons genoegen constateren we dat de geluidsinstallatie in ons vak nog aangesloten moet worden.

De tweede helft dan maar. Fortuna komt ongewijzigd uit de catacomben. MVV komt weer iets beter uit de startblokken, maar echt gevaarlijk voor de goal van Baart wordt het niet. Hij hoeft slechts één keer in te grijpen en doet dat goed.

Al snel pakt Fortuna de strijdbijl weer op en wordt er hier en daar behoorlijk gehakt. Van der Weert heeft maar een tulband opgezet. Blijkbaar heeft ie geen zin in nog eens 20 hechtingen in zijn oor.


Steegs heeft redelijk huisgehouden!

Voetballend lijkt het in deze tweede helft nog steeds nergens op, maar daar malen de Fortunezen op de tribune niet om. Al snel gaat de volumeknop in ons vakje naar een hoogte die toch al geruime tijd niet meer bereikt is. Halve finale beker PSV uit? Dat moet zo’n beetje de laatste keer zijn geweest dat er zoveel decibellen uit ons vak kwamen.

En waarom? Waarschijnlijk voelen de fans het als een bevrijding dat we eindelijk verlost zijn van het juk dat door mensen als Gerritsen en Krijgsman jarenlang netjes over onze club is heengelegd. Eindelijk staan er geen misplaatste vedettes op het veld, maar spelers die zich absoluut niet te groot voelen om 90 minuten te ploeteren voor een puntje in Maastricht. En dat is een hele opluchting.

De sfeer wordt pas echt goed als er een nog niet zo gek lang geleden geïntroduceerd liedje te horen valt. Het Italiaanse “ole, ole”, was voor het eerst (en het laatst) te horen tijdens de laatste uitwedstrijd van afgelopen seizoen in Breda.

Toen zongen we het om de doodstrijd die Fortuna voerde een gezicht te geven, nu om onze jongens te laten horen dat we erachter staan. Tijden kunnen veranderen….

Op het veld zit Fortuna nu in de beste fase van de wedstrijd. Fortuna heeft de zaken redelijk onder controle en denkt aan aanvallen. Jammergenoeg komt daar eigenlijk helemaal niks van terecht. Niet dat de mogelijkheden er niet zijn, maar ons middenveld mist intelligentie om gebruik te maken van de ruimte die de MVV-defensie ons biedt. Een simpel steekballetje had Hamming een aantal malen zo vrij als een vogeltje voor Van Veghel kunnen zetten, maar het kwam er nooit. Hopelijk maakt deze groep wat dat betreft snel vorderingen anders gaat het nog niet meevallen om een doelpunt te scoren….


Dit is onze topscorer: gebruik ‘m dan ook!

Het laatste kwartier van de wedstrijd heeft veel weg van “ren je rot”. Dat komt met name omdat beide elftallen om onduidelijk redenen spelen zonder middenveld. In de middencirkel moet haast wel een bord staan waarop staat: “verboden met meer dan één persoon tegelijk te betreden”.

Als MVV aanvalt staat er een Fortunees in de middencirkel die aangespeeld wordt zodra de MVV-aanval doodloopt. En dan draven we de andere kant op terwijl een MVV’er plaats neemt in de middencirkel…

Dat gaat zo een tijdje door en niemand die in staat is om een eind te maken aan deze kolderieke situatie. Ach ja, vermakelijk is het zeker, want het spel gaat op deze manier wel erg snel op en neer.

Koning hoopt met het inbrengen van Rajcomar (voor Tychon) voor wat meer balvastigheid te zorgen in de spits. En dat lukt aardig, jammer dat hij maar tien minuten mocht meedoen.

De laatste vijf minuten worden dan toch weer een beetje hachelijk voor onze goal. Wie vertelt de heren Janssen en Klimek dat het is toegestaan om een bal terug te koppen op de keeper? En als dat niet kan, geef je de bal een ram richting het Vrijthof, maar je gaat niet naar een voetballende oplossing zoeken!

Gelukkig komen ons dat soort akkefietjes niet duur te staan en eindigt de wedstrijd in een 0-0.

De spelers, de technische staf ja zelfs Sjra Philippen komt naar ons vak om ons te bedanken voor de puike steun gedurende de wedstrijd.

Kwalitatief was het niks, geen doelpunt, zelfs geen enkele kans gecreëerd. En toch is iedereen (spelers en supporters) tevreden, want de shirts moeten naar de wasserette!